LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Nagradno pitanje za nagradu jamit
Petak, 09 Rujan 2011 20:28

Nagradno pitanje za milion dolara (kovertibilnih zimbabveanskih) u kešu – Tax free - (uplata još samo ovaj puta preko Dobrotvorne organizacije “Merhamet”, zadnja pošta Sidni)

Mr. Bingo-efendija, direktor Dobrotvorne organizacije “Australiski Rijaset” u osnivanju i kandidat za velkog muftiju ili na emgleski Grand Mufti

Prije nekolko dana posla mi alčak Duba Banjac, plaho nakav opasan Vlah iz Melbourne-a ovo pitanje, a ja ne umijem odgovoriti i jamit nagrade. Pito ja ovdje hejbet naše raje da li bi oni znali, a svi se češu po glavušama i nešto a la “tuc-muc”, ali niko ne zna odgovor na Dubino misteriozno pitanje. Čudi me malo da raja iz Melbourna nisu pitali u nama nam “Hazreti Fatimu” koja ima tri-četiri-pet, pa možda i više raznoraznijeh naučnih biografija, raznih fakulteta, specijalizacija, odličja od Kraljice, a koja je bistra kao prava melburnška magistra, samo što njezinih diploma niko nije vidjeo jerbo hina ona ljubomorno skriva da joj ih neko ne ukrade, ali koja sve zna, čak možda i formulu tamjana. Ona je tolko pametna da je i svoj položaj ful-kasko osigurala. Trebali su nju pitati ili možda čak regtora Univerziteta u Sarajvu, profesora i doktora vetrine, za kojeg vele da je najbolji psihijator za hajvana krupnog zuba i da hina na brzaka hipnotiše. On je plaho prepametan, ima kamaru naučenjačkih radeva, pa bi morao znati odgovor na ovo pitanje. Ako ne zna sarajevski regtor, znaće koji od proregtora ili ko iz delegacije koja je šatro došla da ko biva uspostavi saradnju sa vodećim australijskim univerzitetima, a jedan mi stari ahbab veli “Bolan ne bio Bingane, došli anbasadorki da hih voda kako je do sada sve provodala i da im profesorski guzovi dunjaluka vide. Saće kraj madata ovom regtoru, pa će morat ko Nedžad jal na vetrinu, jal na neki drugi položaj, a ja nešto sanjo da gonja diplomatiju da i on budne abasador SDA, al hoće on samo u kaku golemu, po mogućnosti muslimansku zemlju, jerbo otkako je došo tobe i preskočio iz komunista u ove novokoponovane turbo-muslimane posto je dobar patvakatnamazlija iz prvijeh safeva….a i poslušni borac svoje partije…”

A ja velim tom ahbabu “Uduni ba, hablešino stara! Iz pouzdanih izvora znam da je regtor s delegacijom došo ko kontrola da pretrkeljaju fajlove i vetrinarske tovarne liste za njemačke kurbane uplatite u Australiji – znaš ono, hamzi ga hop ili potvrdica iz trafike levatima iz džemata – ljeva ruka, desni džep, šifra šaljite gutu para efendiji i familiji mu na privatne račune, al i efendijinom bratu kamaru eura jerbo se efendiji tom i tom gradi kuća u rodnom selu, najveća, najgolemija na tri boja, da sejaci njegovi povilene od ljubomore kad on dođe doli pa na nativnom engleskom gukne – Home! My sweet home only for summer time, sometimes!”

Helem, šegu na stranu, Dubino pitanje glasi:   

Koja je to jedna država, sa dva entiteta, sa tri predsjednika, sa deset kantona, četrnaest vlada, 183 ministarstva, 85 političkih partija, 50 boračkih udruženja, 13 sindikata, dvije policije, tri akademije nauka, dva penziona fonda, tri obrazovna sistema, šest državnih univerziteta, petnaest privatnih univerziteta, dvadeset i jednim rektorom, oko šezdeset prorektora, tri telekoma, tri elektroprivrede, 550 000 nezaposlenih, 630 000 penzionera, 450 000 raseljenih, sa 75% stanovništva na granici siromaštva, sa 65 000 državnih uposlenika i sa neutvrđenim brojem lopova na svim nivoima???

