LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
ŽENE, PEDERI, TITO I VIDEO IGRICE
Srijeda, 16 Studeni 2011 06:58

Piše: Nihad Filipović 

1.

Dugo  nisam razumio žensku potrebu za stalnim mjenjanjem odjeće. Kad mi je svojevremeno Ena rekla da se žene ne oblače radi muškaraca nego radi sebe i drugih žena, da budu zgodnije i ljepše, nisam to razumio. Danas razumijem: da je do nas muškaraca, najbolje bi nam bio da nam stalno hodaju gole...; makar ono dok godine ne učine svoje, da se razumjemo.  S druge strane, ako se žene oblače da bi bile zgodnije i ljepše od drugih žena, zašto se ne oblače tako da naglase ženstvenost kojom valjda žele i jedino mogu biti ljepše i zgodnijenije od drugih žena. Nije li prijatnije, a valjda i ženama i muškarcima, vidjeti ženstveno upakovanu Merlin Monro jučer ili  Kristinu  Hendriks danas, nego ono androidnu Viktoriju Bekem?  Mislim, stvarno poštovane dame, hajdemo ruku na srce, na koga će pasti prije oči vašeg muškarca na Elizabet Tejlor makar i onu u poznijim godinama ili na isprnu pop i rock - kvočku Madonu? A može i ovako: na kome će se vaš pogled prije zaustaviti, na Kejt  Mos ili na Odri Hepbern? I zato ne priznajem i sa indignacijom odbacujem tu pedersku fintu, na koju je eto nasjeo i dobar broj dama, o  oblačenju samo da bi se drugim ženama digao tlak.

 
Opet biser iz Magazina Bosna - Hrvati predali Istru Mussoliniju??? Ha-ha-ha!!!
Nedjelja, 13 Studeni 2011 08:27

Nadan Filipović

U Magazinu Bosna – the only Australian-Bosnian Newspaper-u znali smo pročitati kamare budalaština koje gladan pas s maslom ne bi pojeo. Koliko god se vlasnicima, odnosno direktoru Senadi Softić-Telalović i supruginom suprugu – glavnom i odgovornom uredniku, ukazivalo na te budalaštine, taj veseli dvojac nastavlja sa istovjetnom praksom koja neke rijetke čitatelje tog opskurnog glasila može samo nasmijati do suza, ali većini od svog malobrojnog čitateljstva je užasno loša škola. Naime, ako neki od čitatelja negdje u društvu bubne neku od gluposti pročitanu u Magazinu Bosna može bez ikakve svoje greške ispasti totalna budaletina i „glupi Mujo“ jedino vrijedan općeg podsmjeha. Nikako ne mogu shvatiti da jedne, kakve-takve novine, ma koliko one bile svakoheftična monotona hrpica copy-paste tekstova, odnosno „sistemom hamzi ga hop pokradenih autorskih priloga“, a vlasnici koje su hvatani u toj krađi i bili primorani izvinjavati se pokradenom autoru, može sebi dozvoliti objavljivanje raznoraznih vasionskih gluposti. Glavni raspojasani veseljak je „kolumnist“ tog lista koji nas, malo-malo, do suza nasmije svojim provaljotinama. Tako u broju 549, od 10. novembra – 17.novembra 2011 u tekstu „Sužavanje prava dijaspore?!“ Alija Resulović bubnu i ostade, hvala Bogu, živ pitajući se „zašto se ne kazne ili procesuiraju oni koji su Italiji i Musoliniju predali Istru i Dalmaciju, a oni mrski komunisti to vratili matici Hrvatskoj?!“. (citirano od slova do slova). Nes(p)retni ili, bolje rečeno, očigledno potpuno neuki „publicista, književnik i doajen novinarstva“, a u stvarnosti provaljeni plagijator, u tom privatničkom heftičniku, iznosi mega-budalaštinu o Istri, kao biva, dijelu Hrvatske, odnosno Kraljevine Jugoslavije do 1941. godine, što je ordinarna glupost. I učenici osnovne škole u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji su jako dobro znali da je skoro cijela Istra, osim gradića Muggia (Milje) u blizini Trsta, tek 1945. godine pripojena SFRJ. Pa kako će odgovarati za „predaju Istre Musoliniju i Talijanima“ oni koji nisu Mussoliniju i Talijanima mogli predati ono što je pripadalo Kraljevini Italiji u periodu od 1918 do 1945 godine?

