LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home FELJTONI Feljton o izraelskoj politici prema agresiji na BiH
Feljton o izraelskoj politici prema agresiji na BiH PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 10 Rujan 2013 00:50

 

Izrael – službeni stavovi o agresiji na Bosnu i Hercegovinu (5)

Nadan Filipović

Zvanična politika Izraela je bila tako orijentirana da se suzdržavala javnih komentara i optuživanja bilo koje od strana. Znači, izraelska zvanična politika nije zauzela neki stav koji bi bio naklonjen bilo Srbima, kao agresorim, bilo bosanskim Muslimanima, kao žrtvama agresije.

U augustu 1992. godine Šimon Peres je izrazio da je bio šokiran kad je čuo za postojanje srpskih koncentracionih logora, a njegova poruka je bila -  “Pozivam narode Jugoslavije da zaustave rat!” (Jerusalem Post, August, 7, 1992)

Na izjavu Šimona Peresa je reagirao Budimr Košutić, ambasador takozvane Jugoslavije u Izraelu, davši slijedeću izjavu Jerusalem Postu: „Koncentracione logore u Bosni i Hercegovini su uspostavili Muslimani i Hrvati, dok u područjima koja kontroliše srpski narod ne postoji niti jedan koncentracioni logor. Srbi su prikazani u potpuno pogrešnom svjetlu, a ne agresori na srpski narod.” (Jerusalem Post, August 12, 1992).

Budimir Košutić je bio zamijenik premijera Srbije i nominiran je za predsjednika samoproglašene Srpske pokrajine Krajine. Prema podacima iz protokola i dostupne dokumentacije parlamenta te para-države, a čemu je kasnije pisano u tjedniku “Danas”, 18.jula 1995. godine, odlučeno je da Budimir Košutić bude postavljen za ambasadora u Izraelu, posebno „zbog značaja svejevrejskog uticaja u svijetu“. Tako je zadarski policajac-pozornik Milan Martić, kojeg su po zadarskim pijacama tapamtili po "grebanju", bolje rečeno prosjačenju, postao predsjednik SAO Krajine.

U listu „European“ Roger Faligot je naknadno napisao izvještaj o jednoj operaciji kada je trebalo izvesti većinu Jevreja iz Sarajeva u novembru 1992. Faligot je rekao da su mu agenti zapadnih obavještajnih službi potvrdili da je dozvola za izlazak Jevreja iz Sarajeva, odnosno njihovo napuštanje Sarajeva, bila uvjetovana snabdjevanjem armije Bosne i Hercegovine oružjem i kršenjem sankcija UN-a. (European, August 6, 1992)

Fagliot, međutim, nije nikada rekao od kojih je obavještajnih agencija dobio te podatke, te njegove tvrdnje ozbiljni analitičari smatraju trapavim i transparentnim lažima.

Ažurirano: Utorak, 10 Rujan 2013 00:57
 

Komentari  

 
0 #3 Zijo 2018-10-29 22:03
Vlado, dobro ti Zike napisa, ne pravi se ni ti ni ostali mutavi, a ja dodajem glupi. Srbi iz Srbije su bili agresori a Bosanski pravoslavci (Bosanski Srbi ili samo Srbi u BiH, izaberi sta ti odgovara) su bili I jos uvijek su "domaci izdajnici".
I da se razumijemo, nije u pitanju potreba Srba (pravoslavaca) da se okupe u jednu drzavu, poenta je da koriste genocid za ostvarenje tog cilja.
Citat
 
 
0 #2 Zike 2018-10-24 17:13
Normalno da su Srbi agresori kad su proglasili srpsku republiku BiH.
Vlado ne pravi se mutav, možeš ostati takav.
Citat
 
 
0 #1 Vlada 2018-10-23 22:28
Opet vi o Srbima kao agresorima! Pa ko je živeo u toj BiH nego Srbi, Muslimani i Hrvati. Onda su svi agresori! Koja vojska je tamo bila pre takozvane Armije BiH, jedinica HVO i raznoraznih privatnih milicija i vojske RS? Pa naravno JNA. Kad ste se otcepljivali od Jugoslavije onda je sve ok a kad neko hoće od vas da se otcepi onda su Srbi agresori. Dosta više sa tim glupostima!
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search