LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Džana Mujadžić ekskluzivno za “OKO” iz Pariza
Utorak, 10 Svibanj 2011 13:01

O neistraženim političkim ubistvima u BiH

Program Fedreralne televizije je pokazao dokumentarni serijal "Neistražena ubistva", autorice Arijane Saračević-Helač, koji se sastoji iz četiri epizode. Iz arhiva su izvađena i obrađena politička ubojstva u Bosni i Hercegovini, što će se analizirati u spomenutim nastavcima. To su: "Predmet Ugljanin", "Predmet Ljubijankić", "Predmet Leutar" i "Predmet Kraljević". Iskusna novinarka Saračević-Helač je izjavila: "Bitno je da su po prvi put za televiziju progovorili svjedoci, policijski šefovi, te najuži članovi porodica ubijenih. Očigledno je da su nalagodavci imali podršku vlasti. Neki od njih su i danas na tronu, u vlasti, u tužilaštvima, policiji...To objašnjava zbog čega su ubistva još uvijek nerazjašnjena". Ističem da je Arijana Saračević- Helač dobitnica Zlatnog Ljiljana. Trebaće joj dosta hrabrosti da istraje u pokušaju razjašnjavanja spomenutih predmeta.

 
Zapeta
Ponedjeljak, 09 Svibanj 2011 20:44

Ponekad nadlakćen o doksatu okna zagledan u nebo

Osuto zvijezdama kasne večeri mjeseca Kolovoza

Napola budan a na pola usnuo prisjetim se

Predjela krajolika kojem sam nekada pripadao

Bićem a sada samo duhom

Kao urezana brazda zgurenog orača

Umornih pokreta koji prati plug i konja

Što odmahuje repom tjerajući nasrtljive mušice

Sa znojem orošenih sapi

Gvašom na hartiji oslikana impresija

I crnom olovkom upisani znak zapeta

Prepoznajem taj predio i taj znak

Po mirisu otkosa u nestvarnoj izmaglici sjećanja

Utonuo u misao vidim svoj lik nadlakćen

O doksatu pendžera zagledan u nebo

Osuto zvijezdama kasne večeri

Od mjeseca Kolovoza

Na pola budan a na pola usnuo prisjetim se

Krajolika predijela kojem sam nekada

Pripadao bićem a sada samo duhom

Kao impresija oslikana gvašem na hartiji

I crnom olovkom upisani znak zapeta

Kao refleksija antiteze realiteta.

 

Zlatko Zlaja Saračević

Cambridge May 2011

 
Hamo, hajd’ ‘vamo! (6)
Ponedjeljak, 09 Svibanj 2011 09:10

Ismet Čaušević

Od kad je svijeta i vijeka, Popare su bile u ovoj čaršiji, u svom i na svom. Prolazile vojske, vodili se ratovi, ginulo se i umiralo, ali Popare se nisu micale, nisu napuštale, ostavljale i bježale. Sve je to meni u glavi dok ova Osmićka kljuca iz dana u dan, iz noći u noć: “Hajmo Hamo! Nema se šta više čekati.Hajmo i mi! Hajmo za svitom! Jesul’ te tukli – jesu! Čekaš da te ubiju, ha?”

Ma, živ čovjek sve može izdurati! Najviše me zabrinulo kad sam spoznao da sam ostao zadnji, što se ono kaže. Sad, ako odem i ja, onda nema više Popara u našoj čaršiji. Na meni je to – hoćel’ ih i dalje biti il’ neće. Mojoj Diji je to zadnja rupa na svirali: “Nisi, valjda, mislio da će ti ove naše cure, danas – sutra, rađati tvoje Popare? Jašta si neg’ zadnji! Zadnji u svemu!”

 
“Biseri“ iz BiH-štampe u Australiji
Subota, 07 Svibanj 2011 18:59

Nadan Filipović

Biseri profesora Jasmin-efendije Bekrića u intervjuu naslovljenom  „Opravdano ponosni“, Bosna Magazine, broj 523, 2011

Australija je ogromna i velika zemlja, dakle kontinent.

Eški profesora Jasmin-efendije! Čuuuuj, Australija je ogromna i velika zemlja! Profesoreeee, hej ba, ima li šta ogromno i malo? Čuuuuj „dakle kontinent“! Bravo profesore! Baš nas pouči! Halal Vam čufte!

