LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Poezija "Poezija"???
"Poezija"???
Utorak, 26 Studeni 2013 09:53

 

Kairski bazar

Niko Mirošević - Sorgo

Aziz Kadribegović, urednik “Preporoda”, objavio je ovu “pjesmu” prije nekoliko godina u “Takvimu”. Pjesmu-rugalicu je napisao Hrvat, Korčulanin, izuzetno prosrpski nastrojeni i velikosrpskom idejom zadojeni Niko Miroševć - Sorgo, inače prijatelj Ive Andrića.

Niko Miroševć - Sorgo je najprije bio konzul Kraljevine Jugoslavije u Klagenfurtu, te diplomatski službenik Kraljevine Jugoslavije u Vatikanu. Poslije rata je utekao u Švicarsku, a kad se vratio u Jugu dobio je sedam godina robije s prisilnim radom. Kasnije, kad je odrobijao svoju "gidu", živio je negdje u Istri.

Evo te pjesme i posvete.

“Kairski bazar" - posvećno mome prijatelju Ivi Andriću

Mujezin pjeva sure svome bogu
Alah da mu oprosti jerbo lažno pjeva
Nije to ljubavi već pjesma gnjeva
Poziva na kavgu, a odbija slogu.
Pastirova koza, vezana za nogu,
Oko sebe mlijeko nevješto proljeva,
A muhe se kupe, lijeni Arap zjeva
U prljavu svoju obavijen togu
U prašini gustoj djeca zamazana
Otresaju nečist sa čupave glave,
Dok džamija stara, ko krastava rana
Zapušteno zjapi, svjedok prošle slave,
K nebu se uzdiše miomiris gnoja
I Homerov masni dio ovnujskoga loja.

Ivo Andrić je odgovorio svome prijatelju Niki Miroševiću – Sorgi pismom u kome kaže: ''Naročito me veseli tvoja lepa zbirka pesama, u kojoj ima i jedna posvećena meni. Mene također ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni.'' (Preneseno sa sajta “Moforaja”)

Primjedba: Pa nismo svi totalno glupi da ne znamo ko je za neskrivenog antimuslimana Andrića bio “arapski varalica” i ko su “njegovi poklonici”, te koja je to sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti tih "poklonika arapskog varalice".

Jako teško za odgonetnuti!!!

I kad mi neki idioti pišu da je Andrić bio zaljubljen u Bosnu, ja takvima odgovorim: "Ako je i bio zaljubljenik u Bosnu, onda je bio zaljubljenik u Bosnu, ali bez bosanskih muslimana, baš kao što su stanovnici "republike genocidne" zaljubljeni u taj dio koji su genocidom, klanjima, silovanjima, pljačkanjima, uništavanjima "osvojili", odnosno dobili na poklon, kao "nagradu" od takozvane međunarodne zajednice.

Eeeej Hitleru, gdje si da vidiš da je došao vakat da se nacizam i fašizam više ne kažnjavaju vješalima i robijama, već se onim koji su u Bosni i Srbiji tebe "prekopirali", uz naklon i zahvalnost za "obavljeni posao" dadne na poklon pola jedne države. 

Vole je zločinci, zaljubljeni su u nju, samo neka je bez bosanskih muslimana!!!

 

Komentari  

 
0 #2 hajib 2018-05-29 06:52
Ne treba se mnogo brinuti za ovo.Bošnjaci su Bošjaci,Srbi su Srbi a Hrvati hrvati i tu nema nikakve promene.A da treba čuvati i egovati južnoslovenske pisce i kulturne radnike,to treba ,ali ne treba se klanjati ni Rimu,Ankari,Mek i ili Moskvi.što Andrić i kaže u svojim delima(Travničk a hronika).Svoji smo na svome i neće nam pomoći i Turci,i Rusi, i Latini
Citat
 
 
0 #1 Gianni 2013-12-02 03:55
Uh, uh - ubi me prejaka riječ...To za Andrića ne vjerujem - teška izmišljotina i volio bih da vidim izvorni tekst... Sada nam nije dobar ni Andrić, ni Njegoš, kao ni Meša - i opet ti izvanjci, koji znaju biti gori od ovih naših "bunarskih žaba"...Večeras, me nešto krenulo - naišla žuta minuta, pa je bolje prekinuti...
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search