LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Alijine iskrice
Utorak, 06 Ožujak 2018 09:37

 

Nametak AlijaAlijine sarajevske minijature (45)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“ Alije Nametka

Prekjučer je umro, a jučer je zakopan Osman Selesković, star 78 godina.

Bio je dugo godina službenik Vakufske direkcije. Čini mi se da je radio do smrti. Kad bi petkom ujagmio da izađem klanjati džumu, susretao sam ga kako ide kući, gotovo uvijek na istom mjestu, od starog hamama do Akademije. Uvijek smo se lijepo pozdravili. Čini mi se da je jedan njegov sin bio moj đak u Srednjoj tehničkoj školi.

Po onome što naprijed rekoh, čini se da je mimoilazio džamije, iako je bio u vakufskoj službi. Čovjek se pomalo izvrgava sumničenju i nezgodama kad za radnog vremena izleti da klanja barem džumu u vaktu, a on u vrijeme džume ide kući (nije bio sam: na istom mjesti i u nekoliko koraka susretnem Junuza Kantardžića, Husu Behmena, Halila Pokrklića, a nisu sami koji bi mogli i kojima nitko i ništa ne smeta da klanjaju džumu, a oni kući). Među ožalošćenim ima jedan zet od Kefera, a unučadi Goran, Zoran i sl. – Hafezemnallahu. 

 
Abeceda ljekovitog bilja
Ponedjeljak, 05 Ožujak 2018 11:43

 

CnidiumCnidijum sjeme - Cnidiuum Seed (Cnidium monnieri)

Koristi se za liječenje impotencije u kombinaciji sa Schisandra chinensis. Smatra se da je jak afrodizijak, te da ima djelovanje slično muškom polnom hormone, testosteronu. Eksperimentalno je dokazano da povećava težinu materice, jajnika i testisa. Pored svega toga djeluje kod alergija, reume, svrbeža, osteoporoze, itd. Naučno je dokazano da ostol i cnimozid iz sjemena cnidijuma imaju snažno antitumorsko i antimetastatsko djelovanje. Više se može pročitati u: Li YM et al. Cnidium monnieri: A Review of Traditional Uses, Phytochemical and Ethnopharmacological Properties Am J Chin Med 2015, 43, 835 – 877.

 
Tonijeva priča za vikend
Subota, 03 Ožujak 2018 11:08

 

bascaTosunovića bašća

Toni Skrbinac, bistrička prava raja, trenutno na “privremenom” boravku u Mariboru

Skoro na samom početku ulice Bistrik Brijeg dominantno mjesto zauzima velika kuća Tosunovića. Bila je velika i kad sam bio mali, s tim što se s godinama, svako malo, dograđivala, širila i rasla. K'o uostalom i familije Tosunovića. Zaredale bile neke godine pa se nije moglo dogoditi da roda najmanje jednom ne donese novo dijete u te familije. Nakon što je posljednji put sletila u dio kuće gdje su živjeli Diša i njen suprug Šemso, a tada je rođen najmlađi član Tosunovića koji mi je ostao u sjećanju po nadimku – Tica, kompletirana je “dječja reprezentacija” i u tom trenutku u kući Tosunovića je živjelo trinaestero djece. Sjetio sam se “reprezentacije” jer su djeca znala da se našale na račun brojnosti i stoga su mnogi često znali postaviti pitanje:

“Kako ono ide reprezentacija Tosunovića? Tadžo, Amela, Altijana, Minka, Muzafera, Braco, Čago…”

Tih trinaest djevojčica i dječaka pripadalo je dvjema porodicama: petoro je imala Aiša sa suprugom Kemalom koji je umro jako, jako mlad, a osmero Diša sa Šemsom koji je dosta duže živio i bio cijenjen majstor - moler.

U velikom podrumu kuće Tosunovića “stanovale” su, kako kada, ovce, koze, a mislim da su jedno vrijeme tu imali i kravu. Ja bi znao brzo kliznuti pored tog podruma jer se iz njega širio smrad koji nekome ne smeta, a meni je bilo lakše podnositi kad neko, da izvinete na izrazu, pr'ne nego vonjat' mješavinu "aroma” balege, mokrače i runa njihovih omiljenih domaćih životinja.

