LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
ŠALE


Humoreska za subotu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 18 Kolovoz 2018 21:25

 

Bosna kod Omerdina PoljaKad “izda pamćenje”

Mehmed Meša Delić, Witten, Njemačka

Dole, na obali Bosne, kod starog Husanovića mlina koji više ne melje, na vrućem kamenju okupe se seoske starine koji se onda sunčaju i izmeđuse promuhabete.

Nekako su slični onim morskim račićima koji se uspentraju na stijenu da se sunčaju, spremni da umaknu čim se neko približi.

To je valjda i jedina prilika između, račića i starčića, jer ovi se sunčaju i ne misle da bježe, pošto ih niko i ne juri.

Blaženo opušteni, trude se da odozgo prikupe što više sunca, a odozdo, sa vrelog kamena, da upiju što više topline. Vele - nekako, se ljepše spavanakon sunčanja.

-Kol’ko ti imaš godina Šaćire? – upita jedan tek da nešto pita.

-Šta kažeš? Haaaa? – stavlja Šaćir ruku na uho.

-Kol’ko ti je godina, pitam?

-Ako sam dobro upamtio, biće ih 76... i da znaš, gotovo ih i ne osjećam, mislim te moje godine... Jes’ da sam mrven potvrd na ušima, al’, osim toga, sve je u redu...šućur Allahu… mada ne bi bilo loše da sam tvrd i na nekom drugom mjestu.

-Mene uši dobro služe – reče Omer.

-A kol’ko ti imaš godina? – umješa se sada i Suljo u razgovor.

-Rek’o bi’ da sam tri godine stariji od Šaćira, znam da sam ga često tuk’o, a to ne bih mog’o da sam mlađi od njega.

-Mog’o si bit’ jači?

-Mog’o sam, al’ nije to. Zna se red. U našem selu nikad nije tuk’o jači slabijeg, neg’ stariji mlađeg.

-I šta kažeš – interesuje se Šaćir – dobro čuješ?

-Rek’o sam već. Uši su mi k’o u zeca, ne mislim tako vel’ke, već tol’ko da mogu da hvatam sve što zuji, cvrči, huči, viče, pjeva, zapomaže.

-Znači nemaš nikakve probleme?

-Eh, kakav bih ja to čo’jek bio kad ne bih im’o problema? Imam ih i ja. Vid me ne služi najbolje. Moram da uzmem đozluke dok čitam ili radim nešto sitno.

-Ja sam načeo već osamdesetu. – veli Suljo, i još imam dobre uši i dobre oči i sve me dobro služi.

-Baš sve? – upita Omer podsmješljivo.

-Sve, baš sinoć pade mi nešto na pamet, pa kažem mojoj staroj: -A šta misliš, ljepotice moja, da se malo povaljamo, a...?

-A ona? A ona?

-Pogleda me nekako iskosa, pa se obrecnu na mene:

-Šta je tebi, matori?

-Pa l’jepo te upita.

-To ti misliš, pita ona mene: -Šta je tebi, matori? Pa zar, se nismo jutros povaljali.

A Suljo kao da ne primjećuje njihovu podrugljivost, dodaje: -Mene, vidite, izdaje pamćenje, a to nikako ne valja...

Ažurirano: Subota, 18 Kolovoz 2018 21:28
 
"Biseri" sportskih komentatora PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 22 Travanj 2018 10:57

 

mikrofonJoš nekoliko “bisera” sportskih komentatora

Mirko Kamenjašević za dvije godine suspenzije na Radio Sarajevu: "Vahidin Musemić u izglednoj šansi - i ništaaa ... Ali opet Musemić dolazi do lopte, udarac - i golman brani, lopta se odbija do Musemića koji upućuje snažan udarac lijevom nogom ... Prečkaaa!!! Musemić ovaj put glavom i opet je promašio, jeb'o mu ja mater smotanu!!!"

Milojko Pantić

Na utakmici Arsenal – Ajaks Bergkamp izlazi zbog povrete, a ulazi Patrik Vijera. Na ekranu stoji – 22 minutes. Milojko Pantić: “"U igru se sprema iskusni Minutes s brojem 22!"

Vladan Stojakovć

Igrala je reprezentacija Jugoslavije u Beogradu. Vladan Stojaković počinje sa prenosom: “"U počasnoj loži su i mnogi ugledni gosti i državnici na čelu sa Dražom Mihailovićem!" (umjesto Markovićem.)

Zvonko Mihalovski

Na jednom derbiju Partizana i Zvezde Zvonko Mihajlovski pravi uvod u prenos: “Stadion Partizana je pun, 50.000 ljudi. Zamislite, to je 100.000 dlanova!"