Dakle glavni razlog za uspjeh naših islamskih zajednica u Australiji jeste visoka svijest svih Bošnjaka i njihovih vjerskih lidera koji su shvatili da je džemat najveće bogatstvo jednom čovjeku.

Profesore, da li bi nam poimenice pobrojali naše vjerske lidere u Australiji? Koliko ja znam jedinim vjerskim liderom u nas Bošnjaka može se smatrati samo reis-ul-ulema. Ako Mešihat proglasi svakog hodžu u Australiji vjerskim liderom, možemo doći u situaciju zvanu „puno poglavica, malo Indijanaca“. A ako su ti samoproglašeni „vjerski lideri“ „shvatili“ da je džemat najveće bogatstvo jednom čovjeku, onda bi trebali objasniti na osnovu čega su donijeli takav „premudri“ zaključak.

Profesore, da li bi nam mogli detaljnije i preciznije objasniti ovu veleumnost naših vjerskih lidera. Naime, smatram da ima daleko većih bogatstava u životu jednog muslimana od džemata i pripadnosti džematu. Može biti da je ta “visoka svijest svih Bošnjaka i njihovih vjerskih lidera”, koju pominjete, svijest s previsoke nadmorske visine. Slabo sam se penjao po planinama, pa eto, ja nisam svjestan, te ne spadam u te visoko svjesne Bošnjake. Znači, priznajem, ja sam nesvjestan Bošnjak, ali samo po ovom pitanju “džemata kao najvećeg bogatstva jednom čovjeku”.

 
Cjepar
Petak, 06 Svibanj 2011 23:48

Alija Nametak

Stari Ibriš nije prosio, a bio je već prosjak. Kao da još može pilati i cijepati bukove i grabove cjeplje, nosio jes vakodnevno u lijevoj ruci pilu, a na desnom ramenu preko sjekire »kozu«, ali je već nekoliko godina kako nema snage da prestruže gotovo ni slabovinu, a kamo li jedro drvo. Ali je on imao ponosa i nije htio pružiti ruku i iskati sadaku, nego bi čučnuo kraj Careve ćuprije, naslonio se na »kozu« i strpljivo čekao zimsko sunce da mu otkravi zamrzle žile. Čekao bi on i koga da ga pozove da mu iscijepa kola bukovine, ali kad bi se i pogodio s kupcem i pokušao da se nasadi na utrnule noge, svaki kupac drva ostavljao ga je i odmah tražio drugoga, jer nitko nije imao povjerenja u njegove mršave ruke, škljocave noge i koščatu glavu, na kojoj je bila zategnuta žućkasta koža s prorijetkom sijedom bradom.

Poznavao sam ga još dok mu nije bila iščezla svaka snaga. Kupio sam kola bukovine i obazirao se za kakvim bilo cjeparom, ali ga nije bilo kao za inad. Dok je seljak istovarao kola, on se polahko spuštao niz strmu ulicu sa alatom na ramenu. Popričekao je dok je seljak ubacio i posljednju cjeplju u dvorište.

 
Tadiću – gdje si bre bio 1971. godine i kasnije kad je Srbima u Bosni bilo „najteže“?
Četvrtak, 05 Svibanj 2011 23:03

Nadan Filipović

Boris Tadić, rođeni Sarajlija, aktualni predsjednik Srbije, izgleda da je postao veliki borac za status srpskog naroda u BiH. Naime, Avaz je 5.maja ove godine prenio Tanjugovu (Telegrafska agencija nove Jugoslavije!!!???) agencijsku vijest naslovljenu „Tadić kritikovao međunarodnu zajednicu i podržao referendum“. U spomenutom, transparentno velikosrbijanskom tekstu, Tadić eksplicitno kaže: “Prošlo je vreme folklornog patriotzma i nacionalnih politika koje ne sagledavaju koje su konsekvence određenih političkih činova. Baš u ime nacionalne i regionalne politike protivim se podeli BiH, ali se borim i za status srpskog naroda u BiH”.

