LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Kemo Huseinćehajić za OKO iz Njemačke
Četvrtak, 28 Srpanj 2011 18:24

U hladovini guste krošnje Crnogorac se raspilavio u ligeštulu u dvorištu. Lagano pijucka hladnu Nikšićku pivu i puši. Žena mu u kuhinji priprema ručak.

Crnogorac se pažljivo zagleda negdje u kamenu među, pa se odjednom prodera: „Oooooo, ženooooo, imamo li u kući serum protiv zmijskog otrovaaaaaaaaaaaaa?“

Ova odgovara: „Nemamoooooo. Je l' te neka ujelaaaaaa?“

A on će njoj: „Nije avetinjoooo jedna, ali evo je. Splazi prema meni tamo od međeeee.“

 
Hamo, hajd’ ’vamo! (13)
Srijeda, 27 Srpanj 2011 23:39

Ismet A.Čaušević

Još nismo krenuli u školu. Bio je veliki raspust, sve do februara. Za to vrijeme tražili smo novi smještaj jer u ovom se može ostati samo tri mjeseca. Alaga nam je predložio i mi prifatili da se preselimo u Sent Albans. Znaš, tamo ima dosta našeg svijeta, a i naša džamija je tamo – često je to ponavljao – Biće vam pravo fino. Čovjek u Džilongu radi za one subotare, u Sent Albansu za muslimane. Veliki grad ovaj Melburn, pa se to i ne primjećuje. Moja sveznalica opet zanovjeta: Hajmo Hamo, hajmo među naš svit! Odosmo, a šta drugo.

 
„Svi etnonacionalisti su krivi za rat u Jugoslaviji“ – smatra akademik prof.dr Dušan Kecmanović
Ponedjeljak, 25 Srpanj 2011 09:24

Nadan Filipović

Jedan od eksperata za etnonacionalizme svih fela, autor knjiga “The mass psychology of ethnonationalism”, „Psihopolitika mržnje“, „Etnička vremena“, „Racionalno i iracionalno u nacionalizmu“,itd., akademik prof.dr Dušan Kecmanović  je u knjizi „Etnička vremena“ (Biblioteka XX vek, Beograd, 2001) između ostalog veoma detaljno obradio pitanje navodnog bošnjačkog i ostalih eksjugoslavenskih etnonacionalizama. Osvrnuo bih se na njegovu tvrdnju iz spomenutog teksta da se na području Bosne i Hercegovine „desio“ građanski rat za čije su izbijanje, po mišljenju autora, krivi etnonacionalisti sva tri bosansko-hercegovačka konstitutivna naroda.

Naprimjer, gospodin Kecmanović na strani 85 piše: „Onda je došao rat u Bosni”. Uz dužno poštovanje gospodina akademika ne mogu se suzdržati i ne kazati da to zvuči baš nekako kao kad deda malim unucima prije spavanja priča priču, pa kaže: “Onda je baka pošla u drenjke”.

 
Kemino ćoše
Ponedjeljak, 25 Srpanj 2011 09:20

Pronađi grešku!

 
Ekskluzivni intervju sa predsjednikom Vijeća BiH-kurbanskih stada, Behkom Bekanom Hadžihafizkurbanbegovićem
Četvrtak, 21 Srpanj 2011 18:35

Iz Sarajeva: All-Dino Mustrađija

Merhaba čitateljima OKA. Javljam se iz Sarajeva! Velika mi je čast predstaviti vam Behku Bekana Hadžihafizkurbanbegovića, kurban-efendiju koji već drugo vremena obnaša časnu dužnost predsjednika Vijeća BiH – kurbanskih organizacija. Već odavno ga molim za ekskluzivni intervju, ali Behko-efendija zbog prevelike zauzetosti u društveno-političkom radu sa pripadnicima Vijeća nije ranije mogao naći pogodan termin.

 All-Dino Mustrađija: Merhaba Behko-efendija! Hvala Vam na odvojenom vremenu za ovaj ekskluzivni intervju. Raskomotite se. Evo ovdje na sofri prvoklasnog sijena i friško pokošene trave, pa bujrum! Založite se!

Behko: Me-me-me-merhaba i tebi, moj si mi Dino. Neka, neka, Dino! Već sam fruštukov’o. Ako hoš moreš mi zamotat kad krenem. Jesil dobro posolio? Nek se nađe za poputbinu. U teretu sam moj si mi Dino. Valja mi danas na nekolko važnih multikulturalnih sastanaka.

