LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Historijske zanimljivosti
Historijske zanimljivosti
Subota, 23 Studeni 2013 08:34

 

Memorandum trojice bosanskih muslimana Adolfu Hitleru (3)

Pripremio: Nadan Filipović

Opšte je poznato, a Vama, Fireru, ponajbolje, kakav je veliki neprijatelj Vašim idealima crna internacionala. Ova moćna organizacija bori se tajno i otvoreno protiv Vaših ideja i Vašeg programa i znatno je doprinjela haosu i neuspjesima u ovoj državi. Pomenuti sveštenik Božidar Bralo, prvi povjerenik Pavelića za Bosnu, počeo je odmah da ometa same po sebi normalne tokove razvoja u Bosni.

On je izigrao Vaše nemjere i odredbe po pitanju Jevreja i počeo je odmah brojne Jevreje u Bosni, naročito u Sarajevu, gdje ih ima veoma mnogo i veoma bogatih, da prima u katoličku crkvu. Time je pokušao da ih zaštiti od onoga do čega je, nakon pobjede i osvajanja ove zemlje, moralo doći.

Za veoma kratko vrijeme sveštenik Bralo je u Sarajevu primio u katoličku crkvu 3.800 Jevreja. Kada su ovi osjetili da su zaštićeni, započeli su ponovo svoju izdajničku rabotu. Započeli su da organizuju četničke i ustaničke bande i da ih materijalno izdašno pomažu. Bog zna dokle bi ovi Bralini novopečeni katolici dospjeli svojom štetnom i izdajničkom djelatnošću, štićeni kao članovi rimokatoličke crkve, da ih hrvatske vlasti nisu najzad, na energično traženje njemačkih oružanih snaga, uputile u koncentracioni logor.

Kada je problem Jevreja kod nas konačno bio riješen, obori se crni kler na pravoslavne Srbe. Klerikalni ministri hrvatske države u Zagrebu, kao dr Mile Budak, dr Puk i, najzad, dr Viktor Gutić, politički povjerenik za bosansku Krajinu, započeli su na velikim javnim skupovima da drže huškačke govore protiv Srba. Posljednje pomenuti (dr Gutić) održao je na velikom skupu u Sanskom Mostu u maju 1941. govor u kome je doslovno rekao: „Ubijajte Srbe gdje god ih nađete. Za to vam dajem svoj blagoslov. Ja i naš Poglavnik, dr Pavelić.“ Poslije takvih duhovnih priprema započeo je sa djelima, i to na jedan osobito podmukao način, svojstven, uistinu, samo klerikalcima. Da bi jednim udarcem postigao dva cilja, naime da bi uništio nas muslimane u Bosni i Hercegovini, kao i pravoslavne Srbe, poslato je iz Zagreba nekoliko ustaških bataljona koji su nosili naše kape (fes) sa naređenjem da gdje god stignu, kolju i ubijaju Srbe, a da se za vrijeme tih pokolja međusobno dozivaju muslimanskim imenima. Ovaj pakleni plan imao je za cilj da se prikaže kako muslimani kolju i ubijaju Srbe.

Ova masovna ubistva Srba imala su za posljedicu da su oni, htjeli to ili ne htjeli, morali da bježe u šumu, usljed čega je onda došlo do ustanka. Ovaj zločin je imao loše posljedice i u susjednoj Srbiji, jer je dio Srba koji su tamo pobjegli, alarmirao javno mijenje zbog prolivanja krvi u Bosni, Hercegovini, Liki i Srijemu. Srpski narod u Srbiji, uzrujan viješću o tom prolivanju krvi, počeo je odmah da formira jedinice organizacije „Osveta“. Tako je došlo do toga da jedinice ove organizacije dođu u Bosnu i počnu da ubijaju i pljačkaju muslimansko stanovništvo u graničnim oblastima, koje je bilo potpuno nenaoružano, jer je, shodno naređenju, predalo njemačkim oslobodilačkim trupama svo oružje, pa čak i lovačke puške.

Ovi zločini, čiji su inicijatori hrvatski klerikalni političari nisu samo grijeh i udarac moralu čovječanstva, već su imali za posljedicu da čast viteške njemačke vojske bude umrljana, jer su njihovi podmukli ljudi u potaji stvar tako predstavljali, kao da rade u saglasnosti i po naređenjima njemačke politike. A kad je izbio rat sa Sovjetskom Rusijom, komunisti su iskoristili poteškoće. Tako je došlo do opšteg haosa, tako su srpski ustanici, rukovođeni neopravdanom mržnjom i osvetom prema muslimanima, pošli zajedno s komunistima protiv nas, jer smo svi bili prijateljski naklonjeni Nijemcima. Imali smo ogromne žrtve u krvi, oko 150.000 duša, i neprocjenjive gubitke u imovini.

Dok su nas tako srpski četnici i komunisti ubijali po zabačenim jazbinama i šumama, crni kler u gradovima nas je uništavao na drugi način. Proglasio nas je komunistima i počeo masovno da hapsi, naročito muslimansku omladinu. U zatvorima su se čuli krici kada su bezdušni crni agenti našu nedužnu braću i djecu šibali i zlostavljali i polumrtve ih odvodili u koncentracioni logor.

Ova crna mafija, koja diriguje u najvišoj hrvatskoj upravi, proglasila je nas Bosance komunistima, nas, koji smo tako često svoju ljubav i vijernost prema Vama i Vašoj velikoj ideji pokazivali i za vrijeme Jugoslavije i poslije njenog sloma. Prvi dobrovoljci iz hrvatske države, bili su svi odreda Bosanci-muslimani. Osim tih dobrovoljaca za istočni front, pohitali su muslimani i muslimanke na rad u Njemačku i na taj način pokazali svoje povjerenje i ljubav prema njemačkom narodu. Nisu samo Vama Fireru i Vašoj politici nanijete štete ovom lošom vladavinom u hrvatskoj državi, već su i Vašoj hrabroj vojsci nanijeti osjetljivi udarci. Danas u Hrvatskoj, a naročito u Bosni, svakodnevno od ruku ustanika padaju hrabri njemački vojnici. Da se nije počinila ta greška i u Hrvatsku, a naročito u Bosnu, uveo taj nepodnošljivi i bezumni režim, ustanak Srba možda ne bi izostao, ali on bi u svakom slučaju bio malih razmjera i sa neznatnim posljedicama.

Da se sa Bosnom postupalo onako kako smo mi očekivali, da su muslimani bili organizovani i naoružani pod rukovodstvom njemačkih oružanih snaga i da su bili pozvani da sarađuju u upravi, ne bi u Bosni došlo do svega toga.

 

Komentari  

 
0 #1 Hasan 2018-03-09 21:34
Nema nist gore od katolika braco.
Ja sam se s njiju borijo u Mostaru - to su zlikovci koje valja samo ubijat
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search