LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Džana Mujadžić – ekskluzivno iz Pariza: nanule sa zvončićima, Sina Šakanović - zaštitni znak Oktoberfesta….
Ponedjeljak, 04 Srpanj 2011 20:53

Nanule sa zvončićima

 

Nedavno je sarajevski atelje "Figure" organizirao zanimljiv događaj pod nazivom "Nanule sa zvončićima" , koje su nosile poznate bh - manekenke Aida Đapo i Irma Rukavina predstavljajući tek oformljenu modnu marku "Amour Bells". Uz zvuke čuvene grupe "Sarajevo drum orchestra", program je vodio poznati i jako omiljeni Rinko Golubović. Amour Bells su posebne nanule: sa donje, zatamnjene strane, stavljeni su pozlaćeni ili niklovani zvončići koji se oglašavaju prilikom koračanja. Namjeno instalirani, zvončići privlače pažnju, što je bilo znacajno u doba Otomanske vladavine, pošto su žene obitavale među zidovima pregrađenim vrtovima i u posebnim odajama. Kada bi htjele opomenuti muški dio ukućana o vlastitoj zapostavljenosti ili potrebama, šetale su se u drvenim nanulama ističući potrebe za drugima. Nanule su pravljene od orahovog drveta i obrtnici su ih ukrašavali rezbarijama ili ukrasima, ponekad i nakitom od dragog kamenja. Sarajevski Zemaljski muzej posjeduje originalni par nanula, a privlačne kopije se prodaju u Gazi-Husrevbegovom Bezistanu, predstavljajući karakterističan i originalan dar iz BiH.Aktualno i jako trendy, nanule su sa platformama, tražene kod poznatih brandova poput Prade, Derak Lama ili Vene Cave. Zanimljivo je kako se ovaj privlačni modni dodatak nosi sa neobičnom udobnošću.

 
Podsjećanje na davnu posjetu lažnog prijatelja
Nedjelja, 03 Srpanj 2011 08:56

Iz Francuske piše Sakib Hadžić

 

"Sačuvaj me Bože lažnih prijatelja, od neprijatelja čuvam se sam!"

 

Bilo je to tačno prije devetnaest godina. Francuski predsjednik Franšois Mitterrand u (daljem tekstu Miteran) je posjetio opkoljeno Sarajevo 27. i 28.juna 1992.godine. Građani Sarajeva još uvijek se dobro sjećaju tog, za njih i zemlju Bosnu,vrlo “važnog događaja”.Tih dana sve naše oči i nade bile su uprte u tadašnjeg francuskog predsjednika.

 
Ode bome i ja na hadž, al ako skupim 7.400 dolara !!!
Petak, 01 Srpanj 2011 07:40

Bingo-efendija

Ćitam oglas u našom magacinu da Mešihat IZ Australije organizira odlazak na hadž u ovoj mubarek 2011. godini ili 1432 po našom hiđretskom kalendaru. Cjena hadža je prava bagatela, samo 7.400 dolara, što uključuje troškove za vodića, put jamda avijonom baš ko u Obame, smiještaj, hapu, vize, ihrame i bilesi kurban. Nemere naš Mešihat brez stalnih kurbana.To je jaće od njiha!

 

 
Osnivačka Skupština Kongresa Bošnjaka Svijeta 16, jula 2011 godine u Domu Mladih, Sarajevo
Četvrtak, 30 Lipanj 2011 12:41

Informaciju pripremio Nadan Filipović

Dragi zemljaci, dragi Bošnjaci,

Baš sam se plaho obveselio kad sam dobio haber od mog jarana Nihada Krupića da će se 16.jula ove godine održati Osnivačka Skupština Kongresa Bošnjaka Svijeta (KBS). Nadam se da će ova vijest obradovati i mnoge od vas. Šta vas Bošnjake iko ima učiti ko ste vi? Otkud tolika doza drskosti i bahatosti oličena u jednoj nerealno ambicioznoj osobi da vas kao neko svoje stado utjeruje u tor budalaštine nazvane BiH – dijaspora. Vi ste Bošnjaci po nacionalnosti, a po prvom državljanstvu državljani Bosne i Hercegovine. Ovdje, u Australiju, u koju niste dospjeli svojom voljom, već kao izbjeglice, odnosno raseljena lica, vi ste Australci i Bošnjaci. Znači, vi niste nikakva BiH – dijaspora, jer BiH – dijaspora i ne postoji. Mi, ratne izbjeglice i poslijeratni imigranti pripadamo korpusu bošnjačkog dijela BiH - emigracije diljem svijeta, baš kao što BiH – Hrvati i BiH-Srbi pripadaju hrvatskoj, odnosno srpskoj emigraciji. Svako se okrenuo svojoj matici, pa zašto da mi Bošnjaci Australije ostajemo jedini u privatnom BiH – dijasporskom toru?