Cijelu ovu priču pišem zbog Tosunovića bašće u koju se moglo stići iz više pravaca, jedan od njih je bio ovaj pomenuti, pored podruma. Danas je to skromna brdovita površina, a u vrijeme rane mladosti bila je pravo veliko carstvo u kojem nema šta nismo radili.

Zima u sjenovitoj bašći je obično trajala duže nego na ulicama. Mi bi djeca u šerpama i loncima znali nanijeti snijega i naš zimski centar je bio u funkciji skoro do samog proljeća, kada su inače po ulicama i njihovim sjenovitim dijelovima samo rijetke krpice snijega svjedočile da je došao vakat kad zima svoje carstvo prepušta proljeću.

 
"Taze vijest" od prije 150 godina
Petak, 02 Ožujak 2018 14:24

 

Sarajevski cvjetnikProblemi oko izgradnje jevrejske škole

Sarajevski cvjetnik, 26. junija 1869. / 28. rebiul evel 1286., god. 1, br. 26, str. 1.

G. David Avram Eškenazi, liferant carske vojske i Mošo Katan Endeklija, bojnički kasapbaša ponudili su za izgradnju jevrejske škole u Sarajevu pomoć u iznosu preko 300 dukata na zajam bez interesa, ali je Jevrejska općina, „iz nepoznatih razloga”, odbila.

Potpis: jedan član jevrejske općine u Sarajevu

(Preneseno iz naučne studije “Bibliografije Sarajevskog Cvjetnika, prilog povijesti knjige”, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, 2017, uz direktno dopuštenje autora djela, gospođe Prof.dr Senade Dizdar, kojoj se od srca zahvaljujemo.)

 
Safet efendija o mitovima
Četvrtak, 01 Ožujak 2018 09:26

 

Safet Pozder imam iz ProzoraTeški li su kaburski azabi - veliki mitovi malih naroda

Safet efendija Pozder, imam Čaršijske džamije, Prozor

Ima jedan mezar ili grob – kako ko voli – koji je posve običan. Bio sam nekoliko puta pored njega i nisam primijetio ništa osobito. Doduše, ograđen je, kako se u mom kraju običava reći, parmacima. Da, i zaseban je jer u blizini nema ničega sličnog. Nije na odmet dodati i to kako mezar nije okrenut prema kibli, nego u nekom drugom, ni izbliza sličnom smjeru. U očima ljudi, ovaj je mezar, ipak, nešto posebno. Vjeruje se da tu leži neki, kako se običava kazati, “dobri”. Priča o dobroti, pa i nadnaravnosti ukopanog ima i svoje utemeljenje. Tako su ljudi, generacijama, s koljena na koljeno, prenosili praksu da se ispaćene životinje, prije svega volovi i konji, nakon oranja ili drugog teškog posla, uslijed čega bi ponekad hajvan dobijao i tzv. zatvor (nemogućnost vršenja fizioloških potreba), dovedu do spomenutog mezara. Tom prilikom bi se “dobrom” nazvao selam, a s hajvanom bi se nekoliko puta obišlo oko groba i konj ili vo bi, doslovno, propišao. Nisu samo muslimani dovodili svoj hajvan tim povodom. Radili su to i drugi, i svaki bi se put jadne životinje ekspresno riješile svoje muke.

Kad god sam bio blizu ovog mjesta, razmišljao sam o tome. Jasno mi je da su mitovi veći, što je narod manji. Jasno mi je i to da mi, htjeli to priznati ili ne, volimo mitove i priče kojima dominiraju “dobri”, vile, prikaze, utvare, džini...

Sjećam se nekog serijala na TV-u, još dok sam bio dijete, a to je bilo još u prošlom stoljeću. Romi su kazivali svoje dogodovštine i jezive priče o utvarama po grobljima. Malo je ko poslije tih emisija sam smio izići u mrklu noć. Usput, po sijelima su se pripovijedali brojni horori, poput onog u kojem su na nekom sijelu momci i djevojke igrali igru zaloga. Nekoj je djevojci zalog nalagao da ode sama do mjesnog mezarja i da na jedan mezar utisne vreteno. Hudoj se, navodno, omaklo pa je vreteno zadila kroz svoj pulover, ili šta je već bilo na njoj, pa kada je htjela da ustane, vreteno joj nije dalo, a ona je mislila da je umrli vuče k sebi. Kasnije su je našli kako leži opružena po mezaru. Mrtva.

