LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
“Biseri“ iz BiH-štampe u Australiji
Nedjelja, 12 Lipanj 2011 14:16

Nadan Filipović

To je jače od njega! Ne može kronični komentator, odnosno kolumnist Bosna Magazine, A.R., bez da ne opali kakvu duminu ili totalnu neistinu. Tako u broju 534, u kolumni naslovljenoj  „Evropska unija (ni)je spasilac?!“ izvali i osta živ da je u agresiji i ratu protiv Bosne i Hercegovine „Samo u Doboju 3.100 Bošnjaka je ubijeno, a do danas niko nije odgovarao za te stravične zločine?!“

 

Mislim da se govori o proizvoljno bubnutoj neistini ili još jednoj laži kroničnog lažova jer službeni podaci iz Federacije govore o broju od 919 ubijenih dobojskih Bošnjaka. Otkud A.R. broj od 3.100? Ovaj Resulovićev broj je za 3,3 puta veći od službenog. Svi mi, manje-više dobro znamo kakve su sve užasne zločine četnici napravili po Bosni i Hercegovini, ali sam ipak mišljenja da nam ne trebaju “vatrogasci” koji vatre gase kerozinom, odnosno oni koji nas ovdje daleko od Bosne hajcaju izmišljanjem otrovnih priča kojim, na jedan način, bez imalo pijeteta maltene licitiraju našim žrtvama. Ako bi se poveli za lažovom postali bi isti kao Srbi koji stotinama godina, zarad dnevne politike manipuliraju svojim žrtvama, od Kosova, pa do Jasenovca.

Druga provaljotina je o desetak gradova u Srbiji čiji trgovi nose ime zločinačkog đenerala Ratka Mladića. A.R ovako piše: “Kolika je spremnost Beograda da bude dobar susjed i da raščisti sa mračnom i krvavom prošlošću pokazuje i podatak da u Srbiji postoji desetak gradova čiji trgovi nose naziv Trg đenerala Ratka Mladića?!” I malom djetetu je jasno da bi mnogi Srbi jako voljeli kada bi maltene svaki grad i svako selo u Srbiji i takozvanoj republici srpskoj imali, ne po jedan, već po dva ili više trgova ovog zločinca kojim se kao herojem ponose. Srbijanski i rs-ovski političari jako dobro znaju da za takvo veličanje najvećih ratnih zločinaca još nije vrijeme. Naime, ako bi se usudili dati ime kukavičkog đenerala Mladića nekoj ulici ili trgu to ne bi imalo dobar odjek u međunarodnoj zajednici, barem ne u ovim okolnostima. Boni ne bili, nisu Srbi  politički glupani. Oni vuku uvijek prave poteze i zahvaljujući svojoj prefriganosti, a bošnjačkoj političkoj i inoj gluposti imaju pola Bosne i Hercegovine utemeljene na genocidu.

 
Dobronamjerna supruga
Subota, 11 Lipanj 2011 20:11

Ovaj vic mi je poslao naš Kemo iz Njemačke. Doduše, poslao ga je kao da se radi o već dosadnim Muji i Fati, pa ja malo promijenio. Hvala Kemo! Čekamo nove, bolje od abdesthane, ali to će biti malo teže.

 

Pita Jovo Ljubinku:

- Ljubinka bre! Ajde mi lepo reci  koliko si me puta prevarila. Neću ti bre ništa, neću da te bre bijem...

- Pa, dobro, kad baš oćeš... - kaže Ljubinka - prevarila sam te samo triput.

- Ma kada to bre?

- Evo ovako: sećas li se kad si hteo zaigrati fudbal u u naš seoski tim, pa te nisu hteli primiti?

- Sećam se!

- E, pa, ti bre dosad nisi znao, al' ja sam otišla treneru i jesu li te primili?

- Jesu, fakat!

- Drugo: jel' se sećas kad si zaigr'o pa ti niko od drugih igrača nije hteo dodati loptu?

