LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Afera - Lozovača "KEMO" - pao glavni igrač
Četvrtak, 13 Listopad 2011 15:16

Javlja Duba Banjac iz Sydney-a

Allgemeine Zeitung i Frankfurter Rundschau su objavili na udarnim stranama slijedeću vijest:  
"Konačno uhvaćen famozni Kemo H. iz okoline Stuttgarta koji je godinama u svojoj garaži proizvodio rakiju lozovaču od grožđa iz svoje bašte. Europsko ilegalno tržište je godinama bilo prepravljeno ogromnim količinama ove veoma jake rakije sa sadržajem od 48% etilnog alkohola ili etanola. Rakija se čak dilala i pred islamskim centrima širom Njemačke, posebno u doba kada su dilani kurbani na vezi Njemačka - Australija, akcija kodno ime - istureni halfovi, povučene polutke ili sigurnosna šifra Klanco-Bekrija-Lepenica. Notorni proizvođač loze je bio toliko bezobrazan i prepotentan pa je na flaše lijepio etikete sa svojim imenom KEMO. Bundesgeheim Polizei ili, prevedeno, Njemačka tajna policija je konačno otkrila mjesto proizvodnje i Kemi metla lisice na ruke i odvela ga u zatvor najviše sigurnosti, Stammheim. Prema tvrdnjama novinara Kemo je pružio snažan otpor gađajući pripadnike tajne policije flašama loze koje su mu služile kao Molotovljevi kokteli. Šef Njemačke tajne policije je dobio opekotine po rukama. Njemački političari, ali i političari Europske zajednice su odahnuli. Naime, dosadašnja šteta u budžetu Europske zajednice zbog prodaje ilegalne loze marke KEMO iznosila je oko dvije milijarde eura i to godišnje. Prilikom prvog isljeđivanja Kemo H. je priznao da ima saradnika u Perthu, Western Australia koji dila lozu KEMO na najmanjem kontinentu. I u Sarajevu su uslijedila mnogobrojna hapšenja jer je lozovača KEMO preplavila BiH - tržište. Očekujemo nove vijesti. Na kraju da kažemo da se na telefon jednog našeh saradnika OKA Keme Huseinćehajića niko ne javlja. Da li se radi o slučajnoj koincidenciji poklapanja identiteta ili je naš Kemo u frci sa lozom, ostaje da se vidi? Dragi posjetitelji OKA uskoro ćemo se javiti sa potpunijim izvještajem o ovoj aferi koja je uzdrmala cijelu Njemački, Europu, ali i zemlje južnog Balkana. 

 
Službeni put kao domino efekt
Srijeda, 12 Listopad 2011 14:24

Za OKO poslao naš Duba Banjac iz Sydney-a

Direktor kompanije poziva sekretaricu i kaže joj: "Hajde, spremi se, idemo na nedelju dana na službeni put u inostranstvo..."
Sekretarica po povratku kući obavještava muža: "Dragi, moram sa šefom na
službeni put na nedelju dana, moraćeš sam da se brineš o sebi..."
Muž obavještava svoju švalerku: "Moja žena putuje na nedelju dana, provešćemo
to vreme zajedno..."
Švalerka obavještava svog đaka kome daje časove iz matematike: "Biću veoma zauzeta, imam puno posla i pauziraćemo nedelju dana..:"
Đak sav srećan obavještava svoga dedu: "Dedice moj, biću slobodan nedelju
dana i nemam časove, jer mi je nastavnica zauzeta, hajde da idemo na
pecanje..."
Deda (direktor kompanije) ponovo zove svoju sekretaricu: "Plan je promijenjen,
moj unuk me moli da provedemo vrijeme zajedno. Putovaćemo drugi put..."
Sekretarica zove svoga muža: "Dragi, moj šef je zauzet, službeni put je
odložen..."
Muž zove švalerku: "Nećemo moći ove nedelje, žena je odložila put..."
Švalerka zove đaka: "Nastave će ipak biti kao i obično..!"
Đak zove dedu: "Dedice, nastavnica je rekla da će nastave biti kao i obično,
ne mogu da ti pravim društvo..."
Deda zove svoju sekretaricu: "Ne sekiraj se, ipak putujemo ove nedelje.
Spremaj stvari..."

 
Behko
Utorak, 11 Listopad 2011 07:46

"Ma, Behko je pravi!!!"

 
Alimentacija – u tri čina‏
Ponedjeljak, 10 Listopad 2011 22:36

Za OKO poslao naš Duba Banjac iz Sydney-a

Razvedeni otac:
"Kad se večeras vratiš majci, daj joj ovu kovertu i reci joj da, budući da si sada 18 godina, ovo je posljednji ček koji će ikada vidjeti od mene za alimentaciju. Tada se odmakni i promatraj izraz na njenom licu."