Lično sam imao (ne)sreću da, posebno u dugim zimskim noćima, kada bi snijeg znao polomiti stubove i pokidati žice - a gaza za paljenje lampe baš i nije bilo u izobilju – slušam priče koje sam izuzetno volio, ali samo dok traju. Poslije sam se bojao i svoje sjenke. Tako mi je pričano kako su na nekom sijelu - opasna neka sijela, moram priznati - momci i djevojke igrali prstena. U neka doba, jedna je od djevojaka izišla napolje, “poradi sebe”. Izišla i nije se ni vratila. Tražili su je svunoć. I sutradan. Cijelu heftu. Ni habera. Kao da je u zemlju propala. Konačno, prestali su je tražiti, a na sijelima se samo nagađalo šta se moglo desiti. Kidisala samoj sebi, valjda. A onda se, jednog dana, sav zajapuren i zadihan iza sela pomolio jedan čoban, hvatajući dah da kaže šta je vidio. Spazio je, veli, djevojku, istu onu što je sa sijela nestala. Prošla pored njega. Na leđima nosila ogroman kamen koji ni grupa jakih momaka ne bi mogla ni odići. Pregazila, veli, vodu, a suknene čarape ni smokrila nije. Tako je djevojka, s tom kamenčugom na grbači, zamakla u naku pećinu.

Ljudi u čudu blehnuli u čobana i mjerkali je li blentav ili se samo pravi da jest. No, kako se siromah kleo u sve i svašta I garantirao da će ih odvesti do pećine, na kraju pristadoše. Za svaki slučaj poslaše i po hodžu. Hodža turi ćitab pod ruku I buljuk svijeta, mahom snažnih momaka, za čobanom ode do pećine. Hodža ih, kod pećine, lijepo rasporedio i svakom naložio da drži uže, a on zazinuo iz sveg glasa učiti. Hodža učio, a mladići prežali. Kad, šta će ti biti, u neka doba djevojka zaista izbi iz pećine. I, ha ona izbi, momci se s užadima baciše na nju. Kako je god savladaju i obore, ona se uspravi i sve ih razbaca. Usplahireni je hodža bez daha učio i naposljetku uspjedoše savladati i vezati djevojku. Odnesoše je kući, a hodža naredi da se svi, osim njega i najbliže rodbine, raziđu. Opet je počeo učiti. Djevojka je bila mirna, ali se u neka doba začu strašna lupa. Činilo se da će se kuća skrhati. Konačno, huka se čula samo u odžaku kroz koji ispade djevojčina kika kose po kojoj se nadaleko razaznavala. U tom se času djevojci iz prsa ote snažan uzdah, baš kao da je sve terete svijeta skinula sa svojih pleća. Otvori oči i dođe sebi.

Poslije je kazivala kako je one noći izišla da se pomokri. Kad je ćupnula, spazila je neku malu baju, pauka ili nešto slično, koja se, kako joj se primicala, povećavala. Digla je djevojku u nebesa i našla se u neobičnom društvu džina koji su imali svog vođu. Skitali su, tako, kud god bi stigli, a i ona s njima. Večeravali bi tamo gdje čeljad kod sofre ne bi potegla Bismilu. Iz zabave bi htjeli nauditi prolaznicima, maloj djeci i običnim ljudima. Ipak, ko god bi Bismilom krenuo na put ili pokrio bebu u bešici, nisu mu mogli ništa. Sjedili su jedne prilike na malehnom listu, na vrhu drveta. Družina djevojci dade dva izbora: ili da je bace na zemlju, ili da joj odsijeku kose. Naravno, rastala se sa svojom kikom.

 
Oj Putine, Putine, raširi im butine!
Utorak, 27 Veljača 2018 23:28

 

Tomislav MarkovicSrbija bi danas potpisala Rezoluciju Informbiroa

Tomislav Marković, Beograd

Vučićeva priča da Srbi i Rusi 'nikad nisu išli jedni protiv drugih' zvuči lijepo i harmonično. Jedini joj je nedostatak to što nema nikakve veze s istinom.