„Gde“ si bre Tadiću bio 1971. godine i kasnijih godina da se boriš za status srpskog naroda u BiH, status koji je i „slepcu“ ukazivao da su Srbi u Bosni i Hercegovinu ugroženi, diskriminisani i da im „balije i ustaše“ ne daju primirisat ni zehru slasti od vlasti. Jadni bosanski Srbi! Tužni i žalosti! Uvijek „ugroziti“! Baš mi ih je žao. Jako im je bilo teško živeti u tom BiH - antisrpskom ambijentu koji su rušili i rušili i maltene 1992. godine i srušili, ali osta Bosnica, kakva takva, i ne ispuni se velikosrpski sanak pusti.

 
Fatmir Alispahić – čovjek kojeg proglašavaju ekstremom i antisemitom samo zato što govori čistu istinu
Četvrtak, 05 Svibanj 2011 21:52

(osobno mišljenje Nadana Filipovića s kojim se niko ne mora slagati)  

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu je tri dana prije Nove 2011. godine, u organizaciji Udruženja „Mladi Muslimani“, organizirana javna tribina na temu „Sjetimo se Gaze“ – u povodu druge godišnjice izraelske agresije na Gazu koja je trajala 22 dana i u kojoj je ubijeno 1.400 Palestinaca, od čega 300 djece. Moderator je bio Anes Džunuzović, a predavači: mr. sc. Fatmir Alispahić, Muhamed Velić  i mr. sc. Mirnes Kovač.

Događaj je izignoriran od svih sarajevskih medija, izuzev BIR radija, što ukazuje kako medijima u Sarajevu gospodari princip autocenzure, po kome je isplativije prešutjeti jedan ovakav događaj, nego ga zabilježiti makar kao vijest. A evo i zašto…

Dok mediji u Sarajevu šute o tribini „Sjetimo se Gaze“, praveći se da se nije ni dogodila, dotle se za ovu tribinu saznalo širom cionističkog svijeta i poretka, koji pomno prati one koji se solidarišu za patnjama palestinskih civila. Tako su se mjesecima poslije navodni naučni istraživači iz Londona obratili Fatmiru Alispahiću sa molbom da im odgovori na nekoliko pitanja koja su tematizirana na tribini 28. decembra u Sarajevu. U nastavku donosimo postavljena pitanja i odgovore Fatmira Alispahića.

 
Poruka čitateljima OKA
Srijeda, 04 Svibanj 2011 23:05

Nadan

Poštovani čitatelji „Bošnjačkog oka“,evo, upravo smo „namirili“ 30.000 posjeta ovom našem e-glasilu. Mislim da to i nije mali broj s obzirom da se radi o “portalčiću“ sa zaista skromnim aspiracijama i možda za neke od vas s malo neobičnim sadržajem. Zahvaljujem se na čestitkama Ismetu, Baji, Senadi, Rusmiru, Peri, Nadiji, i svoj ostaloj „okanoj“ raji.

Bilo je dosta čitatelja koji su predlagali da se uvede direktno komentarisanje svakog teksta, ali da svi komentatori ostanu skriveni iza nekog nadimka. Sve sam te prijedloge morao odbiti. Naime, OKO jeste i bit će otvoreno svakom čovjeku koji želi objaviti svoj tekst ili komentar, i to bez ikakve cenzure. Imali ste prilike da se uvjerite da objavljujemo sve, čak i bez bilo kakvih pravopisnih intervencija. Međutim, poučen praksom „komentarisanja“ iz drugih e-medija smatram da bi uvođenje te „anonimne“ komentatorske prakse bilo negativno ne samo za čitatelje, već i za samo OKO. Ponavljam da će biti objavljen svaki komentar potpisan punim imenom i prezimenom, te „pojačan“ podacima važnim za eventualnu provjeru , kao što su adresa, broj fiksnog ili mobilnog telefona, a ja vam garantiram da ti podaci neće biti nikom dostupni.

Idemo dalje!

 
Hamo, hajd' 'vamo!(5)
Ponedjeljak, 02 Svibanj 2011 18:42

Ismet Čaušević

Tek tada je meni došlo iz guz’ce u glavu: Pa, oni to sve rade planski! Na mufte dođu do ’robe’, prodaju i naplate, zatim te prebiju na mrtvo ime, znači – još jednom naplate, a onda ti robu oduzmu. Oni postanu patriote, rodoljubi, domoljubi, a ti, ti si na nekoj crnoj listi. E moj Hamo hamasti, upameti se više!

