LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Babin Mahatma Gandi sa cvijetom u rukama i mirom na usnama
Utorak, 12 Srpanj 2011 12:53

Nadan Filipović

U sarajevskom “Oslobođenju” od ponedeljka, 11.jula, 2011.godine u autorskom prilogu Samira Karića naslovljenom “Izetbegović, Moon i Ahmetović u koloni: Mir je naša osveta“ navedene su riječi Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine: „Ovo je Marš mira, i to dokazuje na koji se način mi Bošnjaci odnosimo prema najtežim i najgorim stvarima koje su nam se desile. Cvijet, riječ mir, to je naš odgovor na zlo koje nas je ovdje zadesilo. Mi smo takav narod. I to će biti naš odgovor ubuduće".

Ta me izjava “političke glave u Bošnjaka“ podsjeti na onu “Drug Tito jaše na čelu kolone”. Bez primisli da pokojnog velikana upoređujem sa jednim političkim pigmejcem, ne mogoh zadržati uzdah i pomisao “dragi bože, pa šta i u čije ime govori taj koji sada hoda na čelu kolone takozvanog Marša mira”. Takvu gandijevsku izjavu babin sin može izreči samo u svoje ime, ali nikako u ime svih Bošnjaka Bosne i Hercegovine čije bi političke interese navodno trebao zastupati. Doduše, svi znamo da jabuka neće nikad pasti ispod kruške, pa, na neki način i ne iznenađuje izjava sina čovjeka koji je u praskozorje klaonice govorio “Mirno spavajte, rata biti neće! Za rat je potrebno dvoje. JNA nije agresor u BiH” i još niz preskupih gluposti koje su nam zorno pokazivale političku „naivnost“ našeg tadašnjeg lidera Alije Izetbegovića koji snosi pogolem dio krivice za sve što nam se u ratu desilo. No, ostavimo mrtve i o njima sve najljepše. Allah rahmet ejle!

 
Magacinski biseri- Joj raja, kakva vasionska izvaljotina ili „tama života“!
Nedjelja, 10 Srpanj 2011 23:41

Nadan Filipović

U dobrostojećem preduzeću u BiH radnici imaju plaću 33,3 eura, odnosno 65 maraka – tvrdi kolumnist Magacina Bosna

Prema službenim podacima Zavoda za statistiku Federacije BiH u decembru prošle godine prosječna plata je iznosila 811,34 KM. Izgleda, međutim, da se situacija sa plaćama u BiH jako pogoršala, kako nam u svojoj redovnoj kolumni javlja novinar koji navodno ima preko 50 godina iskustva. On tvrdi da je jesečna plaća radnika u dobrostojećem preduzeću u BiH samo 33.3 eura, odnosno nešto više od 65 konvertibilnih maraka.

Kako je taj hronični zabavljač koji se, evo, počeo baviti i primijenjenom matematikom, došao do ovog senzacionalnog podatka?

Jednostavno i familijarno indirektno! U kolumni „Tama života“, u broju 532 Magacina Bosna taj velemoralist nemilosrdno i veoma hrabro je uzeo na zub svog, kako tvrdi rođaka, Edina Arslanagića i iz dalekog Brizbejna ga optužio za silništvo, bezobrazluk i bezosjećajnost za ljude oko sebe. K'o biva, Edin Arslanagić kupio svom sinu Amaru automobil Porsche Panamera 4S koji košta ciglih 100.000 eura, pa hrabri kolumnist navodi (citiram): „Edin Arslanagić, moj rođak, zaista uspješan menadžer Bosnalijeka još od 1988. godine, je taj koji je svog sina nagradio sa automobilom koji je stajao koliko plaće više od 3000 radnika u dobrostojećem preduzeću u Bosni i Hercegovini.”

 
Kemal Huseinćehajić iz Njemačke - Ode Nadan na hadž preko Mešihata!
Nedjelja, 10 Srpanj 2011 10:45

Iz pouzdanih izvora smo dobili Nadanovu fotografiju snimljenu prigodom njegovog prekjučerašnjeg boravka u Sydneyu. Došao je da uplati putovanje na hadž preko dobrotvorne organizacije "Mešihat". Pošto mu tamnošnje glavuzije nisu htjele primiti čeka, a nemaju efpos - mašine, jerbo kofd njih vrijedi samo kešovina, morao je letati po Sydney-u i podizati pare po bankomatima. Ali, ipak je skupio 7.400 dolara i dobio potvrdu ili priznanicu. Neka je sretan put i još sretniji povratak našem budućem hadžiji. Izjavio je da će čim se vrati sa hadža osnovati Vijeće BiH - hadžija Australije i sam će sebe aklamacijom izabrati za doživotnog predsjednika, a poslije će izabrati i glavni odbor. Šuška se da nakav Sead Šahbeg hoće da bude potpredsjednik i glavni u Glavnom odboru, ali njega Nadan neće jer je cijelom Australijom raširen njezin mail da Sead Šahbeg ne poštuje islamske principe i troši alkohol. Nemere! Sve dok kolegica predsjednica, isto vječita, ne povuče tu fetvu, nemere Seade!!! Đe si se ba zaobado? Nemere! Hoš marisat svetog Mukija u džamiji pod minberom! Viđaćeš ti Seade u oktobru na sudu kako će te osudit. Ima stoipedeset svjedoka protiv tebe koji će se zaklet na Kur'anu da će govoriti istinu i džabe sad cviliš da naša raja povuće tužbu protiv tebe. Gotovo je Seade! Zaholcala su se tvoja kola niz obalu! Budeš gonjo transparentnost u sergiji i budeš tenisa i komjutera u islam uvodio!