Srbija ovih dana obeležava jubilej grandioznog značaja – navršilo se tačno 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije. Knez Miloš Obrenović je 23. februara 1838. primio u audijenciju prvog ruskog konzula u Srbiji Gerasima Vasiljeviča Vaščenka. Povodom jubileja u posetu Beogradu došao je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, a u prostorijama njegovog ministarstva u Moskvi otvorena je izložba posvećena ovom događaju od neizmernog istorijskog značaja, kojeg se do juče niko nije sećao.

Izjave nesebične ljubavi između dva bratska naroda vrcaju ne sve strane, ruski serdar i srpske vojvode takmiče se u veštini komplimentiranja, Lavrov blagoglagolji o "iskrenim osećanjima uzajamnog prijateljstva, poštovanja i simpatije", Aleksandar Vučić divani kako za tih 180 leta "nikad nismo išli jedni protiv drugih", što je "redak primer i slučaj bilo kojih naroda u svetu", mediji se pune hvalospevima srpsko-ruskoj družbi, Lavrov i Ivica Dačić su čak napisali i tekst u četiri ruke i objavili ga u Politici pod naslovom "Srbija i Rusija – 180 godina prijateljstva, poverenja i saradnje", sve vrca od izraza naklonosti, privrženosti i međusobnog uvažavanja.

Otrovni darovi iz Rusije

Nakon sastanka sa Vučićem Lavrov je pokazao i neke znake vanredne velikodušnosti, rekavši da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu i da je velika Rusija uvek bila za to "da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze".

To se zove dobar poslovođa – podređenima uvek treba ostaviti iluziju da imaju slobodu da o nečemu odlučuju (na primer, o sopstvenoj sudbini), a na kraju uvek bude onako kako je gazda zacrtao.

U sveopštem slavlju dva bratska naroda malo se zaboravilo na razlog dolaska ruskog konzula u Kneževinu Srbiju, koji nema nikakve veze sa prijateljstvom, poverenjem i saradnjom. Dve godine pre nego što je Vaščenko prijehao kod knjaza Miloša u Beogradu je otvoren austrijski konzulat, 14. septembra 1836, a naredne, 1837. godine, krajem maja, pristigao je i konzul Velike Britanije Lojd Džordž Hodžiz.

Posao ruskog konzula je bio da suzbije uticaje zapadnih diplomata na Srbiju, te da proširi ruski uticaj na bratsku zemlju. Stav Rusije u to vreme je inače bio da Srbija ne treba da teži nezavisnosti, a nipošto ne sme da prihvata revolucionarne ustanove i ideje sa Zapada. Zvuči nekako poznato.

Zanimljivo je da se u Srbiji ne obeležavaju godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Austrijom ili Britanijom, valjda zato što iz ovih zemalja pristižu donacije, podrška na evropskom putu, promovisanje regionalnog pomirenja, podrška u demokratizaciji društva i slične trice i kučine, dok iz Rusije stižu mnogo važniji darovi: bratska pravoslavna ljubav, panslovenski snovi, podrška za opiranje mrskim zapadnjačkim vrednostima, lepe autoritarne tradicije, podsticaj da se ponovo otvori pitanje granica na Balkanu, pritisak za nerešavanje odnosa sa Kosovom i još trista čuda od iste ruke, prilično čvrste.

Sve što je rusko nije mi strano

 
Narodna v(j)erovanja u Srba
Ponedjeljak, 26 Veljača 2018 15:42

 

Vampir-1Trnjem protiv vampire

Pre nego što mrtvaca spuste u raku malo ga izbodu trnovim kocem kako se ne bi povampirio. Dobar način je bio i da mu se zabodu trnovi u palčeve od nogu, ili da mu se na grob pored krsta udari mali glogov kočić, ponekad i nagori ugarkom.

Ako sve to ne pomogne, pa se vampir ipak pojavi u okolini, preduzimaju se nove mere. Na primer, trnje od gloga i prut od šipka vešaju se o vrata i prozore ili stavljaju na prag, a za prag dobro mogu da posluže i grebeni, vile i druge šiljate stvari.

Kada ukućani izlaze i kuće i ostavljaju je praznu, prethodno prevrnu kapu ili neki komad odeće, a uveče, pred spavanje, stavljaju se naopako lonci, crepovi i drugi sudovi "jer vampir na prevrnuto ne nailazi".

