LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Dr Safvet-beg Bašagić kroz dioptriju Alije Nametka – sličice iz Sarajevskog nekrologija (prvi dio)
Srijeda, 20 Listopad 2010 17:37

Nadan Filipović

O Dr Safvet-begu Bašagiću dosta se može pročitati iz različitih knjiga, kao i sa napisa na nizu portala. Odlučio sam se da opišem neke detalje iz privatnog života ovog velikog Bošnjaka, detalje koje je na veoma duhovit i originalan način rahmetli Alija Nametak prezentirao u knjizi „Sarajevski nekrologij“.

Nametak navodi da je Dr Safvet-beg Bašagić jedini u Bosni znao lokalitet sa kojeg je vađen mramor za stupove i mihrab Gazi-Husrefbegove džamije. Pošto su neki katolici proširili priču da su Turci srušili katedralu u Blažuju, bajagi katedralu svetog Blaža i iz nje u Sarajevo prenijeli mramor za izgradnju stupova i mihraba Gazi-Husrefbegove džamije, Nametak mu je sugerirao da o tim lažima tih pokvarenih blažujskih katolika napiše jedan tekst za „Novi Behar“. No, Safvet-beg je tu ponudu prešutjeo, a Nametku je bilo jasno i zbog čega.

 
Bingo-efendija vanredno javlja iz Sarajva… - Antihedijska akcija i dalje traje
Petak, 15 Listopad 2010 11:15

Nastavlja se “akcija čišćenja”. Prema službenom saopštenju višeg inspektora antihedijske policije Al-Dine Kuglofa još se desetine notornih hedijaša kriju po šumama oko Faletića, kao i na Igmanu. Ilegalnih hedijaša još ima po Sarajvu, ali danonoćna potjera za njima je u toku. Veliku pomoć specijalnoj policiji pružaju naši građani, a posebno dijabetičari-šećeraši. Granapi i sve ostale trgovine prehrambenom robom pod diskretnom su kontrolom antihedijskih specijalaca. Sve poslovođe i zaposleni dobili su posebne istrukcije i ovlaštenja da svaku mušteriju naćeraju da čim kupi kutiju rahatlokuma, napolitanki ili veliku čokoladu, da istu, sa aspekta strogo zabranitog antidržavnog hedijstva potencijalno sumnjivu robu, pojedu na licu mjesta u prodavnici. Dočim, zaposleni takvim daju vode po želji. Znači nejma nosat! Samo pojest zapisnički u granapu.

 
Zdravstveni karton Adolfa Hitlera ili „retroaktivna ocjena radne sposobnosti“
Petak, 15 Listopad 2010 11:09

Nadan Filipović

       Manipulacija masama, zloupotreba medija u manipulaciji masama, usmjeravanje na put jedan vođa, jedan narod, motiviranje i psihološko trovanje masa prije polaska u kolektivne zločine i ratove ima veoma dugu historiju. No, smatram da i nije potrebno ići u daleku prošlost. Nema boljeg primjera za manipulaciju masama od Adolfa Hitlera, neupitnog lidera 99.99% njemačkog naroda prije i u toku Drugog svjetskog rata, kao i njegovog nacional - socijalističkog pokreta.

       Hitler je nastojao i zaista uspjeo izgraditi svoj posebni odnos između sebe, odnosno vrhovnog vođe, i njemačkog naroda. U tom području bio je manipulator bez premca u historiji. Za te namjene on ne samo da je koristio medije, već je koristio svaku priliku da držeći zapaljive i hipnotičke govore pred velikim masama s ciljem da  taj odnos vođe i masa što više učvrsti. Posebni objekat njegovog psihološkog trovanja bila je mladež Njemačke. Dr König je nekoliko puta, veoma pažljivo, gledao dokumentarni film o Hitlerovom višesatnom nastupu i govoru na takozvanoj Olimpijadi mladeži u Berlinu, održanoj 1936. godine. On u svom saopštenju kaže: „Na tom festivalu u kojem je učešće imalo dvadeset i devet hiljada njemačkih djevojaka i mladića na terenu Olimpijskog stadiona u Berlinu, uz prisustvo preko 100.000 Nijemaca na tribinama, nisam mogao vidjeti ni jedno neegzaltirano mlado lice, a da o starijoj publici prisutnoj na tribinama i ne govorimo. Sva su ta lica bila obasjana nekim posebnim, maltene neprirodnim sjajem i žarom, a preko 129.000 grla unisono je uzvikivalo Heil Hitler kao znak bespogovornog odobravanja svake njegove riječi.“

