LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Jedna slika vrijedi 1000 riječi
Nedjelja, 10 Srpanj 2011 10:37

Jeste li kad čuli izreku "Jedna slika vrijedi 1000 riječi?" Evo jedne takve!

 
Suma – zlatna biljka za prirodno podsticanje lučenja muških i ženskih polnih hormona
Petak, 08 Srpanj 2011 23:19

Nadan Filipović

Suma (Pfaffia paniculata) je ljekovita biljka poznata i pod imenima Brazilski ginseng, pfaffia, para toda, corango-acu. Prema podacima iz tradicionalne medicine glavno djelovanje ove zlatne biljke je stimuliranje funkcije polnih žlijezda, kako u žena, tako i u muškaraca. Pored toga otklanja nervnu napetost, djeluje antistresno, pojačava libido, odnosno seksualne sposobnosti, jača imunitet, a kako je dokazano uništava maligne ćelije nekih vrsta leukemije, te usporava razvoj niza tumora.

U Latinskoj Americi i Brazilu Suma se već dugi niz godina uspješno koristi kao prirodno sredstvo za stimuliranje i balansiranje hormona u organizmu, za žensku i mušku neplodnost, kao efikasno sredstvo za imotenciju i nizak nivo testosterone u organizmu, itd. Jedan od vodećih autoriteta za naučno utemeljenu primjenu ljekovitog bilja u alternativnoj medicini Dr Thomas Bretram u svojoj knjizi “Encyclopedia of Herbal Medicine” piše da se u Evropi Suma koristi za pojačanje funkcija žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, a posebno ovarija i testisa, te kao veoma snažan tonik koji jako pozitivno utječe na organizam, a i kao snažno sredstvo za jačanje imunog sistema. Ova biljka se preporučuje osobama koje su primijetile da su im opale seksualne sposobnosti, ljudima koji su pod stalnim stresom, te osobama sklonim čestim infekijama, odnosno onim koji imaju slab imuni sistem.

 
Červiš
Petak, 08 Srpanj 2011 23:13

Za pripremu červiša potrebni su slijedeći sastojci:

-      pola kilograma mesa, najbolje s juneće plečke,

-      pola litre kiselog mlijeka,

-      pola litre jake goveđe supe,

-      25 dekagrama pšeničnog brašna,

-      jedno jaje,

-      čaša mlijeka,

-      25 dekagrama masla,

-      5-6 češnja bijelog luka,

-      bijelo sirće,

-      so i biber po potrebi.

 
Senada Softić-Telalović je aščarile zaboravna ili misli da su svi oko nje budale
Petak, 08 Srpanj 2011 13:01

Nadan Filipović

Izgleda da nam je postala jako zaboravna vječita, odnosno nezamjenjivo „zamumijana“ predsjednica Vijeća BiH-organizacija Australije, jedne, po mom mišljenju, vanstvarnosne nepostojeće organizacije koja može biti samo pirotehnička finta za australijske birokrate zadužene za „multicultural affairs“ u Viktoriji. Naime, Senada je počela zaboravljati i svoje vlastite riječi. Prošle godine, u povodu frke nastale oko njenog inzistiranja da se, kako ona nekritički kaže, „centralna komemoracija“ genocida u Srebrenici održi u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Canberri, urbi et orbi je prezentirala objašnjenje svog inzistiranja, napisavši i izjavivši: “Ovo je osma komemoracija pod nazivom “Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - 11. juli” u Australiji u organizaciji Vijeća i svake godine komemoracija se održava u drugom gradu tako da je igrom redosljeda ove godine došao red na Canberru.”

Ljudi moji, pa šta je sad ovo!?