Kćerka:


"Mama, otac me je zamolio da ti predam ovu kovertu. Rekao je da ti kažem da budući da sam sada napunila 18 godina, da je ovo zadnja isplata alimentacije koju ćeš ikada dobiti. A sada bih se ja trebala odmaknuti i promatrati izraz tvog lica."


Razvedena majka:


"Idući put kad posjetiš oca, reci mu da nakon 18 godina sam konačno odlučila da ga obavijestim da on nije tvoj otac ... a tada se ti odmakni i promatraj izraz na njegovom licu."

 
Kiša u Sarajevu
Ponedjeljak, 10 Listopad 2011 07:55

Mujo piše dnevnik.

“Ova kiša pada već danima. Fata je skroz depresivna zbog toga, samo stoji i gleda kroz prozor!

Ako kiša nastavi padat još koji dan, morat ću Fatu pustit u kuću!”

Preneseno sa dovla.net

 
Šta je višlje kleveta i laži, Mustafa nam je miliji i draži
Subota, 08 Listopad 2011 23:53

Bingo – efendija, imam u prićuvi

Draga braćo i sestre emigratlije raspuhati totale i frontale na svih pet strana od dunjaluka, evo ja bome prilego na sećiji. Pojo pešes zvrkova vruća bureka, zalijo paluzeto i prelistajem nake stare brojove od  Henfije šta mi hih je kamaru posudijo da ćitam “BH-dana”. Nešto se prekontajem, raskontajem I dokontajem kakve su nam tek bilesi BH-noči kad su vaki naopaki BH-dani. U broju 470, od birvaktile 16. juna 2006. (1428 po Hidžri) prvo tabirim članak sa podmuklim idikativnim naslovom “I Bog vozi Mercedes”. Ja namah popijo hapaurin od deset milih grama da se smirim prevetivno da ne bi bijo povilenijo i hodo po doktorima – psihijatorima.

Otaj munafik ko biva nakav novinar jadna li da mu je majka brezobrazno vako laže i piše: “Cerić, (viđaj, viđaj pa ni reis-efendija, pa ni doktor već samo Cerić ko on da je šnjime, u nama nam  vertikalom ovce čuvo, primjedba Binga-efendije) pak, ne vidi ništa nemoralno i neprimjereno u svom novom službenom Mercedesu i činjenici da je zabadava sebi u vlasništvo prepisao (jamda misli na se ukajtio) luksuznu državnu vilu u centru Sarajeva, što nije palo na pamet ni nekadašnjem stanaru te kuće, funkcioneru mrskog komunizma.” Jedan mi jope jaro, nek ostane strogo izmeđunas, moj tajni agenat zvati Luftika 007 donijo izsječeno iz „Vesti“ taze od 2.12.2009 šta hin masovno čitaju oni bre-breji šta od muke vilene pa sad i oni sprovociraju đe piše naslov „I Alah zatvorio oči“. Tudi je citirato iz one ko fol „Slobodne Bosne“ onog hroničnog munafika Senada Avdića đe srbonje vele da se otaj ahmak dokopo konpletne dokumetacije o tom kako se je u nama nam vertikala uvalijo u vlasništvo kuće jenog komunističkog diktatora Rate Dugonjića.

 
Prilog Dube Banjca iz Sydney-a
Petak, 07 Listopad 2011 17:41

KONAČNO!!!

Kako nekome,
objasniti, šta su to:
- radna
- jalova
- prividna energija?

Samo uzmite kriglu piva...

 
Avdo Hodžić – narodni heroj o čijoj se sudbini malo govorilo
Petak, 07 Listopad 2011 11:42

Nadan Filipović

Avdo Hodžić, šnajderski kalfa, bio je jedan od najhrabrijih ilegalaca Sarajeva. Posebno se istakao u skrivanju i spašavanju sarajevskih Jevreja. Još u to doba je bio član Komunističke partije i član Centralnog komiteta SKOJA-a. Koncem 1941. godine je otišao u šumu, u partizane. Godine 1943, u borbi sa četnicima, negdje na padinama Konjuh-planine, Avdo je ranjen u nogu. Rana je bila lakše prirode. Prema kazivanju Dr Šemse Derviševića, Avdo je trebao biti na konju prenesen preko planine do najbliže partizanske bolnice. Tu se, međutim, zatekao član Glavnog štaba Svetozar Vukmanović – Tempo koji je naredio da se Avdo ima ubiti injekcijom objašnjavajući da partizanima treba konj za prenos municije. Avdini drugovi su plačući molili Tempa i obećali da će municiju sami nositi na leđima, ali ta molba je bila uzaludna. Onda su isti Tempu predložili da Avdu oni sami nose na nosilima, a ovaj je odgovorio da će im to usporiti kretanje. Tempova okrutna odluka je izvršena i injekcija sa otrovom je data pod izgovorom da je to sredstvo za ublažavanje bolova. Tako je ubijen Avdo Hodžić. Svetozar Vukmanović – Tempo nije nikad pozvan na odgovornost zbog ovog okrutnog ubistva, a komunisti su još imali obraza Avdu Hodžića proglasiti narodnim herojem.