Srđan Knežević

Komentarišući žensku gimnastiku sa Olimpijskih igara: "Pa pogledajte dragi gledaoci ovo telo! Boginskaja je najvisočija od svih gimnastičarki i vidi se to na njenoj izduženoj figuri. Jednom rečju - žena!"

Komentarišući mušku gimnastiku: "Pogledajte samo kako je građen ovaj mladić. Svaka majka bi ga poželela u svome domu, a tek ti predratni švalerski brčići ..."

Miloš Topalović

Sa prenosa utakmice iz Istambula: “Dragi gledatelji, obratite pažnju: na stadionu u Istanbulu samo policijski psi nemaju brkove!?"

Nedeljko Kovinjalo

Utakmica Jugoslavija - Grčka, SP, u košarci, 1998: "Teško je bilo, ali kako kaže naš narod, sve je dobro što se loše svrši.”

Ažurirano: Nedjelja, 22 Travanj 2018 10:59
 
Radoznali komšija Slobo PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 08 Ožujak 2018 09:23

 

Klozetski prozorRadoznali komšija Slobo

Zapisao: Nadan Filipović

Posjetiše me jučer dragi gosti iz Doboja. Doputovali su u Perth kod kćerke, unuke i zeta da dočekaju rođenje praunuka. I dočekaše ga.

Helem, sjedimo u vrtu i kahvenišemo. Razvezao se eglen – vezak uspomena iz mirnodopskog vakta. Prisjećali smo se i onih kojih više nema, ali i onih koji su još živi, ali teško dostupni, jer su rasuti na “pet strana” dunjaluka.

I ovako ta simpatična pranana priča:

“U komšiluku, s desne strane bile su naše drage komšije, a najstariji među njima bio je dedo Avdo, kojeg smo svi oslovljavali sa Avdaga. Do Avdagine kuće su bile njegove prve komšije koji su se do 1991. godine deklarirali kao 100% - tni Bosanci, ali pravoslavci. Polovinom 1991 skoro svi dobojski pravoslavci odjednom postadoše Srbi, maltene veći Srbi od onih iz Srbije. Naime, Doboj nije bio izuzetak – tako je bilo diljem Bosne. Rat se mogao namirisati u zraku. A tog vrelog ljeta još vode nestade. Navodno, uzrok je bio neki golemi kvar. Nema vode danima.

Prozor WC-a Avdagine kuće bio je okrenut prema komšijskim tarabama. Avdaga se potrefio u WC-u, prozor WC-a širom otvoren, a neko ga od ukućana glasno zove – Dedo, dedo, evo te treba Rasim na telefon.

Avdaga glasno odvrati da se ne može odmah javiti jer je zabavljen u WC-u.

Tada se javi Slobo, komšijin najmlađi sin – Avdaga, hej Avdaga, da te nešta upitam. Već danima nema vode za napit' se, a kamo li guzu oprat'. Valja ti moj komšija sada tariguzom guzicu brisat'.

A Avdaga će sa WC-šolje, veoma glasno – Ne brigaj se Slobo, bolan ne bio. Pune samoposluge i granapi “Knjaza Miloša”. Kupio sam ja dvadesetak flaša. Dok je “Knjaza Miloša” mi se brinut' ne moramo kako ćemo guzu oprat'. I još je u zelenoj boci.

A iza taraba muk. Slobo se više ne oglasi.”

Ažurirano: Četvrtak, 08 Ožujak 2018 09:26
 
Dobar vic Jasenka Banjca PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 15 Prosinac 2017 10:50

 

Pjanac u krevetuPoslije jedne pijane noći

Jasenko Banjac, FB

Muž se budi mamuran. Otvara oči i na stočiću ugleda čašu vode a pored dva aspirina.

Na stolu pored kreveta ugleda ispeglanu odeću, zatim pogleda okolo i vidi da je cijela kuća čista i pospremljena!

Na stolu u kuhinji ugleda papirić gde je pisalo: "Dragi, otišla sam u kupovinu. Doručak je u rerni, sportske novine na stolu. Tvoja ženica!"

Tad dođe i sin i muž ga upita šta se desilo prošle noći.

Sin odgovara:
- Ah, ništa, došao si oko tri ujutro, pijan k'o zemlja, sapleo si se na stepenik i razbio maminu najdražu vazu i povratio u hodniku, pa si se zabio u vrata i sad imaš modricu na oku!

- Kuku meni, ali reci mi zašto je sad tako sve pospremljeno i mama nije ljuta?

Sin objasni:
- Pa kad te je mama odvukla u spavaću sobu i pokušala ti skinuti pantalone, ti si rekao: "Gospođo, pustite me na miru, ja sam oženjen"!

