LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Ivo (Ivan) Andrić – crtice i upitnici – 6
Srijeda, 05 Listopad 2011 14:00

Nadan Filipović

 

“Posljedice naših djela hvataju nas za kosu, ravnodušne na to ako smo u međuvremenu postali bolji” (Nietzsche)

 

Kako se dobro zna naslov Andrićeve doktorske disertacije je “Die Entwicklung des geisitigen Lebens in Bosnien unter der Einwirkung der türkischen Herrschaft” (Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine). Veoma je interesantan podatak da je taj Andićev “historiografski” uradak preveden na srpski jezik i tek prvi put objavljen u Beogradu 1982. godine u časopisu “Sveske Zadužbine Ive Andrića“.Ta vrlo rijetko spominjana i prosto prešućivana doktorska disertacija jednog nobelovca, bolje rečeno jedno vrijeme namjerno zaboravljani antimuslimanski i antiislamski tekst, ustvari predstavlja zacrtani put (načrtanije) ili temeljnu odrednicu na kojoj će se Ivo Andrić u svom književnom stvaralašću konzekventno nalaziti do kraja svoga života. Prema Andrićevim "naučno utemeljenim” tvrdnjama iznesenim u spomenutoj doktorskoj disertaciji Islam je bio glavna kočnica razvoja duhovnog života Bosne, te da je širenje Islama u Bosni uslijedilo samo kao posljedica širenja turske vladavine, tačnije silom ili usljed oportunizma. Andrić u doktorskoj disertaciji nedvosmisleno tvrdi da se je “Islam u Bosni razvijao u drugim klimatskim i društvenim uslovima nego kršćanstvo, pa je Islam ostao bez sposobnosti prilagođavanja, te je izopačio duhovni život Bosne i učinio ga izuzetnom pojavom” (pogledati stranicu 20 doktorske disertacije). On u svojoj doktorskoj disertaciji ne skriva žaljenje što je Bosna zahvaljujući islamu, islamizaciji i većinskom muslimanskom stanovništvu postala snažni bedem prema agresivnom kršćanskom Zapadu i germansko-mađarskom nadiranju i njegovu širenju na Istok.

 
Kemo Huseinćehajić iz Njemačke - Majica stoljeća
Utorak, 04 Listopad 2011 15:06


 
M R T V A Č E V A V O D A
Ponedjeljak, 03 Listopad 2011 15:55

Esad Jusić - Bugojanac

Dijete! Šta je to? S čim ga uporediti? Možda s kapljom rose na vrhu kamiličine zelenožute bradavice, koja je zagrljena lepezom bijelih, bijelih latica, a u kaplji titraju sve dugine boje : bezbrižno, svojevoljno, prizmatično, u nepredvidivim pravcima lomeći slike okoline po nekim svojim zakonima jedinstvenog ogledala.

Ne treba puno nepravde ili kakvog drugog poremećaja, dovoljno je i samo malo pa da ta tanana sjajna slika potamni i prsne, a svo preostalo bitisanje  postane krnjavo hramanje nekadašnje ljepotice : bijela ptica koja vuče ranjeno krilo po zemlji, umjesto da siječe horizonte milujući visine. Kad nepravda udari na tu nježnost i unakazi je,sva se ljepota preobrati u puko bitisanje sa nekakvim rijetko povremenim, a još i kratkotrajnim iskričavim radostima koje su prokleto malonadajuće ljudsko traganje za svemoćnim lijekom protiv rane koja je sve jača, šira i očevidnija, pa čovjek napokon dođe do saznanja da ju više i ne treba liječiti, no se na nju naviknuti i u dugim noćima milovati je kao najrođenijeg.

 
Hamo, hajd’ ’vamo! (17)
Subota, 01 Listopad 2011 21:44

Ismet A. Čaušević

Bogami, kako izgleda, moja će Almasa biti od riječi. Ne pojavljuje se više nikakav momak. Cura odlučila studirati psihologiju i zna samo za put od kuće do tog njenog Junia, fakulteta. Najbolja joj drugarica jedna odavde, Lindi se zove. Dovede je i u kuću našu. Zatvore se cure pa uče. Valjda. Želja im je da dođu do odgovora za sve ljudske slabosti i do načina kako te slabosti ublažiti, otkloniti. – Kad ti to, curo draga, sve završiš, biće ti dovoljno da svog ćaću preispitaš, pa ćeš i doktorat imati!- pronašla prave riječi, sveznalica Dija.

