LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Vucalčina Fata
Ponedjeljak, 07 Studeni 2011 16:39

Poslala Tanja Ćikić – Lalinica

-          Šta je bolan ne bio Suljo, jel istina što se po čaršiji priča da češ se rastavit od u tebe ti Fate?

-          Jaštaradi, moj si mi Mujo i to pod hitno!

-          Ama, bolan ne bio, koji je to tako golem razlog? Kakvi su vas to deveri  zadeverali?

-          Provucala se u mene mi Fata. Samo londra od birtije do birtije.

-          Bezbel plaho cuga?

-          Ma jok, bolan ne bio. Traži mene.

 
Kemino čoše
Nedjelja, 06 Studeni 2011 18:49

Kemo Huseinćehajić

Optimist i pesimist

U jednoj zabitoj varošici babo odlučio da kupi bajramske poklone dvojici sinova. Mlađi sin je bio razmaženo zanovijetalo i stalni pesimist, a stariji je bio uvijek vedro raspoložen i optimist.  Mlađem sinu, vječnom pesimisti je kupio električni vlakić, pa kad se prekopao vidje da više nema para da kupi poklon sinu optimisti. Idući putem kući razmišljao je šta da uradi. Naišavši na hrpu konjske balege on odluči da se našali sa starijim sinom optimistom, pa u komad šarenog papira zamota pogolem komad konjske balege da to bude ko biva poklon za njega.

Kad je pesimist otvorio poklon, odmah je počeo: - Joj, vlakić je električni, neće raditi kad nema struje!

- Ali radi on i na baterije, - kaže otac.

- Šta ću ja babo kad se baterije potroše, a ja sam se baš zaigrao?

- Kupit ćemo rezervne baterije - kaže otac.

- A i tračnice će se iskriviti...

- Ispraviće babo tračnice, ne brini...

- Ma babo, ne umiješ ti to ispraviti! Poće plakati i ode u sobu kukajući – Šta ću ja kad se tračnice iskrive, a babo odleti tješiti razmaženo derište.

- A šta si ti dobio? – upitala mati sina optimistu.

- Babo mi kupio  lijepog malog konja, ali je nekud otišao..., al doći će...

 
Bajramska čestitka
Nedjelja, 06 Studeni 2011 07:29

Svim pravim vjernicima u islamu čestitam Bajram onako kako sam uvijek rahmetli neni čestitao, a kako se u Bosnici dugo, dugo čestitalo, odnosno sa „Bajram barečula“, ali i na ovaj „novi“ način kako se čestita od 1991-92, sa „Bajram šerif mubarek olsun“.

Nadan Filipović

 
Hitler i religija - 2
Subota, 05 Studeni 2011 22:22

Nadan Filipović

Zabranjeni su svi katolički listovi koji su izlazili u Njemačkoj. Do kraja 1937 godine katolici i protestanti, kao i ostali pripadnici kršćanske religije su konačno shvatili da ne postoji nikakva mogućnost kooperacije sa nacističkim režimom. Papa Pije XI je 14. marta 1937 godine odaslao encikliku naslovljenju „Sa gorućom brigom“ optužujući urbi et orbi nacistički režim za potpuno uništenje svih stavaka u konkordatu dodavši da taj režim širi mržnju i otvoreno neprijateljstvo prema Kristu i Kristovoj crkvi.

Svećenik, tačnije reverend ili pastor Martin Niemöller je jedva dočekao dolazak nacista na vlast 1933 godine. Te godine je objavljena njegova autobiografija „Iz podmornice do crkvene propovjedaonice“. U toj knjizi on opisuje svoj životni put od komandanta podmornice u Prvom svjetskom ratu do prominentnog protestantskog svećenika. Nacistička štampa je objavila niz pohvala o njegovom djelu koje je u tadašnjoj Njemačkoj postalo bestseler. Pastor Niemöller je napisao da su „četrnaest godina republike u Njemačkoj godine najdubljeg mraka“ i na kraju svoje autobiografije piše da je „nacistička revolucija konačno trijumfovala i da je donijela nacionalno uskrsnuće“. Međutim, on je veoma brzo iskusio pregolemo razočarenje u politiku nacističkog režima prema protestantima.