Komšija me svratio na po jednu. Znaš, mnogo se iznenadio i začudio šta se sve po čaršiji priča, a on kao ništa u to ne vjeruje. Svašta mi je napričao, a ja ’nim-zaliven’. Klimam polako glavom i tamo i ’vamo, kao da kažem – Ma, da. Može biti. Isti mi je odgovor i kad usne svoje razvlačim bez otvaranja usta. Obrve skupljam ako je nešto zabrinjavajuće. Šake su mi ispod stola, hoće prsti sami da se polome. Oči su mi ostale razrogačene kad reče, kako on, moj komšija, mnogo cijeni podatak da moja mlađa cura, moja Senka, ima ekavsko ime! Nije Sjenka, već Senka! – reče on meni.

 
Jesu li Bošnjaci Australije žrtve politikantskog šibicarenja? – Skora desetogodišnjica jedne perfidne prevare
Srijeda, 27 Travanj 2011 08:00

Nadan Filipović

Dragi Bošnjaci u Australiji,

pogledajte ovu fotografiju koju je davnog 30. septembra 2001. godine napravio gospodin Agim Dobruna. Njemu trebamo biti zahvalni jer ovjekovječio događaj koji je trebao biti kamen temeljac u našem organiziranju u zemlji u kojoj smo imigranti, a sada i njeni ravnopravni građani. Nisu mi poznati „uslikani“ muški pripadnici za organizatorskim stolom te „would be“ australske svebošnjačke organizacije. No, na fotografiji se jasno vidi jedno žensko, u toj prigodi do(i)sta tužno lice čija se tuga možda može objasniti neizvjesnošću tada aktualnog pitanja ko li će biti prvi predsjednik tog Vijeća bošnjačkih organizacija Australije, tada u osnivanju. Baš „preteško“ pitanje!

 
Džana Mujadžić ekskluzivno za “OKO” iz Pariza o Nemanji Kusturici, “protjerivanju” Jasmile Žbanić u Hrvatsku, Enkiju Bilalu…
Ponedjeljak, 25 Travanj 2011 09:03

Nemanja predsjedava žirijem u Cannesu…

Emir, bolje rečeno Nemanja Kusturica, dvostruki pobjednik Međunarodnog Festivala Svjetskog Filma u Cannesu/Zlatna Palma 1985. godine za čuveno ostvarenje "Otac na službenom putu" i desetljeće kasnije za jako kontroverzni "Underground", presjedavat će žirijem u zvaničnoj selekciji nazvanoj "Izvjesni pogled", za trajanja 64 - tog izdanja čuvenog Festivala, što se održava između 11- og i 22-og svibnja. Članovi su još nepoznati, ali sudeći po komentarima iz dobro obaviještenih izvora, činit će ga kritičari, dramski umjetnici i cineasti. Simboličnog 6. travnja, pariški izdavač "Lattrs" objavljuje Kusturičinu autobiografiju pod nazivom "Gdje sam ja u toj prici" /Ou suis-je dans cette histoire?/". Srbijanski filmaš sa Mokre Gore, ovih dana se vratio sa Cube, gdje je bio glumac u jednoj od kratkih priča zajedničkog filmskog ostvarenja "Sedam dana u Havani". Film je djelo međunarodnih reditelja o načinu života u kubanskoj prijestolnici. Nemanja je glumio pod rediteljskom palicom Argentinca, Pabla Trapero-a. Ostali autori su, također, slavna imena :Juan Carlos Tabio, Laurent Cantat, Benicio Del Toro, Gaspar Nou, franko-Argentinac i životni pratitelj srbijanskog rediteljice sarajevskog porijekla, Lucille Hadžihalilović, pa Elia Suleiman i Julio Medem. Prošle je zime Nemanja Kusturica, tumačio značajan lik u "Viru" koji je realizirao, Bojan Vuk Kosovčević.

