LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Muslimani - četnici u Drugom svjetskom ratu (2)
Petak, 25 Studeni 2011 14:55

Nadan Filipović

 

Glavni iz redova muslimanskih četnika

 

Dr Ismet Popovac, liječnik iz Nevesinja, Mustafa Pašić, sudija iz Mostara, te Mustafa Mulalić iz Livna, bili su glavni ideolozi i propagatori četničkog pokreta Draže Mihailovića među muslimanima Hercegovine i Mostara. Oni su već od početka 1942. godine radili na osnivanju muslimanskih četničkih odreda. (Dokumenti UNS - ustaške nadzorne službe, prosinac 1942 – Povjerenstvo za grad Sarajevo i Veliku župu Vrhbosna, Ured II, dokument broj 1754-42-Sarajevo- 14.prosinca, 1942. godine).

 

Ustaška tajna policija, odnosno UNS-a (Ustaška nadzorna služba), pratila je preko svojih infiltriranih doušnika aktivnost dr Ismeta Popovca i Mustafe Pašića u Hercegovini. Sredinom decembra 1942. godine ova dvojica su održali tajni sastanak sa četrdesetak svojih viđenijih istomišljenika. Svrha tog sastanka je bila da se muslimani što masovnije pridruže četnicima u njihovoj navodnoj borbi protiv ustaša i Nezavisne države Hrvatske. Donesen je zaključak da će se u Istočnoj Hercegovini formirati pet ili šest muslimanskih četničkih bataljona.

 
Andrićevo “lakirano” antibosanstvo i antimuslimanstvo (10)
Petak, 25 Studeni 2011 09:35

Nadan Filipović

 

Andrić je 1934. godine na Kolarčevom narodnom univerzitetu održao predavanje pod naslovom “Njegoš kao tragični junak kosovske misli”. Spomenuto predavanje bilo je predloška za pisanje istoimenog eseja koji je odštampan 1935. godine u Srpskom književnom glasniku. U tom eseju Andrić produbljuje svoje stavove o sudbonosnom i kobnom uticaju turske vladavine na Bosnu. On napadno ističe i podvlači važnost “kosovskog zaveta”, odnosno “zavetne borbe protiv osmanlijskog carstva”, ali i u tom tekstu on namjerno izostavlja razlikovanje bosanskih muslimana od Turaka kao porobljivača i srpskog neprijatelja. On nameće “tursku kosovsku krivicu” na leđa bosanskih muslimana, te ih u cijelosti izuzima iz srpskojugoslavenske zajednice, s jasnim pozivom da se oni ostave izvan svih ljudskih prava i zakona.

 
Duba se javio iz Sydney-a
Petak, 25 Studeni 2011 08:59

Uvijek prase


Udala se lisica za vuka i poslije 9 mjeseci rodi prase. Vuk poludi i izbaci je iz kuće.

Lisica se opet uda, ali za zeca, i opet rodi prase, pa je i zec otjera.


Čuo to medved, pa se zamisli: "Zgodna je, ali je kurva" . Ipak on je oženi, ali ona opet rodi prase.

POUKA: Nisu žene kurve nego su  muškarci svinje...


Na plesu


Na nekom plesu muškarac prilazi djevojci:

 - Oprostite, gospođice, već sat vremena želim nešto da vam kazem, ali se ustručavam...
- Slobodno recite!

- Kad god se nasmijete, poželim da dođete kod mene.
- Oh, vi ste jedan pravi zavodnik!
- Ne, ja sam stomatolog.

 
Hamo, hajd’ ’vamo! (19)
Srijeda, 23 Studeni 2011 16:05

Ismet A. Čaušević

Na Omerovoj dženazi četiri efendije bile. Zaslužio čovjek. Učio djecu haman isto kao što su i efendije učile odrasle. Proučiše Fatihu, halališe mu svi prisutni, halalio sam mu i ja. Šta’š , sad je meit i ništa više. Jedan stariji čovjek kaže Omerovci: Nek’ je sam’ po redu, draga Omerovce. Na to jedan od hodža izgovori jednu mislenu – Mi se samo po redu kopamo. A, u stvari, svi smo mi, već od rođenja, mrtvi! Al’ je ovo pametno rečeno, ono baš skroz, - veli moja ’hadžin’ca’ Dija, a naša Senka dodaje: To je on pročitao od onog pisca što ga ne voli. Kako ne voli, a ponavlja njegove riječi? Morebit, i to je neka politika.

