LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Bingo-efendija vanredno javlja iz Sarajva…
Nedjelja, 26 Rujan 2010 02:17

Dolijo notorni hedijaš, bahati dedo Remzija Handanagić, a ruci pravde izmakao lukavi Abduselam Kajmakefendić, zvani Lopindža

Bahati dedo hadži - Remzija Handanagić, formula ko sam, šta sam, ko mi šta more, bio je toliko šalantan da je u Zuhdijinom granapu u Logavijinoj kupijo za keš maksi pakovanje od pola kile rahatlokuma, dvadeset deka friško mljevene kafe „Dedo“ i pola kile šećera u kocki, te zamolijo prodavačicu da mu sve to lijepo zapakuje izlaprdavši da iđe i nosi hedije zbog proslave pedesetogotdišnjice braka nekog njegovog ahbaba i ahbabice. Prodavačica ga je ko starijeg efendiju baš ljepo uslužila, sve cura nabas spakovala i dekorirala, ali ni ona, a ni hadži-Remzija nisu primijetili vlasnika društva jednog lica Zuhdiju Krgaliju, koji je pritajen sve to veoma podmuklo prisluškivo iza jedne zavjese u granapu i odmah nazvo na mobitel:  

 
Bingo-efendija vanredno javlja iz Sarajva…
Četvrtak, 23 Rujan 2010 17:52

Nakon energične icijative naše svijetsko-australijske vertikalne vertikale konačno započela borba za suzbijanja nosanja i primanja hedija u Bosni i Hercegovini

Historijska je izreka jedne naše ovdi najglavnije ovdašnje svestrane hanume, oduševite voloterke, književnićog mencene, nezamjenjive presjednice i poznavateljke svega i svačega, ekspertice bilesi i za mali i velki nogomet, itd.itd. i svašta drugo nešta.

Ostaće u analima njen gromki poziv iz „Preporoda“:

-U Bosni je najveći problem hedija – gleda se ko će kome šta odnijeti čime se sputava prisnost druženja. Ja to kritikujem – treba prestati sa hedijama i keksom ili bombonjerama koje kruže cijelom Bosnom dok im ne istekne rok trajanja i, možda se nikad ne otvore. Mi u Australiji nismo opterećeni tim stvarima.

Ja sam konto da će biti po onoj “Tresla se brda, rodijo se miš”, no, bome ispade da sam se grdno prevarijo. Na spomenuti vapaj pun gorljive rodoljubive dobronamjernosti niko od naših političara po običaju nije obratijo dužnu pažnju. Međutim, BiH je hiljadu puta sretnija, neg pametnija jerbo ima golemu sreću da je visoki predstavnik Valentin Inzko pasionirati čitač i preplatnik “Preporoda”, te je on protabrivši te vizijonarske riječi bivše glavne dijasporske svijetske vertikalne vertikale i sadašnje alfe i omege butun Bošnja u Australiji namah skočijo „na noge lagane“i glasno poviko:

 
Narcisoidnost inducira agresivnost i sadizam
Utorak, 21 Rujan 2010 06:16

Nadan Filipović

Narcisoidnost, sama po sebi, ne bi bila društveno štetna kada bi se odnosila samo na ličnost narciosoidne osobe. Treba, međutim, shvatiti činjenicu da se narcisoidne osobe jako boje samoće. U samoći se moraju suočavati sa samom sobom, stalnim unutrašnjim nemirom i svojim unutrašnjim ogledalom. Zato narcisoidne osobe svim silama nastoje da su stalno među rajom, bilo u fizičkom smislu riječi, ili da su njihove samonametnute aktivnosti, smjernice, odredbe, upute, da kažemo i nedvosmislene naredbe, stalno prisutne kao jedine determinante društvenog života šire ili uže zajednice. Moraju biti u centru svakodnevne pažnje. Zbog toga što se narcisoidne osobe veoma često nameću kao lideri, odnosno nezamjenjive alfe i omega neke društvene zajednice, uvijek postoje rizici da će se naći pojedinci koji se neće slijepo slagati sa odredbama narcisoidnog lidera, već će o tim, često  kvaziliderskim, bolje rečeno diktatorskim aktivnostima izricati svoje slobodno mišljenje, neslaganje, kritike i komentare. Te, nekada obične komentare, događaje, aktivnosti, pa čak i najbezazlenije šale i satiričke osvrte narcisoidni lideri paranoidno shvaćaju kao atak na vlastitu ličnost, te reagiraju veoma agresivno.