Jadna je novina koja dozvoljava objavljivanje ovakvih gluposti. Jadni su, bolje rečeno bezobrazni su vlasnici, odnosno direktorka i njen suprug, odgovorni urednik, kad ne znaju ili neće da „prepoznaju“ ove budalaštine i eliminiraju ih iz tekstova spomenutog nestašnog veseljaka. Znači li sve to kronično gađanje glupostima da njima nedostaje elementarno znanje kad im prolaze ovakvi „resulovićevski biseri“? Pogotovo me to čudi jer se zna da je suprugin suprug bio predstavnik bošnjačke emigracije Australije na Kongresu intelektualaca iz BiH – dijaspore u Sarajevu, a suprugova supruga se urbi et orbi samohvali sa tri-četiri različite biografije u kojim figurira kao magistar znanosti, diplomac filozofskog fakulteta, specijalist i postdiplomac Sveučilišta u Zagrebu, itd.itd. I zaista, kako može tako prepametan duet vrhunskih intelektualaca ovako diletantski uređivati novinu kojoj su vlasnici? Mislim da nam duguju neki odgovor! Šta vi mislite?

 
Hitler i religija - 3
Subota, 12 Studeni 2011 08:26

Nadan Filipović

U Weimarskoj republici protestanti su bacali anatemu na državu, ne samo zato što je ona oborila mnogobrojne kneževe, vojvode i prinčeve, već uveliko i zato što je ta republika imala glavnu potporu od katolika i socijalista. Za vrijeme kampanje za izbore u Reichtag protestantsko svećenstvo na čelu sa Niemöllerom dalo je bezrezervnu podršku izboru Hitlera za kancelara Njemačke. Nakon toga, u julu 1933 godine grupa najreprezentativnijih protestantskih svećenika je napisala konstitutivni akt o formiranju nove crkve Njemačkog Reicha ili „Reich Kirche“, a koja je i formalno ozvaničena u Reichstagu, njemačkom parlamentu, 14. jula 1933. godine. Neposredno nakon ozvaničenja novoutemeljene „državne crkve“ otpočela je borba za izbor glavnog državnog biskupa. Hitler je inzistirao da tu poziciju dobije njegov prijatelj, vojni svećenik Ludwig Müller, dok su glavni protestantski svećenici ispred Federacije njemačkih crkvi predložili pastora Friedricha von Bodelschwingha, jednog od najeminentnijih protestantskih klerika. Oni su, međutim, bili previše naivni za Adolfa Hitlera. Nacistička vlast je intervenirala i raspustila čitav niz protestantskih organizacija diljem Njemačke, terorizirajući sve one koji su se usudili spomenuti Bodelschwingha kao kandidata za vrhovnog biskupa. Noć prije izbora Hitler je osobno održao govor na Njemačkom radiju i inzistirao da se podrže „njemački kršćani“ čiji je kandidat bio Ludwig Müller. Na Bodelschwingha je izvršen strahoviti pritisak da povuće kandidaturu, te je na sinodu u Wittenbergu, u crkci u kojoj je Luther prvi put porazio Vatikan, za glavnog biskupa Njemačkog Reicha izabran jedini preostali kandidat, vojni svećenik Ludwig Müller. No, novi vrhovni svećenik te državne crkve nije bio u stanju da ujedini crkvu, odnosno da kompletno nacificira Protestantsku kongregaciju. Dan nakon što je njemački narod dao bezrezervnu podršku Adolfu Hitleru da bude kancelar Reicha, 13. Novembra 1933, „Njemački kršćani“ su imali masovni skup u Sportskoj hali u Berlinu. Izvjesni Dr. Reinhardt Krause, glavni protestantski klerik Berlina je predložio uklanjanje svih pastora koji nisu bili simpatični nacionalsocijalističkim vlastodršcima, izbacivanje iz crkve svih protestanata koji su imali i traga jevrejskog podrijetla i krvi, implementaciju arijanskih paragrafa u novoj državnoj crkvi, izbacivanje Starog zavjeta iz Biblije, prikazivanje Isusa kao heroja koji se borio protiv korumpiranihJevreja, itd. ( Barnett, Victoria ,1992. For the Soul of the People: Protestant Protest Against Hitler. Oxford University Press, US)

 
Kemino ćoše
Petak, 11 Studeni 2011 10:15

Kemo Huseinćehajić javlja:

Pitali Muju šta je bilo prije: jaje ili kokoš?