 
Mešihat Australije nije mešihat Islamske zajednice, već dobrotvorna organizacija!?
Utorak, 28 Lipanj 2011 12:35

Nadan Filipović

Na službenoj web-stranici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini www.rijaset.ba la(h)ko se možemo upoznati sa svim njenim aktivnostima, pa svakako i pročitati podatke o svim mešihatima koji su legalno inkorporirani u Zajednicu. Vidimo da se u okviru Zajednice nalaze četiri službeno priznata mešihata. To su mešihati u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku i Njemačkoj. Svi spomenuti mešihati su utemeljeni uz saglasnost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, svakako u prisustvu službenih predstavnika Zajednice, koja upravo i jeste glavni utemeljitelj svakog od navedenih mešihata. Nema nikakvog petog mešihata, a to znači da u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ne postoji nikakav Mešihat Australije ili Mešihat za Australiju. Čovjek, međutim, može biti nemalo zbunjen ako baci i letimičan pogled na web.stranicu www.dzematiaustralije.com na kojoj se nalazi podstranica ili link označen sa „mešihat“. Kad pročitamo informativni tekst o tom takozvanom „Mešihatu Australije“ ne može nam ne upasti u oči i engleski naziv te organizacije, a on je „Bosnian Islamic Council of Australia“, INC. Registred Charity No.CEN15910 / ABN 40 716 034 966“

 
I Valentin Inzko na licitaciji brojem žrtava Jasenovca?
Utorak, 28 Lipanj 2011 07:34

Nadan Filipović

Visoki predstavnik Valentin Inzko se k'o biva zgraža zbog Dodikovog stavljanja pod znak pitanja izvještaja Komisije za Srebrenicu i upornog negiranja genocida. Inzko između ostalog pravi jednu sasvim glupu komparaciju i zabija sebi autogol kazavši: “To što Dodik govori je kao kada biste rekli da u Jasenovcu nije bilo 700.000 žrtava, već 650.000”.

 
Bračna rondanja i odrondavanja
Nedjelja, 26 Lipanj 2011 19:35

Kemal Huseinćehajić

 

Žena ronda mužu: "Beli si nesposobnjaković. Nisi sposoban ni za šta... isti si otac, a ni mati ti nije bolja. Ti bi na olimpijadi za nesposobne osvojio drugo mjesto!"

Muž: "A zašto drugo mjesto?"

Žena: "Zato što si za prvo nesposoban!"

Bračni par bio u posjeti kod suprugine matere i oca. Muž se tu malo više nego podnapio, pa počeo uzimati na trehu punicu i punca. Supruga se raspucala, iznapadala ga pred materom i ocem, da se vidi ko je autoritet. Prekinula je večeru i natjerala teturavog i od rakije laprdavog supruga da sjedne na suvozačko mjesto. Ona će voziti, jer nije ništa popila.

Za vrijeme vožnje u autu vlada ledena tišina.  Prolaze pored neke farme. A kod bunjišta se u golemoj lokvi u blatu sa užitkom valjaju dvije predebele svinje. Žena, još dobro ljutita zbog muževog nastupa, ne odoli iskušenju:

