LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Vic o Lali i Sosi
Četvrtak, 01 Rujan 2011 09:35

Ustaje Lala ujutru, osmeh od uveta do uveta, sav srećan.

Pita ga Sosa:
-Šta je Lalo, što si tako sretan?
-Jaoooooj Soso, sanjo sam nešto tako lepo!
-Pa pričaj Lalo šta si to tako lepo sanjo?
-Sanjo sam da putujem vozom u Beograd.
-Pa šta je tu tako lepo?
-Al' sa pasošom!

Ovaj vic mi je poslao moj Sarajlija, Narcis Jugo kojem se od srca zahvaljujem na duhovitom prilogu.

 
Bajramska čestitka
Utorak, 30 Kolovoz 2011 19:48

Svim iskrenim, odnosno pravim vjernicima u islamu Bajram Šerif Mubarek Olsun, ili Bajram barećula, ili Bajram barećola, kako smo većina nas Bajram čestitali našim nenama i dedukama. Međutim, ni bajrami više nisu kao što su nekad bili.

Dokopah se taman pred Bajram jedne hutbe rahmetli Ahmed-efendije Mulalića u kojoj je on između ostalog rekao: “Ima mnogo onih koji poste, ali od svog posta nemaju nikakve koristi ni sevaba, nego samo što trpe glad. Ima mnogo i takvih koji obnoć klanjaju, ali od tog klanjanja nemaju nikakve koristi osim bdijenja i nespavanja” – Muhamed a.s.

Pa Ahmed – efendija dodade: “Da vidimo ko su ti ljudi? To su oni koji obdan poste, a iftare se sa hranom, koji gibet čine i kleveću druge ljude, koji lažu, vrijeđaju i napadaju druge.”

 
„Poglavnikova džamija“ nije ispunjavala islamske uslove za bogomolju
Utorak, 30 Kolovoz 2011 17:44

Nadan Filipović

Davno, tačnije 1962 godine, jedan naš emigrant koji je živio u Napulju, a zvao se Ferhad Akšamija, postavio je emigrantskoj intelektualnoj javnosti interesantno pitanje. Naime, on je rekao da pretvaranje Meštrovićeva umjetničkog paviljona u džamiju nije bio izraz volje zagrebačkih i NDH-zijskih muslimana, već želja određenih ljudi iz vrha Islamske zajednice Zagreba i tadašnjeg zagrebačkog muftije Ismeta Muftića kojeg su partizani prvih dana nakon oslobođenja Zagreba, bez suđenja, objesili iznad ulaznih vrata “poglavnikove džamije”. Akšamija je postavio pitanje kakvo su stanovište prema izgradnji i rušenju spomenute džamije trebali zauzeti muslimani u tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj?

 
Hamo, hajd’ ’vamo! (15)
Utorak, 30 Kolovoz 2011 01:25

Ismet A.Čaušević

Ko godic da čita ovo, hoću da znaš moj jaro da od Švabe nema boljeg! Eto, sam’ kad bi on još i musliman bio, ja bih se odmah pre’stavljo da sam Švabo, a ne Bosanac ili Bošnjak, kako mi vele da sam. Otkud mi to? Tamo u onoj školi đe učimo engleski, kažem ja učiteljici da ja to ne mogu više. Hoću da radim! Šta znaš raditi, pita ona mene. Ma, znam svašta, samo nek je sa gvožđem i nek nije sa puno ljudi. Drugi put me pitala da li znam zavarivati. Znam, kako ne bih znao. Naučio kod Švabe u Dojčlandu. Znam, i to sve vrste. Autogeno, elektro, CO-2, ma kako da ne znam. Dala mi je adresu i ja se uputim. Tuc-muc, njeno pismo je sve kazalo. Došao sam raditi džaba, biti volonter i tako steći ’vork ekspirijens’, pa možda tu i posao dobijem. Moj bos malo priča. Kaže: Ako si dobar varilac – ti pokaži! Ostavio me da se sam snađem. Kad se vratio, nije svojim očima vjerovao! Sve je radnike pozv’o da vide čudo! Ja zavario dva žileta  po sječivu!!! Odmah na arbajt! Baš tako je rekao i onda meni bi jasno da on nije Smit, već Šmit!!! Opet, Švabo! A, moj engleski? – pitam ja. Šuti i radi! Meni treba ko zna posao, a ne ko zna pričati! To, brate slatki, tak’og te volim! Švabo je to! Pade mi na pamet moja nane rahmetli, nek’ joj je lahka crna zemlja. Veli ona meni, kad sam je pitao kad je njoj bilo najbolje, hej, pe-šest vlasti prominila, i tako, veli ona meni: Najbolje je bilo kad je došla Austrija! Ukin’še kadije i nasta ljepota za svakoga! Šta su kadije zasmetale mojoj nani, nemam pojma ali sam upamtio da je ljepota došla sa Austrijom. Nakon toga, Hamo ide na posao dok drugi čitaju i pišu. Ne treba mi ni auto, imam autobus direkcione. Milina! Švabo!!!