 
“KREMA”
Ponedjeljak, 20 Rujan 2010 06:19

Agim Dobruna

Odavno se nisam tako slatko nasmijao u sitaciji u kojoj čovjek naprosto nezna kako da se postavi, a toliko sam se odmah i nasekir’o, jer da sve ovo nije istina bilo bi smiješno, al’ pošto jeste istina onda tu bo’me nema mjesta smijehu.

         Grč mi ostade na desnom obrazu dok sam slušao jarana koji mi ispriča sve ovo što ću opisati. No, iz poštovanja prema njemu i njegovoj supruzi ipak ću u tajnosti ostavit njegovo ime, a evo zašto sve ovo i zapisah.

       Većini naših dobrih Bošnjaka koji se, igrom sudbine, nađoše na ovom petom kontinentu zbijajući svoje, sada već, imigrantske  redove, poznato je da je donedavno bila velika javna “hajka” na Seada Šahbegovića, doskorašnjeg punopravnog člana Vijeća BH-organizacija, i to samo zato što je, opet javno, upitao svoju predsjednicu Vijeća: ”Zašto se manifestacija obilježavanja Dana Državnosti BiH, (koji ne postoji), održava uvijek na jednom mjestu?”, želeći pri tome reći na skupom i svima nedostupnom mjestu, a nema drugih ponuda, misleći na jeftinije!?

 
Kako već golemo dijete odviknuti od dojenja?
Nedjelja, 19 Rujan 2010 15:55

Nadan Filipović

Prije otprilike mjesec dana obratila mi se jedna zemljakinja sa pitanjem kako da od dojenja odvikne svog sinčića starog dvije i po godine? Istaknula je da ima dvoje starije djece koju je takođe dojila, ali samo dok nisu napunila punu godinu. Ovaj sinčić, “treća sreća” i “zlato mamino”, izgleda da se navikao i baš mu je bilo lijepo, te, po svoj prilici, zadugo nije mislio prestati. Mama je poslušala savjete naših žena koje sve znaju pa je mazala bradavice dojki limunom, iscijeđenim sokom od bijelog luka, pa bilesi i sokom od fafarona, ali ništa.Taj njen ljubimac i ljubitelj majčinog mlijeka skoro sve jede kao džomba, ali opet i kad se nahališe, nastavi letati za materom fatajući se stalno njenih grudi iz samo njemu i njoj poznatih razloga.  

Kad sam shvatio da se ženi to produženo dojenje popelo na vrh glave, poslao sam joj ekspres poštom samo tri kapsule sa jednom sprašenom biljnom smjesom. Pošto se radi o našoj ženici koja nema baš plaho puno škole, to je nju ašćarile iznenadilo, pa me je nazvala i upitala: “Nadane, bolan ne bio, šta ću ja s ovim tabletama što izgledaju k'o oni naki antibiotici? Hoćul to njemu davati? 

 
Trhana (tarhana) čorba
Nedjelja, 19 Rujan 2010 15:50

Potrebno:

-          četiri jajeta,

-          sok od paradajza,

-          bijelo pšenično brašno,

-          jedna velika kašika masla,

-          jedna velika kašika brašna,

-          dva zrelija paradajza,

-          jedna litra mesne supe, a najbolja je goveđa,

-          sto grama trhane,

-          biber, so, aleva paprika

Priprema:

-          Od jaja, paradajz soka i brašna zamijesi se tvrdo tijesto. Neka stoji na sobnoj temperaturi pet dana. Potom se to tvrdo tijesto protjeruje kroz đevđir tako da se dobiju mrvice ili trhana (tarhana). Te se mrvice trhane suše u platnenoj, najbolje lanenoj kesi.

-          Od masla i brašna se napravi zaprška. Paradajz se izriba sa de dobije usitnjena masa i sok. Ukuha se sa zaprškom i cijela se ova masa doda u mesnu supu. Kuha se samo dok ne prokuha. Dodaje se trhana i kuha se još dvadesetak minuta, ali tako da trhana čorba samo kvrca na najtišoj vatri ili gasu. Pri serviranju se dodaje biber i aleva paprika. 