Pošto se vampir ipak pojavi, vatra na ognjištu se nikako ne gasi, ili se baš pred njim pali. Vatra je univerzalni lek od svih zlih demona, a delotvorno je i kađenje kuće katranom, pljuvanje uokolo po kući sa sažvakanim belim lukom. Ako ništa od ovoga ne otera vampira, on se prati, pronalazi, sačeka da se vrati u raku, i onda, dok spava, prikiva se glogovim kocem za grob.

U Dalmaciji i u Bosni, kad se pojavi vampir, "ljudi će mu grob otkopati, smjestiti ga potrbuške i pričvrstiti glogovim kocem za grob, da se ne može više iz groba podignuti", kažu istraživači. Običaj privezivanja vampira u grobu za kolac nalazi se i starih Germana, ali i kod modernih Grka. Tom prilikom se često vampiru otkida glava i stavlja među noge, ili se vampir spaljuje, što se zabranjivalo u Srbiji od 14. veka i Dušanovog zakonika. U istočnim i južnim krajevima Balkana za ubijanje vampira zaduženo je naročito, vidovito lice, vampirdžija. To je najčešće subotnjak, čovek koji je rođen u subotu, što je inače i dan kada vampiri ne smeju da napuštaju svoj grob. Osim toga, vampirdžija ne sme da bude iz istog sela u kome hara vampir. Drugi vampira ne mogu da vide, ali on može, i to tako što prethodno stavlja neku tajnu travku pod jezik. Vampirdžija ubija vampira tako što ga prevarom izvede iz sela i udavi u reci.

Verovanje u vampire, kao i načini na koje se mogu ubiti. Vampir umire kad ga ujede crno pesto ili ga vampirdžija ubije iz puške, ili da sagori u negašenom kreču u grobu. Navode se primjeri rskopavanja groba koga su napunili vodom pa unutar ubacili negašeni kreč i na taj način umorili vampire.

(Veljić Mihajlo, Debar i njegova okolina, Bratstvo VIII, Beograd,1899, strana 44)

 
Sandžak u NOB-u
Nedjelja, 25 Veljača 2018 13:59

 

Esad RahicSandžak u Drugom svjetskom ratu (8)

Mr sci. Esad Rahić

Bilo je i indicija od ranije da će Sandžak biti u cjelini dio federalne Srbije. U vrijeme osnivanja partizanskih divizija krajem 1942. godine, Vrhovni štab je tražio od Štaba Treće sandžačke brigade da se izjasni u čiji sastav želi da uđe - u Prvu srpsku ili Drugu crnogorsku partizansku diviziju. U odgovoru rukovodstva Treće sandžačke brigade (Vladimira Kneževića - Volođe i Rifata Burdžovića - Trše) stajalo je: „Sa vojničke strane, nama je svejedno da li ćemo pripasti srpskoj ili crnogorskoj diviziji. Međutim, mislimo da je ovo donekle i političko pitanje Sandžaka. Političko utoliko što treba ocijeniti da li se Sandžak više orijentirao prema Srbiji ili prema Crnoj Gori. Nama izgleda da je Sandžak više naslonjen na Srbiju nego na Crnu Goru, pa utoliko bi ova veza imala trajniji karakter,  nama se čini da bi bilo prirodnije da Sandžačka brigada uđe u sastav srbijanskih.’’ (Hakija Avdić, Rifat Burdžović- život i djelo, Novi Pazar-Bijelo Polje 2003, str.328; NOR i revolucija u Srbiji 1941-1945, Beograd 1972, str.537)

Zanimljiv je i jedan nedovoljno identifikovani dokument sa stanovišta njegove autentičnosti i funkcionalnosti u kojem su putem grafičke skice prikazane buduće federalne jedinice u Jugoslaviji. U sastavu Srbije prikazan je Sandžak. Također u jednoj od verzija Nacrta Zakona o imenu države i državnom grbu Demokratske Federativne Jugoslavije, na spisku šest federalnih republika pominje se kao prva „Srbija, Vojvodina i Sandžak’’. (Zoran Lakić, Jugoslovnski federalizam – Ideje i stvarnost, Marksistička misao, br. 1, Beograd 1988, str. 66-72)