 
Neke manje poznate crtice o Zagrebačkoj ili „poglavnikovoj džamiji – (1)
Nedjelja, 28 Kolovoz 2011 01:05

Nadan Filipović

Poglavnik Nezavisne države Hrvatske dr Ante Pavelić je još u julu 1941. odlučio graditi džamiju u Zagrebu. Kad se to saznalo u katoličkim krugovima, a posebice među zagrebačkim klerom, kod poglavnika se “kao bez duše” u audijenciju najavio opat Giuseppe Ramiro Marcone, izaslanik Svete Stolice kod hrvatskog episkopata 1941-1945, a ne, kako neke povjesne nevježe tvrde, velepoislanik Vatikana u NDH. Naime, Vatikan nije nikad službeno priznao Nezavisnu državu Hrvatsku. Opat Markone je izravno upozorio Pavelića da će gradnja džamije u centru Zagreba uznemiriti katoličko pučanstvo. Poglavnik Pavelić mu je, međutim, ovako odgovorio:

-      U Sarajevu je velika većina pučanstva muslimanske vjere, pa ni jednom muslimanu nije palo na pamet, da se uznemiri zato što je svojedobno upravo u središtu grada sagrađena velika i liepa katolička katedrala. Kada sam došao ovamo, odmah su došli k meni ljudi, koji su donieli dva gotova nacrta za gradnju džamije. Nacrte sam pogledao i vidio, da bi po njima džamija imala biti sagrađena negdje u Kraljevačkoj šumi, dakle, čatiri do pet kilometara udaljeno od središta grada. Kazao sam im, neka s ovim nacrtima više ne dolaze, ali im nisam stavio do znanja što sam namjeravao. Opazio sam da je Umjetnički paviljon na trgu “N” najpodesniji i mjesto najdostojnije, da se tamo sagradi džamija.

 
Džemaat- simbol sloge ili poprište razdora
Subota, 27 Kolovoz 2011 22:57

Haris-efendija Islamčević

Uvodna napomena

U daljem tekstu prilažem hutbu Haris-efendije Islamčevića o džematu. Mislim da će ovaj tekst biti interesantan mnogim našim Bošnjacima u Australiji, a pogotovo onim u Melbourne, onim što su doživjeli nezapamčenu bruku, a to je bio javni linč legalno izabranog predsjednika Islamskog centra ”Deer Park”, linč u kojem je jedan od glavnih harambaša bio bajagi ”vjerski službenik” istog centra. Helem neise! Stvar je na sudu, povratka više nema i ako Bog da zdravlja dočekat će ne samo džematlije tog nekada perspektivnog i koherentnog, a sada potpuno ”razvaljenog” džemata da sudske instance dokažu o kakvom se ”spontanom dešavanju šake balija” radilo. Moji prijatelji, iskusni advokati koje sam upoznao s osnovnim činjenicama vele da će se posebice utvrđivati da li se radilo o smišljenoj zavjeri (conspiration), a ako jeste, istražit će se iz čije su se to mubarek kuhinje vukli konci te preprljave i podmukle rabote. Svaka pravda je spora, pa i australijska, ali je dostižna. Dlan o dlan i eto oktobra! Policiji se i mogu udarati paldumi i dumine, ali sudiji, Boga mi ne mogu, posebice kad se svjedoci počnu zaklinjati da će govoriti istinu i samo istinu, svakako s rukom na Kur'an – u časnom, te kad ih advokati počnu, jednog po jednog, unakrsno ispitivati. (Nadan Filipović)

 
Alija Nametak – jedna duhovita sličica o sarajevskom čaršijskom mentalitetu
Četvrtak, 25 Kolovoz 2011 23:18

O nepokretnosti sarajevskih čaršilija govorio mi je jednom Fahim efendija (reis-ul-ulema Fehim efendija Spaho, napomena N.F.)

