LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Category Blog Slatki ćevap
Slatki ćevap PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 07 Studeni 2010 09:39

Potrebno:

 

Janjeća plećka,

100 grama oraha – jezgre,

300 grama suhih šljive,

150 grama grožđica,

150 grama suhih kajsija,

150 grama suhih smokava,

Jedna velika kisela jabuka,

Dvije šolje šećera,

Cimeta, desetak karanfilčića

Priprema:

 

Plećka se dinsta oko sat vremena. Izvadi se, izdvoji se kost, a ohlađeno meso zajedno sa masnoćom se isitni na što manje komadiće.

 

Suhe šljive se preliju mlakom vodom i par minuta se kuhaju na laganoj vatri. Izvade se košpice. U svaku šljivu se stavi po pola jezgre oraha. U šerpu, a najbolje u glinenu posudu poredati sloj punjenih šljiva, pa sloj mesa, pa sloj grožđica, pa opet sloj mesa, pa malo suhih smokava

 

(usitnjenih), pa slkoj mesa, pa sloj suhih kajsija (usitnjenih). Sve to zaliti vodom, dodati dvije manje šolje šećera, dodati cimet i klinčiće i kuhati na laganoj vatri oko pola sata, prekriveno i uvezano pergament papirom na kojem se izbuši nekoliko rupica. Pred kraj kuhanja dodati jednu veću iskriškanu kiselu jabuku. Voće se ne bi smjelo prekuhati, pa da se raspadne, a vode treba biti dovoljno kako ćevap ne bi ostao suh.

 

Kad se slatki ćevap ohladi, ostavi se u frišider da ostane cijeli dan. Na vrhu posude se pojavi (ispliva) masnoća od plećke. Ta se masnoća pokupi kašikom. Servira se hladno kao desert. U frižideru može biti i desetak dana.
Što duže stoji slatki ćevap je sve bolji. Prste da poližete.

 

Možda vam je malo neobičan ovaj recept, ali dobro znajte da onaj ko ga jednom proba pripremi ga ponovo i to vrlo brzo. Vjerujte mi da je ovo pravo gurmansko jelo. Znali su naši stari šta valja.

 

Prijatno!

 

Ažurirano: Nedjelja, 07 Studeni 2010 09:48
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search