LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Hamo, haj’d vamo! (4)
Petak, 22 Travanj 2011 08:06

Ismet Čaušević

Kad se to treba početi braniti? Prođe ona hefta zajebancije po Sloveniji, pa se zaozbilji po Hrvatskoj. A Hrvatska, odmah tu, sam’ preko vode! Počelo zviždati iznad krovova, a mi još uvijek mislimo da je to tamo, kod njih. Da to s nama još nema veze. Doš’o nam i Yutel u čaršiju. Snima Yutel kako naše žene idu prijeko sa karanfilima i meću ih u cijevi mupovaca, zengovaca. Dija se razgalamila na tom skupu: Ne damo naše sinove da ginu!!! E moja Dijo! Nijednog ne rodi, a najglasnija kako neće dati. Prigovorio sam ja to njoj, a ona meni veli: -Ne znaš ti ništa Hamo! Sve su to moja djeca. Djeca su to moje sestre, moga brata, moga komšije! I moja, čovječe! Zna žensko, osjećam!

 
I noga u stražnjicu je korak naprijed
Srijeda, 20 Travanj 2011 20:10

Iz Tuzle za OKO piše Prof. Zlata Žunić

Desunt inopiae multa,avaritiae omnia (Seneka) - Sirotinji nedostaje mnogo, a lakomosti sve.

Postoji li neka prastara kletva zbog koje uvijek, dekadu ili dvije unaprijed, i iskustveno spoznamo istinu o sebi, o nama, reda veličine tridesetmetarskih jahti, dvoraca iz tuđih „1001 noći“, prelijepih ropkinja Šeherezada koje umiju, pa dobiju sve što metuzalemi s pečatnjacima, tim simbolom muškosti vladarskog roda, zbog uredne jutarnje stolice, mogu ponuditi? Ili je to rezervirano samo za „nišće dugom“, a njih je, kako sada stvari stoje, povelik red u stavu mirno, unatoč bomardovanjima ne sve strane, eksploziji nasilja i nestajanju ljudskog roda, metaforički i stvarno, pa valja zaštiti majmune, da nam se klica ne zametne? Koliko barela košta duša sa brazgotinama i otiscima koraka Novog čovjeka ? Ili, koliko duša vrijedi jedan barel „crnog zlata“? Na latinskom, koliko sjećanje služi pisca ovih redova, to bi značilo Homo Novus-a, iliti  zamjena dotrajalim krntijama čije tragove skriva samo voda ili zemlja.

 
Patrijarh Irinej: “Nije hrišćanski ubijati i mučiti svoje telo“
Utorak, 19 Travanj 2011 15:48

Nadan Filipović

U dnevnom listu „Politika“ od 19.aprila 2011. godine oglasio se duhovni pastir srpskog naroda patrijarh Irinej, a u povodu štrajka glađu radikala Tomislava Nikolića, predsjednika „Srpske napredne stranke“. Nemam namjeru komentarisati taj najnoviji „srbijanski cirkus“, ali ne mogu izdržati i ne osvrnuti se na izjavu patrijarha Irineja koji je rekao da nije „hrišćanski ubijati i mučiti svoje telo“.

E moj Irineju, gdje si „bre“ bio kad su horde iz tvog naroda pravile pokolje po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a koji su kulminirali genocidom. Što se tada nisi oglasio kao pravi vjernik i rekao: „Nije hrišćanski ubijati i mučiti tuđa tela“. Javljaš se sada kad jedan zamaskirani radikal, koji je predugo virio Šešelju iz rektuma, pravi politikantski panađur svojim štrajkom glađu, pokušavajući tako izsilovati vanredne izbore u opet i po koji put u historiji moralno posrnuloj Srbiji, čije je kurčenje po Balkanu uvijek rezultiralo rijekama tuđe krvi, ali i krvi hronično izluđenog srpskog naroda.

Šutio si Irineju kao pizda kad su masovno ubijani bosanski Muslimani i Hrvati, kad su ljudi klani i streljani, kad su do temelja sravnjivane džamije i katoličke crkve, kad su silovane muslimanske i katoličke djevojčice, djevojke i žene, kad su gradovi držani u predugim opsadama, kad se palilo i pljačkalo sve što nije pravoslavnog, odnosno srpskog predznaka, odnosno kad su horde naroda, čiji si duhovni vođa, vodili pravi krstaški rat u tvom komšiluku.Pitam te kada si na Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, čiji si bio redovni član, rekao: „Braćo, ovo što Srbi rade od bosanskih Muslimana i Hrvata golema je sramota za nas pravoslavce. Nije hrišćanski ubijati ih i mučiti ih.“ No, ti nikad nisi izrekao tako nešto i upravo zbog toga neizrečenog za mene si bijedni zločinac, koji stoji na na čelu svih onih srpskih popina koji su šuteći, otvoreno navijajući ili čak javno blagosiljajući četničke koljače potsrekavali povampirenje nikad umrlog srpskog fašizma u dvadeset i prvom stoljeću. Malo je izuzetaka, a te izuzetke svako, pa i moja malenkost mora poštovati.