All-Dino Mustrađija: Vi ste Behko već preko deset godina predsjednik Vijeća BiH – kurbana. Hoćete li nam ukrako reći šta su osnovne funkcije te Vaše organizacije?

 
Nacionalna većina
Četvrtak, 21 Srpanj 2011 18:25

Ovaj dosta pučan primjer sirotinjske svakodnevnice poslao nam je Dubravko Duba Banjac iz Sydneya. Dubi se najljepše zahvaljujem, a čitateljima sam dužan reći da je tekst prenesen sa portala burek.com


(FOTO: Kemal Huseinćehajić, Njemačka, ali fotografija nije iz Njemačke, već iz Bosnice)

Pored kontejnera je stajao čovjek u starom, poderanom odijelu. Pogled mu je bio uprt u neku tačku, samo njemu znanu.

Luksuzna limuzina se zaustavi uz škripu guma. Iz nje hitro iskoči feminizirani mlađi čovjek u lijepom novom odijelu sa legitimacijom državnog anketara koja je bila okačene o rever sakoa. Otvorio je kožnu fasciklu, izvadio olovku i pitao čovjeka pored kontejnera:
 
-Jeste li za republiku ili monarhiju?
 

 
Džana Mujadžić – ekskluzivno iz Pariza: Izložba fotografija “Srebrenica -15 godina čekanja", Lejla Hodžić „hara“ svijetom foto-modela, Edin Galijašević – nova nada Hollywooda
Utorak, 19 Srpanj 2011 08:00

Tuzlanski fotograf Ahmet Bajrić Blicko, priredio je izložbu u "Međunarodnoj galeriji" rodnog grada, naslovljenu: "Srebrenica -15 godina čekanja"! Upečatljivi snimci, dugo i naširoko govore o stradanjima nedužnih ljudi, ali i nastojanjima da se održi nada i očuva život. Više od 8.000 osoba nisu u tome uspjele i njihovi grobovi, ispisana imena cjelokupnih obitelji, najbolje ilustruju tragediju autohntonog naroda, koji je "griješan" samo zato što je muslimanske vjeroispovijesti. Zaprepašćujuća je prisebnost nadarenog fotografa koji je umio u objektiv uhvatiti i najmanje detalje najvećeg evropskog pokolja nakon Drugog svjetskog rata. Blicko je kronološki poredao tužne događaje, a njegovi snimci su neprocjenjivo blago i direktno svjedočenje užasnih događaja koji su se zbili, ljeta 1995. godine. Fotograf svakog jedanaestog dana u mjesecu, godinama snima i manifestacije Udruženja "Žene Srebrenice", koje u Tuzli dižu glasove, tražeći konačno otkrivanje nestalih ostataka njihovih najmilijih. Bolje od mnogih zvaničnika i autoriteta, fotograf je opisao aktualno stanje u oblasti: “Odkako su prognanici, Srebreničani čekaju: najprije dozvolu za povratak u vlastite domove, a danas čekaju ostatke najbližih, pobijenih u užasnom genocidu. Dugo su čekali uhićenje Mladića, samozvanog "generala", danas čekaju završetak suđenja u Haagu, pravdu koja se neće brzo završiti. To prestaje biti značajno, većina njih više ne vjeruje u bilo kakvu pravdu".

 
Može li Jovan do Brijuna
Utorak, 19 Srpanj 2011 01:24

Vildana Selimbegović, Oslobođenje, 18.07.2011

(Prije svega, dužan sam se zahvaliti u ime posjetitelja OKA, a posebice u moje osobno ime, uvaženoj gospođi Vildani Selimbegović, što nam je dala dopuštenje za prijenos njenog teksta na ovom portalu.)

Austrija naprosto ne želi ući ni u kakav sukob sa Srbijom i BiH, rekao je proteklog vikenda, u intervjuu za bečki Der Standard, Jovan Divjak, objašnjavajući razloge zbog kojih već četiri mjeseca ne može da se vrati kući. Divjak je - kako to uistinu svi dobro znamo - početkom marta uhapšen u Beču, po srbijanskom zahtjevu, zbog slučaja Dobrovoljačka.