 
Jedna slika vrijedi 1000 riječi
Nedjelja, 10 Srpanj 2011 10:37

Jeste li kad čuli izreku "Jedna slika vrijedi 1000 riječi?" Evo jedne takve!

 
Suma – zlatna biljka za prirodno podsticanje lučenja muških i ženskih polnih hormona
Petak, 08 Srpanj 2011 23:19

Nadan Filipović

Suma (Pfaffia paniculata) je ljekovita biljka poznata i pod imenima Brazilski ginseng, pfaffia, para toda, corango-acu. Prema podacima iz tradicionalne medicine glavno djelovanje ove zlatne biljke je stimuliranje funkcije polnih žlijezda, kako u žena, tako i u muškaraca. Pored toga otklanja nervnu napetost, djeluje antistresno, pojačava libido, odnosno seksualne sposobnosti, jača imunitet, a kako je dokazano uništava maligne ćelije nekih vrsta leukemije, te usporava razvoj niza tumora.

U Latinskoj Americi i Brazilu Suma se već dugi niz godina uspješno koristi kao prirodno sredstvo za stimuliranje i balansiranje hormona u organizmu, za žensku i mušku neplodnost, kao efikasno sredstvo za imotenciju i nizak nivo testosterone u organizmu, itd. Jedan od vodećih autoriteta za naučno utemeljenu primjenu ljekovitog bilja u alternativnoj medicini Dr Thomas Bretram u svojoj knjizi “Encyclopedia of Herbal Medicine” piše da se u Evropi Suma koristi za pojačanje funkcija žlijezda sa unutrašnjim lučenjem, a posebno ovarija i testisa, te kao veoma snažan tonik koji jako pozitivno utječe na organizam, a i kao snažno sredstvo za jačanje imunog sistema. Ova biljka se preporučuje osobama koje su primijetile da su im opale seksualne sposobnosti, ljudima koji su pod stalnim stresom, te osobama sklonim čestim infekijama, odnosno onim koji imaju slab imuni sistem.

 
Červiš
Petak, 08 Srpanj 2011 23:13

Za pripremu červiša potrebni su slijedeći sastojci:

-      pola kilograma mesa, najbolje s juneće plečke,

-      pola litre kiselog mlijeka,

-      pola litre jake goveđe supe,

-      25 dekagrama pšeničnog brašna,

-      jedno jaje,

-      čaša mlijeka,

-      25 dekagrama masla,

-      5-6 češnja bijelog luka,

-      bijelo sirće,

-      so i biber po potrebi.

 
Senada Softić-Telalović je aščarile zaboravna ili misli da su svi oko nje budale
Petak, 08 Srpanj 2011 13:01

Nadan Filipović

Izgleda da nam je postala jako zaboravna vječita, odnosno nezamjenjivo „zamumijana“ predsjednica Vijeća BiH-organizacija Australije, jedne, po mom mišljenju, vanstvarnosne nepostojeće organizacije koja može biti samo pirotehnička finta za australijske birokrate zadužene za „multicultural affairs“ u Viktoriji. Naime, Senada je počela zaboravljati i svoje vlastite riječi. Prošle godine, u povodu frke nastale oko njenog inzistiranja da se, kako ona nekritički kaže, „centralna komemoracija“ genocida u Srebrenici održi u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Canberri, urbi et orbi je prezentirala objašnjenje svog inzistiranja, napisavši i izjavivši: “Ovo je osma komemoracija pod nazivom “Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - 11. juli” u Australiji u organizaciji Vijeća i svake godine komemoracija se održava u drugom gradu tako da je igrom redosljeda ove godine došao red na Canberru.”

Ljudi moji, pa šta je sad ovo!?