„Jesu li ti oni krmci šta u familiji?“

On malo odšuti, pa će: „Jesu! To su mi punac i punica.“

 
Hamo, hajd' vamo! (11)
Nedjelja, 26 Lipanj 2011 10:42

Ismet A. Čaušević

Obično, kad žena napusti muža, ona odlazi kod ćaće i matere svoje. Tako je vazda bilo sa svakim osim sa mojom balduzom. Ona došla kod sestre i zeta! Zapitah ja nju o tome, a one, obadvije kao uglas rekoše: Neće sestre da se Osmići  sekiraju, neće da ih bihuzure. Kako je meni, to nikoga ne zanima. Dija je podržava u njenoj odluci, od A do Ž, na Ćazima drvlje i kamenje. Ja velim, šta ako je otišao u te vehabije, čovjek bio musliman na baterije, sad se priključio na struju. Šta tu ne valja? Žena treba uz svog čo’jeka biti. Ajoooj, kako me izružiše! Šta ja imam protiv balduze? Neće ona meni biti na teretu! Pa, valjala je ona nekada i Diji i meni (nemam pojma kad!), itd.itd. ’Nit je tvoja jun’ca, nit te boli gu’ica!’ – ima i Dija neku starinsku.

 
Obama-Strauss
Subota, 25 Lipanj 2011 08:11

 

Gdjes' ba poš'o sa otom rukom staronja. Znam ja dobro koji si ti seksuvalni harambaša!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sigurno je sigurno! Svak svoje zna!

 
Jovo i Simo u parku
Petak, 24 Lipanj 2011 19:34

Kemo Huseinćahajić iz Njemačke


Stari Jovo i Simo sjede na klupi u praku. Vručina pripekla. Ni daška vjetra.

Jovo reče  - Joj bre Simo, što bi ja voleo jedan sladoled.

Simo  odvrati – Bre Jovo, dobra ideja. Odoh ja lepo prošetati. Slastičar je iza ugla.

Jovo naglasi – Ja želim čokoladni.

Simo će – A ja ću vaniliju.

Jovo kaže – Zapiši bre Simo. Izlapeo si. Zaboravićeš do ćošeta.

Simo se nakleberi – Šta bre?! Nema bre Jovo teorije da zaboravim. Stalno ću ponavljati – čokolada, vanilija.

Vrati se Jovo nakon desetak minuta i nosi dvije pljeskavice u lepinji.

Jovo ga pita – A gde je bre lukac? Ne volem ja pleskavicu sa bez luk.

Simo će – Jooooj bre Jovo. Zaboravih lukac.

A Jovo će pobjedonosno – Jesam li ti bre rekao da uzmeš plajvaz i lepo zapišeš.


Napomena: Kemo nam je poslao vic o Muji i Sulji. Ja sam se usudio malo promijeniti imena, jer je, vala, više dosta i Muje i Sulje. Hajdemo malo popularizirati Jove, Sime, Franje, Hrvoje i ostale. Naime, neko nedobronamjeran bi nam mogao zamjeriti da u vicevima forsiramo samo Bošnjake.  

 
Duh samoizoliranog geta
Srijeda, 22 Lipanj 2011 08:11

Nadan Filipović

Kako na području razbijene Jugoslavije, tako i u okviru imigrantske populacije, koju neki vječni, odnosno doživotni portabl-diktatori telale kao ex-jugoslavenski dijasporu, često u „novoj domovini“ dolazi do samoizolacije, odnosno samogetoizacije utemeljene na primitivnim osnovama plemenskog duha. Ti temelji minornih „paralelnih društvenih zajednica“ armirani su jednoreligijskim jedinstvom koje se javlja kao surogat za nedostatak izgrađene i još, u historijskom kontekstu, nedefinirane nacionalne svijesti. Zemlje imigracije zdušno pomažu imigrantskim skupinama da se samoizoliraju iza ograda svojih centara koji prečesto imaju religiski predznak u svom nazivu. Meni, kao pojedincu, nije sasvim jasno da li je to politička intencija društva koje jeste u osnovi multikulturalno, svakako samo ako se multikulturalnost uopće može podvesti pod imenitelj skupa monokulturalnih paralelnih društava. Kad se još pri tome osvrnemo na urbani aspekt distribucije pojedinih imigrantskih grupacija možemo lako vidjeti da postoje čitavi dijelovi pojedinih gradova gdje se silom centrifugalne zemljačke privlačnosti uglavnom naseljavaju pripadnici istog „plemena“. Koliko će to utjecati na proklamiranu integraciju, točnije integraciju bez asimilaciju, tek će vrijeme pokazati. A integracija bez određenog stupnja asimilacije i nije integracija već samo imitacija neke formalne integracije.

 
« Početak«271272273274275276277278279280»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search