 
Duba Banjac se potrefio nakratko u Zagrebu odakle nam se javio….
Ponedjeljak, 21 Studeni 2011 22:19

Najnovija vijest iz Hrvatske, gdje je muž uhvatio ženu u preljubi!!!!

O tom događaju svjedoći slijedeći naslov u hrvatskim novinama naslov:

 ''JEBNIK UHVATIL JEBNICU SA DOJEBNIKOM U KRIVOPRCU !!!''

Komentar:

Prizipa se Dubane da ne naletiš na legalnog jebnika od te jebnice jerbo je on sada plaho nervozan. Ako slučajno ličiš na u naslovu i tekstu spomenutog dojebnika taj bi ucviljeni legalni jebnik mogao da Ti priđe na ulici i da Ti rekne “Gospon dojebnik, smatrajte se isćuškanim!”, a to bi Tebe strašno pogodilo i moglo biti stresno za tako osjetljivu osobu na povratku vamo iz te vesele zemljice s razgovjetnim, svakom razumljivim europskim, a ne balkanskim, jezikom.

Imal Džeme????

 
Muslimani - četnici u Drugom svjetskom ratu (1)
Ponedjeljak, 21 Studeni 2011 10:27

Nadan Filipović

I u novije vrijeme, tačnije za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, bilo je bosanskih muslimana koji su se opredijelili za četništvo i četnike. Naprimjer, Ismet Đuherić je bio prvi komandant jedinice Vojske Republike Srpske „Meša Selimović”, u čijem su sastavu bili uglavnom Muslimani iz sela sa područja opština Bosanski Brod i Derventa. Ova jedinica „Muslimana sa kokardama”, kako su je neki nazivali, bila je i do danas ostala jedna od velikih kontroverzi proteklog rata. Ismet Đuherić je prije rata bio veliki komunist zaposlen u Skupštini opštine Bosanski Brod. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je pripadnik rezervnog sastava takozvane JNA. Imao je čin kapetana i pripadao tadašnjoj 327. brigadi u Derventi, u čijem je sastavu bio i Brodski bataljon.

Na slici: Predsjednik Opštine Brod (nekadašnji Bosanski Brod) Ismet Đuherić

 
Kemino ćoše
Nedjelja, 20 Studeni 2011 22:27

Kemo Huseinćehajić se javio iz Njemačke

Briga o robijašima ili briga o školskoj „deci“ – pitanje je bilo tada!

Jednom je Nikola Pašić bio u posjeti Požarevačkoj robijašnici i to zajedno sa tadašnjim ministrom prosvjete dr Lazom Pačuom. Nikola Pašić je bio preneražen jako lošim uvjetima života robijaša pa izjavi da bi se pod hitno trebala iznaći sredstva u budžetu da se stanje u robijašnici koliko-toliko popravi.

Ministar Paču se usudio napraviti primjedbu rekavši da bi bolje bilo te pare odvojiti za poboljšanje uvjeta školovanja djece umjesto poboljšanja uvjeta robijanja okorjelih kriminalaca. Naglasio je Nikoli Pašiću da su škole u Srbiji u jako lošem stanju.