 
Senzacionalno iz Berlina – Hafiz Salkan-efendija Takiša poslije saobraćajne nesreće uči molitve na njemačkom
Četvrtak, 07 Srpanj 2011 09:02

Iz Berlina ekskluzivno za OKO Ruždija Mušanbegović

Slika s lica mjesta nesreće (Snimio Ruždija Mušanbegović)

Na raskrsnici veoma prometne Marwitzer Strasse i Weltener Strasse, Bezirk Velten, u subotu, 2.jula Salkan Takiša je pretrčavao cestu i na njega je naletio Alfa Romeo, crne boje, čije registracijske oznake, kao i ime vozača (znam da je naturalizovani Talijan, 19 godina, inicijali S.M., test na alkohol negativan, čeka se nalaz na droge…) još ne smijem objaviti i to iz opravdanih razloga, jer su istražne radnje u toku. Scena je bila užasna. Kad su na lice mjesta stigla ambulantna kola hitne pomoći bolničari samo što nisu pali u nesvjest. A i vozač! Komadi mesa svuda unaokolo, a nasred ceste ogromna krvava glava. No, veoma brzo se razjasnilo o čemu se radi. Herr Takischa je u obližnjem meckeraju Metzgerei Adolf Sturm und Sohn, Inh.Steffen Sturm, odnosno mesnici kupio golemu juneću glavušu i dosta mesa, posebno faširane junetine, pa su se ti artikli rasuli posvuda po cesti. Račun za meso policija je našla u jednoj od polivinilskih kesica sa komercijalnim logom spomenute mesnice.

 
Bošnjaci etnonaconalisti???? Da smo bogdo bili!!!
Utorak, 05 Srpanj 2011 17:57

Nadan Filipović

Etnonacionalizam je onaj tip nacionalizma koji je isključivo zasnovan na etničkoj pripadnosti. Etnonacionalizam uvijek teži ostvarenju etnički potpuno čiste nacionalne države. Balkanski etnonacionalisti su svjesni da u ovom vremenu i okruženju u kojem se trenutačno nalaze još ne mogu ostvariti taj svoj dugo sanjani “ideal”. Zato se oni, mada nevoljko, mire sa činjenicom da u toj njihovoj etnički skoro sasvim čistoj državi jedno vrijeme mora tavoriti i beznačajna manjina onih koji su druge etnije. Za pripadnike drugih etnija u takvoj čistoj etnonacionalnoj državi u nastajanju već sad je zagarantovan status građana drugog ili trećeg reda. Takvo stanje će trajati dok neke druge „pogodne“ okolnosti etnonacionalistima ne omoguće definitivno etničko čišćenje i tih ostataka od ostataka. Definitivno čišćenje biti će provedeno svim do sada oprobanim sredstvima, a koja su se u periodu između 1992 – 1995 već pokazala kao veoma efikasna.

 
Džana Mujadžić – ekskluzivno iz Pariza: nanule sa zvončićima, Sina Šakanović - zaštitni znak Oktoberfesta….
Ponedjeljak, 04 Srpanj 2011 20:53

Nanule sa zvončićima

 

Nedavno je sarajevski atelje "Figure" organizirao zanimljiv događaj pod nazivom "Nanule sa zvončićima" , koje su nosile poznate bh - manekenke Aida Đapo i Irma Rukavina predstavljajući tek oformljenu modnu marku "Amour Bells". Uz zvuke čuvene grupe "Sarajevo drum orchestra", program je vodio poznati i jako omiljeni Rinko Golubović. Amour Bells su posebne nanule: sa donje, zatamnjene strane, stavljeni su pozlaćeni ili niklovani zvončići koji se oglašavaju prilikom koračanja. Namjeno instalirani, zvončići privlače pažnju, što je bilo znacajno u doba Otomanske vladavine, pošto su žene obitavale među zidovima pregrađenim vrtovima i u posebnim odajama. Kada bi htjele opomenuti muški dio ukućana o vlastitoj zapostavljenosti ili potrebama, šetale su se u drvenim nanulama ističući potrebe za drugima. Nanule su pravljene od orahovog drveta i obrtnici su ih ukrašavali rezbarijama ili ukrasima, ponekad i nakitom od dragog kamenja. Sarajevski Zemaljski muzej posjeduje originalni par nanula, a privlačne kopije se prodaju u Gazi-Husrevbegovom Bezistanu, predstavljajući karakterističan i originalan dar iz BiH.Aktualno i jako trendy, nanule su sa platformama, tražene kod poznatih brandova poput Prade, Derak Lama ili Vene Cave. Zanimljivo je kako se ovaj privlačni modni dodatak nosi sa neobičnom udobnošću.

 
Podsjećanje na davnu posjetu lažnog prijatelja
Nedjelja, 03 Srpanj 2011 08:56

Iz Francuske piše Sakib Hadžić

 

"Sačuvaj me Bože lažnih prijatelja, od neprijatelja čuvam se sam!"