Ja tri dana konto i javim Dubi “To ti je Burkina Faso”, a on kao svinga, mrtav hladan odgovori “Nije! Zajebo si se stari! I ti hodža??? Bjeeeež ba!!!”

Evo, ima li ko pametan, pored naše hronične “Hazreti Fatime” i visoke delegacije glavatih profesora na čelu sa regtorem, da bi znao odgovor na ovo baš zeznuto pitanje.

Eeee, Duba, Duba, šejtan si bio, šejtan jesi, a šejtan češ ostat!!!

 
Nekoliko recepata za jela od škembića
Petak, 09 Rujan 2011 15:14

Nadan Filipović

Škembe-čorba – moj vlastiti recept

Sastojci:

Pola kile škembića,

50 grama suhe ovčije stelje,

Jedna veća glavica crnog luka,

Mali komadić crvene fafaronke,

3-4 česna bijelog luka,  

Svježeg peršuna 50 grama,

So, ulje, sasvim malo krupno mljevenog bibera, bijelo sirće

 
Relativnost vremena
Četvrtak, 08 Rujan 2011 09:54

Duba Banjac  iz Melbourne – a

Baš je sve u vremenu relativno, čak dapače, specijalno relativno!!

Vidite, ovako:

Jesenje je jutro! Ščućuren si u toploj postelji, napolju kiša i hladno. Pogledaš na sat, 7 i 45. Pogledaš za 5 minuta, a  ono 8 i 45!

Na poslu si! Bliži se kraj radnog vremena. Pogledaš na sat, 16 i 20. Pogledaš za 20 minuta,  a ono tek 16 i 21!

 
Alija Nametak – jedna sličica o Husejn efendiji Aliću, velikom županu u Banja Luci za vrijeme NDH
Četvrtak, 08 Rujan 2011 00:45

Kad je godine 1942. poginuo veliki župan Hadrović u Banjoj Luci, Husejn efendija Alić je slučajno bio u Zagrebu, ako se ne varam, s Edhem efendijom Mulabdićem, a poslom „Narodne uzdanice“. Jesu li bili kod Pavelića kakvim poslom Uzdaničinim ili je Pavelić saznao za nj da je u Zagrebu, hele zbavio ga i rekao mu:

-      Huso, ti ćeš biti veliki župan u Banjoj Luci!

-      Nemoj me, poglavniče, dirati iz Sarajeva. Meni je dobro u Sarajevu.

-      Carska se ne poriče!

Bili su valjda poznati sa studija, a sigurno su bili u opoziciji kao poslanici Ustavotvorne skupštine (ili Narodne skupštine) u Beogradu, i Alić je morao na svoju nesreću u Banja Luku. Ostavio je svoju lijepu kućicu u Sarajevu, napravljenu od poslaničkih dnevnica i hipotekarskog zajma, i odselio sa ženom i tri kćeri u Banju Luku.

Prilikom jednog bombardiranja Banja Luke, dok je Huso bio službeno u Zagrebu na konferenciji velikih župana, pala je bomba na kuću gdje je stanovao i ubila mu ženu i sve tri kćerke. Došao je u Banja Luku da ih pokopa. Dok se obavljao pogrebni obred na groblju, naletjeli su opet avioni, i sav se svijet razbježao. Kažu da je sam u grobove zatrpao ženu i kćeri, jer nije nitko ostao da mu pomogne.

Poslije rata je bio malo u istražnom zatvoru, ali je pušten bez suđenja. Dosta ga je sudbina osudila.

