LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Prvih pedeset godina Prve gimnazije u Sarajevu (2) – školski programi
Ponedjeljak, 14 Ožujak 2011 10:58

Nadan Filipović

U prvom razredu su bili slijedeći obavezni predmeti: vjeronauka (2 sata), latinski jezik (prve godine 7 sati, a u drugoj i kasnijim godinama po 8 sati), hrvatsko-srpski jezik (3  sata), njemački jezik (3 sata), zemljopis (3 sata), aritmetika (3 sata), geometrija (1 sat), prirodopis ili biologija (3 sata), crtanje (4 sata), krasnopis, odnosno lijepo pisanje(1 sat) i gimnastika (2 sata). U drugom razredu ovom nastavnom planu je dodata historija starog vijeka (1 sat). Ako se uzme u obzir da su muslimanska djeca obavezno učila orijentalne jezike, kao turski, arapski i perzijski, i to po 3 sata nedeljno, i da se pjevanje učilo po dva sata nedeljno, vidi se da su tadašnji učenici prve generacije Prve gimnazije u Sarajevu bili zaista preopterećeni sa 32 do 33 sata nedeljno, dok su učenici muslimani imali po 35 do 36 obaveznih sati nedeljno.

 
Hobotnica na bošnjački način – recept kuhara su pet zvijezdica, doktora nauka i inženjera-specijalca za hobotnice, našeg Keme
Nedjelja, 13 Ožujak 2011 23:15

Sastojci:

-1 veća hobotnica (Octopus vulgaris)  oko 2 - 3 kg,
-2 kg krompira, glamočkog po mogučnosti,
-1 malo janje (do 12 kg)

Priprema:

Hobotnica se kuha s krompirima u puno vode i posoljena, a za to vrijeme se janje vrti na ražnju u dvorištu. Kad je hobotnica gotova, a janje ispečeno, izvade se krompiri i bace, nako kulturno, europski, u kantu za smeće, voda se prolije oko cvijeća, a hobotnica se isitni na komadiće i baci mačkama i kerovima, da ne zajebavaju dok jedemo janje. Janje servirati uz hladno pivo, svakako ako tude nema nikog iz Rijaseta ili SDA.

 
Prvih pedeset godina Prve gimnazije u Sarajevu (1)
Nedjelja, 13 Ožujak 2011 18:45

Nadan Filipović

Na osnovu skromne, ali potpuno autentične i službene dokumentacije nastojat ću da vam ispričam priču o nastanku i razvoju Prve gimnazije u Sarajevu, prve državne srednjoškolske institucije u Bosni i Hercegovini, Turskoj više nepotrebnom vilajetu koji je do dolaska „mrskog okupatora“, odnosno Austro-ugarske monarhije, bio potpuno zapušten, a posebice je bilo zapušteno školstvo i opšte obrazovanje.

 
Tene
Subota, 12 Ožujak 2011 18:29

Nadan Filipović

Stanari  kuće na Obali 16, poslije onda onog rata, u stvari su bili prava mješavina, bolje rečeno legura raznoraznih faca. Nacija se nije spominjala jer su u taj posljeratni vakat svi kao bili ubijeđeni Jugosloveni.  Nacije nikom nisu bile važne, ili mi se, malom djetetu,  barem tako činilo. Bilo je i različitih religija u kojim su neki od stanara po inerciji nalazili duševni mir. To svoje ubijeđenje upražnjavali su nekako tajnovito, baš kao neki konspirativci, premda i pored one, u taj vakat veoma aktuelne Lenjinove maksime „Religija je opijum za narod“, nije bilo, pravo moramo kazati, neke zabrane ili da bi k'o biva udbaši kontrolisali ko ide u crkve, džamije, sinagoge, itd.

 
Osteoporoza - osnovne činjenice
Petak, 11 Ožujak 2011 19:42

Dinka Filipović

Osteoporoza je proces postepenog nestajanja koštanog tkiva što za rezultat ima izraženu slabost kostiju koje postaju sklone lomovima i teškom zarastanju. Pojavljuje se u populaciji iznad 50 godina, a mnogo je češća u žena, u usporedbi sa muškarcima. Neki naučnici tvrde da osteoporoza može biti i genetski uvjetovana, te da je mnogo češća u bijelaca i Azijskih naroda, a rijeđa u crnoj rasi. Svakako treba istaknuti da i način života uveliko može doprinijeti pojavi osteoporoze, i to posebice nezdrava ishrana, zapuštanje fizičke kondicije, odnosno izostanak svake fizičke vježbe, te svakako pušenje  i konzumiranje alkohola.

