LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Svi sveti Srbi, a među njima i Miloš Kobila, te i turski vazal Kraljević Marko
Svi sveti Srbi, a među njima i Miloš Kobila, te i turski vazal Kraljević Marko
Nedjelja, 26 Prosinac 2010 06:37

Nadan Filipović

Slobodan Mileusnić, upravnik muzeja Srpske pravoslavne crkve i sekretar Svetog arhijerejskog Sinoda u knjizi „Sveti Srbi”napisa: “Kao retko koji hrišćanski narod, pravoslavni Srbi su bili i ostali vezani za mošti svetih iz svog roda. U teškim vremenima Srbi su ostavljali sva svoja materijalna dobra i sa sobom nosili svetitelje: svetog Stefana Dečanskog, svetog kosovskog mučenika kneza Lazara, svetog cara Uroša i ostale... Oni su im, u novim staništima, bili duhovni nasad i istorijsko pamćenje. U ova preskrbna vremena ovi životopisi svetih neka posluže kao molitvena uteha i ugledanje na naše slavne i svetle pretke koji su svojim primernim i svetim životom zadobili najviše duhovne vrednosti.” Mileusnićeva knjiga sadrži opise 78 svetaca, od kojih je i šest žena.

 

Osim svetaca u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoje i sveštenomučenici ili kandidati ili pripravnici za svece, a to su episkopi, patrijarsi i sveštenici koji su stradali za hrišćanstvo. Nadalje postoji kategorija svetih velikomučenika koji su u toku života mnogo trpili, bili proganjani, zatvarani, osuđivani zbog odbrane pravoslavlja i Srpske pravoslavne crkve. Pored tih, uvjetno ih nazovimo, glavnih kategorija, postoje još i kategorije svetih mučenika, ispovjednika i prepodobnih koji imaju velike zasluge za očuvanje pravoslavlja i Srpske pravoslavne crkve. Do 1989 godine je na spisku Srpske pravoslavne crkve bilo 68 srpskih svataca, a do 2000. godine ta je lista proširena za novih deset svetaca, tako da ih ima ukupno 78, ako u međuvremenu taj spisak nije još proširen nekim najnovijim svetoproglašenicima.

Međutim, nekako na mala vrata među svete ljude Srpske pravoslavne crkve progurana su i dva lika iz srpske mitologije, a to su Miloš Kobila kojeg su Srbi prekrstili u Miloša Kobilića, pa onda u Miloša Obilića, a društvo mu pravi glavom i bradom Kraljević Marko, kojeg je “najbolje opisao” Radoje Domanović, kojem ja dodadoh zasluženu titulu “der Grosse”. 

Naime, u Srba je od davnina uobičajeno da svoje svece prikazuju na freskama, ali eto, u Markovom manastiru blizu Skoplja, iznad južnog ulaza se nalazi freska Marka Mrnjavčevića, alias Marka Kraljevića, koji se na zidu razbaškario u društvu sa pravim svecima. Otkud da se nađe pronsirani i vijerni turski vazal na freski u pravoslavnom hramu? Historičari, pa i oni srpski, dobro znaju da je Marko Mrnjavčević sin kralja Vukašina koji je poginuo u Maričkoj bici 26.septembra 1371. godine, bici koja je u stvarnosti bila Kosovo prije definitivnog Kosova bio odani turski vazal. Od te godine Marko Mrnjavčević je bio ništa više nego samo turski vazal koji je vladao malim područjem u zapadnoj Makedoniji. Poginuo je 17.maja 1395. godine u bici na Rovinama  zdušno se boreći, zajedno sa drugim turskim vazalima, Stefanom Lazarevićem, Konstantinom Dragašem i Konstantinom Balšićem na strani Turaka protiv Vlaha princa Mirče Starijeg (Mircea ćel Batrn).

Nadalje, u manastiru Grabovac, južno od Niša, na zidu pored olatara stoji freska kneza Lazara, a s njegove desne strane se nalazi freska Miloša Kobile, kojeg su Srbi kasnije nakratko preksrstili u Miloša Kobilića, a kasnije i sve do dana današnjeg u Miloša Obilića. Zamislite, Miloš Kobila na toj fresci ima aureol oko glave, a u dnu freske jasno piše “Sveti Miloš Obilić”. I u Hilandaru, srpskom manastiru na Atosu u Grčkoj takjođe postoji freska koja Miloša Kobilu prikazuje kao sveca.

Miloša Kobilu, alias Miloša Obilića Srbi i danas slave zbog, po njima herojske akcije, a u suštini podmuklog trika u herojskom samožrtvovanju. Prema jednoj od verzija Kosovskog mita Miloš Kobila je u toku Kosovske bitke došao pred šator sultana Murada Prvog pretvarajući se da želi postati sultanov vazal. Kada mu je dopušteno da uđe u sultanov šator on je na brzinu izvadio jatagan i ubio sultana Murada. I upravo zbog tog podmuklog i neviteškog ubojstva Srpska pravoslavna crkva predstavlja Miloša Kobilu kao sveca.

Ne bi me iznenadilo da Srpska pravoslavna crkva u bližoj ili daljoj budućnosti ne proglasi za svece i Slobodana Miloševića (Sveti Slobodan), Radovana Karadžića (Sveti Radovan), Željka Ražnjatovića  (Sveti Arkan), Vojislava Šešelja (Sveti Vojislav ili Vojka), itd.itd. Vale, kad sveci mogu biti podmukli ubojica-atentator Miloš Kobila i turski vazal i epski kabadahija Marko Kraljević, zašto ne bi mogli da se posvete i gore navedeni srpski heroji. Kakvih Srbi imaju sve svetaca, vala i za ove ima mjesta na toj podugačkoj svetačkoj top-listi.

 

Komentari  

 
-3 #2 Agathonikos 2012-09-04 07:26
Gospodine Nadane, imate pozdrav od gospođice Emt hehheehh
Citat
 
 
-3 #1 Agathonikos 2012-09-04 07:24
Господине Надане, имате поздрав од госпођице Емт хеххее
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search