Ažurirano: Petak, 15 Prosinac 2017 10:52
 
Dobri vojak Švejk - jedna od knjiga koje su obilježile dvadeseto stoljeće PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 07 Lipanj 2017 09:24

 

svejk-2DOBRI VOJAK ŠVEJK (8)

ŠVEJK ODLAZI U RAT

U vrijeme kad su šume na rijeci Rabu u Galiciji gledale bijeg austrijske vojske preko Raba i kad su dolje u Srbiji austrijske vojske dobivale po stražnjici ono što su već odavno zaslužile, sjetilo se austrijsko ministarstvo vojske i Švejka, neka bi pomogao da se monarhija izvuče iz te nevolje. Kad su mu donijeli poziv da se za nedjelju dana mora javiti na liječnički pregled na Streljačkom otoku na Vltavi, Švejk je baš ležao u krevetu jer je opet patio od reumatizma. Gospođa Müllerová spremala mu je u kuhinji kavu. - Gospođo Müllerová - začu se iz sobe tihi Švejkov glas - gospođo Müllerová, dođite časak ovamo! Kad je dvorkinja prišla k njegovu krevetu, Švejk joj i opet reče tihim glasom: - Sjednite, gospođo Müllerová! U glasu mu je zvučalo nešto tajanstveno i svečano. Kad je gospođa sjela, uspravivši se u krevetu Švejk izjavi: - Ja idem u rat! - Djevice Marijo! - viknu gospođa Müllerová - a što ćete ondje raditi? - Borit ću se - grobnim glasom odgovori Švejk. - Austrija stoji vrlo loše. Na sjeveru neprijatelj već nadire prema Krakovu, a na jugu u Madžarsku.

-Dobivamo batine uzduž i poprijeko, pa me zato zovu u vojsku. Ta čitao sam vam jučer u novinama da su nam milu domovinu okružili tamni oblaci!

- Ali vi se ne možete ni maknuti!

- To ne smeta, gospođo Müllerová, poći ću u rat na kolicima. Vi znate onog slastičara za uglom, on ima takva kolica. Vozao je u njima prije nekoliko godina svoga hromog i zločestog djeda na svježi zrak. Vi ćete me, gospođo Müllerová, odvesti u rat na tim kolicima.

Gospođa Müllerová brižnu u plač: - Gospodine, da odem po doktora?

- Ne idite nikuda, gospođo Müllerová, ja sam osim tih nogu potpuno zdrava hrana za topove, a u ovo doba, kad Austrija stoji loše, svaki bogalj treba da bude na svojem mjestu. A sada nastavite mirno s kuhanjem kave!

I dok je gospođa Müllerová, zaplakana i uzbuđena, cijedila kavu, dobri je vojak Švejk pjevao u krevetu: Windischgrätz general sa vojnom gospodom prije ranog sunca otpočeo rat, hop, hop, hop! Otpočeli rat, usklikli ovako: Pomogô nam Isus Krist i Djeva Marija, hop, hop, hop!

Pod dojmom ove strašne ratničke pjesme zaplašena gospođa Müllerová sasvim je zaboravila kavu i dršćući po cijelom tijelu preplašeno je osluškivala kako dobri vojak Švejk i dalje pjeva u krevetu: S Djevicom Marijom i četiri mosta podigni, Pimonte, još jače predstraže; hop, hop, hop! Bila bitka strašna baš kod Solferina, prolilo se krvi, krvi do koljena; hop, hop, hop! Krvi do koljena, mesa na vozove, osamnaesta se ondje tukla regimenta; hop, hop, hop! Osamnaeste borci, ne bojte se nužde, ta za vama voze na kolima novce; hop, hop, hop!

- Milostivi gospodine, kao boga vas molim - začuo se iz kuhinje žalostan glas, ali je Švejk već završavao svoju ratničku pjesmu: Na kolima novce, u kočiji cure koja regimenta to uradit može? Hop, hop, hop!

Gospođa Müllerová je istrčala kroz vrata i odjurila po liječnika. Vratila se za sat kad je Švejk već spavao. Probudio ga neki debeli gospodin koji mu je časak držao ruku na čelu i rekao: - Ne bojte se, ja sam doktor Pávek iz Vinohrada - pokažite ruke - a toplomjer stavite pod pazuho… Tako pokažite jezik - još malo - držite jezik od čega je umro vaš gospodin otac i vaša majka?

I tako je u vrijeme kad je Beč želio da svi narodi Austrougarske dadu najsjajnije primjere vjernosti i odanosti, doktor Pávek propisao Švejku protiv njegova rodoljubnog oduševljenja brom i preporučio odvažnom i valjanom vojaku Švejku da ne misli na rat: - Ležite ravno i budite mirni, a ja ću sutra opet doći. Kad je sutradan došao, zapitao je u kuhinji gospođu Müllerovu kako se osjeća pacijent.