 
Otvoreno pismo Bošnjacima Melbourne-a i Australije
Petak, 08 Listopad 2010 18:03

Allah dž.š. u Kur’anu časnom garantira jednakost i ravnopravnost svim muslimanima pod kapom nebeskom. Pred Allahom dž.š. su svi jednaki i nema prednosti Arap nad Nearapom, bijelac nad crncem, Evropljanin nad Aziajtom, itd. Svakom iskrenom vjerniku je jasno da se ovaj zakon Allaha dž.š. mora poštovati i da ga se svi vjernici u Allaha dž.š. kućama, odnosno džamijama valjaju najstrožije pridržavati. Taj zakon bi trebao vrijediti i za Islamski Centar Deer Park. No, niz primjera nam ukazuje da je u spomenutom centru ta zapovijest Allaha dž.š. nekim, nazovimo ih muslimanima, zadnja rupa na njihovim diploma. 

 
Bingo-efendija vanredno javlja iz Sarajva…
Nedjelja, 26 Rujan 2010 02:17

Dolijo notorni hedijaš, bahati dedo Remzija Handanagić, a ruci pravde izmakao lukavi Abduselam Kajmakefendić, zvani Lopindža

Bahati dedo hadži - Remzija Handanagić, formula ko sam, šta sam, ko mi šta more, bio je toliko šalantan da je u Zuhdijinom granapu u Logavijinoj kupijo za keš maksi pakovanje od pola kile rahatlokuma, dvadeset deka friško mljevene kafe „Dedo“ i pola kile šećera u kocki, te zamolijo prodavačicu da mu sve to lijepo zapakuje izlaprdavši da iđe i nosi hedije zbog proslave pedesetogotdišnjice braka nekog njegovog ahbaba i ahbabice. Prodavačica ga je ko starijeg efendiju baš ljepo uslužila, sve cura nabas spakovala i dekorirala, ali ni ona, a ni hadži-Remzija nisu primijetili vlasnika društva jednog lica Zuhdiju Krgaliju, koji je pritajen sve to veoma podmuklo prisluškivo iza jedne zavjese u granapu i odmah nazvo na mobitel:  

 
Bingo-efendija vanredno javlja iz Sarajva…
Četvrtak, 23 Rujan 2010 17:52

Nakon energične icijative naše svijetsko-australijske vertikalne vertikale konačno započela borba za suzbijanja nosanja i primanja hedija u Bosni i Hercegovini

Historijska je izreka jedne naše ovdi najglavnije ovdašnje svestrane hanume, oduševite voloterke, književnićog mencene, nezamjenjive presjednice i poznavateljke svega i svačega, ekspertice bilesi i za mali i velki nogomet, itd.itd. i svašta drugo nešta.

Ostaće u analima njen gromki poziv iz „Preporoda“:

-U Bosni je najveći problem hedija – gleda se ko će kome šta odnijeti čime se sputava prisnost druženja. Ja to kritikujem – treba prestati sa hedijama i keksom ili bombonjerama koje kruže cijelom Bosnom dok im ne istekne rok trajanja i, možda se nikad ne otvore. Mi u Australiji nismo opterećeni tim stvarima.

