LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Feljton - Sve o alternativnim liječenjima raka Rak - alternativni tretmani i prevare
Rak - alternativni tretmani i prevare PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 13 Listopad 2013 12:49

Profesor doktor Di Bella i njegovo “liječenje” raka – prevarant na visokom nivou

Nadan Filipović

Takozvana Di Bella terapija, jedna forma neortodoksnog tretmana raka, izazvala je pravu histeriju u svijetu, naročito 1997 i 1998. godine. Tretman je nazvan prema Profesoru Luigiju Di Belli (1912 – 2003), penzionisanom fiziologu koji je živio u Modeni.Tretman je baziran na davanju smjese koja je sadržavala somatostatin, mega-doze vitamina, melatonin, bromokriptin, adrenokortikotropni hormone, te male doze ciklofosfamida i hidroksil uree. Doktor Di Bella je “telalio” po svim svjetkim medijima da ta njegova kombinacija bajage stimulira sve snage organizma što mu omogućuju da sam pobijedi rak. Tvrdio je da je na taj način izliječio na hiljade pacijenata sa različitim, pa i najtežim oblicima raka, ali nikad nije priložio nikakve dokumentacije ni kliničko-onkoloških rezultata koji bi potkrijepili te njegove nebuloze.Tako je Prof.Dr Silvio Garattini, šef Instituta “Mario Negri” u Milanu bez ikakva zaobilaženja jasno rekao da je Di Bellin tretman potpuno iracionalna smjesa supstanci, svakako praćen samo galamđijskim i senzacionalističkim tvrdnjama, a bez miligrama kliničkog pokrića ili bilo kakvog drugog dokaza. (Anonymous. More clinical judgment, fewer 'clinical' judges. Lancet 351:303, 1998)

Helem, jadni pacijenti i njihovi najbliži su u “stampedu” navalili doktoru Di Belli na vrata, a ovaj ih je sve dobro “počistio” u financijskom smislu riječi, a da ama baš nikome nije pomogao. Dođe jadna raja, vidi starca kako medi, “svaka mu zlatna”, obećava izlječenja, pa kako mu ne povjerovati.

Kad su italijanske vlasti, tačnije policija počele istrage raja je čak organizirala “dešavanje naroda” pred Di Bellinom kućom u Modeni sprječavajući državne organe da priđu doktoru čudotvorcu.Ti događaji su izazvali čitavu erupciju napisa po novinama, te emisija na raznim televizijama. Lavina je pokrenuta. Narod je počeo kritizirati italijanske političare, biva ne daju poštenu insanu, uz to profesoru i doktoru, da liječi ljude od raka. Čak je na državnoj televiziji 1998 bila organizirana debata između doktora Di Bella i italijanskog ministra zdravlja Rosy Bindija.Tom prilikom doktor je javno “razvalio” zbunjenog ministra i tako sakupio još masu poena pred italijanskim narodom, kao i šire. Ministar se “poklopio ušima po glavi” i javno rekao da će dozvoliti klinički trijal i to o trošku fondova Ministarstva zdravlja. Klinička istraživanja su isplanirana, utvrđeno je u kojim će se bolnicama izvoditi, ali, desilo se čudo neviđeno. Italijanski onkolozi su se odlučili da niko od njih ne uzme aktivno učešće u tim kliničkim istraživanjima jer bi, kako je rekao njihov predstavnik ili glasnogovornik, na taj način dali legitimitet Di Bellinim naučno neutemeljenim tvrdnjama.

S druge strane, pak, na italijanske bolnice koje su javno određene za klinička istraživanja navalila je masa pacijenata koji su se htjeli da budu uključeni u ta istraživanja. Konačno, pred pritiskom javnosti, italijanski onkolozi su nevoljko pristali da se uključe u kliničko istraživanje Di Belline terapije. Namjera je bila da se u klinički trijal uključi 2.600 pacijenata sa različitim formama raka. Javnost, kako talijanska, tako i svjetska je s nestrpljenjem očekivala rezultate, ali se odjednom pojavio golem problem. Naime, utvrđeno je da nije oformljena takozvana “kontrolna grupa” s kojom bi se mogli usporediti rezultati iz “Di Belline grupe pacijenata”. Di Bella je počeo po novinama i televizijskim programima iznositi “opravdane sumnje” da će talijanski doktori zbog ljubomore namjerno sabotirati istraživanje, a temperaturu je podigao do tačke ključanja izjavivši da je na njega pokušan atentat s ciljem da bude likvidiran, te da on sumnja da iza te konspiracije stoji ministar zdravlja i grupa onkologa, kao i neke farmaceutske kompanije.To je sve čak rekao i članovima Evropskog parlamenta, žaleći se na mnoštvo neprijatelja.

Međutim, u julu iste godine javnosti su predočeni rezultati iz regiona Lombardije, preciznije rezultati nakon tretmana Di Bellinom smjesom u 333 pacijenta oboljela od raka. Šta je utvrđeno? Samo jedan pacijent je imao poboljšano stanje (0.3%), 23% pacijenata je imalo teška povraćanja, proljeve, neurološke poremećaje, a kod 14% je došlo do pojava metastaza i terminalne faze bolesti. (Italian Study Group for the Di Bella Multitherapy Trials. Evaluation of an unconventional cancer tretament (the Di Balla multitherapy. British Medical Journal 318:224-228, 1999)

No, sve je bilo džabe! Ankete su pokazale da, usprkos tim rezultatima koji su razgolitili “efikasnost” Di Belline terapije, 67% Talijana čvrsto vjeruje doktoru čudotvorcu.

Redovi pred Di Bellinom kućom u Modeni su postajali sve duži i duži, u stilu “što je više doktorovih laži, on je nama sve draži i draži”! Doktor se nadekao para i para, toliko da mu ni čukununučad ne moraju brinuti financijske brige, a ni jedan jedini pacijent nije izliječen.

Umro je 2003 godine, a sprovod mu je bio impozantan. Ispratila ga je ogromna masa svijeta, ali u toj masi nije bilo ni jednog njegovog pacijenta. Mislim izliječenog!

Doduše, i danas ima varalica koje prodaju Du Bellinu terapijsku shemu, ne samo u Italiji, već širom svijeta, pa čak i ovdje, u Australiji.

Dok god ima hajvana ovaca, biće “snalažljivim čudotvorcima” i vune i mesine!

Ažurirano: Nedjelja, 13 Listopad 2013 14:04
 

Komentari  

 
+1 #1 kristian curanovic 2013-12-20 02:27
Neuroendocrinol ogy Letters valjda ne može svatko objavljivati

http://www.metododibella.org/cms-web/upl/doc//STATISTICHE%20MDB/STATISTICHE%20CARCINOMA%20MAMMARIO/NEL_32_5_2011_DiBella_000.pdf
a možete si pogledati i sve znanstvene i stručne radove na
http://www.metododibella.org/it/mdb/home.do
a svjedočenja pacienata na Facebooku

valjda vas netko iz farmaceutskih tvrtki dobro plaća, a ja vam iz prve ruke mogu reći, da je pregled puno jeftiniji od pregleda specialista u Hrvatskoj ili Sloveniji

bilo bi dobro kada biste se suzdržali neprovjerenih odnosno jednostranih komentara
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search