 
Vlast – magnet za psihopate (2)
Utorak, 19 Travanj 2011 15:41

Nadan Filipović 

Prema zvaničnim podacima oko 4% ljudske populacije na našoj planeti “boluje” od psihopatije (ili sociopatije). Znači, radi se o četiri čovjeka na stotinu, a ta brojka uopšte nije mala! Te individue, koje čine 4% populacije, narušavaju naše međuljudske veze, ruše naša dostignuća, narušavaju naše samopouzdanje i naše mjesto na zemlji. No, sve dok nije vlast u pitanju okolina, odnosno uža ili šira društvena zajednica se mogu nositi s psihopatom i podnositi njegove manje ili veće ekscese.

Kako je već navedeno, naučno je dokazano da su psihopati izvrsni manipulatori, patološki lažljivci, opsjenari, naizgled šarmeri, bez emocija, sadisti, neodgovorni, društveni paraziti, osobe koje krivnju za svoje promašaje veoma vješto, baš kao žongleri, prebacuju na druge, itd. Posebno je interesantna je činjenica da se psihopati vrlo uspješno uklapaju među ljude, jer okruženje mnoštvom odgovara njihovim “kvalitetama ličnosti”, a pruža im mogućnost da ne birajući sredstva ostvare vrhunske pozicije u organiziranom društvenom životu.

 
Biber meso
Utorak, 19 Travanj 2011 15:31

Za pripremu biber-mesa potrebni su slijedeći sastojci:

 - pola kilograma telećeg mesa, najbolje od plećke,

 - jedan ovčiji vrat,

 - ulje,

 - dvije glavice crvenog luka,

 - tri osrednje mrkve,

 - vezica peršuna,

 - so i biber po želji.

Priprema:Teletina i meso s ovčijeg vrata se isitni na kockice. Na vrelo ulje se doda usitnjen crveni luk. Lik se dinsta dok ne postane staklast, a sve uz dodavanje manjih količina vrele vode. Nakon toga se doda očišćena mrkva isitnjena na tanje kolutiće i sitno isitnjeni peršun. Sve se to dinsta još desetak minuta doda se meso i poklopljeno dinsta na tihoj vatri uz dodavanje vrele vode po potrebi, da bi se spriječilo zagaranje.

 
BJE’ŽTE NOGE, USRAĆE VAS GUZICA
Utorak, 19 Travanj 2011 10:18

Iz Engleske za OKO piše Nihad Filipović

U svakom vozu kojim narod “vozaju” po onome bosansko hercegovačkom entitetskom karcinogenom debelom crijevu, a i u svakom vlaku kojim narod “navlače” u onoj, što ‘no jedan reče “pederaciji od federacije“, ima ona, da se poslužim maštovitom narodnom interpretacijom službene poruke masama: Ne seri dok voz/vlak stoji.“ U nas narod jel’ nešto službeno, odmah gleda kako da to zaobiđe, ali, vidi čuda, ovo se poštuje. Naši se narodi, inače plaho skloni javašluku i neredu, ovdje, u ovim klozetskim poslovima, pravo ponašaju evropski: ne kenjaju kada im vrijeme nije. Strpljivo čekaju da voz ili vlak krene. Opet, u nas oduvijek vrijedi i ono, što nije za narod, jeste za njegove vođe i za vlast. Pa ne kaže se džaba za nekog kome je pamet sišla u guzicu: “Usra ti i šefa i stanicu.”

Stoji tako BH vlak/voz u Dayton-skoj stanici od daleke 1995. godine. Narod uglavnom spava. I kome je do zahoda ne diže se, čeka da voz krene. Ali, on nikako da krene, pa se evo neki unerediše u gaće. Onda onako “braon upakovani“, poput ukakanih bebica u pelenama, skoknu do šefa stanice tražiti “vizu“, nebili kako preko reda, a ovaj ih pošalje u neku od onih “priručnih” ćenifa gdje se ulazi na sopstveni rizik. I tako po sistemu, “bje’žte noge, usraće vas guzica”, ulazi narod u te kutijce, obavi svoju “građansku dužnost”, ubace one listiće u rupu pa, šta će ku’će, vraća se hudi narod nazad u voz. A voz i dalje ne vozi. I sve to vrijeme na stanici, u vozu, u zahodu, smjenjuju se veliki šefovi. Može im se, nije svačije kroz goru pjevati, a ni u mirujućem vozu zahodske gluposti valjati.