Ja sam konto da će biti po onoj “Tresla se brda, rodijo se miš”, no, bome ispade da sam se grdno prevarijo. Na spomenuti vapaj pun gorljive rodoljubive dobronamjernosti niko od naših političara po običaju nije obratijo dužnu pažnju. Međutim, BiH je hiljadu puta sretnija, neg pametnija jerbo ima golemu sreću da je visoki predstavnik Valentin Inzko pasionirati čitač i preplatnik “Preporoda”, te je on protabrivši te vizijonarske riječi bivše glavne dijasporske svijetske vertikalne vertikale i sadašnje alfe i omege butun Bošnja u Australiji namah skočijo „na noge lagane“i glasno poviko:

 
Narcisoidnost inducira agresivnost i sadizam
Utorak, 21 Rujan 2010 06:16

Nadan Filipović

Narcisoidnost, sama po sebi, ne bi bila društveno štetna kada bi se odnosila samo na ličnost narciosoidne osobe. Treba, međutim, shvatiti činjenicu da se narcisoidne osobe jako boje samoće. U samoći se moraju suočavati sa samom sobom, stalnim unutrašnjim nemirom i svojim unutrašnjim ogledalom. Zato narcisoidne osobe svim silama nastoje da su stalno među rajom, bilo u fizičkom smislu riječi, ili da su njihove samonametnute aktivnosti, smjernice, odredbe, upute, da kažemo i nedvosmislene naredbe, stalno prisutne kao jedine determinante društvenog života šire ili uže zajednice. Moraju biti u centru svakodnevne pažnje. Zbog toga što se narcisoidne osobe veoma često nameću kao lideri, odnosno nezamjenjive alfe i omega neke društvene zajednice, uvijek postoje rizici da će se naći pojedinci koji se neće slijepo slagati sa odredbama narcisoidnog lidera, već će o tim, često  kvaziliderskim, bolje rečeno diktatorskim aktivnostima izricati svoje slobodno mišljenje, neslaganje, kritike i komentare. Te, nekada obične komentare, događaje, aktivnosti, pa čak i najbezazlenije šale i satiričke osvrte narcisoidni lideri paranoidno shvaćaju kao atak na vlastitu ličnost, te reagiraju veoma agresivno.

 
“KREMA”
Ponedjeljak, 20 Rujan 2010 06:19

Agim Dobruna

Odavno se nisam tako slatko nasmijao u sitaciji u kojoj čovjek naprosto nezna kako da se postavi, a toliko sam se odmah i nasekir’o, jer da sve ovo nije istina bilo bi smiješno, al’ pošto jeste istina onda tu bo’me nema mjesta smijehu.

         Grč mi ostade na desnom obrazu dok sam slušao jarana koji mi ispriča sve ovo što ću opisati. No, iz poštovanja prema njemu i njegovoj supruzi ipak ću u tajnosti ostavit njegovo ime, a evo zašto sve ovo i zapisah.

       Većini naših dobrih Bošnjaka koji se, igrom sudbine, nađoše na ovom petom kontinentu zbijajući svoje, sada već, imigrantske  redove, poznato je da je donedavno bila velika javna “hajka” na Seada Šahbegovića, doskorašnjeg punopravnog člana Vijeća BH-organizacija, i to samo zato što je, opet javno, upitao svoju predsjednicu Vijeća: ”Zašto se manifestacija obilježavanja Dana Državnosti BiH, (koji ne postoji), održava uvijek na jednom mjestu?”, želeći pri tome reći na skupom i svima nedostupnom mjestu, a nema drugih ponuda, misleći na jeftinije!?

 
Kako već golemo dijete odviknuti od dojenja?
Nedjelja, 19 Rujan 2010 15:55

Nadan Filipović

Prije otprilike mjesec dana obratila mi se jedna zemljakinja sa pitanjem kako da od dojenja odvikne svog sinčića starog dvije i po godine? Istaknula je da ima dvoje starije djece koju je takođe dojila, ali samo dok nisu napunila punu godinu. Ovaj sinčić, “treća sreća” i “zlato mamino”, izgleda da se navikao i baš mu je bilo lijepo, te, po svoj prilici, zadugo nije mislio prestati. Mama je poslušala savjete naših žena koje sve znaju pa je mazala bradavice dojki limunom, iscijeđenim sokom od bijelog luka, pa bilesi i sokom od fafarona, ali ništa.Taj njen ljubimac i ljubitelj majčinog mlijeka skoro sve jede kao džomba, ali opet i kad se nahališe, nastavi letati za materom fatajući se stalno njenih grudi iz samo njemu i njoj poznatih razloga.  