- Gore mu je, gospodine doktore - odgovori ona zaista tužno - noću je pjevao, s oproštenjem, kad ga je napala reuma, austrijsku himnu.

Doktor Pávek odluči da na ovaj novi izražaj pacijentove lojalnosti reagira povećanom dozom broma. Treći dan mu je gospođa Müllerová rekla da je Švejku još gore. - Po podne je, gospodine doktore, poslao po kartu ratišta, a noću je fantazirao da će Austrija pobijediti.

- A je li uzimao praške tačno po propisu?

- Još nije po njih ni poslao, gospodine doktore!

Pošto je sasuo na Švejka sijaset grdnji, doktor Pávek je otišao uvjeravajući da više nikada neće doći liječiti čovjeka koji odbija njegovu liječničku pomoć s bromom.

Preostala su još samo dva dana do časa kad je Švejk morao stupiti pred regrutnu komisiju. U to je vrijeme Švejk izvršio potrebne pripreme. Najprije je poslao gospođu Müllerovu da mu kupi vojničku kapu, a zatim ju je uputio slastičaru iza ugla da pozajmi kolica na kojima je slastičar nekad vozio svoga zločestog i hromog djeda na svježi zrak. Uto se sjetio da su mu potrebne štake. Na svu sreću slastičar je imao i štake koje je čuvao kao obiteljsku uspomenu na svoga djeda. Nedostajala mu je samo regrutska kitica cvijeća. I nju je pribavila gospođa Müllerová, koja je tih dana jako omršavjela jer je neprestano samo plakala. I tako se toga historijskog dana pojavila na praškim ulicama ova slika dirljive lojalnosti: stara je žena gurala pred sobom kolica u kojima je sjedio čovjek s vojničkom kapom na glavi i sa sjajnom kokardom na kapi mašući štakama. Na kaputu mu se blistala šarena regrutska kitica. I taj je čovjek, mašući neprestano štakama, vikao po praškim ulicama: - Na Beograd! Na Beograd! Za njim je išla gomila ljudi koja je neprestano rasla, počevši od neznatne skupine što se sakupila pred kućom iz koje je Švejk pošao u rat. Švejk je mogao konstatirati da su ga policajci koji stoje na raskršćima pozdravljah salutiranjem. Na Václavovu trgu narasla je gomila oko Švejkovih kolica na nekoliko stotina glava, a na uglu Krakovske ulice izlupala je ta gomila nekog njemačkog studenta koji je s njemačkom studentskom kapom na glavi doviknuo Švejku: - Heil! Nieder mit den Serben! Na uglu Vodičkove ulice umiješala se okonjena policija i rastjerala gomilu. Kad je Švejk pokazao kvartovskom inspektoru crno na bijelome da danas mora pred regrutnu komisiju, kvartovski se inspektor malo zbunio i, da spriječi izgrede, naložio dvojici konjanika da sprovedu kolica sa Švejkom na Streljački otok.

O čitavom tom slučaju pojavio se u „Praškim službenim novinama“ ovaj članak: RODOLJUBLJE BOGALJA. Jučer su prolaznici na glavnim praškim ulicama bili svjedoci scene koja krasno govori o tome da u ovo veliko i ozbiljno doba i sinovi našega naroda mogu pružiti najsjajnije primjere vjernosti i odanosti prijestolju staroga monarha. Čini nam se da su se vratila vremena starih Grka i Rimljana, kada je Mucije Scevola naredio da ga odvedu u boj ne mareći za spaljenu ruku. Najsvetije osjećaje i brigu očitovao je jučer krasno neki bogalj sa štakama, kojega je vozila na bolesničkim kolicima njegova starica majka. Ovaj sin češkog naroda, ne mareći za svoju bolest, javio se dobrovoljno u rat da dade svoj život i imanje za svoga cara. A budući da je njegovo klicanje. „Na Beograd!” naišlo na tako živ odziv na praškim ulicama, to odista svjedoči da Pražani pružaju najljepše primjere ljubavi prema domovini i vladajućem domu.

U tom je smislu pisao i „Prager Tagblatt“, završivši svoj članak riječima da je dobrovoljca bogalja pratila gomila Nijemaca koji su ga štitili svojim tijelima, da ga ne bi linčovali češki agenti antante.

„Bohemia“ je objavila ovu vijest sa zahtjevom da bogalj-rodoljub bude nagrađen, pa je obavijestila čitaoce da administracija lista prima za nepoznatog rodoljuba darove njemačkih građana. Ali iako prema tim trima novinama Češka nije mogla dati plemenitijega građanina, gospoda u regrutnoj komisiji nisu tako mislila.

Ažurirano: Srijeda, 07 Lipanj 2017 09:40
 
« Početak«12345678910»Kraj »

Stranica 1 od 45

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search