 
Sjećam se, ko da je jučer bilo …
Utorak, 08 Ožujak 2011 07:53

Autor: Kemal Huseinćehajić

 Pošo ja niz Bistrik, kad, neš mi vjerovat, malo ispod Fudinog granapa, kod Čopeljove kafane sretnem Josipa Starog i njegovu Joku! „Đe si ba Moke, evo mi taman pošli po tebe, hajmo malo u tutnjažu!“

Ja zamalo ne padoh u bandak, vliko mi godra što me se jaran sjetio: „Ma đe si Stari, jebote, otkad se nismo vidli? Ješta mai kod bite? Kako u Beogradu? Slušal te Joka?“

 

 „Ma jebi je. Priljepila se uza me, zenta li zenta i sve zipa da ja ne bi pogledo za kakvim mačkom, ne moreš je se otarasit nikako – al jebiga, štaš, jaran mi je pa je trpim!“

 

 Joka, nabakamila se ono pravo, ponosna na svoj „jugoosmeh“, stau od hau do hau, poljubi me u obadva obraza, jebote, mora da sam izgledo ko Indijanac pod ratnim bojama: „Ma stipu ga Moke matere ti, hadum je totale i frontale, pa neću da se bruka! Ja ga pazim, kuham, perem, peglam... Evo jučer odosmo na Darivu, tamo kod Oficirskog, metli šišu u vodu da se hladi, – joj što mu napravih meze, da odvališ! Sjećaš se prošle zime na Brusu, kakve vam ražnjiće napravih? Al stari povlo to ne zna cijenit!“ 

 
SONJA
Ponedjeljak, 07 Ožujak 2011 18:57

Slavomir Mikić

Sonja bijaše ljepuškasto djevojče iz siromašne porodice. Svi su bili sretni kad se udade za poprilično starijeg, dobro stojećeg bogataša. Ni Sonji nije bilo mrsko. Bio je to sretan brak. Kod Sonje, međutim, ostade u podsvijesti duboko utisnuta želja, odnosno svakodnevno sanjarenje o njenim vršnjacima, mlađim muškarcima, valjda o onom dijelu života  što ga je udajom propustila.

Šetajući gradom znala se je nekontrolisano okrenuti za ponekim mladim, zgodnim muškarcem. Pa, kad posta udovicom, u pedeset i nekoj, ta želja za mlađim muškarcima se uveliko pojača. Uz pomoć šminke i pažljivo izabrane i unikatne garderobe, u čemu nije oskudijevala, uspijevala je da izgleda mnogo mlađa nego što jeste. Ali opet, vrijeme je činilo svoje.

Ne znam kako, ali jednog dana Sonja sazna za čudotvornog doktora Robreda koji je  bio najbolji doktor za plastičnu hirurgiju. Govorio svijet, koliko para platiš, toliko godina ti skine. Kako je Sonja imala i jedno i drugo nije štedila ono prvo, pa poslije uspješne operacije i postoperativnog tretmana oni koji su je poznavali nisu je uopšte mogli prepoznati, a oni drugi koji je nisu prije poznavali nisu joj davali više od trideset.

Eto tako je bar izgledala.

 
Otvoreno pismo Senadi Softić – Telalović
Četvrtak, 03 Ožujak 2011 09:42

Nadan Filipović

Gospođo Softić – Telalović,

Vi ste već duži period veoma poznata javna ličnost ne samo u Australiji, već i u Bosni i Hercegovini, ali i na globalnom, takozvanom BiH - dijasporskom planu. Bili ste u dva mandata predsjednica Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. Istovremeno ste, u tri uzastopna mandata, predsjednica Vijeća BiH – organizacija Australije. Odnedavno ste i ambasador Univerziteta u Sarajevu. Nadam se da ćete se kao osoba koja je odrasla i živjela preko četrdeset godina u demokratskom ozračju ili okruženju takozvane Zapadne civilizacije složiti kad kažem da bilo čije zvučne titule nikom, pa ni Vama, ne mogu garantirati privilegiju nedodirljivosti ili blanko amnestije zbog eventualno počinjene greške ili većeg grijeha. Naprotiv, što neka javna ličnost ima više funkcija, zvanja, titula i priznanja, to bi je, kao svakog moralnog pojedinca, trebalo da obavezuje na sve viši i viši stupanja lične, kao i društvene odgovornosti.