Oslobođenje danas prenosi Divjakov intervju, nedostaju samo oni dijelovi u kojima on strpljivo, kao i svih prethodnih godina od Daytona naovamo, objašnjava Dobrovoljačku. I sama sam ga, uostalom, bezbroj puta pitala zašto je on, čiji su povici - ne pucaj, ne pucaj - obišli svijet te iste večeri, optužen za zločine. "Neka nadležni sud utvrdi krivicu svih nas 15 koje su optužili iz RS-a. Meni je zadovoljstvo da budem na toj listi, sa Ganićem, sa.... negde sam peti-šesti. Njima smeta, eto, što smo izdali srpski narod, ne samo ja, nego mnogi...", redovito je ponavljao. Njegova priča o Dobrovoljačkoj nikada nije počinjala sa Sarajevom, već negdje u Ravnom, kada je JNA počela dejstva na teritoriji Bosne i Hercegovine. Zar smo zaboravili kako je Veljko Kadijević svjedočio zašto se JNA transformisala u vojsku RS-a? Zar smo zaboravili da je Milan Kukanjac, general bivše JNA, u vrijeme Dobrovoljačke zapovjednik 2. Vojne oblasti, okrivio Ratka Mladića, također generala bivše JNA i komandant VRS-a, danas haškog optuženika, što je izgubio granice RS-a na koje je on izašao sa JNA?

 
Kemal Huseinćehajić iz Njemačke - Tuneli
Subota, 16 Srpanj 2011 17:18

I stari profesionalni šibicari se ibrete: poslije svakog tunela manje bekana! Đe je zvrčka?

A od Njemačke jal Australije do Sarajva tunela kolko hoš!

 
Politikantski pamflet kao staljinistički poziv na linč
Petak, 15 Srpanj 2011 11:02

Nadan Filipović

Dobro se sjećam onih vremena kad su iz Centralnog komiteta na kućne adrese partiji odanih komunista odašiljani pamfleti kao predpriprema za razračunavanje se „nekim destruktivnim pojavama i društveno štetnim elementima u našim redovima“. Ni zloglasna UDBA, ni KOS, ni SDB nikad nisu prozivali pojedinca ili pojedince imenom i prezimenom, već je to pripremno prozivanje uvijek bilo u stilu „drugarice i drugovi u našoj društvenoj zajednici se pojavio neko, ili su se pojavili neki, koji pokušavaju svojim subverzivnim i antisamoupravljačkim metodama da nanesu štetu našem socijalističkom društvu, itd.itd.“  Pamfeleti su odašiljani uvijek bez imena, ali kao priprema za hitne sastanke komunističkih organizacija na kojim se onda govorilo o konkretnom imenu ili imenima, te o sankcijama kojim su taj pojedinac ili grupa već unaprijed bili osuđeni, odlukom donesenom ili dogovorenom na vrhu. Mislio sam da su vremena komunizma, boljševizma, a pogotovu staljinizma  daleko daleko iza nas. Vidim, međutim, da sam bio u zabludi. Komunizam, boljševizam i staljinizam jesu samo relikti nedavne prošlosti, ali sa nestankom komunizma, boljševizma i staljinizma nisu iz glava nekih pojedinaca nestali maniri tih čvrstorukaških društveno-političkih uređenja. Takvih pojedinaca staljinističko-mesijanskog mentalnog sklopa ima među Bošnjacima u Australiji. O takvim će tipovima biti pisano u jednom o slijedećih priloga posvećenih očiglednoj zloupotrebi politikantskih pamfleta i nametnutog liderskog autoriteta za „skidanje glava“ nepoćudnim pojedincima. 

 
Hamo, hajd’ ’vamo! (12)
Četvrtak, 14 Srpanj 2011 17:16

Ismet A. Čaušević

Četiri ženske u mojoj kući i sve četiri nezadovoljne: Jedna sa svojim muškarcem, tj. moja Dija, druga pobjegla od vehabije, treća kuka za tamo nekim Rešom i još nedorasla moja Senka koja se ljuti jer je zapostavljena. Nemam ja vremena za njih, sve zbog ovog duldunga. Kako su me pronašli oni iz ADRE – nemam pojma! Dođoše pred vrata jednog dana, njih dvoje. Pitaju uljudno da li smo mi familija Popara iznoseći sve naše podatke. Nisu zaboravili spomenuti da smo u onom kolektivnom primili njihove poklon-pakete. Ha, Dijo!!!Potpisa se ti! Potpisa i upisa. Eto ti sad! Šta sam mogao već samo potvrditi. Na kraju upitaše kako mogu još da nam pomognu. Ja, onako s nokta, reče da nam pomognu da dobijemo tu vizu na koju čekamo. Mislio sam da ih odbijem, a oni rekoše da nema problema i to nikakvih, samo ako krenemo za Australiju. Njihova organizacija ima najbolju saradnju sa tom zemljom, zemljom slobodnih ljudi.

 
« Početak«261262263264265266267268269270»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search