- Aha...

- E, pa,  ja otišla lepo jod njih u svlačionicu i jesu li ti dodavali nakon toga?

- Jesu, bre, kako da nisu! A treći put?

- Eh,  jel' se sećas kad su ti dodavali loptu, a ti stalno grešio, pa ti je celi stadion zviždao.

- Ja, i...?

- A jel' ti sad neko zviždi?

 
Abdesthana
Četvrtak, 09 Lipanj 2011 19:05

"Pa zar se hrsuzi ne boje Allaha dželešanuhu?"
 
UNIŠTENI RAJ
Četvrtak, 09 Lipanj 2011 01:23

Sakib Hadžić, Francuska


Pod plavim čadorom nebeskim
U žubornoj dolini Čehotine rijeke
Gdje na grudi svojih pradjedova
Živješe ljudi duše premehke
Bio je nekad na toj zemljici raj
Da, pravi raj! Bogumilski!

Ah!

Taj pejsaž k'o iz snova
I Papratno moje svemirno selo
Hladne bistre vode i sunčev sjaj
I šarene duge poslije tihih kiša,
Zajedno su grlili rodni mi kraj

Gledam i sad rujnu Rujevicu
U snu tražim davnu čobanicu
Berem gljive i sa gloga behar
Kosim Bešovkinju i moj Čitluk rosni
Budan sanjam, k'o da sam u Bosni

Žurio sam sam iz tuđega svijeta
Hrli srce svome zavičaju
da dosanja onu prvu ljubav
Da upije dušu rodnog kraja
Mog malehnog ovozemnog raja.

Jednog crvenog dana u proljeće
Nahrupiše psine preko Drine
Krvi žedni spališe poklaše
U pepeo stvoriše moj rodni kraj
U pakao pretvoriše mladosti mi raj

Ostade mi groblje uspomena
I zgarišta crna gdje grk korov raste
Ljuti plamen sve je progutao

Moj nekdašnji raj
pustinja je sada
U nepovrat pobjegle i laste


Ispod strehe mi,

A s njima i nada

 
Bosansko-hercegovačka multikulturalnost i inerkulturalnost u Australiji
Srijeda, 08 Lipanj 2011 19:32

Nadan Filipović

Prema veoma jednostavnoj definiciji Vila Kimlike, jednog od najvećih zagovornika multikulturalizma, država je multikulturna ukoliko njeni članovi pripadaju različitim nacijama, kao u multinacionalnim državama, ili su emigranti iz diferentnih nacija u polietničkoj državi.

 

Niko ne može osporiti istinu da smo mi, bosansko-hercegovački Bošnjaci, Hrvati i Srbi u bivšoj socijalističkoj Bosni i Hercegovini punim plućima živjeli ne samo u multikulturnoj višenacionalnoj i višereligijskoj zajednici, već smo živjeli u izgrađenom interkulturalizmu. Naša multikulturalnost u prvoj Domovini je bila na mnogo višem nivou u usporedbi sa multiukulturalnošću zemalja u koje smo dospjeli kao imigranti. Zašto? Naime, naša je multikulturalnost bila takozvana produktivna multikulturalnost, jer je predstavljala fundament za veoma razvijenu interkulturalnost. U jednoj multikulturnoj zajednici kulturne i etničke grupe žive u miru jedne pored drugih, ali s manje ili više izraženom tendencijom ka samogetoizaciji, odnosno samoizolaciji. U multikulturno-interkulturnoj zajednici kulturne i etničke grupe žive jedne s drugima, bez ikakve tendencije ka samogetoizaciji, odnosno samoizolaciji.  Do rata smo, dakle, živjeli u zajedničkoj multikulturno-interkulturnoj kući jedni s drugima, a sada, nacionalno getoizirani poslijeratni Bošnjaci, Hrvati i Srbi u Bosni i Hercegovini, svakako samo oni koji još dijele zajedničke komadiće etnički neočišćenih teritoraija, tavore u nekom statusu formalnog multikulturalizma, odnosno jedni pored drugih, getoizirani i strepeći jedni od drugih. U sadašnjem trenutku Bosne i Hercegovine je, nažalost, jedna nakarada od države, kvazidržavna kulisa potpuno neizvjesne budućnosti, a koju “na aparatima” još održava samo međunarodna zajednica, pa svijest o takvom stanju države produbljuje već preduboke interetničke strahove.