 
Tirit – pita
Nedjelja, 19 Rujan 2010 09:19

Potrebno:

-          tri jufke,

-          500 grama kokošijeg mesa bez kosti, najbolje je meso sa kuhanih vratova sa kožicom koje će dati masnoću,

-          250 grama tirita,

-          250 grama masla,

-          100 grama maslaca (putera) 

-          supa koja je ostala od kuhanja kokošijih vratova,

-          pola litre kiselog mlijeka,

-          200 grama brašna za tirit,

-          jedno jaje za tirit,

-          jedan decilitar slatkog mlijeka za tirit,

-          so i biber.

Priprema:

Napravite tirit od 200 grama brašna, jednog jajeta, jednog decilitre slatkog mlijeka i malo masla. Brašno se pospe po dasci. Jaje i mlijeko se dobro umute i s tom smjesom se prska brašno, a onda se sve to dlanom trlja da bi se dobile mrvice tirita.

Kokošije vratove s kožom treba kuhati u slanoj vodi sve dok se dobro ne raskuhaju i dok se ta kokošija supa ne upari na pola početne zapremine. Vratovi se izvade i ostave da se ohlade, pa se onda oćopa meso s vratova i dobro isitni.

Na dijelu masla se proprži tirit, a ostatak masla se otopi. Tepsija se treba dobro pomastiti, te se u nju slože dvije jufke koje se preliju otopljenim maslom. Onda se odozgo stavi nova jufka, pa se na nju stavi pola mesa i pola tirita, a to se sve dobro pobiberi. Povrh toga se stavi nekoliko jufki, a svaka se pomasti otopljenim maslom. Opet se stave dvije jufke, a na nju ostatak od pola mesa i pola tirita. Pita se završi sa tri jufke, a svaka se jufka pomasti otopljenim maslom.

Pita se stavi u rernu i peče, a kad je gotova, onako vruča se isječe na komade i onda prelije supom od kokošijih vratova. Onda se tirit – pita vrati u rernu i ostavi petnaest minuta se da se mesna supa upije u tijesto. 

Preporučuje se da se ohlađena tirit-pita prelije sa ucvrkanim maslacem.

 
Okololaktaška divlja svinja ponovo rokće po Beogradu
Srijeda, 15 Rujan 2010 15:26

Autor: Nadan Filipović

U intervjuu danom 13.septembra 2010. godine beogradskoj „Politici“ Milorad Dodik odgovara na slijedeće pitanje novinara Bore Marića:

- Posle Vaše nedavne izjave da se u Srebrenici nije dogodio genocid, postali ste ponovo meta žestokih napada. Na osnovu čega tvrdite da u Srebrenici nije bilo genocida?

Dodik, odgovara na jedan izuzetno cinično-primitivan način, karakterističan za bahatog četničkog jalijaša iz Lijevče Polja, valjda misleći da će svi Srbi sveta porauhati ovu njegovu moralnu ekspertizu:

-  Mi ne osporavamo da se u Srebrenici dogodio zločin zastrašujućih razmjera, koji nije smeo da se desi. Ali niko ne može da kaže da se taj zločin dogodio u ime RS, jer ni jedan republički organ nije doneo odluku o masovnom pogubljenju srebreničkih Bošnjaka. Nažalost, zločin u Srebrenici, koji se ničim ne može opravdati, snažno se politizuje i, da tako kažem, nastoji se izvršiti srebrenizacija proteklog rata, a time cele Republike Srpske i srpskog naroda. Mi to ne možemo dozvoliti i nastavićemo rad na utvrđivanju pune istine o ovom zločinu. Mi poštujemo sve žrtve, ali ako neko ne poštuje srpske žrtve, ni mi nemamo razloga da poštujemo njegove.

