LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Category Table Književna sehara – projekt Jasne šamić koji je zaista vrijedan naše pažnje
Književna sehara – projekt Jasne šamić koji je zaista vrijedan naše pažnje PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 26 Prosinac 2010 06:43

Nadan Filipović

Jasna Šamić je književnik, doktor nauka sa Univerziteta Sorbona, autor niza naučnih i stručnih radova, pisac niza romana, zbirki pjesama, kritičkih osvrta, eseja, itd. Živi kao slobodni umjetnik na relaciji Pariz – Sarajevo. Bila je univerzitetski profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te na Univerzitetu Marc Bloch u Strasbourgu. Jasna Šamić je perfektan znalac francuskog, arapskog i turskog jezika, ekspert je za sufizam, derviške redove i islamski misticizam. Na golemu žalost naše nekadašnje, a danas po cijelom dunjaluku rasijane intelektualne elite, u uveliko poseljačenom Sarajevu i uopšte generalno ruraliziranoj Bosni i Hercegovini, takvi „velikokalibarski“ intelektualci kao što je Jasna Šamić nisu potrebni, čak dapače, samo njihovo prisustvo u „prijestolnici Federacije“ uopšte nije poželjno. Uostalom, šta će jedan briljantni intelektualac kakav je spomenuta gospođa Šamić među pigmejcima čiji će „radni“ vijek označiti definitivnu propast nekad renomiranog Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta čiji rektor sam za sebe telali da ima na stotine naučnih radova, ali ne govori da su to papirići limitiranog lokalnog ili minderskog značaja koje može pokazivati samo po sarajevskim sijelima ili među stranačkom ili plemenskom sabraćom. Kakav Univerzitet, takav rektor, ili obrnuto!

 

Jasna Šamić je nedavno utemeljila e-časopis, odnosno internet magazin „Književna sehara“. To je časopis za književnost Balkana čiji je jedini kriterij estetski. U Sehari su postavljena djela renomiranih književnika, a možete pročitati prozne uratke, poeziju, kritike, eseje, itd., naprimjer Mirka Kovača, Marka Vešovića, Tvrtka Kulenovića, Ferida Durakovića, Senadina Musabegovića, Davora Beganovića, Predraga Fincija, Borisa Novaka, Filipa Davida, Tomaža Šalamuna, Jovana Nikolaidisa, Andreja Nikolaidisa, Josipa Ostija i mnogih, mnogih drugih majstora pisane riječi. Kako urednik časopisa, Jasna Šamić, kaže „časopis je otvoren za sve ljubitelje lijepe riječi i sve talentovane i demokratski raspoložene autore kojima je ljubav prema literaturi iznad svih drugih vrijednosti.“ Osnovni cilj časopisa je borba za slobodu lijepoga!  Nažalost, u toj borbi za slobodu lijepog nije bilo mjesta i vjerovatno uredničkog vremena za davanje „zelenog svjetla“ nekim hrabrijim amaterima da se i njihova djela, svakako ako zadovolje visoke kriterije, pojave na stranicama Sehare. No, vjerovatno će urednik prof.dr Jasna Šamić naći neko riješenje i za one koji bi imali petlje oprobati se i u tom časopisu gdje je „ljestvica postavljena povisoko“, svakako ne bez razloga.

Ukoliko želite prelistati Književnu seharu adresa je www.balkan-sehara.com

Nećete se pokajati!

Ažurirano: Nedjelja, 16 Siječanj 2011 19:12
 

Komentari  

 
+2 #1 Yasmine 2012-04-22 03:09
Poštovani g. Filipovicu,
Rado citam sve Vaše "pisanije", osjecam poštovanje, a nerijetko i ogromno divljenje prema Vašoj erudiciji. Ali, zaboga: napisati da neko zivi "na relaciji", tu - što bi rekao jedan ovdašnji spisatelj - blazenopucku, od novinara rado prihvacenu verbalnu skalameriju - skroz odudara od svega. Kao i hvalospjevi opcim mjestima koje nam štovana Šamicka nudi kao "prvu studiju o sufizmu", a knjiga i studija o sufizmu mi ovdje imamo samo malo manje od knjiga sa receptima i onih o ezoteriji. I ta kritika Univerziteta - nekako uopce ne paše Vama da dijelite lekcije ljudima u BiH kako da zive. To je najlakse iz bijelog svijeta ciniti. Dodjite pa se nosite sa ovim ovdje - nezaposlenošcu, besparicom, politicarima, pa i sa Univerzitetom. "Na strašnome mjestu". Sve najbolje!
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search