Uvijek bi u „El-Kameru“ govorili trgovci i zanatlije iz čaršije kako će jednom, inašallah, otići da oseire Stambol. Takve priče su trajale godinama i decenijama, a nitko se nije micao, osim možda onih što su trgovali stambolskom robom. A priče se ponavljale svaku večer pri akšamluku i vazda se spremalo da se krene.

Jednog dana će im Ekmić, koji je prodavao pamuk za bez na vrhu Abadžiluka do Sarača: „Šta besposleni govorite o Stambolu? Vi biste otišli u Stambol kad biste mogli krenuti u četvrtak izjutra, oseiriti Stambol i vratiti se u utorak navečer, da vam ne propadne srijeda i pazar.“

Zapisano 20.ožujka 1962. godine u Sarajevu

 
Čuvajte se osoba u dijaspori koje prikupljaju zekat i sadekatu-l-fitr na lažne, odnosno falsificirane blokove Islamske zajednice
Utorak, 23 Kolovoz 2011 19:10

Nadan Filipović

"Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! - A Allah sve zna i mudar je." (At-Tawba: 60)

Možda su neki krivo protumačili ovo “i onima koji ga skupljaju”!

U “Dnevnom avazu” od 22.8.2011 objavljeno je upozorenje islamske Zajednice u BiH, sa naslovom “Islamska zajednica u BiH upozorava na lažne blokove za zekat”.

Tekst prenosim u cijelini:

 
Alija Nametak – jedna duhovita sličica o ramazanu
Ponedjeljak, 22 Kolovoz 2011 12:45

Moj profesor Husejin Brkić reče jednom u hotelu „Central“, ima od tada dobrih 25 godina, da je ramazan samo za one koji nemaju šta raditi u danu. Ovo su njegove riječi: „Kad su nam oduzeli agrar, da su nam barem oduzeli i ramazan!“

Bio je to onda vic, ali sada je to teška stvarnost, da valjda ni 10% mlađeg svijeta ne posti, a oni što se mrse ne ustručavaju se to javno raditi. Ja sam još zapamtio, kad ni inovjerci ne bi htjeli pušiti javno, da muslimana ne bi zakusnuo dim od cigarete.

Zapisano 17.ožujka 1961. godine u Sarajevu

 
Kemal Huseinćehajić iz Njemačke - Mujo i policija
Subota, 20 Kolovoz 2011 11:14
Zvone policajci Muji na vrata. Mujo pita:
"Ko je?"
Jedan od policajaca:
"Policija."
Mujo:
"Šta hoćete?"
Policajac:
"Malo da popričamo."
Mujo:
"Kol'ko vas ima?"
Policajac:
"Dvojica."
Mujo:
"Pa popričajte onda."
 
Kemal Huseinćehajić iz Njemačke - Bosanac i Grk
Subota, 20 Kolovoz 2011 11:12

Otišao Bosanac kod poslovnog partnera Grka u goste. Grk živi u nekoj super luksuznoj vili, ispred koje su dva fenomenalna auta, unutra skupi namjestaj...

Pita ga Bosanac: "Ma kako si uspio sve ovo da stekneš?"

Kaže njemu Grk: "Vidiš onaj most tamo?"

Bosanac: "Vidim."

Grk: "Eeeeee, pa vidiš taj most je trebao da bude širok 55m, a napravio sam

ga da bude širok 50m i od razlike sam kupio sve ovo. "

Poslije godinu dana dođe Grk kod Bosanca i ima šta da vidi: ovaj ima vilu duplo veću od njegove, pet automobila ispred, bazen, poslugu...

Pita ga Grk: " Kako si uspio za samo godinu dana da stekneš sve ovo?"

Bosanac: "Vidis onaj most tamo?"

Grk: "Ne vidim."

Bosanac: "Eeeeeeeee..."