Na kraju debate formirana je posebna komisija u sastavu: Moša Pijade, Mile Peruničić i Rade Pribićević. Oni su dobili zadatak da obiđu Sandžak, da čuju mišljenja građana i da na licu mjesta provjere koliko je pokrenuta inicijativa prihvatljiva, i da nakon toga podnesu izvještaj. Međutim, ova komisija nije izvršila svoj zadatak, nema nijednog njenog izvještaja, niti je poznato da je dolazila u Sandžak. (M. Memić, Zemaljsko antifašističko vijeće Sandžaka u funkciji reafirmacije Sandžaka i bošnjčakog nacionalnog bića, str. 205)

Odluka je očigledno donijeta na nekom zatvorenom sastanku koji javnosti nije poznat. Zna se samo da je tom sastanku prisustvovao sekretar pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru i Boku Blažo Jovanović, jer je on po povratku na Cetinje izjavio: „da se prema Sandžaku prihvataju granice iz 1913. godine. Kosmet za sada ostaje kao cjelina.’’ (Dr Zoran Lakić, Kosovo i Metohija u koncepciji jugoslovenkog federalizma u toku NOP-a, sa posebnim osvrtom n Bujansku konerenciju, Istorijski zapisi, br. 3-4, Titograd 1989, str. 102) Odluka je očigledno donijeta mimo volje ZAVNOS-a i mimo volje naroda Sandžaka, iako je i Centralni komitet 14 mjeseci ranije tvrdio da će Sandžak: „imati onakav položaj za kakav se izjasne njegovi – slobodno izabrani predstavnici.’’ Napušten je princip da će Sandžak biti jedan od elemenata buduće Federacije i da će zauzeti „ravnopravno mjesto među ostalim pokrajinama’’, da je formiranje ZAVNOS-a proizilazilo iz „pravilnog stava rukovodstva narodnooslobodilačke borbe prema uređenju nacionalnog pitanja u Jugoslaviji, te da će položaj Sandžaka biti istovjetan položaju Vojvodine. Prihvaćeno je mišljenje da Sandžak treba žrtvovati zbog interesa dvije susjedne federalne jedinice – Srbije i Crne Gore jer bi poseban status Sandžaka značio „izlišno i neracionalno drobljenje srpske nacionalne cjeline, kao i Jugoslavije uopšte.’’ Osim toga isticano je da „Sandžak nema nacionalnu podlogu za dobijanje takvog statusa’’, iz čega proizilazi da Bošnjaci nisu narod već vjerska zajednica. Zaboravljeno je da se narod, koji se na određenom prostoru formirao tokom 600 godina, ne može likvidirati administrativnim odlukama koje proizilaze iz demokratskog centralizma i partijske pripadnosti onih koji odluku donose. (Dr Branko Petranović, Položaj Sandžaka u svjetlosti odluka II zasjedanja AVNOJ-a o izgradnji Jugoslavije na federativnom principu, str. 573)

 
Zijade, zaista me ne čudi me što Vam se povraćalo!!!
Petak, 23 Veljača 2018 23:34

 

Vucic u skupstiniGospodinu Zijadu Haračiću se povraćalo nakon čitanja jednog otvorenog pisma nafilovanog izvinjenjima

(Na slici lijevo proeuropski orijentirani demokrata Vučić, a desno je on malkice mlađi za govornicom Skupštine Republike Srbije gdje urliče: "Za jednog Srbina, ubićemo sto muslimana". Vuk dlaku (odijelo, prezentsku orijentaciju) m(ij)enja, ali čud nikada. To vrijedi i za deminutiva od vuka, vučića.)

Gospodin Zijad Haračić mi je uputio molbu da na OKU objavim pismo prepuno izvinjavanja što ga je tadašnjem premijeru Srbije uputila Dr Nura Bazdulj-Hubijar 12.7.2015. godine putem svoga FB – profila. Dakle, doktorica nije izdržala ni puna tri dana od dženaze u Potočarima a da ne poleti izvinjavati se tipu koji je kao poslanik Radikalne stranke, 20. jula, 1995. godine, u Skupštini Srbije za govornicom rekao - "Za jednog Srbina, ubićemo 100 muslimana", tipu koji je na Sarajevo i Sarajlije pucao sa Jevrejskog groblja, u demokratsko odijelo preobučenom četniku sa dna kace koji negira genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, bleferu koji voda za nos ove naše političke retarde, cmače se s njima, igra s njima šaha, voda ih kao Cigoš međede po Beogradu, a u sebi im se “smeje” sa figom u džepu čekajući da mu cijela Bosna minus zapadna Hercegovina padne kao zrela kruška u krilo. Nakon čitanja ovih bljuvotina naumpade mi ponovo ona stara narodna prema kojoj iver ne pada daleko od klade. (N.F.)

