LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Kurbanski grafiti
Petak, 03 Lipanj 2011 15:38

Voli i on janjetine, al` nejma ...Beli mu valja čekati Kurban-bajrama ili se, ako je akutno željan, obratiti na mesarsku industriju "Klanzo" GmbH ili na mesnog Mešihata.INC. u Australiji?


 
Kemo iz Njemačke za OKO
Četvrtak, 02 Lipanj 2011 18:02

Poruka dana:

Pametan si ako poveruješ samo u pola onoga što čuješ.

Genijalan si ako pogodiš pravu polovicu.
 
Izreke
Četvrtak, 02 Lipanj 2011 11:36

Najviše štete islamu će nanijeti lažni vjernici i lažne hodže - Muhammed a.s. (hadis)

Ništa ne može biti ogavnije od hodžinskih trbuha – Osman-efendija Kurbegović, muderis, travnički muftija

Hairnije je kad alim spava nego kad džahil ibadet čini – Salim-efendija Muftić

 
SLABO SE BRANIO!
Srijeda, 01 Lipanj 2011 18:14

 
Ekskluzivno iz Sarajeva – dopunska vjeronauka za imame
Srijeda, 01 Lipanj 2011 15:52

Prof.Belkis-efendija Grlica

Esselamu alejkum draga braćo i sestre!

Iz pouzdanih izvora smo saznali da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini organizirati dopunsku vjeronauku za imame o pravom islamskom značenju kurbana. Dopunskoj vjeronauci će obavezno prisustvovati neki imami iz Njemačke, Švedske, USA, te posebno iz Australije, odnosno oni koji su se bavili uplatama kurbana u akcijama kurbana u Australiji, te svakako imami preko kojih su išle sve te kurbanske i ostale novčane transakcije u Australiji. U vezi sa tom dopunskom izobrazbom zamolio sam Hasan-efendiju Malkića, jednog od članova Komisije za fetve, da nam objasni o čemu se radi. Nažalost, poštovani Dr Enes-efendija Ljevaković, fetva-i emin, je bio zauzet pripremanjem definitivnog programa časova vjeronauke samo za imame koji su, kako mi je rekao Hasan-efendija Malkić, svojim dosadašnjim djelovanjem islamsku instituciju kurbana u najboljoj namjeri i bez ikakva ličnog interesa pretvorili u čisto humanitarnu akciju za dijeljenje jeftinog australijskog mesa upitne kvalitete i higijensko-sanitarnog statusa socijalno ugroženim kategorijama bošnjačkog stanovništva u Domovini koje su hrane potrebne i tako su od kurbana napravili jednu vrstu „mesne sadake“.

 
Bošnjačka varijanta „hamzi ga hop islama“, ili ima li hrsuzluka u Mešihatu?
Ponedjeljak, 30 Svibanj 2011 22:46

Nadan Filipović

Od pojave takozvane „bijele knjige“ niti jedan vjernik, Bošnjak u Australiji, neće baš onako, od srca, poletjeti i uplatiti kurban, ali ni zekjat, pa ni fitre dok dobro, dobro ne razmisli. Naime, Advan-efendija Ljevaković, zajedno sa još dvanaest imama iz Njemačke, argumentirano je, s daljine od oko 16.090 kilometara zračne linije „pripucao zvučnu šamarčinu“ našoj samozvanoj islamskoj „krovnoj organizaciji“, odnosno samoproglašenom Mešihatu U Sydney – u. Baš ih je narezilio podastirući činjenice koje, ako su tačne, la(h)ko mogu dovesti do kolektivne bošnjačke sumnje da je taj naš takozvani australijski Mešihat u stvarnosti jedna mućkaroška, da je ne nazovem hrzuska, organizacija koja se pretvorila u globalne švercere ovčijim mesom. Ako činjenice ne lažu to su šverceri i možda čak i nepostojećim kurbanima, islamski formalno educirani nakupci starih ovaca su se izgleda predugo vremena bavili, najblaže rečeno, jako sumnjivim transakcijama koje mogu izgledati i kao pranje kurbanskih para i drugih džematlijskih para preko privatnih računa određenih osoba. U svoj ovoj tragikomičnoj, a po aktere i potencijalno samoubilačkoj - kamikaze situaciji u kojoj će garant biti prozvani i pozvani od vlasti Australije, a posebice Australian Taxation Office –a, da polože račune, moglo bi se raditi i o udruživanju jedne grupice izabranih bošnjačkih muslimana koji su muljajući oko kurbana iz Njemačke i drugih zemalja imali i određene materijalne koristi, a što nije spojivo sa zvučnim titulama koje im krase imamska imena.