 
Dalji osvrti o muslimanskim likovima u djelima Ive Andrića(8)
Četvrtak, 03 Studeni 2011 15:15

Nadan Filipović

U pripovjetci “U musafirhani” Andrić opisuje jednu scenu kada fra Marko njeguje jednog teško ranjenog Turčina (ustvari bosanskog janjičara, znači bosanskog muslimana, a koje Andrić samo i jedino naziva Turcima, NF) kojeg su trojica kolega i saboraca ostavili fratrima da ga njeguju. Taj janičar Osmo (Osman) veoma teško je ranjen i mali su izgledi da će preživjeti.

I fra Marko šapuće Osmi na uho “Negom što se ti, bolan Osmo, ne bi pokrstio? Pa ako si za umiranje, da umreš ko kršteno čeljade, a ako ostaneš živ, da živiš kao čovjek, a ne kao nerazumna živina.” (U musafirhani, 17).

Očigledan je i zaista potpuno neskriven opis ovog nagovaranja kao izraz njegovog ogromnog kršćanskog prezira prema Islamu.  Prema fra Marku (u stvari Andriću), kršten čovjek je čeljade, čovjek, a musliman je nerazumna živina.

U pripovjetci “Rzavski bregovi” Andrić opisuje pojavu šuckora u Višegradu. Šuckori su bili kao neki turski plačenici regrutovani iz najgoreg kasabskog ološa. Jako je upečatljiva scena šuckorskog nasilja nad gazdom Nedeljkom Đukanovićem, u kojoj se Andrić kao i uvijek kompletno i slijepo opredjeljivao samo za srpsku stranu. On u toj pripovjetci svu mržnju bezvlašća u Prvom svjetskom ratu u Bosni nonšalantno stavlja samo na teret bosanskih muslimana.

 
Kemino čoše - Univerzitet Istočno Sarajvo raspiso konkurs...
Četvrtak, 03 Studeni 2011 13:59

Strani studenti iz engleskog govornoj područja, čujte i počujte! Raspisan je konkurs za upis stranih studenata na Univerzitetu Istočno Sarejevo, preciznije na visokoj nadmorskoj visini, na Palama. Zainteresiranim dajemo na uvid tekst konkursa. Mislim da će im biti sve jasno kad ovaj tekst pročitaju.

Вијести

У току други уписни рок на Универзитету Источно Сарајево


Конкурс за упис ванредних студената у прву

годину

Извод из конкурса за упис студената у прву годину првог циклуса студија у академској 2011/2012. год.English


Wелцоме!


Фацултy оф Лаw, Университy оф Еаст Сарајево wас естаблисхед ин тхе 1994/95 ин Сербиан Сарајево.

Дуринг yеар 1995/96 фацултy ис релоцатед то Пале, wхере хе станд унтил тхис даy ин буилдингс буилт ин 2004. Лецтурес
але алсо такинг плаце ин цитy Бијељина. Унтил ноw, тхе Фацултy оф Лаw оф 12 генератионс оф едуцатед лаw градуатес.
Тхе
Фацултy хас итс оwн стафф wхицх цонсистс оф 5 регулар теацхерс, 2 гуест теацхерс, 3 ассистант профессор, 4 теацхерс
емплоyед ат тхе Университy, 2 сениор ассистантс, 8 ассистантс анд 3 ассистантс то wоркплаце еxпериенце.
СТУДY ПРОГРАМ:


1. План 2007-08 и 2008-09

2. План 2007-08
3. План 2009-10

Теацхинг ис царриед оут ин аццорданце wитх тхе Бологна

принциплес.

Поситион афтер тхе фирст цyцле оф тхе студy ис Бацхелор оф Лаw.


Нумбер оф студентс ин тхе примарy студy:

1692
Нумбер оф студентс ат постградуате левел: 129

 
Hitler i religija - 1
Četvrtak, 03 Studeni 2011 12:13

Nadan Filipović

Neki amaterski kvazihistoričari neodgovorno manipuliraju javnost tekstovima o navodnoj saradnji Trećeg Rajha i kršćanskih religija. Medijima se šire kojekakva trabunjanja o vezama Adolfa Hitlera i Vatikana, o nekim bajagi nacističko-kršćanskim konspiracijama protiv Jevreja i Roma, itd. Međutim, stvarnost je bila sasvim drugačija.