Pašić mu se primaće i prošapta mu na uho: „ Ćut bre Lazo! U školu nas zasigurno niko neće više poslati. A da zaglavimo ovde u Požarevačku robijašnicu imamo goleme šanse!“

 
Hitler i religija - 4
Petak, 18 Studeni 2011 21:39

Nadan Filipović

Sve te akte terora nad crkvom Hitler je provodio bez ikakvih problema, a javnost je bila svakako samoisključena i uljuljkana u snove koji su se pretvarali u njemačku javu. Naime, stopa nezaposlenih je bila zanemarljiva, Njemačka je prosperirala na svim poljima, vojna moć je rasla iz dana u dan, ponos njemačkog čovjeka je ponovo oživljen, redali su se trijumfalni potezi nacističke vlasti, kako na unutrašnjem, tako i na planu vanjske politike. I ko će u danoj situaciji uopšte patiti zbog nesanice zbog stotina i stotina pohapšenih i zatvorenih svećenika?

Konačno, Hitler je zajedno sa Rosenbergom, Bormannom i Himmlerom planirao da potpuno uništi kršćanstvo nakon konačne pobjede. Taj „nestašni bezbožnički kvartet“ je čak pravio planove da kršćanstvo zamijene starim paganizmom njemčkih plemena. Bormann je napisao u jednom izvještaju Adolfu Hitleru od 1941 da „njemački nacionalsocijalizam i kršćanstvo nisu uopće kompatibilni i ne mogu egzistirati zajedno“. Spomenuta četvorka je već bila napravila program Nacionalne crkve Njemačkog Reicha u trideset tačaka. Iz tog programa izdvajam slijedeće tačke:

 
Dalje o Andrićevim “portretiranjima” bosanskih muslimana (9)
Četvrtak, 17 Studeni 2011 10:26

Nadan Filipović

U pripovjetci “Most na Žepi” Ivo Andrić na nekoliko mjesta kroz cijelu priču neskriveno karikira sve što je bosansko-muslimansko. Teško je navoditi sve te dijelove jer bi to zauzelo mnogo prostora, a oduzelo bi previše vremena ne samo autoru, već i čitaocima. Stoga je potrebno ograničiti se na neki od pasusa koji će sam za sebe govoriti.

Naprimjer:

“Mislio je na stranca neimara koji je umro, i na sirotinju koja će jesti njegovu zaradu. Mislio je na daleku brdovitu i mračnu zemlju Bosnu, koju ni sama svetlost islama nije mogla nego delimično da obasja, i u kojoj je život, bez ikakve više uljuđenosti i pitomosti, siromašan, štur, opor. I koliko takvih pokrajina ima na ovom Božjem svetu? Koliko divljih reka bez mosta i gaza? Koliko mesta bez pitke vode, i džamije bez ukrasa i lepote?”

 
ŽENE, PEDERI, TITO I VIDEO IGRICE
Srijeda, 16 Studeni 2011 06:58

Piše: Nihad Filipović 

1.

Dugo  nisam razumio žensku potrebu za stalnim mjenjanjem odjeće. Kad mi je svojevremeno Ena rekla da se žene ne oblače radi muškaraca nego radi sebe i drugih žena, da budu zgodnije i ljepše, nisam to razumio. Danas razumijem: da je do nas muškaraca, najbolje bi nam bio da nam stalno hodaju gole...; makar ono dok godine ne učine svoje, da se razumjemo.  S druge strane, ako se žene oblače da bi bile zgodnije i ljepše od drugih žena, zašto se ne oblače tako da naglase ženstvenost kojom valjda žele i jedino mogu biti ljepše i zgodnijenije od drugih žena. Nije li prijatnije, a valjda i ženama i muškarcima, vidjeti ženstveno upakovanu Merlin Monro jučer ili  Kristinu  Hendriks danas, nego ono androidnu Viktoriju Bekem?  Mislim, stvarno poštovane dame, hajdemo ruku na srce, na koga će pasti prije oči vašeg muškarca na Elizabet Tejlor makar i onu u poznijim godinama ili na isprnu pop i rock - kvočku Madonu? A može i ovako: na kome će se vaš pogled prije zaustaviti, na Kejt  Mos ili na Odri Hepbern? I zato ne priznajem i sa indignacijom odbacujem tu pedersku fintu, na koju je eto nasjeo i dobar broj dama, o  oblačenju samo da bi se drugim ženama digao tlak.