Kad sam shvatio da se ženi to produženo dojenje popelo na vrh glave, poslao sam joj ekspres poštom samo tri kapsule sa jednom sprašenom biljnom smjesom. Pošto se radi o našoj ženici koja nema baš plaho puno škole, to je nju ašćarile iznenadilo, pa me je nazvala i upitala: “Nadane, bolan ne bio, šta ću ja s ovim tabletama što izgledaju k'o oni naki antibiotici? Hoćul to njemu davati? 

 
Trhana (tarhana) čorba
Nedjelja, 19 Rujan 2010 15:50

Potrebno:

-          četiri jajeta,

-          sok od paradajza,

-          bijelo pšenično brašno,

-          jedna velika kašika masla,

-          jedna velika kašika brašna,

-          dva zrelija paradajza,

-          jedna litra mesne supe, a najbolja je goveđa,

-          sto grama trhane,

-          biber, so, aleva paprika

Priprema:

-          Od jaja, paradajz soka i brašna zamijesi se tvrdo tijesto. Neka stoji na sobnoj temperaturi pet dana. Potom se to tvrdo tijesto protjeruje kroz đevđir tako da se dobiju mrvice ili trhana (tarhana). Te se mrvice trhane suše u platnenoj, najbolje lanenoj kesi.

-          Od masla i brašna se napravi zaprška. Paradajz se izriba sa de dobije usitnjena masa i sok. Ukuha se sa zaprškom i cijela se ova masa doda u mesnu supu. Kuha se samo dok ne prokuha. Dodaje se trhana i kuha se još dvadesetak minuta, ali tako da trhana čorba samo kvrca na najtišoj vatri ili gasu. Pri serviranju se dodaje biber i aleva paprika. 

 
Tirit – pita
Nedjelja, 19 Rujan 2010 09:19

Potrebno:

-          tri jufke,

-          500 grama kokošijeg mesa bez kosti, najbolje je meso sa kuhanih vratova sa kožicom koje će dati masnoću,

-          250 grama tirita,

-          250 grama masla,

-          100 grama maslaca (putera) 

-          supa koja je ostala od kuhanja kokošijih vratova,

-          pola litre kiselog mlijeka,

-          200 grama brašna za tirit,

-          jedno jaje za tirit,

-          jedan decilitar slatkog mlijeka za tirit,

-          so i biber.

Priprema:

Napravite tirit od 200 grama brašna, jednog jajeta, jednog decilitre slatkog mlijeka i malo masla. Brašno se pospe po dasci. Jaje i mlijeko se dobro umute i s tom smjesom se prska brašno, a onda se sve to dlanom trlja da bi se dobile mrvice tirita.

Kokošije vratove s kožom treba kuhati u slanoj vodi sve dok se dobro ne raskuhaju i dok se ta kokošija supa ne upari na pola početne zapremine. Vratovi se izvade i ostave da se ohlade, pa se onda oćopa meso s vratova i dobro isitni.

Na dijelu masla se proprži tirit, a ostatak masla se otopi. Tepsija se treba dobro pomastiti, te se u nju slože dvije jufke koje se preliju otopljenim maslom. Onda se odozgo stavi nova jufka, pa se na nju stavi pola mesa i pola tirita, a to se sve dobro pobiberi. Povrh toga se stavi nekoliko jufki, a svaka se pomasti otopljenim maslom. Opet se stave dvije jufke, a na nju ostatak od pola mesa i pola tirita. Pita se završi sa tri jufke, a svaka se jufka pomasti otopljenim maslom.

Pita se stavi u rernu i peče, a kad je gotova, onako vruča se isječe na komade i onda prelije supom od kokošijih vratova. Onda se tirit – pita vrati u rernu i ostavi petnaest minuta se da se mesna supa upije u tijesto. 

Preporučuje se da se ohlađena tirit-pita prelije sa ucvrkanim maslacem.

 
« Početak«241242243244245»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search