 
Narcis – cvijet iz naše bošnjačke bašće
Nedjelja, 12 Rujan 2010 06:39

Nadan Filipović

Narcis (Narcissus) je botaničko ime za vrstu proljetne lukovičaste biljke. Narcisa ima oko 26 divljih i nekoliko stotina kultiviranih vrsta. Cvjetovi mogu biti žute i bijele boje, kao i kombinirani, zvjezdastog oblika, jednostavni ili dupli. Legenda kaže da je ovaj cvijet nazvan po Narcisu, liku iz grčke mitologije, koji je živio u antičkom grčkom gradu Tespiji u Beotiji. Prema toj legendi on je bio prelijepi sin riječnog boga Kefisosa i nimfe Liriope, a po drugima, sin kralja Endimiona, utemeljitelja grčkog grada Elisa, i Selene, boginje mjeseca. Narcis je bio bezosjećajan, okrutan, arogantan, nekritičan, samoživ, bez ikakva razumijevanja za probleme drugih ljudi, i što je veoma bitno, nije se mogao zaljubiti u bilo koju djevojku. Kad je imao šesnaest godina, dok je lovio jelene, ugledala ga je i u njega se zaljubila nimfa Eho, kojoj je svojim odbijanjem slomio srce. Eho je zatražila od Nemezide, božice pravedne kazne, da kazni Narcisa na način da i on pati zbog neuzvraćene ljubavi. Nemezida je to i učinila, te je on jednoga dana, kada je umoran sjeo pored jezerca kako bi popio vode, na površini ugledo svoj odraz. Odmah se zaljubio ne znajući da je to zapravo njegov prelijepi lik u vodi, te je od tuge zbog neuzvraćene ljubavi umro na obali. Oni koji su tražili njegovo tijelo, na tom su mjestu našli samo cvijet – narcis.

 
Komentar Binga-efendije na neka ovdašnja pisanja
Subota, 11 Rujan 2010 18:31

Drage moje australiske dijasporlije, ustvari emigrantlije, džematlije, nedžematlije, prdsjenici, prdsjenice, beha pesimisti, beha optimisti, tragičari, komičari, priučeni keramičari, preškolati, školovati, neškolati, doškolati, braćo ste mi draga kojim je Bosnica makar i mrven na srcu evo vam se javljam iz Pertha gdje sam part-tajm imamčić, ko biva nakav aprentšip. Biće jamda i ful-tajm permanent pozišna samo bi pejšnt, sabur i u suru mumine, dok prođe ova frkuša i dok ne budne vake prevelke i eksplozivne ljubavi sprema islamu.

Ja ovdi u Australiji najtiviše ajlovju naše đeride, i one vavjek na vakat izlaze jednom nedeljno svake hefte. Ja najviše ajlovju kad iziđu naše novine pa hina ja ljepo prvo kupim, pa se pošljem ručka izvalim na sećiju, naredim mojoj hodžinici Behki da ne uključiva ni hajata, a ni pinka, pa isključim telefuna i onog za nosat malehnog šejtanskog nokiju svičofujem i na tenane čejfim i čitam najnovije šta piše unutri u našom magacinu.

 
“Hedija je najveći problem u Bosni“ – tako tvrdi jedan naš ovdašnji diplomirani filozof i magistar nauka
Subota, 11 Rujan 2010 18:27

Nadan Filipović

Bosna i Hercegovina se nalazi u trajnom stanju gomilanja i neriješavanja različitih problema. Ti problemi su toj državi nakaradno sklepanoj u Daytonu kao neki teški teret svezan za noge, teret zbog kojeg ne može napraviti niti jedan mali iskorak, a da se ne zaljulja i ne posrne. Toliko je tih nagomilanih i neriješenih problema u Bosni, da bi se malo ko usudio iste klasificirati i eventualno poredati na neku listu prioriteta za njihovo rješavanje, jer bi to bio Sizifov posao.

Odavde, iz Australije, međutim, ipak je došla nada da se našao neko sposoban, a još više kuražan, ukazati na to šta je najveći problem napaćene Bosne. Čitajući ovdje u Perthu jedan sasvim slučajno pronađen primjerak „Preporoda“ i to broj 16/858 od 15. augusta 2007. godine, a koji dobro čuvam, naiđoh na veoma opširan intrevju koji je novinaru spomenutog tjednika, gospodinu Selmanu Selhanoviću dala gospođa Senada Softić-Telalović, diplomirani filozof i magistra nauka. Važno je nekome, još rijetko neupućenom, napomenuti da je gospođa Softić-Telalović bivša predsjednica Svjetskog Saveza Dijaspore Bosne i Hercegovine i aščarile nezamjenjiva predsjednica Vijeća BH organizacija za Australiju.

 
« Početak«301302303304305306307308309310»Kraj »

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search