 
Opet biser iz Magazina Bosna - Hrvati predali Istru Mussoliniju??? Ha-ha-ha!!!
Nedjelja, 13 Studeni 2011 08:27

Nadan Filipović

U Magazinu Bosna – the only Australian-Bosnian Newspaper-u znali smo pročitati kamare budalaština koje gladan pas s maslom ne bi pojeo. Koliko god se vlasnicima, odnosno direktoru Senadi Softić-Telalović i supruginom suprugu – glavnom i odgovornom uredniku, ukazivalo na te budalaštine, taj veseli dvojac nastavlja sa istovjetnom praksom koja neke rijetke čitatelje tog opskurnog glasila može samo nasmijati do suza, ali većini od svog malobrojnog čitateljstva je užasno loša škola. Naime, ako neki od čitatelja negdje u društvu bubne neku od gluposti pročitanu u Magazinu Bosna može bez ikakve svoje greške ispasti totalna budaletina i „glupi Mujo“ jedino vrijedan općeg podsmjeha. Nikako ne mogu shvatiti da jedne, kakve-takve novine, ma koliko one bile svakoheftična monotona hrpica copy-paste tekstova, odnosno „sistemom hamzi ga hop pokradenih autorskih priloga“, a vlasnici koje su hvatani u toj krađi i bili primorani izvinjavati se pokradenom autoru, može sebi dozvoliti objavljivanje raznoraznih vasionskih gluposti. Glavni raspojasani veseljak je „kolumnist“ tog lista koji nas, malo-malo, do suza nasmije svojim provaljotinama. Tako u broju 549, od 10. novembra – 17.novembra 2011 u tekstu „Sužavanje prava dijaspore?!“ Alija Resulović bubnu i ostade, hvala Bogu, živ pitajući se „zašto se ne kazne ili procesuiraju oni koji su Italiji i Musoliniju predali Istru i Dalmaciju, a oni mrski komunisti to vratili matici Hrvatskoj?!“. (citirano od slova do slova). Nes(p)retni ili, bolje rečeno, očigledno potpuno neuki „publicista, književnik i doajen novinarstva“, a u stvarnosti provaljeni plagijator, u tom privatničkom heftičniku, iznosi mega-budalaštinu o Istri, kao biva, dijelu Hrvatske, odnosno Kraljevine Jugoslavije do 1941. godine, što je ordinarna glupost. I učenici osnovne škole u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji su jako dobro znali da je skoro cijela Istra, osim gradića Muggia (Milje) u blizini Trsta, tek 1945. godine pripojena SFRJ. Pa kako će odgovarati za „predaju Istre Musoliniju i Talijanima“ oni koji nisu Mussoliniju i Talijanima mogli predati ono što je pripadalo Kraljevini Italiji u periodu od 1918 do 1945 godine?

Jadna je novina koja dozvoljava objavljivanje ovakvih gluposti. Jadni su, bolje rečeno bezobrazni su vlasnici, odnosno direktorka i njen suprug, odgovorni urednik, kad ne znaju ili neće da „prepoznaju“ ove budalaštine i eliminiraju ih iz tekstova spomenutog nestašnog veseljaka. Znači li sve to kronično gađanje glupostima da njima nedostaje elementarno znanje kad im prolaze ovakvi „resulovićevski biseri“? Pogotovo me to čudi jer se zna da je suprugin suprug bio predstavnik bošnjačke emigracije Australije na Kongresu intelektualaca iz BiH – dijaspore u Sarajevu, a suprugova supruga se urbi et orbi samohvali sa tri-četiri različite biografije u kojim figurira kao magistar znanosti, diplomac filozofskog fakulteta, specijalist i postdiplomac Sveučilišta u Zagrebu, itd.itd. I zaista, kako može tako prepametan duet vrhunskih intelektualaca ovako diletantski uređivati novinu kojoj su vlasnici? Mislim da nam duguju neki odgovor! Šta vi mislite?