 
CIA - neki podaci o Bosni i Hercegovini
Utorak, 07 Lipanj 2011 07:13

U talu, Kemo iz Njemačke i Nadan iz Australije

Moj jaran Kemo iz Njemačke mi danas poslao izvor, odnosno službenu stranicu CIA ili Central Inteligence Agency of United States of America o našoj domovini, s vrlo interesantnim podacima koji mogu biti veoma instruktivni ne samo raji u BiH, već i nama u emigraciji. Vidjet ćete da CIA zna o nama mnogo više nego što mi znamo sami o sebi. Zahvaljujem se Kemi na ovom „haberu“.

Bosna i Hercegovina ima površinu od 51,197 kvadratnih kilometara, od čega samo deset kvadratnih kilometara otpada na vodenu površinu. Bosna i Hercegovina je nešto malo manja od Zapadne Virđinije. Granica BiH je duga 1,538 km. Na granicu sa Hrvatskom otpada 932 km, Crnu Goru 249 km, te Srbiju 357 km. Bosna i Hercegovina ima 20 kilometara morske obale. Najniža visina je na Jadranskom moru ili 0 m, a naviša nadmorska visina je vrh Maglića od 2,386 metara.

Prirodni resursi su ugalj, željezna ruda, boksit, bakar, olovo, cink, krom, mangan, nikl, glina, gips, pijesak, drvo i posebno hidropotencijali. Obradive zemlje ima 19.61%. Okoliš je dosta zagađen metalurškim fabrikama i termocentralama, mjesta za odlaganje otpada su nedovoljna, postoje izraženi nedostaci pitke vode, a izraženo je devastiranje šuma usljed pretjerane i nekontrolisane eksploatacije.

 
Džana Mujadžić ekskluzivno za “OKO” iz Pariza - “Žaba” i na velikom ekranu
Utorak, 07 Lipanj 2011 06:51

Kazališni komad "Žaba" u režiji Elmira Jukića, adaptacija djela hrvatskog književnika Dubravka Mihanovića, bit će prenesen na veliki ekran. Bosanskohercegovački reditelj će uskoro snimiti igrani film po istoimenoj, Mihanovićevoj prici. Reditelj ističe kako je odmah po dobijanju autorskih prava iz Zagreba, sa kolegom Pjerom Žalicom, započeo obrađivati scenario. Jukić se ne misli udaljavati od izvornog teksta jer, kako kaže "Žaba tematizira bitne i relevantne pojmove današnjice, na jako ozbiljan način"!

 

Tako će film imati jednaku poruku koju Jukić osjeća kao deficit sredine, nazvan optimizam. Smatra da ljepota teksta, preciznost i problematika moraju biti očuvane, posebno što su svojstvene i hrvatskoj ali i bh - sredini. Tu najprije ubraja nemoguće komuniciranje i saslušanje mišljenja drugih. Djelo će producirati Ademir Kenović i sarajevska kuća "Refresh", a glumci ostaju isti: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović i Mirsad Tuka. Elmir Jukić, aktualno priprema novi ciklus tv- serije "Lud, zbunjen, normalan", a nedavno je u sarajevskom Kamernom teatru upriličena jubilarna stota izvedba "Žabe", koja je trebala biti predstavljena i u beogrdskom "Ateljeu 212". Predstava je aktualno na turneji po Švedskoj, te je odigrana u Stockholmu, a nakon toga odlazi i u dva manja grada, ove skandinavske zemlje.