A Mujo će sjetno: "Bilo je prije i jaja i kokoši, a išlo se i na more...."

 
In memoriam – Radomir Konstantinović (1928 – 2011)
Četvrtak, 10 Studeni 2011 09:40

Nekoliko usamljenih glasova iz srbijanskog muka (2)

Nadan Filipović

Povodom nedavne smrti Radomira Konstantinovića koji je veći dio života proveo u samoizolaciji u Beogradu postavlja se pitanje: zašto se u njegovoj Srbiji prećutkuje njegovo djelo i njegov antiratni i antinacionalistički angažman u 90-im godinama? U Beogradu i utihloj Srbiji nije čak objavljena ni agencijska vijest o njegovoj smrti. Postavlja se pitanje zašto je Srbija šutnjom  ispratila jednog od svojih najvećih humanista, filozofa i književnika? Zar je takva biografija u današnjoj Srbiji nepodobna? Da li je šutnja posljedica istina koje je Konstantinović napisao i izrekao o Srbiji? Da li je koga uvrijedio kad je na osnivačkoj sesiji beogradskog kruga rekao: „Evo tih čudovišta sa dve glave koje ne prestaju da ujedaju i proždiru, to je čudovište demokratskog nacionaliste i nacionalističkog demokrate, to je čudovište kleronacizma, hrišćanskoga naciste u obličju TV kaluđera, koji se igra dečjim lobanjama i nosi glogov kolac umesto krsta. Ili se na televiziji moli bogu“?

 
Osvrt Almedina Salčina
Srijeda, 09 Studeni 2011 22:50

Komentar Almedina Salčina o Bajramu, “vodanju” izabranika po Australiji, Senadinoj redovnoj zabavi za njezinu “kremu”….

Prošao nam je i ove godine Hadžijski, odnosno Kurban Bajram, i to otprilike slično kao i svih ovih godina.Vjerovatno je bilo manje uplaćenih kurbana ove godine, ali Bekrić, Mujala i Đidić vjerovatno računaju na to da su Bošnjaci "kratke pameti" pa će se sve popraviti i zaboraviti za godinu ili dvije. Za pohvaliti su Bošnjaci Sandžaka koji su se organizirali i prvi put ove godine svoje kurbane uplatili direktno u svom Sandžaku. Bošnjaci Sandžaka su izgleda prvi shvatili da Bekrićevo "maslo" nije za Ramazana i uradili ono što bi cijela bošnjačka zajednica trebala da radi, odnosno da svoju islamsku obavezu izvrši kupujući kurbane u našoj domovini. Na taj način bi značajno pomogli naše farmere i našu ekonomiju. Zamislimo šta bi to značilo za naše domovinsko stanovništvo kad bi se sav novac koji se za kurbane skupi u našoj emigraciji, za tu namjenu uputio u Bosnu. Nesumnjivo, to bi bio veoma značajan stimulans našem bosanskom seljaku i ovčarstvu. A i na taj način bi se zaobišao samoproglašeni i na papiru postojeći, a u suštini nepostojeći, takozvani Mešihat Australije. A Bekrić,Mujala i Đidić i dalje vaze li vaze istu “dovu” i  "čiste" ono malo džematlija što im je ostalo, narodski rečeno "OBRAZA NEMAJU, A GUZICI SE NE BOJE"

 
In memoriam – Radomir Konstantinović (1928 – 2011)
Ponedjeljak, 07 Studeni 2011 22:55

Beograd, ostale palanke i balkanske duhovne vukojebine su odahnule – umro je. Konačno! (1)

Nadan Filipović

 

Beograd, ostale palanke i balkanske duhovne vukojebine su odahnule – konačno je umro Radomir Konstantinović, nemilosrdni bič palanačkog duha, ali je svijetu za vijeke vjekova ostala njegova besmrtna “Filosofija palanke”.

Radomir Konstantinović je rođen 27. marta 1928. godine u Subotici. Prvo djelo mu je bila zbirka pjesama „Kuća bez krova“ koja je svjetlo dana ugledala davne 1951. godine. Tri godine nakon spomenute zbirke objavljen je njegov roman „Daj nam danas“ (1954). Slijede romani „Mišolovka“ (1956), „Čisti i prljavi“ (1958), „Izlazak“ (NIN-ova nagrada 1960. godine), „Ahasfer ili traktat o pivskoj flaši“ (1964), te “Pentagram” (1966). Plodni filozof i izuzetno kvalitetni pjesnik i pisac tada se okreće eseju i 1969. godine nam daruje „Filosofiju palanke“ (Treći program Radio Beograda, Beograd, 1969).

