LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Historijske zanimljivosti
Historijske zanimljivosti
Subota, 01 Veljača 2014 22:12

 

Nebeska Srbija i nebeski Srbi – časovi historije iz knjige Branimira Anzulovića (30)

Prevod i priprema teksta: Nadan Filipović

Strah transformiran u pauka – otrovni bestseleri

Mnogi intelektualci i teolozi u Srbiji osamdesetih godina prošlog vijeka u svojim su pisanjima, govorima i djelima pokazivali da su Srbi okruženi sa svih strana srbofobičnom okolinom, da srbofobija vlada svijetom, te da su na djelu velike zavjere koje su usmjerene na uništenje srpske nacije. Sve je to imalo odlučujuću mobilizatorsku ulogu za buduće ratove. Pjesme, novele i pozorišne predstave bile su jako oružje u širenju straha od uništenja. U stvari, sve je jasnije kada se prisjetimo da je, uoči rata, književnik Matija Bečković okarakterisao Srbe kao “ostatke poklanog naroda”. (Bečković Matija, Književne novine, Beograd, 15. septembra, 1989, 3)

Poznati filmski režiser Dušan Makavejev svjedočio je o pogubnim efektima te Bečkovićeve izreke. (Makavejev Dušan, Smrtoljublje, Druga Srbija, Beograd, Plato, Beogradski krug, Borba, 1992, 110-111)

Interesantna je činjenica da su mnogi pjesnici i književnici imali veoma aktivne uloge u kampanji za Veliku Srbiju. Naprimjer, u tom kolu su se našli psihijatar-pjesnik doktor Radovan Karadžić i prof.dr Nikola Koljević, jedna od vodećih političko-intelektualnih glava bosanskih Srba, sve do samoubojstva 1997. godine.

Pjesnik je bio i kamionđija Božidar Vučurević, te već spomenuti Matija Bečković, koji je prvi zatražio da se Srbima u Hrvatskoj podijeli oružje za “samoodbranu” od ustaša, a u stvari za oružanu pobunu.

Romanopisac Dobrica Ćosić postao je 1992. godine predsjednik reducirane Jugoslavije. Drugi romanopisac, Vuk Drašković, autor romana “Nož”, inače veliki borac za veliku Srbiju, bio je lider jedne od jačih političkih partija, kao i ministar vanjskih poslova. Romanopisac Antonije Isaković bio je vođa grupe koja je potpisala “memorandum” Srpske akademije nauka i umetnosti, itd.itd.  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search