 
« Početak«261262263264265266267268269270»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • RUŠID - roman u nastavcima
  Apsolutno se slažem s tobom moj polu-imenjače. ;-) Više...
  18.11.18 02:37
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane, ne zahatori, ali mislim da je ovaj moj polu-imenjak Zike nestrpljiv da procita sta se desava... Više...
  17.11.18 12:46
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Boga mi se oteglo. Ali nema veze, izdržao je Zike i gore. ;) Vozdra. Više...
  17.11.18 02:20
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Zike, ako Vam se radnja otegla, lijepo forget Rušida i to je to. Što se tiče pitanja odgovor bi moga... Više...
  15.11.18 08:01
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Ne bih da dosađujem ali moram priupitati nešto: “Ima li još kol’ ko?” :roll: Više...
  13.11.18 16:02
  Autor - Zike
 • Otvoreno pismo reisu-emeritus...
  Ovo pisanje je za pohvalu, da neko napokon nešto tačno (istinito) napiše o reisu Ceriću koji je uspi... Više...
  05.11.18 17:29
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Nemanjin portret
  Eeee, Amire, Amire! Grdne rane moje, o čemu sanjate. Iz faze jednog tetrijeba koji svoje megasrpstvo... Više...
  05.11.18 10:06
  Autor - Nadan Filipovic
 • Nemanjin portret
  Nadane, doći će i moje vreme, kada će se stvoriti povoljne okolnosti kada će i ovakvi "doći do izraž... Više...
  04.11.18 23:27
  Autor - Amir Čamdžić
 • Nemanjin portret
  Zijo, Amir Čamdžić je u dubini duše jako nesretan izgubljeni čov(j)ečuljak. Htio bi biti nešto što m... Više...
  04.11.18 22:47
  Autor - Nadan Filipovic
 • Nemanjin portret
  Nas "do kraja zivota Srbin" bi trebao da malo vise prati sociolosku nauku, azurirao bi stanje oko pi... Više...
  04.11.18 21:42
  Autor - Zijo
 • Nemanjin portret
  @ Amir Camdzic Sramotno za jednog pravnika da toliko brka babe I zabe, da ne pravi distinkciju izmed... Više...
  04.11.18 21:42
  Autor - Zijo
 • Nemanjin portret
  Nema to nikakve veze sa tim da su Srbija, Srbi, Beograđani kako god nazovite, izvršili agresiju na B... Više...
  03.11.18 16:11
  Autor - Zike
 • Nemanjin portret
  https://www.youtube.com/watch?v=yt9Uy-1zuQw&t=1559s Više...
  03.11.18 09:30
  Autor - Znam čovjeka
 • Nemanjin portret
  Salih Selimović - Moj predak primio je islam 1650., mi smo Vujovići iz Hercegovine „Moja je želja bi... Više...
  03.11.18 09:21
  Autor - Znam čovjeka
 • Nemanjin portret
  Ja ne razumem čemu potreba Emira Kusturice da se pravda bilo kome za svoje poreklo, ko su mu bili ot... Više...
  03.11.18 09:02
  Autor - Amir Čamdžić
 • Jedan savjet
  Fala na clanku, pred dva dana na kolonoskopiji mi j utvrden diverticolosis coloni totius uz napomenu... Više...
  02.11.18 21:36
  Autor - Durdica Jelenc
 • Nemanjin portret
  Emirovoj majci nije ime Senka, već Senija. Nebitno, čovjek se osjeća nacionalno Srbin i sasvim dovol... Više...
  02.11.18 21:27
  Autor - Znam čovjeka
 • Nemanjin portret
  Koliko ja znam u ovom tekstu je napravljena cinjenicka greska. Senka Kusturica, rodjena Numankadic n... Više...
  29.10.18 22:24
  Autor - Zijo
 • Feljton o izraelskoj politici ...
  Vlado, dobro ti Zike napisa, ne pravi se ni ti ni ostali mutavi, a ja dodajem glupi. Srbi iz Srbije ... Više...
  29.10.18 22:03
  Autor - Zijo
 • Feljton o izraelskoj politici ...
  Normalno da su Srbi agresori kad su proglasili srpsku republiku BiH. Vlado ne pravi se mutav, možeš ... Više...
  24.10.18 17:13
  Autor - Zike
home search