Izvor: Dr Šemso Dervišević, „Povodom brošure MUSLIMANI JUGOSLAVIJE“, Bosanski pogledi, London, 1984, strana 253 - 255

 
Ivo (Ivan) Andrić – crtice i upitnici – 6
Srijeda, 05 Listopad 2011 14:00

Nadan Filipović

 

“Posljedice naših djela hvataju nas za kosu, ravnodušne na to ako smo u međuvremenu postali bolji” (Nietzsche)

 

Kako se dobro zna naslov Andrićeve doktorske disertacije je “Die Entwicklung des geisitigen Lebens in Bosnien unter der Einwirkung der türkischen Herrschaft” (Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine). Veoma je interesantan podatak da je taj Andićev “historiografski” uradak preveden na srpski jezik i tek prvi put objavljen u Beogradu 1982. godine u časopisu “Sveske Zadužbine Ive Andrića“.Ta vrlo rijetko spominjana i prosto prešućivana doktorska disertacija jednog nobelovca, bolje rečeno jedno vrijeme namjerno zaboravljani antimuslimanski i antiislamski tekst, ustvari predstavlja zacrtani put (načrtanije) ili temeljnu odrednicu na kojoj će se Ivo Andrić u svom književnom stvaralašću konzekventno nalaziti do kraja svoga života. Prema Andrićevim "naučno utemeljenim” tvrdnjama iznesenim u spomenutoj doktorskoj disertaciji Islam je bio glavna kočnica razvoja duhovnog života Bosne, te da je širenje Islama u Bosni uslijedilo samo kao posljedica širenja turske vladavine, tačnije silom ili usljed oportunizma. Andrić u doktorskoj disertaciji nedvosmisleno tvrdi da se je “Islam u Bosni razvijao u drugim klimatskim i društvenim uslovima nego kršćanstvo, pa je Islam ostao bez sposobnosti prilagođavanja, te je izopačio duhovni život Bosne i učinio ga izuzetnom pojavom” (pogledati stranicu 20 doktorske disertacije). On u svojoj doktorskoj disertaciji ne skriva žaljenje što je Bosna zahvaljujući islamu, islamizaciji i većinskom muslimanskom stanovništvu postala snažni bedem prema agresivnom kršćanskom Zapadu i germansko-mađarskom nadiranju i njegovu širenju na Istok.

 
Kemo Huseinćehajić iz Njemačke - Majica stoljeća
Utorak, 04 Listopad 2011 15:06


 
M R T V A Č E V A V O D A
Ponedjeljak, 03 Listopad 2011 15:55

Esad Jusić - Bugojanac

Dijete! Šta je to? S čim ga uporediti? Možda s kapljom rose na vrhu kamiličine zelenožute bradavice, koja je zagrljena lepezom bijelih, bijelih latica, a u kaplji titraju sve dugine boje : bezbrižno, svojevoljno, prizmatično, u nepredvidivim pravcima lomeći slike okoline po nekim svojim zakonima jedinstvenog ogledala.

Ne treba puno nepravde ili kakvog drugog poremećaja, dovoljno je i samo malo pa da ta tanana sjajna slika potamni i prsne, a svo preostalo bitisanje  postane krnjavo hramanje nekadašnje ljepotice : bijela ptica koja vuče ranjeno krilo po zemlji, umjesto da siječe horizonte milujući visine. Kad nepravda udari na tu nježnost i unakazi je,sva se ljepota preobrati u puko bitisanje sa nekakvim rijetko povremenim, a još i kratkotrajnim iskričavim radostima koje su prokleto malonadajuće ljudsko traganje za svemoćnim lijekom protiv rane koja je sve jača, šira i očevidnija, pa čovjek napokon dođe do saznanja da ju više i ne treba liječiti, no se na nju naviknuti i u dugim noćima milovati je kao najrođenijeg.

 
« Početak«271272273274275276277278279280»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search