 
Kemo iz Njemačke za OKO
Nedjelja, 29 Svibanj 2011 21:46

Došao Bračanin u konobu i pita čovjeka za stolom:

- Jesi li ti spasija mog malog jučer iz mora?

- ... jesan...

- A di mu je kapa?!

 
Gurabija i baklava
Nedjelja, 29 Svibanj 2011 21:14

Nadan Filipović

Adnan je imao nenu koju su svi zvali baba Amira. Kod nje, u ulici Radojke Lakić je stanovala njena rodica Behija, zvana Behka. Behka je došla iz Sanskog Mosta da studira pravo. Trebala je ostati kod babe Amire samo par mjeseci, „dok se ne snađe“. Ostala je punih četrnaest godina. Behkini prestrpljivi roditelji su „otkidali od usta“ za maratonsko studiranje sanjajući predugi san u kojem je njihova jedinica trebala postati, ni manje, ni više, već advokatica.

 
Jedna mala, i vjerujte, dosta poučna priča
Subota, 28 Svibanj 2011 14:57

Za OKO poslao gospodin Steva Čikić iz Pertha

Čovjek se vratio s posla kasno, umoran i nervozan i nađe svog petogodišnjeg sina kako ga čeka na vratima.

- Tata, smijem li te nešto upitati?

- Naravno sine, reci, šta je?

- Tata, koliko zarađuješ na sat?

- To se tebe ne tiče. Zašto me to pitaš? – reče ljutito.

- Samo sam želio da znam. Molim te, reci mi, koliko zarađuješ na sat?

- Ako već moraš i to da znaš, zarađujem čistih 50 dolara na sat.

- Oh, - uzdahnu dječak spuštene glave, pa nastavi:

-Tata, molim te, možeš li da mi pozajmiš 25 dolara?

 
Nešto o infekcijama mokraćnih puteva
Subota, 28 Svibanj 2011 09:23

Dinka Filipović

Svake godine se u Australiji tretira preko 250.000 slučajeva infekcije mokraćnih puteva. Ako se kod nekoga jave simptomi mokraćne infekcije ona ili on se treba odmah, bez velikog čekanja, obratiti svome liječniku i izložiti mu problem. Sami možete ublažiti simptoma konzumiranjem pola litre tekučine svaka četiri sata tijekom dana. Onaj osjećaj peckanja ili pečenja prigodom mokrenja može se ublažiti konzumiranjem soka od brusnice, koji se ovde u trgovinama nalazi pod imenom “Cranberry juice”. Ako se jave bolovi u donjem dijelu stomaka, preporučuje se uzimanje analgetika, odnosno preparata protiv bolova.

 
Sarajlije, papci i „fina, stara sarajevska raja“
Četvrtak, 26 Svibanj 2011 20:42
Kemal Huseinćehajić

Draga blogovska rajo, drage Sarajlije! Evo hoću da se riješim gomile nekakvih pitanja koja sam sebi postavljam i neodgovorena ih teglim ne samo odkako počeh zavirivati u nostalgične blogove poput bloga http://dovla.net/ gdje se uglavnom razmijenjuju uspomene iz (davnoprošle) mladosti Sarajlija:

Ko ili šta je „Sarajlija“? Jeko je „Rajvosa“? Smijem li sebe ubrajati u taj species, ako sam grad u kojem sam se rodio i odrastao napustio prije više od 40 godina? Ili je Sarajlija samo onaj ko je u tom gradu proveo onih užasnih 1425 dana krvareći, gladujući i oplakujući svoje najdraže? Je li Sarajlija i onaj, koji se u tom gradu rodio i u njemu odrastao, pa ga za vrijeme onih užasnih 1425 dana nekako uspio napustiti („A đes´ ti bio kad je pucalo, pakšu?“)?  Je li takav jedan Sarajlija i onda, ako je u to vrijeme Sarajevo napustio „preko Vraca“ ili samo onaj kome to uspje „kroz tunel“? Da li je i onaj Sarajlija, koji se u Sarajevu rodio i u njemu odrastao, zatim ga napustio  da bi sa „brđanima“ slao braniteljima i civilnom stanovništvu municiju – al´kroz cijev? Da li je onaj koji nikada nije čuo za „Mordu“, „Miljenka“, „Slogu“ ili „FIS“ „generalno“ papak? Hoće li taj papak biti krivo pogledan jer ne zna gdje je bila „Tilava“, Bašta „Istre“, Hotel „Zagreb“?

 
« Početak«291292293294295296297298299300»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search