FB-Nura Bazdulj Hubijar, 12. srpnja 2015

PREMIJERU REPUBLIKE SRBIJE - GOSP. ALEKSANDRU VUČIĆU

Poštovani gospodine Premijeru,
bez obzira što ovih par redaka neće nikad ni stići do Vas, kao čovjek, kao Bosanka i Bošnjakinja, i bez obzira što se ne slažem s nekim Vašim stavovima prvenstveno negiranja genocida u Srebrenici, imam potrebu zahvaliti Vam što ste ipak došli u Potočare. Ne ulazeći u to je li to bila vaša želja (voljela bih da jeste!) ili je u pitanju politički čin,
Izražavam Vam iskrenu zahvalnost za to. Nikome nije lako otići tamo, ,mislim da je Vama bilo teže nego ostalim zvaničnicima. Pratila sam prenos, mislim da je Vama bilo teže nego ostalim zvaničnicima. Pratila sam prenos, bila ponosna na Majke Srebrenice koje su Vas srdačno prihvatile, rukovale se i zagrlile sa Vama. Čini mi se da Vam je u grlu stala kost kada Vam je jedna od Majki stavljala na rever cvijet koji simbolizira tragediju Srebrenice. Vidjela sam i Vaše lice dok ste se upisivali u knjigu žalosti, i dok ste sjedili na komemorativnoj sjednici.
Meni osobno Vaš dolazak je značio neopisivo mnogo. Bez obzira na sav bol koji osjećam svih ovih godina, u meni je bila neka tiha radost što sve protiče zaista dostojansveno, kako i priliči takvom okupljanju. A kada su počeli zvižduci, kamenje, pogrdne riječi, pokušaj da se Vas ugrozi fiziči (emotivno ste već bili uzdrnani), osjetila sam užasan stid.

Gospodine premijeru, nije to bio napad na Vas, bio je to, prije svih, napad ne nevino ubijene koje se ispraćalo u vječnost. Kad neko dođe na dženazu ili sahranu, taman i da se radi o ljutom neprijatelju, tu neprijateljstvo prestaje i morao bi biti dočekan prijateljski. Vi ste došli kao prijatelj, bila je to Vaša pružena ruka nama.

Bio je to napad i na Majke Srebrenice, sve bližnje onih koji su u kabure spušteni.

Bio je to napad na organizatore obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici koji su predano i s ljubavlju pripreme vršili, koliko znam, sedam-osam mjeseci.

Bio je to napad i na gdradonačelnika opštine Srebrenica - gospodina Ćamila Durakovića koji je bio uzoran domaćin.

 
Poezija - konačno smo saznali odluku žirija
Petak, 23 Veljača 2018 13:15

 

Nagrada BoraPoetski kutak – Ivan Ivo Andrić dobio nagradu “Bora Čorba” za 2018.

Ivan Ivo Andrić je laureat nagrade “Bora Čorba” za 2018. godinu koju je dobio za p(j)esmu “Volim, volim žene”.

(Na fotki Bora Čorba - prilikom uručivanja nagrade Ivanu Ivi Andriću Matija Bečković, jedan od kandidata koji se uveliko nadao nagradi, izletio je bijesan iz svećane sale zalupivši vrata da se zgrada zatresla, a Bora je napravio ovu gestu i rekao: "Strpljen-spašen Matija! Nemoj zanovetati bre! Sledeće godine ti nagrada ne gine, ali pod uslovom da se prijaviš sa kakvom seksi pesmom kakva je ova neprejebiva ovogodišnjeg laureata gospodina Ivana Ive Andrića. Ajde bre Matija ne ljuti se!)