 
Otvorito pismo za OKO - Mustafa Bingo-efendija Karaman
Utorak, 01 Ožujak 2011 19:55

Esselamu alejkum antislamski Nadane - Jadane! Ja ti ovo otvorito pismo pišem u vezi veze s ovim testovima što hih pišeš po tom svom nakom oku i kod ovih KBSA navijača za mog oćeratog kolegu doktora Senada, kojeg ja nako kolegijalno begenišem, al se nemere protiv zakona, moj si mi Nadane. Zbog radi od otih teksteva baš si me razoćaro a posebno sa ovim testom u kojem si se ko nakav ćetnićko - vlaški domuz okomijo na moje jarane iz Upravnog odbora iz ICC Nordbruh u Ćikagu. Star si ćojk, al si zaslužijo da te metnem u falage, pa degenek po tabanima. Imam ja ovdi jenog kolegu organizatora boks-mećova po džamijama, a on jope ima svoje raje pa bi ti mogo dobit pravog degeneka. Naša glavna šefica koja nama ovdi određiva islamske principe a što je naki što joj zavide što je doživorna prdsjenica prozvali baba Mugabe jerbo je ko Mugabe doživotna i nama bome najglavnija, šućur Allahu, ako ota izda našim islamskim jurišnicima fetvu ti bi mogo dobit u mrakuši i kolac i letvu, samo se ti igraj jerbo moreš proć gore od Šahbega pa nas ko on gonjaj po sudevima a morete nam i ti i on soli na naše repeve metnit. Pamet ba u staru glavušu i nemoj se više ponašat.

 
Džana Mujadžić ekskluzivno za “OKO” iz Pariza o filmu, sceni, umjetnosti, kulturi …. Sheakespeare u Srbiji!!!
Utorak, 01 Ožujak 2011 18:31

Sheakespeare u Srbiji!!!!

 

Filmski prvijenac poznatog glumca Ralpha Finnesa, nije nagrađen na Berlinaleu ali je izazvao uzbuđenje i mnoštvo komentara, te je vec otkupljen u oko dvadesetak zemalja. Umjetnikova realizacija Sheakspeareovog "Corolianusa", iako suvremena i aktualna, pošto se događa u modernom gradu zahvaćenom ratnim vrtlogom, ne odstupa od originalnog teksta. Glumčeva nakana, smjela i posebna je uspjela zahvaljujući nervoznoj ali dinamičnoj režiji i odličnoj interpretaciji Vanesse Redgrave, Lubne Azabel u ulozi poludjele ratnice, samog Finnesa i njegovog prijatelja, lijepog Gerarda Butlera. "Corolianus" je priča o prokletom ratniku, generalu-samuraju, jedino primljetljivom na bojnom polju. Gurnut u politiku ambicijom vlastite majke, doživljava užasan neuspjeh te se odlučuje osvetiti, sklapanjem pakta sa svojim najvećim nepriateljem i osvajanjem grada koji je nekada, branio. Finnes je glumio "Corolianusa" u londonskom teatru, prije cijelog desteljeća! Danas, sa 48 godina htio je drugačije iskustvo pa je radnju stavio u- razorenu Srbiju! Obrijane glave, lica punog ožiljaka zaneseno je glumio generala Caiusa Martiusa, hrabrog, ali krvoločnog vojskovođu. Sa najnovijim oružjem i modernom vojnom opremom, pobijedio je Aufidiusa, šefa Volsquesa, kojeg tumaći Butler. Zahvaljujući toj pobjedi može postati konzul, ali prebrz i nerazmišljen izbor predstavlja rizik diktature, pa glasači povlače glasove i zahtijevaju njegov odlazak. Razočaran, ratnik prelazi na suprotnu stranu. Finnes koji je htio Sheakspearea prilagoditi konfliktu u juznoistočnoj Europi, manifestacijama u Ateni ili insitucionalnim i ekonomskim krizama našeg doba, koristio je usluge SAJ-a, specijalnih, navodno antiteritoristickih četa srbijanske armije. Snimao je scene brutalnom stvarnošću, energično i jako brzo. Njegov "Corolianus" je u žiži zbivanja, između pučkog nezadovoljstva i borbe za goli zivot, pa do demokratskih domovinskih simbola, koji karakteriziraju djelo."Bez mogućeg odgovora i riješenja, Sheakspeare namjerno postavlja istinska i prava pitanja o načinima funkcioniranja modernih društava, koja moraju ići naprijed.To sam htio naglasiti i učiniti zanimljivim"-ističe glumac.

 
Efendija u raljama bošnjačko - muslimanske matematike ili muslimanska varijanta srpske formule: "puče koplje na tri polovine"
Nedjelja, 27 Veljača 2011 22:57

Nadan Filipović

Bez ikakve nakane da ulazim u dubinske analize uzroka ili razloga zbog kojih je Dr Senad - efendija Agić dobio otkaz na mjesto  imama ICC Northbrook u USA, dozvolit ću sebi slobodu da nešto reknem o glasovanju članova skupštine gore spomenutog ICC Northbrook, Chicago o davanju ili nedavanju otkaza imamu Agiću.

Citiram tekst gospodina Nihada Krupića koji je izvijestio o rezultatima spomenutog glasovanja:

PRISUTNIH 351 SA PRAVOM GLASA, 287 ZA IMAMA SENADA EF. AGIĆA, 61 PROTIV,    
3  SUZDRŽANA.
 