Zapisano 3.svibnja 1962. godine u Sarajevu

 
O škembićima i škembe-čorbi (1)
Utorak, 06 Rujan 2011 09:48

Nadan Filipović

Veljko Barbieri je poznati hrvatski prozaist, ali je još poznatiji po svojim gastronomskim sposobnostima i visokotiražnim knjigama a la “Kuharski kanconijer”, “Gurmanska sjećanja Mediterana”, te “134 male priče o hrani”. Dobitnik je nagrade “Gourmand World Cook Award” koja se smatra gastronomskim Oscarom. “Gourmand”-a je primio 2005. godine upravo za “Kuharski kanconijer”. Osvrnuo bih se na neke navode iz njegova teksta “Što su tripe učinile novom dobu?”, koji je objavljen u Nacionalu od 12.7.2007. godine. Barbieri navodi “da su tripice (škembići, tripe, fileki) jedno od onih snažnih jela koja ne uzmiču, a još manje dopuštaju poigravanje s tradicijom vlastite pripreme, ali se, nažalost, sve rijeđe nalaze na jelovnicima, kao što je u europskim prijestolnicama sve teže naći prave, izvorne krčme, taverne i konobe u kojim uz gromoglasno odobravanje konzervativnih gurmana zapravo nestaju uporišta njihova užitka.”

 
Jedna loša vijest, jedna dobra vijest
Utorak, 06 Rujan 2011 00:41

Pacijent se budi iz narkoze. Prvo što vidi je lice kirurga koji ga je operirao.

Slabašni glas: "Doktore, je li operacija uspjela?"

Autoritativni glas: "Jeste gospodine, Kako da ne! Samo, imam dvije vijesti za vas. Jedna je loša, a jedna jako dobra."

Slabašni glas: "Doktore, recite mi prvo tu lošu vijest."

Autoritativni glas: "Gledajte! U bolničkoj administraciji se nešto zapetljalo sa kompjuterima. Došlo je do zamjene pacijenata. Vama, kojem smo trebali operirati hemoroide, amputirali smo obje noge, doduše samo do koljena, a onom gospodinu kojem smo trebali amputirati obje noge, operirali smo hemoroide, i to bez ikakve potrebe".

Slabašni glas: " Aaaaa, majko moja! Pa, koja je to sada dobra vijest?"

Autoritativni glas: "Vi imate nove tenisice marke Adidas. Nije li to tačno?"

Slabašni glas: "Imam. A kakve to veze sad ima?"

Autoritativni glas: "Pa, taj gospodin kojem smo nepotrebno operirali hemoroide,  sada je odustao od operacije, te pita da li bi mu vi prodali tenisisice, jer vama ionako ne trebaju?"

 

 
Ivo (Ivan) Andrić – crtice i upitnici – 4
Petak, 02 Rujan 2011 09:41

Nadan Filipović

Poslijeratne godine – šta su drugi govorili o Ivi Andriću?

 U prvim poslijeratnim godinama ovaj Andrićev dug i uspješan put u diplomatskoj službi bio je predmet mnogih kritičkih sudova i komentara koji su dolazili iz usta njegovih predratnih prijatelja iz beogradskih intelektualnih i građanskih krugova, kao i od njegovih kolega iz diplomatske službe. To je bilo vrijeme kada je beogradska čaršija anonimno, poluanonimno, te u raznim formama palanačkih tračeva “režala” na Andrića kao na svog protežea zato što se ovaj odmah prodao komunistima i postao njihov vjerni slugan. Svi osim komunista su mu zamijerali naglu promjenu tabora; od kraljevog opunomoćenog ministra i izvanrednog poslanika, do narodnog poslanika nove vlasti (1945–1953), predsjednika Saveza književnika Jugoslavije (1946–1952) i reprezentativnog “državnog pisca”, kojem su komunisti tepali da je “jugoslovenski Šolohov”.  Beogradski krugovi su mu posebno zamjerali njegovu kameleonsku prilagodljivost, lukavu kolebljivost i “mudro” povlačenje u situacijama kada se od njega očekivao jasan i odlučan stav. Jedan njegov kolega iz diplomatije u službenoj bilješci, pisanoj u prvim posljeratnim godinama, opisuje ga na slijedeći način: "Andrić je tip sposobnog rutiniziranog diplomate, ali istovremeno mekušca i beskičmenjaka. Lično pošten, ali bolesno ambiciozan i veliki karijerista. U odnosu sa ljudima je dostojanstven i vrlo taktičan. Službovanje reakcionarnim režimima ubilo je u njemu svaki ostatak bunta i prkosa. Njegova se uloga svodila uglavnom na ulogu nemog tehničkog lica, poslušnog činovnika koji izvršava volju vladajućih."