 
Obraćam se Krleži
Ponedjeljak, 18 Travanj 2011 09:09

Dušan Živić

 

Kad vjetar zašuti

Čovjek iz svijeta bjezi

Otvaraju se mračni puti

Obraćam se Krleži

 

I teško je da se kajem

Zvijer uzdrhtalo reži

I dok ispred vlaka stajem

Obraćam se Krleži

 

Nije teško stihove pisati

Između strofa sunce leži

I kada zvijezde prestanu sjati

Obraćam se Krleži

 

Prohujale rata godine

Opet u Zagrebu snježi

Kada nemam što za reći

Obraćam se Krleži

 
Bosna – sve manje Bosanaca i Hercegovaca!?
Subota, 16 Travanj 2011 09:20

Slavomir Mikić

Kad sam 1995. godine tek došao u Australiju, nisam znao ni riječi engleskog. Tako prilikom upisa djece u školu, tamo me dočeka prevodilac. Odmah u startu mi reče da je od majke Makedonke i oca Mađara tj. sto posto Srpkinja. "Pa nek si, živa bila", kažem ja. Nacija me ionako nikad nije ni zanimala. Ali na kraju, da popuni podatke o mojoj djeci, ona upita: "A koje si nacionalnosti?". Ja kažem: "Bosanac", kao što i jesam, od oca Bosanca i majke Hercegovke, tj. sto posto Bosanac. A ona će: "Eeeee, to nema". "Šta nema jadna, kako ba da me nema?". "Ima tebe, ali nema Bosanac". "Ako nema, onda piši nema". Malo se ona ljutnu, ali tako bi i prođe. Nakon nekoliko dana od toga, navrati kod mene na kahvu moj komšija Mijo.

 
Hamo, haj'd vamo! (3)
Petak, 15 Travanj 2011 09:04

Ismet Čaušević

Šta’š ti šnjima? Šta’š ti sa tim Junuzom - kuduzom?“ – Tako je počeo amidža, a šta je svašta dalje naredao, ne mogu se ni sjetiti. Ne zna se šta je protiv mene, a šta protiv Junuza. Sve nešto kao: Đe će on voditi narod, voditi politiku, pa šta to treba efendiji, nek’ se on drži džamije i džemata, a onaj učo škole. Što nije, namisto njih, onaj Feridov sin što nol’ke zgrade podiže po čaršiji? Ko zna kuću, taj će znati i državu. Nije svačije kroz selo pjevati! Nije ni ovaj narod talaška da ga svak’ za potpiru koristi. Il’ možda jeste? Sve sam ja to kontao, al’ ono na kraju, kad me ispraćao, reče nešto što nikako nisam razumio, a bilo u vezi sa narodom i Junuzom: Preb’la orla zla godina! Upamet Hamo!

 
NIJE MOST NEGO ĆUPRIJA
Ponedjeljak, 11 Travanj 2011 09:42

Iz Engleske za OKO piše Nihad Filipović

Hrvatski predsjednik Josipović, svakog dana u svakom pogledu, sve više i više napreduje u dokazivanju teze prof. Banca da je “demokratski maneken” zalutao u politiku. Ili je ipak možda u pitanju strategija, lukavi plan u najboljoj latinskoj tradiciji, osmjeh na licu, a figa iza leđa.

Jer, kako vrijeme odmiče, sve je očitije kako Hrvatska i Srbija imaju neki deal i da rade koordinirano, valjda na zajedničkom evropskom putu, pokazujući tako kako znaju surađivati i kako su spremni na priključak evropskoj porodici nacija. Ako nije strategija vladajućeg političkog vrha Hrvatske i na tom tragu tal sa Srbijom, a nemoguće je da taj trust mozgova u vladi i uz vladu baš ništa ne razmišlja, onda je šarlatanstvo, Tuđmanovština i ista ona njegova povjesna zaslijepljenost i umišljeni značaj "ključnih političkih čimbenika u regionu".

 
Hamo, hajd’ ’vamo! (2)
Subota, 09 Travanj 2011 23:17

Ismet Čaušević

Nisam otišao tada. Đe ću ja sa Dijom pa u birtiju! Otišao sam nakon dva dana, kamo sreće da ne odoh ni tada. Taj Junuz, otvorio otprije  kafanu ’Prkos’ u kojoj je okupljao ljude oko ove nove politike. Imao neku vezu sa Zagrebom i nekim Šefkom otuda. Ušao sam unutra bez plana da pijem. Ja nisam kafanski čovjek. Popijem ja, znaš, ali to je sve domaća radinost. Imam ja svoj bokalić od dva deci, malu priprostu čašicu, te ja to cuclam onako sam, sve pogledajući kroz prozor na sokak i prevrčući po svom mozgu šta sutra treba raditi.

 
« Početak«271272273274275276277278279280»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search