I, sve bi to bilo lijepo da ne počeše sumnjive priče kolati. Prvo je bilo: Što ona tvoja starija nikad ni skim stala nije? Da njoj nije nešto? Pa, vakat joj je! Šta se mimo mene i Dije šuškalo to ne mogu ni znati.

 
Benzin u tabletama???!!!
Subota, 01 Listopad 2011 09:29

Poslao Dobravko Duba Banjac iz Sydney-a

Dovezu se Mujo i Haso na benzinsku pumpu u Njemačkoj i pita ih radnik:
"Diesel? Super?"
Kaže Mujo: "Wasser!"
Gleda Nijemac u čudu, ali svejedno natoči vode do vrha petrol-tanka. Mujo izvadi neku tabletu i ubaci u rezervoar, malo zaljulja auto, ko biva da se tableta razmuti u vodi, sjedne, upali i ode.
Nijemcu pala vilica.
Sutra, ista situacija. Opet Mujo traži vodu, Nijemac natoči, Mujo ubaci tabletu, zaljulja malo auto da se tableta rastvori u vodi, sjedne, krehne i ode.
Treći dan Mujo dolazi na pumpu, traži vode, te biva poslužen po običaju. No,odmah nakon tankanja vode i metanja tablete u rezervoar prilazi mu neki gospodin u odijelu i kaže: "Čuo sam da imate neke posebne tablete za pogon motornih vozila. Ja sam direktor ESSO-a. Moja kompanija je spremna platiti milijun eura za njih! Izvršili bi analizu i počeli masovnu proizvodnju."
Kaže Mujo: " Ili tri milijuna, ili ništa od posla."
Nijemac izbroji tri milijuna, Mujo stavi kofer s parama na zadnje sjedište i dade direkoru ESSO-a teglicu punu benzinskih tableta. Sjedne u auto, krehne i ode.
Voze se oni tako, kad ga Haso upita:
"Je li Mujo, kako ćemo se mi sad vozit'?"
"Pa na plin, k'o i do sad..."

 
Žrtvovanje
Petak, 30 Rujan 2011 22:37

Za OKO poslala Tanja Čikić iz Pertha

Neki robijaš je pobjegao iz zatvora gdje je proveo petnaest godina. Odmah nakon bjekstva provali u neku kuću, tražeći novac, oružje i odjeću koja bi mu zamijenila robijašku „uniformu“.Pronalazi mladi bračni par u krevetu. Naredi mužu da izađe iz kreveta i veže ga za stolicu. Dok je privezivao ženu za krevet, popeo se na nju, ljubio joj vrat i šaputao na uho, a onda je ustao i otišao u kupatilo.

Dok je bio u kupatilu, muž kaže svojoj ženi:

"Čuj, ovaj tip je osuđenik koji je pobjegao iz zatvora, pogledaj mu odjeću!
Vjerovatno je proveo mnogo vremena u zatvoru i godinama nije vidjeo ženu.
Vidio sam kako te je poljubio u vrat. Ako želi seks, ne odupiri se, ne žali se, i
učini sve što ti on kaže. Zadovolji ga bez obzira koliko ti je sve to odvratno.
Ovaj tip je vjerovatno i vrlo opasan. Ako ga razljutimo, on će nas ubiti. Budi jaka moja medena. Žrtvuj se malo za spas naših života. Volim te."

Žena šapćući odgovara:

"A neeee, dragi! On me nije ljubio u vrat. Samo mi je šaputao na uho. Rekao da je peder. Rekao je da misli da si veoma sladak, a pitanje je bilo da li imamo vazelina. Rekla sam mu da se vazelin nalazi u kupatilu. Budi jak medeni. Žrtvuj se malo za spas naših života. I ja tebe puno volim!"

 
Poznanstvo
Utorak, 27 Rujan 2011 08:36

Nadan Filipović

Poznanstvo

Husein Kapić, bivši prosječni učenik i maturant Prve gimnazije, od 1922. godine je radio kao viši računovodstveni službenik šeste klase u Hipotekarnoj banci. Stanovao je u malom iznajmljenom stanu u Ciganluku, dvorištu koje se nalazilo iza stare kuće na Appelovoj obali. Bio je stari momak. Hranio se kao abonent u kafani „Pošta“, gdje je bio pretplaćen na svakodnevni ručak. Nedjeljom je, radi promjene, ručavao u nekoj od brojnih aščinica na Baščaršiji, ali najčešće kod Hadžibajrića.