 
Vic poslala Tanja Ćikić iz Pertha
Četvrtak, 01 Rujan 2011 16:27

Muškarac izveo djevojku na sastanak. Voze se u ganc novom BMW-u i on u jednom momentu kaže:

-      Nešto sam sakrio od tebe.

-      Šta?

-      Oženjen sam i imam troje djece.

-      Jooooj, uplašio si me! Ja pomislila da da češ reći da BMW nije tvoj.

 
Alija Nametak – jedna sličica o koturaškom društvu „EL-Kamer“
Četvrtak, 01 Rujan 2011 09:41

„El-Kamer“ je bio u početku nekad „Koturaško društvo“. (Kasnije su se posjetioci koturali od preobilja mehke ili jute). Imalo je jedno vrijeme kao glavni cilj: dijeljenje stipendija muslimanskoj djeci u osnovnim školama, jer su srednjoškolcima i sveučilištarcima dijelili „Gajret“ i kasnije „Narodna uzdanica“. Također je odbor, ako se saznalo da se negdje u mahali udaje koja sirota muslimanka, davao potreban novac da se cura opremi, a društvo je imalo i biblioteku. Nekoliko društvenih godina bio je bibliotekar Huso zvani Dupan (a zvao se, čini mi se, Varešanović), Bio je nepismen, a hunjkao je pri govoru. I svake godine kad bi se održavala godišnja skupština, nakon podnesenih izvještaja tajnika i blagajnika, ponetko bi iz publike viknuo: „Hoćemo izvještaj o radu biblioteke!“ Onda bi Huso, ljut kao ris, skočio i izvadio iza pasa ključ: „ Evo ključa. Nit je ko kakvu knjigu tražio, nit sam ja kome šta davao. Niti ja znam čitati.“

 
Vic o Lali i Sosi
Četvrtak, 01 Rujan 2011 09:35

Ustaje Lala ujutru, osmeh od uveta do uveta, sav srećan.

Pita ga Sosa:
-Šta je Lalo, što si tako sretan?
-Jaoooooj Soso, sanjo sam nešto tako lepo!
-Pa pričaj Lalo šta si to tako lepo sanjo?
-Sanjo sam da putujem vozom u Beograd.
-Pa šta je tu tako lepo?
-Al' sa pasošom!

Ovaj vic mi je poslao moj Sarajlija, Narcis Jugo kojem se od srca zahvaljujem na duhovitom prilogu.

 
Bajramska čestitka
Utorak, 30 Kolovoz 2011 19:48

Svim iskrenim, odnosno pravim vjernicima u islamu Bajram Šerif Mubarek Olsun, ili Bajram barećula, ili Bajram barećola, kako smo većina nas Bajram čestitali našim nenama i dedukama. Međutim, ni bajrami više nisu kao što su nekad bili.

Dokopah se taman pred Bajram jedne hutbe rahmetli Ahmed-efendije Mulalića u kojoj je on između ostalog rekao: “Ima mnogo onih koji poste, ali od svog posta nemaju nikakve koristi ni sevaba, nego samo što trpe glad. Ima mnogo i takvih koji obnoć klanjaju, ali od tog klanjanja nemaju nikakve koristi osim bdijenja i nespavanja” – Muhamed a.s.

Pa Ahmed – efendija dodade: “Da vidimo ko su ti ljudi? To su oni koji obdan poste, a iftare se sa hranom, koji gibet čine i kleveću druge ljude, koji lažu, vrijeđaju i napadaju druge.”

 
« Početak«251252253254255256257258259260»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search