I onda ODBOR objavljuje:
 
SENAD ef. AGIĆ NIJE DOBIO POVJERENJE 75% ČLANSTVA I TAKO SKUPŠTINA POTVRĐUJE ODLUKU ODBORA KOJI JE DAO OTKAZ ef. AGIĆU
 
Nihad Krupić dalje navodi nekoliko interesantnih detalja:
 
a) 82.5 % pristunih na skupštini su glasali za ostanak imama Agića,
 
b) 17,5 su glasali za otkaz,
 
c) 4,75 puta je više članova Skupštine glasalo za ostanak imama od onih koji su da mu se potvrdi otkaz,
 
Od pristunih na Skupštini samo njih 17.5 posto je dalo podršku Upravnom Odboru koji je uručio otkaz imamu Agiću.

 
« Početak«271272273274275276277278279280»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • O marihuani i hašišu
  Hello. I have checked your bosnjackooko.com and i see you've got some duplicate content so probably ... Više...
  11.12.18 06:13
  Autor - TillyBig
 • Komentari kao simptomi, po svo...
  Sve ovo, I puno gore po drugim portalima, dolazi I dozira se sa politickog, vojnog I posebno crkveno... Više...
  03.12.18 22:21
  Autor - Zijo
 • Tonijeva priča za subotu
  Tuzna ali literarno lijepa prica. Suglasno tvom zivotnom dobu (koje je istovijetno i moje) u jednom ... Više...
  01.12.18 22:16
  Autor - Zijo
 • Miljenko Jergović o Bosancu
  Ima (H)rvata kojima hrvatska bura ne smeta ali im smeta mirisni bosanski lahor! Nažalost, ima bikova... Više...
  28.11.18 23:03
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Mešina priča za subotu
  Lijepa prica kao i uvijek. Više...
  24.11.18 23:42
  Autor - Heli
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Apsolutno se slažem s tobom moj polu-imenjače. ;-) Više...
  18.11.18 02:37
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane, ne zahatori, ali mislim da je ovaj moj polu-imenjak Zike nestrpljiv da procita sta se desava... Više...
  17.11.18 12:46
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Boga mi se oteglo. Ali nema veze, izdržao je Zike i gore. ;) Vozdra. Više...
  17.11.18 02:20
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Zike, ako Vam se radnja otegla, lijepo forget Rušida i to je to. Što se tiče pitanja odgovor bi moga... Više...
  15.11.18 08:01
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Ne bih da dosađujem ali moram priupitati nešto: “Ima li još kol’ ko?” :roll: Više...
  13.11.18 16:02
  Autor - Zike
 • Otvoreno pismo reisu-emeritus...
  Ovo pisanje je za pohvalu, da neko napokon nešto tačno (istinito) napiše o reisu Ceriću koji je uspi... Više...
  05.11.18 17:29
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Nemanjin portret
  Eeee, Amire, Amire! Grdne rane moje, o čemu sanjate. Iz faze jednog tetrijeba koji svoje megasrpstvo... Više...
  05.11.18 10:06
  Autor - Nadan Filipovic
 • Nemanjin portret
  Nadane, doći će i moje vreme, kada će se stvoriti povoljne okolnosti kada će i ovakvi "doći do izraž... Više...
  04.11.18 23:27
  Autor - Amir Čamdžić
 • Nemanjin portret
  Zijo, Amir Čamdžić je u dubini duše jako nesretan izgubljeni čov(j)ečuljak. Htio bi biti nešto što m... Više...
  04.11.18 22:47
  Autor - Nadan Filipovic
 • Nemanjin portret
  Nas "do kraja zivota Srbin" bi trebao da malo vise prati sociolosku nauku, azurirao bi stanje oko pi... Više...
  04.11.18 21:42
  Autor - Zijo
 • Nemanjin portret
  @ Amir Camdzic Sramotno za jednog pravnika da toliko brka babe I zabe, da ne pravi distinkciju izmed... Više...
  04.11.18 21:42
  Autor - Zijo
 • Nemanjin portret
  Nema to nikakve veze sa tim da su Srbija, Srbi, Beograđani kako god nazovite, izvršili agresiju na B... Više...
  03.11.18 16:11
  Autor - Zike
 • Nemanjin portret
  https://www.youtube.com/watch?v=yt9Uy-1zuQw&t=1559s Više...
  03.11.18 09:30
  Autor - Znam čovjeka
 • Nemanjin portret
  Salih Selimović - Moj predak primio je islam 1650., mi smo Vujovići iz Hercegovine „Moja je želja bi... Više...
  03.11.18 09:21
  Autor - Znam čovjeka
 • Nemanjin portret
  Ja ne razumem čemu potreba Emira Kusturice da se pravda bilo kome za svoje poreklo, ko su mu bili ot... Više...
  03.11.18 09:02
  Autor - Amir Čamdžić
home search