 
O JAGODAMA I KRVI
Nedjelja, 05 Lipanj 2011 19:52

Iz Engleske - Nihad Filipović

 

Teza je nedokaziva. A ide ovako: konačno “otkrivanje” i hapšenje generala Nečastivog rezultat je igri i talova međunarodnih tajnih i diplomatskih službi i aktuelne srbijanske vlasti. Kažem, teza je nedokaziva. Kao što je osim ZLA, te dodirne tačke generala i njegovog saudijskog posilnog likvidiranog u Pakistanu, nedokaziv njihov “udruženi zločinački pothvat“. Pa ipak mora da ima neka tajna veza. I Demokritus je tvrdio da je čitav materijalni svijet sazdan od atoma, a to nije mogao empirijski dokazati. Dvije hiljade godina poslije ispostavilo se da je to uistinu tako. Pitanje je, koliko će napaćena Bosna čekati na ISTINU u slučaju Otac Sotona pro i kontra Sin Nečastivi?

 
Hamo, hajd’ ’vamo! (9)
Subota, 04 Lipanj 2011 18:20

Ismet A. Čaušević

 

Među našima se nekoliko dana tabirilo to što ja uradih u Zagrebu. Bilo je onih koji su mi odobravali, ali bilo je i drugih. Dija je bila najgora: Zar s nami da ljudi ispiraju usta? Zar da se krijem od žena i ljudi? Zar ne mogu biti, ni ovdje, mirna od tebe i tvojih budaleština? Nisam joj nijedne odgovorio. Trpio, a sve mi milije bilo. Istres’o sam huju i sad mi lakše! Odoše, jednog dana, cure da nešto sebi kupe u Karlovcu, ja i Dija sami u sobi, šutimo jedno od drugog sjedeći na suprotnim krevetima. Odjednom, skoči Dija, zaključa  vrata, pogleda me onako ispod obrva, zatreperi nekol’ko puta trepavicama, leže na onaj svoj prizemni krevet i reče: Hod’ vamo, da t’ nešto kažem! Otada nije više bila ljuta, niti je pominjala Junuza. Nema pravog mira u kući ako se u krevetu ne dogovori. Trudio sam se, dao sve od sebe. Mir je najpreči!

 
OGLAS
Subota, 04 Lipanj 2011 11:48

Ovaj OGLAS mi je poslao gospodin Namik Omerspahić. Valjda mu je zalutao u poštansko sanduče, ali nemoj se Namik radovati da Ti možeš biti prdsjednik tog ribarskog društva. Sitna si Ti riba za njih, a i ne ispunjavaš uslove. Nemoj se zaletati pa se džabe prijavljivati

Vozdra

Nadan

 

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu, draga braćo isestre u Islamu

OGLAS

 

Ribarsko društvo gradžana đematliya izsidneja zafatanje velkih riba umutnom

Mešetar ihat

Raspisiva ovikonkurc za Prdcjednika od otoga društva jerbonam sestari Prdcjenik strmekno dolubosnu sapovelkom gutom štoje zašnjiro muce drugijeh ribara djematlija štojeisti prodavo ispodžita svešto smoufatili zadnjije godina  akažu onje jošprijasve uzduriso dolubosni padobro podmazo za direktorsku fotelju almu pofino iostalo odonegute štoje odnijo ovdalek.

 
Kurbanski grafiti
Petak, 03 Lipanj 2011 15:38

Voli i on janjetine, al` nejma ...Beli mu valja čekati Kurban-bajrama ili se, ako je akutno željan, obratiti na mesarsku industriju "Klanzo" GmbH ili na mesnog Mešihata.INC. u Australiji?