 
« Početak«251252253254255256257258259260»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • O marihuani i hašišu
  Hello. I have checked your bosnjackooko.com and i see you've got some duplicate content so probably ... Više...
  11.12.18 06:13
  Autor - TillyBig
 • Komentari kao simptomi, po svo...
  Sve ovo, I puno gore po drugim portalima, dolazi I dozira se sa politickog, vojnog I posebno crkveno... Više...
  03.12.18 22:21
  Autor - Zijo
 • Tonijeva priča za subotu
  Tuzna ali literarno lijepa prica. Suglasno tvom zivotnom dobu (koje je istovijetno i moje) u jednom ... Više...
  01.12.18 22:16
  Autor - Zijo
 • Miljenko Jergović o Bosancu
  Ima (H)rvata kojima hrvatska bura ne smeta ali im smeta mirisni bosanski lahor! Nažalost, ima bikova... Više...
  28.11.18 23:03
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Mešina priča za subotu
  Lijepa prica kao i uvijek. Više...
  24.11.18 23:42
  Autor - Heli
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Apsolutno se slažem s tobom moj polu-imenjače. ;-) Više...
  18.11.18 02:37
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane, ne zahatori, ali mislim da je ovaj moj polu-imenjak Zike nestrpljiv da procita sta se desava... Više...
  17.11.18 12:46
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Boga mi se oteglo. Ali nema veze, izdržao je Zike i gore. ;) Vozdra. Više...
  17.11.18 02:20
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Zike, ako Vam se radnja otegla, lijepo forget Rušida i to je to. Što se tiče pitanja odgovor bi moga... Više...
  15.11.18 08:01
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Ne bih da dosađujem ali moram priupitati nešto: “Ima li još kol’ ko?” :roll: Više...
  13.11.18 16:02
  Autor - Zike
 • Otvoreno pismo reisu-emeritus...
  Ovo pisanje je za pohvalu, da neko napokon nešto tačno (istinito) napiše o reisu Ceriću koji je uspi... Više...
  05.11.18 17:29
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Nemanjin portret
  Eeee, Amire, Amire! Grdne rane moje, o čemu sanjate. Iz faze jednog tetrijeba koji svoje megasrpstvo... Više...
  05.11.18 10:06
  Autor - Nadan Filipovic
 • Nemanjin portret
  Nadane, doći će i moje vreme, kada će se stvoriti povoljne okolnosti kada će i ovakvi "doći do izraž... Više...
  04.11.18 23:27
  Autor - Amir Čamdžić
 • Nemanjin portret
  Zijo, Amir Čamdžić je u dubini duše jako nesretan izgubljeni čov(j)ečuljak. Htio bi biti nešto što m... Više...
  04.11.18 22:47
  Autor - Nadan Filipovic
 • Nemanjin portret
  Nas "do kraja zivota Srbin" bi trebao da malo vise prati sociolosku nauku, azurirao bi stanje oko pi... Više...
  04.11.18 21:42
  Autor - Zijo
 • Nemanjin portret
  @ Amir Camdzic Sramotno za jednog pravnika da toliko brka babe I zabe, da ne pravi distinkciju izmed... Više...
  04.11.18 21:42
  Autor - Zijo
 • Nemanjin portret
  Nema to nikakve veze sa tim da su Srbija, Srbi, Beograđani kako god nazovite, izvršili agresiju na B... Više...
  03.11.18 16:11
  Autor - Zike
 • Nemanjin portret
  https://www.youtube.com/watch?v=yt9Uy-1zuQw&t=1559s Više...
  03.11.18 09:30
  Autor - Znam čovjeka
 • Nemanjin portret
  Salih Selimović - Moj predak primio je islam 1650., mi smo Vujovići iz Hercegovine „Moja je želja bi... Više...
  03.11.18 09:21
  Autor - Znam čovjeka
 • Nemanjin portret
  Ja ne razumem čemu potreba Emira Kusturice da se pravda bilo kome za svoje poreklo, ko su mu bili ot... Više...
  03.11.18 09:02
  Autor - Amir Čamdžić
home search