 
Vucalčina Fata
Ponedjeljak, 07 Studeni 2011 16:39

Poslala Tanja Ćikić – Lalinica

-          Šta je bolan ne bio Suljo, jel istina što se po čaršiji priča da češ se rastavit od u tebe ti Fate?

-          Jaštaradi, moj si mi Mujo i to pod hitno!

-          Ama, bolan ne bio, koji je to tako golem razlog? Kakvi su vas to deveri  zadeverali?

-          Provucala se u mene mi Fata. Samo londra od birtije do birtije.

-          Bezbel plaho cuga?

-          Ma jok, bolan ne bio. Traži mene.

 
Kemino čoše
Nedjelja, 06 Studeni 2011 18:49

Kemo Huseinćehajić

Optimist i pesimist

U jednoj zabitoj varošici babo odlučio da kupi bajramske poklone dvojici sinova. Mlađi sin je bio razmaženo zanovijetalo i stalni pesimist, a stariji je bio uvijek vedro raspoložen i optimist.  Mlađem sinu, vječnom pesimisti je kupio električni vlakić, pa kad se prekopao vidje da više nema para da kupi poklon sinu optimisti. Idući putem kući razmišljao je šta da uradi. Naišavši na hrpu konjske balege on odluči da se našali sa starijim sinom optimistom, pa u komad šarenog papira zamota pogolem komad konjske balege da to bude ko biva poklon za njega.

Kad je pesimist otvorio poklon, odmah je počeo: - Joj, vlakić je električni, neće raditi kad nema struje!

- Ali radi on i na baterije, - kaže otac.

- Šta ću ja babo kad se baterije potroše, a ja sam se baš zaigrao?

- Kupit ćemo rezervne baterije - kaže otac.

- A i tračnice će se iskriviti...

- Ispraviće babo tračnice, ne brini...

- Ma babo, ne umiješ ti to ispraviti! Poće plakati i ode u sobu kukajući – Šta ću ja kad se tračnice iskrive, a babo odleti tješiti razmaženo derište.

- A šta si ti dobio? – upitala mati sina optimistu.

- Babo mi kupio  lijepog malog konja, ali je nekud otišao..., al doći će...

 
Bajramska čestitka
Nedjelja, 06 Studeni 2011 07:29

Svim pravim vjernicima u islamu čestitam Bajram onako kako sam uvijek rahmetli neni čestitao, a kako se u Bosnici dugo, dugo čestitalo, odnosno sa „Bajram barečula“, ali i na ovaj „novi“ način kako se čestita od 1991-92, sa „Bajram šerif mubarek olsun“.

Nadan Filipović

 
Hitler i religija - 2
Subota, 05 Studeni 2011 22:22

Nadan Filipović

Zabranjeni su svi katolički listovi koji su izlazili u Njemačkoj. Do kraja 1937 godine katolici i protestanti, kao i ostali pripadnici kršćanske religije su konačno shvatili da ne postoji nikakva mogućnost kooperacije sa nacističkim režimom. Papa Pije XI je 14. marta 1937 godine odaslao encikliku naslovljenju „Sa gorućom brigom“ optužujući urbi et orbi nacistički režim za potpuno uništenje svih stavaka u konkordatu dodavši da taj režim širi mržnju i otvoreno neprijateljstvo prema Kristu i Kristovoj crkvi.

Svećenik, tačnije reverend ili pastor Martin Niemöller je jedva dočekao dolazak nacista na vlast 1933 godine. Te godine je objavljena njegova autobiografija „Iz podmornice do crkvene propovjedaonice“. U toj knjizi on opisuje svoj životni put od komandanta podmornice u Prvom svjetskom ratu do prominentnog protestantskog svećenika. Nacistička štampa je objavila niz pohvala o njegovom djelu koje je u tadašnjoj Njemačkoj postalo bestseler. Pastor Niemöller je napisao da su „četrnaest godina republike u Njemačkoj godine najdubljeg mraka“ i na kraju svoje autobiografije piše da je „nacistička revolucija konačno trijumfovala i da je donijela nacionalno uskrsnuće“. Međutim, on je veoma brzo iskusio pregolemo razočarenje u politiku nacističkog režima prema protestantima.

 
« Početak«261262263264265266267268269270»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search