Volim, volim žene

Ivan Ivo Andrić

Obično izaberem visoku stenu
s koje se pruža odličan pogled
kad na vidiku ugledam ženu
obema rukama sćepam dvogled

I gledam ono što duša traži
gole drugarice na nudističkoj plaži
neki što teraju mak na konac
kažu mi da sam rašomonac

Volim, volim, volim, volim žene
ali one malo manje vole mene
zaljubim se pet-šest puta
u roku od tri minuta
volim, volim, volim, volim žene

Kada ja dobru žensku vidim
ja se uopšte ne postidim
priđem i kažem, biću kratak
ženska, imaš strahovit batak

Priznajem da bih mešao malter
za jedan običan ženski brushalter
ja bi' se odrek'o rođene braće
za jedne čipkaste ženske gaće

Volim, volim, volim, volim žene
ali one malo manje vole mene
zaljubim se pet-šest puta
u roku od tri minuta
volim, volim, volim, volim žene

Kupujem stručnu literaturu
za malu nočnu fiskulturu
Reporter, Louie, Playboy, Start
uzmem kvalitet, odbacim škart

Pa k'o tapete lepim po zidu
tek da ih imam sve u vidu
guzate, sisate, lomne u struku
zbog njih razvijam desnicu ruku

Volim, volim, volim, volim žene
ali one malo manje vole mene
zaljubim se pet-šest puta
u roku od tri minuta
volim, volim, volim, volim žene

 
Alijine iskrice
Četvrtak, 22 Veljača 2018 09:10

 

Nametak AlijaAlijine sarajevske minijature (44)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

Negdje oko 25. decembra umro je Husein efendija Mašić, pravnik, bivši narodni poslanik JMO za Ustavotvornu skupštinu u Beogradu.

Nekako je bio besplodan. Negdje prije dvadesetak godina šetao je svaku večer po korzu niz Obalu, s jednim mladićem odjevenim u kicošku bosansku nošnju. Čini se da je taj mladić bio bez ikakve inteligencije, i bez škole, samo je bio tjelesno lijepo građen. Zbog toga se i pričalo da je Husejn efendija lutija. A tko zna, svakom svašta prišivaju.

Allah rahmet ejle!

(Lutija na turskom – homoseksualac, peder, N.F.)

(4.1.1966)

Prekjučer je umro, a jučer je zakopan Hadži Neziraga Željo, ugledan zanatlija, čaršinlija, pravi stari Sarajlija. Otac mu je bio od onih “esira” koje je Švabo pokupio u Sarajevu 1878. i poslao u Olomuc na polugodišnju robiju, zato što su se borili protiv okupacije.

Nisam mu bio vješt do prije godinu dana kad mu se mlađa kći Majda udala za Edina Spahu. Prije šest-sedam godina išao je na Ćabu.

Dženaza mu je bila impozantna i po broju ljudi koji su išli do na groblje na Hendeku i po broju grabadžija koji su učili na grobu. Kad zgodan čovjek umre, onda je velika jagma tko će ga opremiti, tko će mu klanjati dđenazu, tko će mu na mezaru učiti, tko se hatme dograbiti. Ašereta su učili: Sahačić, Silajdžić, Proho, Kapić i još petorica od Iblasa do Elif-lam-mima. Snijeg je bio pod nogama, hladno je bilo, ali oni nastavili učiti i, što rekne Proho, “stekli” su svi.

Sinoć je bila hatma kod kuće. Nisam išao, jer sam imao sijelo kod kuće, ali mi rekoše da je bilo sve što je znalo učiti, odnosno što se naviklo učiti. Jasin su učila šestorica hafiza, a došao je na hatmu čak s Bjelava Hafiz Ragib-efendija Cico. S teravije su dojurili Hafiz Sinanuddin efendija Sokolović, zvani “konjevodac” (uhvaćen je jednom na fotografiji kako drži za uzde konja na kojemu jaše Kemura), te Proho i drugi tko je gdje zaposlen kao imam. A, vjerojatno, ni porodica nije žalila potrošiti, jer je u Sarajevu nekakav nam (prestiž) što više potrošiti na dženazu.

Rahmetliji Allah rahmet ejle, “hodžama” da Bog dadne nafake s druge strane, a da ne gamižu i ne gramze samo za dženazama, a porodicama da se utješe!

(6.1.1966)

 
« Početak«12345678910»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search