 
« Početak«261262263264265266267268269270»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • U sridu!!!!
  Jeste, naravno. Zato su Srbi postali popularni u svijetu do te mjere da ih svijet nije mogao više g... Više...
  16.08.18 17:27
  Autor - Zike
 • U sridu!!!!
  Imaš li stranku svoju? Kako ja za tebe nisam čuo? Jesi li ti Srbin musliman? Više...
  16.08.18 17:23
  Autor - Zike
 • U sridu!!!!
  Jeste tako je, zato će Beograd opet biti bombardiran. Znaš da vam saveznici svakih 40,50 godina pra... Više...
  16.08.18 17:20
  Autor - Zike
 • U sridu!!!!
  Kao budući srpski akademik trebali bi znati razliku između agresije i građanskog rata. Na BiH je iz... Više...
  16.08.18 15:43
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • U sridu!!!!
  Kada pišeš o srpskoj premoći, zar vas ne brine i ne čudi, da ta "jaka" Srbija sa takvim naoružanjem... Više...
  16.08.18 15:34
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • U sridu!!!!
  Ja nemam ni viziju da postanem "Dodikov Ljajić", meni sasvim dovoljno da u perspketivi postanem srp... Više...
  16.08.18 00:10
  Autor - Znam čoveka
 • U sridu!!!!
  U Bosni i Hercegovini se vodio građanski rat između posvađanih politika bošnjačke, hrvatske, srpske ... Više...
  16.08.18 00:05
  Autor - Znam čoveka
 • U sridu!!!!
  ... ali su im u pomoć priskočili... Srbi iz Srbije i Crne Gore... Međunarodni sud pravde je donijeo... Više...
  15.08.18 23:57
  Autor - Znam čoveka
 • U sridu!!!!
  Srpska volja se pretvorila u srpsku nevolju. Od zamišljene države "velike Srbije" u kojoj su Srbi t... Više...
  15.08.18 01:30
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • U sridu!!!!
  Opet Amir! Kronični provokator Amir! (H)ej ba Amire, koji se sam nudiš nagužen da budeš veći Srbin o... Više...
  14.08.18 23:52
  Autor - Nadan Filipovic
 • U sridu!!!!
  Mehmed Meša gde god se vodio rat Srbi su bili domicilni stotinama godina unazad i ne može se reći "d... Više...
  14.08.18 19:29
  Autor - Druga strana medalje
 • U sridu!!!!
  Hahaha, evo kako izgleda kada Amir hoce da bude veci Milivoj of Milivoja. Više...
  14.08.18 18:40
  Autor - Zijo
 • U sridu!!!!
  Tačno je da medalja ima dvije strane, a takvu medalju su Srbi osvojili kao najbolji preskakači tuđi... Više...
  14.08.18 15:38
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • U sridu!!!!
  Srbi su samo branili svoje pravo na opstanak, pravo na svoju državu koju su drugi podrivali, svoje p... Više...
  14.08.18 02:05
  Autor - Druga strana medalje
 • Jedna nostalgična priča za ned...
  Poštovani gospon Srdić, hvala Vam što se niste "rasrdili" oko povrede autorskih prava. Vidite i sami... Više...
  13.08.18 23:58
  Autor - Nadan Filipovic
 • Jedna nostalgična priča za ned...
  Нема никакве љутње на уредника ради преузимања овог текста. Срдачно, адв. Павле Р. Срдић Više...
  13.08.18 23:32
  Autor - Adv. Pavle R. Srdić
 • Salih Selimović nam je, između...
  Javi se s opširnijim izvješćem kad ti braća Srbi napune guzicu. Više...
  12.08.18 09:09
  Autor - Nadan Filipovic
 • Salih Selimović nam je, između...
  Odlično sam se ovih dana proveo u Guči, bilo je baš odlično, srpske trube, srpske nacionalne pesme, ... Više...
  12.08.18 06:58
  Autor - Druga strana medalje
 • Salih Selimović nam je, između...
  Amire pakašu jedan! Pa, bolan ne bio, o čemu lupaš. Doći će za tebe posebni stari specijalac, Srbin,... Više...
  11.08.18 23:39
  Autor - Nadan Filipovic
 • Salih Selimović nam je, između...
  Amire, osunećeni Srbendo sa dna kace, idi bre lepo pa živi u Srbiji među svojim. Ali, kad budeš vriš... Više...
  11.08.18 17:14
  Autor - Nadan Filipovic
home search