 
« Početak«251252253254255256257258259260»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • Dioptrija Nebojše Krstića
  Nema se sta dodati. Da je samo vise ovakvih razboritih ljudi. Više...
  21.07.18 02:17
  Autor - Zijo
 • Osvrt “doktora” Milojka Pantić...
  Necija kolumna ili YouTube interview, propovijed, predavanje I sl.- ja ih dozivljavam kao pojedinacn... Više...
  21.07.18 02:14
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Mislio sam da imate cijelu priču na jednom mjestu. Onda ništa, zahvaljujem se na ovome što imamo. Že... Više...
  17.07.18 03:24
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Gospon Zike, rado bih Vam izašao u susret, ali nisam u kondiciji. Naime, pišem ovaj tekst nastavak p... Više...
  16.07.18 19:42
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane dragi, uz svo dužno poštovanje, molim vas da mi pošaljete tu priču na mail, da je pročitam na... Više...
  16.07.18 17:22
  Autor - Zike
 • Dijagnostički osvrt doktorice...
  Srbi be svojim ženama, odmah do onog Neznanom junaku, trebali podići spomenik i nazvati ga Spomenik ... Više...
  14.07.18 05:44
  Autor - Nihad
 • Priča
  Lijepa prica, sentimentalna. Mirza, malo ise koncentracije kod citanja. Kontraadmiral je izgubio nog... Više...
  05.07.18 00:20
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nihade, ne bi bilo neobicno da se upravo to desi. Ljudska priroda je nepredvidljiva, nije jedan ugnj... Više...
  05.07.18 00:12
  Autor - Zijo
 • Priča
  Sande lepa prica. Salom Elijas-Lelo je bio moj teca. Rodjen u Mostaru, Bio je oficir JRM. Nije koris... Više...
  04.07.18 03:19
  Autor - Mirza
 • Tahebo čaj i rak
  Ima izreka: "Davljenik se i za slamku hvata". A, bolesna osoba eto i za čaj. Ako pratimo kako i šta ... Više...
  03.07.18 14:59
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Tahebo čaj i rak
  Moj muž imao dobrocudni tumor iza uha 3 godine je pio čaj Taheebo i svake godine kada je išao na mag... Više...
  03.07.18 00:37
  Autor - Kathy
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Evo kladim se Zijo da ce nakon treninga u Jasenovcu, završiti ko Luburićeva kopija. Više...
  30.06.18 16:15
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na rijeku
  Nadanu se srdačno zahvaljujem da Bošnjačko oko (u)gleda moju rijeku Bosnu! Pozdrav i selam iz Witten... Više...
  30.06.18 15:44
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovani Meša, želio bih se još jednom zahvaliti na ovoj prelijepoj priči. Posjetitelji Bošnjačkog ... Više...
  22.06.18 21:17
  Autor - Nadan Filipovic
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovana/i, javljam se ne da bi nekome zahatorio, već da bi se zahvalio da ste ovo objavili i usput... Više...
  22.06.18 17:31
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • RUŠID - roman u nastavcima
  samovoz :lol: :lol: :lol: sepIri, bravo kad je ijekavski u pitanju, a ne ekavska varijanta sepUri. S... Više...
  21.06.18 16:18
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Haman da će, al će se valjda nekako izvuči i to u zadnji čas. Nemoj se ba pekmezit! Više...
  14.06.18 09:24
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nisam čitao par nastavaka ali sam zapamtio Rušida. Jooj, baš mi ga je žao... Nadane ako će ubiti Ruš... Više...
  13.06.18 22:27
  Autor - Zike
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Citam ovaj tekst i vidim kako se povjest ponavlja. Ponasnje ustaske vlasti ocjenjujemo kao fasistick... Više...
  12.06.18 03:22
  Autor - Heli
 • Podsječanje
  Zar je ovaj još živ? Ja sam njega doživljavao kao Miloševićev kadar (iako se on sa njim kasnije razi... Više...
  09.06.18 17:59
  Autor - Nihad
home search