 

Bilo je to tačno prije devetnaest godina. Francuski predsjednik Franšois Mitterrand u (daljem tekstu Miteran) je posjetio opkoljeno Sarajevo 27. i 28.juna 1992.godine. Građani Sarajeva još uvijek se dobro sjećaju tog, za njih i zemlju Bosnu,vrlo “važnog događaja”.Tih dana sve naše oči i nade bile su uprte u tadašnjeg francuskog predsjednika.

 
Ode bome i ja na hadž, al ako skupim 7.400 dolara !!!
Petak, 01 Srpanj 2011 07:40

Bingo-efendija

Ćitam oglas u našom magacinu da Mešihat IZ Australije organizira odlazak na hadž u ovoj mubarek 2011. godini ili 1432 po našom hiđretskom kalendaru. Cjena hadža je prava bagatela, samo 7.400 dolara, što uključuje troškove za vodića, put jamda avijonom baš ko u Obame, smiještaj, hapu, vize, ihrame i bilesi kurban. Nemere naš Mešihat brez stalnih kurbana.To je jaće od njiha!

 

 
Osnivačka Skupština Kongresa Bošnjaka Svijeta 16, jula 2011 godine u Domu Mladih, Sarajevo
Četvrtak, 30 Lipanj 2011 12:41

Informaciju pripremio Nadan Filipović

Dragi zemljaci, dragi Bošnjaci,

Baš sam se plaho obveselio kad sam dobio haber od mog jarana Nihada Krupića da će se 16.jula ove godine održati Osnivačka Skupština Kongresa Bošnjaka Svijeta (KBS). Nadam se da će ova vijest obradovati i mnoge od vas. Šta vas Bošnjake iko ima učiti ko ste vi? Otkud tolika doza drskosti i bahatosti oličena u jednoj nerealno ambicioznoj osobi da vas kao neko svoje stado utjeruje u tor budalaštine nazvane BiH – dijaspora. Vi ste Bošnjaci po nacionalnosti, a po prvom državljanstvu državljani Bosne i Hercegovine. Ovdje, u Australiju, u koju niste dospjeli svojom voljom, već kao izbjeglice, odnosno raseljena lica, vi ste Australci i Bošnjaci. Znači, vi niste nikakva BiH – dijaspora, jer BiH – dijaspora i ne postoji. Mi, ratne izbjeglice i poslijeratni imigranti pripadamo korpusu bošnjačkog dijela BiH - emigracije diljem svijeta, baš kao što BiH – Hrvati i BiH-Srbi pripadaju hrvatskoj, odnosno srpskoj emigraciji. Svako se okrenuo svojoj matici, pa zašto da mi Bošnjaci Australije ostajemo jedini u privatnom BiH – dijasporskom toru?

 
Mešihat Australije nije mešihat Islamske zajednice, već dobrotvorna organizacija!?
Utorak, 28 Lipanj 2011 12:35

Nadan Filipović

Na službenoj web-stranici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini www.rijaset.ba la(h)ko se možemo upoznati sa svim njenim aktivnostima, pa svakako i pročitati podatke o svim mešihatima koji su legalno inkorporirani u Zajednicu. Vidimo da se u okviru Zajednice nalaze četiri službeno priznata mešihata. To su mešihati u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku i Njemačkoj. Svi spomenuti mešihati su utemeljeni uz saglasnost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, svakako u prisustvu službenih predstavnika Zajednice, koja upravo i jeste glavni utemeljitelj svakog od navedenih mešihata. Nema nikakvog petog mešihata, a to znači da u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ne postoji nikakav Mešihat Australije ili Mešihat za Australiju. Čovjek, međutim, može biti nemalo zbunjen ako baci i letimičan pogled na web.stranicu www.dzematiaustralije.com na kojoj se nalazi podstranica ili link označen sa „mešihat“. Kad pročitamo informativni tekst o tom takozvanom „Mešihatu Australije“ ne može nam ne upasti u oči i engleski naziv te organizacije, a on je „Bosnian Islamic Council of Australia“, INC. Registred Charity No.CEN15910 / ABN 40 716 034 966“

 
« Početak«261262263264265266267268269270»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search