Jednom je tako Husein sjedio u kafani „Pošta“ i čekao konobara. Bila je neuobičajena gužva jer se u restoranu zadesila veća grupa oficira i podoficira koji su bili ne nekim manevrima oko Sarajeva. Husein je nervozno pogledavao po sali. Imao je jedan sat pauze za ručak. Evo već prođe oko pola pauze, a čak se ni uvijek monotona goveđa supa ne pojavi. Dok je već pomalo gubio nadu da će danas uopšte ručati, njegovom stolu priđe čovjek srednjih godina, sa šeširom u ruci. Najpristojnije pozdravi i upita smije li sjesti za njegov stol. Normalno, Husein odmah pokaza rukom na cijeli stol.

-      Hart

-      Kapić

Uto konobar Smajo donese goveđu supu i servira je, izvinjavajući se  zbog čekanja. Za baksuzluk, supa je bila prevruća. Morao je puhati u svaku kašiku, jedući pri tom po malo kruha. Nervozno je pogledao na sat. Očigledno je bilo da pridošlica nije imao problema sa žurbom. Mirno je čitao „Jutarnji list“ i čekao svoj ručak.

 
Papa i predstavnici Coca - Cole
Utorak, 27 Rujan 2011 08:09

Poslao Dubravko Banjac iz Sydney-a! Hvala Duba!

Došli predstavnici Coca-Cole u audijenciji kod Pape. Nakon uobičajenog ceramonijalnog protokola dolazi do opuštanja atmosfere.Glavni menadžer se nekako mic po mic progurao do Pape, pa mu šane na uho: "Vaša svetosti, da li bi za 10 miliona dolara u "Očenašu" rečenicu "kruh nas svagdašnji" mogli promijeniti u "Coca-Cola naša svagdašnja". "Ne dolazi u obzir!" - odgovori Papa.

"A je l' bi se to moglo izvesti za milijardu dolara ?"

Papa se počeše po svojoj bijeloj kapici, okrene se jednom kardinalu koji se tuda vrtio i upita: "Giusepe, kad nam ono ističe ugovor sa pekarima?

 
Kemino čoše
Ponedjeljak, 26 Rujan 2011 15:33

Kemo Huseinćehajić iz Njemačke

Baksuzluk

Žali se Mujo jaranima: "Nekom dragi Allah dželešanuhu džometli ruke svake nafake  dadne, a nekom jok! Eto, ja sam baksuz i to pravi, a u mene mi Fata beli berićetna. Neđe pred sam Bajram nađe zlatan prsten s puno dijamanata, a par hefti nakon toga zlatan lanac za oko vrata, po kile haman ima u njem. Poslije nađe ganc novu bundu, valja deset milja kaemova, biće naka bogatašica zijanila, a bunda, ma boni ne bili, ko da je za nju skrojena.

A ja konto i meni se posrećilo kad jutros nađoh ispod našeg kreveta skoro nove muške gaće, one bokserice. Obradovah se pravo, al ono maha! Pregoleme su mi. Baš sam peh!"

 

 

 
Alija Nametak – jedna sličica o razgovoru sa hadžijom Čalukom
Subota, 24 Rujan 2011 15:19

Razgovarajući jučer s Čalukom u njegovu dućanu, a pričao mi je o kurvalucima ljudi od kojih se tome ne bih nadao, izrekoh mostarsku poslovicu: „Bogataška kurva i siromaška hasta daleko se ne čuju.“ On onda reče sarajevsku verziju: „Bogataška kurva i sirotinjska dženaza – za njih se slabo zna.“

Zapisano 11.ožujka 1964. godine u Sarajevu

 
Rektor Univerziteta u Sarajevu posjetio najprestižnije univerzitete u Australiji
Utorak, 20 Rujan 2011 22:17

Nadan Filipović

Delegacija Univerziteta u Sarajevu na čelu s rektorom Čaklovicom je bila u desetodnevnoj službenoj posjeti Australiji. Nakon svih sastanaka, pregovora, razgovora i dogovora sa najvećim rektorskim facama Australije Čaklovica je dao  ekskluzivni intervju gospodinu Mirzetu Telaloviću, za tjednik „Bosna Magazine“, kojeg je spomenuti direktor jedan od dva vlasnika i glavni urednik. Intervju je naslovljen „Posjeta Australiji je bila veoma uspješna“.  U tekst je inkorporirana slika rektora Čaklovice na kojoj on djeluje akademski veoma ozbiljno, baš kao neki pravi rektor. I dosta fotogenično, mora se priznati!

 
« Početak«261262263264265266267268269270»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search