 
Senzacionalno iz Berlina – Hafiz Salkan-efendija Takiša poslije saobraćajne nesreće uči molitve na njemačkom
Četvrtak, 07 Srpanj 2011 09:02

Iz Berlina ekskluzivno za OKO Ruždija Mušanbegović

Slika s lica mjesta nesreće (Snimio Ruždija Mušanbegović)

Na raskrsnici veoma prometne Marwitzer Strasse i Weltener Strasse, Bezirk Velten, u subotu, 2.jula Salkan Takiša je pretrčavao cestu i na njega je naletio Alfa Romeo, crne boje, čije registracijske oznake, kao i ime vozača (znam da je naturalizovani Talijan, 19 godina, inicijali S.M., test na alkohol negativan, čeka se nalaz na droge…) još ne smijem objaviti i to iz opravdanih razloga, jer su istražne radnje u toku. Scena je bila užasna. Kad su na lice mjesta stigla ambulantna kola hitne pomoći bolničari samo što nisu pali u nesvjest. A i vozač! Komadi mesa svuda unaokolo, a nasred ceste ogromna krvava glava. No, veoma brzo se razjasnilo o čemu se radi. Herr Takischa je u obližnjem meckeraju Metzgerei Adolf Sturm und Sohn, Inh.Steffen Sturm, odnosno mesnici kupio golemu juneću glavušu i dosta mesa, posebno faširane junetine, pa su se ti artikli rasuli posvuda po cesti. Račun za meso policija je našla u jednoj od polivinilskih kesica sa komercijalnim logom spomenute mesnice.

 
Bošnjaci etnonaconalisti???? Da smo bogdo bili!!!
Utorak, 05 Srpanj 2011 17:57

Nadan Filipović

Etnonacionalizam je onaj tip nacionalizma koji je isključivo zasnovan na etničkoj pripadnosti. Etnonacionalizam uvijek teži ostvarenju etnički potpuno čiste nacionalne države. Balkanski etnonacionalisti su svjesni da u ovom vremenu i okruženju u kojem se trenutačno nalaze još ne mogu ostvariti taj svoj dugo sanjani “ideal”. Zato se oni, mada nevoljko, mire sa činjenicom da u toj njihovoj etnički skoro sasvim čistoj državi jedno vrijeme mora tavoriti i beznačajna manjina onih koji su druge etnije. Za pripadnike drugih etnija u takvoj čistoj etnonacionalnoj državi u nastajanju već sad je zagarantovan status građana drugog ili trećeg reda. Takvo stanje će trajati dok neke druge „pogodne“ okolnosti etnonacionalistima ne omoguće definitivno etničko čišćenje i tih ostataka od ostataka. Definitivno čišćenje biti će provedeno svim do sada oprobanim sredstvima, a koja su se u periodu između 1992 – 1995 već pokazala kao veoma efikasna.

 
Džana Mujadžić – ekskluzivno iz Pariza: nanule sa zvončićima, Sina Šakanović - zaštitni znak Oktoberfesta….
Ponedjeljak, 04 Srpanj 2011 20:53

Nanule sa zvončićima

 

Nedavno je sarajevski atelje "Figure" organizirao zanimljiv događaj pod nazivom "Nanule sa zvončićima" , koje su nosile poznate bh - manekenke Aida Đapo i Irma Rukavina predstavljajući tek oformljenu modnu marku "Amour Bells". Uz zvuke čuvene grupe "Sarajevo drum orchestra", program je vodio poznati i jako omiljeni Rinko Golubović. Amour Bells su posebne nanule: sa donje, zatamnjene strane, stavljeni su pozlaćeni ili niklovani zvončići koji se oglašavaju prilikom koračanja. Namjeno instalirani, zvončići privlače pažnju, što je bilo znacajno u doba Otomanske vladavine, pošto su žene obitavale među zidovima pregrađenim vrtovima i u posebnim odajama. Kada bi htjele opomenuti muški dio ukućana o vlastitoj zapostavljenosti ili potrebama, šetale su se u drvenim nanulama ističući potrebe za drugima. Nanule su pravljene od orahovog drveta i obrtnici su ih ukrašavali rezbarijama ili ukrasima, ponekad i nakitom od dragog kamenja. Sarajevski Zemaljski muzej posjeduje originalni par nanula, a privlačne kopije se prodaju u Gazi-Husrevbegovom Bezistanu, predstavljajući karakterističan i originalan dar iz BiH.Aktualno i jako trendy, nanule su sa platformama, tražene kod poznatih brandova poput Prade, Derak Lama ili Vene Cave. Zanimljivo je kako se ovaj privlačni modni dodatak nosi sa neobičnom udobnošću.

 
Podsjećanje na davnu posjetu lažnog prijatelja
Nedjelja, 03 Srpanj 2011 08:56

Iz Francuske piše Sakib Hadžić

 

"Sačuvaj me Bože lažnih prijatelja, od neprijatelja čuvam se sam!"

 

Bilo je to tačno prije devetnaest godina. Francuski predsjednik Franšois Mitterrand u (daljem tekstu Miteran) je posjetio opkoljeno Sarajevo 27. i 28.juna 1992.godine. Građani Sarajeva još uvijek se dobro sjećaju tog, za njih i zemlju Bosnu,vrlo “važnog događaja”.Tih dana sve naše oči i nade bile su uprte u tadašnjeg francuskog predsjednika.

 
« Početak«271272273274275276277278279280»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search