Nominalno, Hitler je bio katolik, ali je još u svom „Mein Kampf“-u napisao da „se ne smije ispustiti iz vida činjenica da u svim ranijim historijskim iskustvima niti jedna politička partija nije uspjela u reformi religije“. Nadalje, u članku 24., programa Nacional-socijalističke partije, stoji da će ta „politička organizacija, kada dođe na vlast, imati punu slobodu za dominaciju nad svim oblicima religijskog života i religija u Njemačkoj sve do te mjere kada religija ili religije više neće predstavljati opasnost po moralna osjećanja Njemačke rase“. Međutim, mnogi su pomislili da je Hitler reterirao od svog ranijeg antikršćanskog stava kada je u govoru održanom 23. marta 1933 u Reichstagu, odnosno Njemačkom parlamentu rekao da je „kršćanstvo esencijalni element za očuvanje duše Njemačkog naroda“, pri tome obećavajući da će nacionalsocijalisti poštivati prava kršćanskih religija, objašnjavajući da njegova vlada ima ambicije da njeguje miroljubive odnose između crkve i države.

 
Vehabije među nama
Srijeda, 02 Studeni 2011 10:09

Vildana Selimbegović, Oslobođenje 30.10.2011

Teroristički atak na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu nije, kako nam uporno pokušava servirati nekolicina televizijskih kvazidnevničara - svrstao Bosnu i Hercegovinu u istu ravan sa Afganistanom. Ali jeste konačno razgolitio onaj vid ovdašnjeg koketiranja sa radikalima u vlastitim redovima, na koji već godinama upozoravaju domaći muslimanski intelektualci, pokoji bošnjački političar i nekolicina novinara. Svi redom zauzvrat doživljavaju progone sa onih istih stranica i od onog istog vjerskopolitičkog dueta koji vehabijski pokret u našoj zemlji već godinama podržava i uzgaja, ne krijući namjere da upravo uz njihovu pomoć od komada zemlje na kojem većinom žive Bošnjaci, naprave svoj feud. Zanimljivo: i jedan i drugi - i reis ef. Mustafa Cerić i njegov politički projekat s prošlih izbora Fahrudin Radončić, požurili su prošlog petka da osude napad na Ambasadu SAD-a, a ovaj drugi je čak zatražio istragu ko je vehabije doveo u BiH, valjda da se Ameri ne dosjete

 
"Bosna prodala licencu Sloveniji!!!"- poslao Duba Banjac iz Sydney-a
Ponedjeljak, 31 Listopad 2011 06:11
 
„Autoritet“ u vrtiću za odrasle
Nedjelja, 30 Listopad 2011 09:18

Nadan Filipović

Izraz “autoritet” je preuzet iz latinskog. Pod nazivom “auctoritas” se podrazumijeva da je to prvenstveno stvarni ugled, dostojanstvo, vrijednost.  Kad se za nekog kaže da je autoritet, obično se misli na njegov ugled i na ugledu osnovanu vrijednost ili pak, u prenesenom smislu, na osobu čije se mišljenje akceptira, ali ne iz straha, već iz iskrenog poštovanja. Znači, pravi, odnosno stvarni autoritet je neka osoba društveno dokazanih sposobnosti u izlaganju svog mišljenja ili stava i to na takav način da se takvoj osobi  bezrezervno vjeruje ocijenjujući njen stav nesumnjjivo ispravnim. Jako je teško biti autoritet. Naime, pred stvarnim autoritetom je uvijek isti, ali veoma težak zadatak, a to je da mora stalno ispunjavati očekivanja javnosti, odnosno uže ili šire društvene zajednice kojoj je autoritet.

 
Osvrt na jedan komentar sa foruma “Dnevnog Avaza“
Subota, 29 Listopad 2011 09:08

Nadan Filipović

“Listajući” forum Dnevnog Avaza nađoh komentar jednog “forumlije” koji se navodno zove Nihad, a što apsolutno ništa ne znači, jer samo ime bez prezimena i potpune identifikacije za sve nas ostale ima vrijednost pseudonima, nadimka ili šifre, koja autora štiti od odgovornosti za napisane tvrdnje. Naime, tvrdnje mogu biti istinite, mogu biti neistinite, a mogu biti i miješane, po principu “udrobljene” istine u kašu činjenica tipa “rekla-kazala”. Bilo kako bilo, smatram da će biti barem nekoliko posjetitelja “OKA” koje će zainterisirati lista “reisovih neispunjenih obećanja”, i to onakva kakvu nam je spomenuti autor Nihad servira. Naime, mislim da je Nihad trebao biti fer i pored ove liste navodno neispunjenih obećanja navesti i listu ispunjenih reis-efendijinih obećanja.

 
« Početak«231232233234235236237238239240»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search