LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Historijske zanimljivosti
Historijske zanimljivosti
Utorak, 29 Travanj 2014 10:00

Diplomatsko predstavništvo Nezavisne države Hrvatske u Beogradu (1941-1944)

Nadan Filipović

Dok su ustaški koljači masakrirali Srbe po NDH, tadašnja je srpska država na čelu sa Milanom Nedićem imala niz veza sa Pavelićevom “nezavisnom državom Hrvatskom”, te svakako i diplomatske odnose.

„Konzularno predstavničtvo Nezavisne Države Hrvatske“ se nalazilo u samom centru Beograda u zgradi pošte kod Narodne skupštine u Beogradu. Adresa konzulata je bila: Prestolonaslednikov trg broj 12. Konzulat je imao tri zaposlena službenika.

Diplomatsko predstavništvo NDH je imalo i svoj diplomatski auto na čijim su prednjim blatobranima lepršale zastavice NDH, a na zgradi u kojoj su obitavali stajao je hrvatski grb sa ustaškim znakom.

Milan Borković u knjizi o Nediću o tome kaže: U Beogradu je već od prvih dana okupacije bio uspostavljen konzulat NDH, koji je praktično bio obaveštajni biro vlade NDH. Više se bavio prikupljanjem podataka o snazi NOP-a i četničkog pokreta u Srbiji, nego što je zastupao interese hrvatskog stanovništva u Srbiji“. (Milan Borković, Milan Nedić, Centar za informacije i publicitet, Zagreb, 1985)

Prvi zvanični predstavnik NDH u Beogradu je bio domobranski satnik Josip Lončarević koji je već krajem aprila 1941. doputovao u Beograd kao zvanični predstavnik NDH. (Nikica Barić, Politika NDH prema Srbiji, M.Kaldana, Zagreb, 1996)  

 

Zvanični ustaški diplomat vicekonzul Tihomir Vincetić, koji je direktno odgovarao ministru vanjskih poslova NDH Dr Mladenu Lorkoviću, doputovao je 25. 7. 1941 u Beograd. Kasnije je NDH-konzulat preselio u Dobračinu 22, također u centru Beograda. (Vladimir Dimitrijević, Ustaše u Beogradu. O čemu je reč?, Novi standard, 6.2.2013)

U aprilu 1942. godine u Beograd je stigao Dr Ante Nikšić, novi Pavelićev diplomatski predstavnik u Srbiji. Odmah nakon dolaska konzul Nikšić je bio posebno uznemiren pjevanjem pjesama rugalica Anti Paveliću i o tome je redovito izvještavo nadređene u Zagrebu. Posebno ga je iritirala pjesma koja se pjevala po Beogradu:

Paveliću, žalosna ti majka

Neš se dugo poglavnikom zvati

Sve zbog tvoga krvavog terora

Što ga Srbin pretrpiti mora

Ciganka je porodila bika

Glava mu je ko u Poglavnika!

Posebne proteste konzul Dr Ante Nikšić je uputio u oktobru 1942. godine kad je neko na kapiju NDH-konzulata okačio naslovnu stranu ustaškog časopisa za decu „Smilje“, a na čijoj je naslovnoj strani bila fotografija sa potpisom “Poglavnik Dr Ante Pavelić - veliki ljubitelj djece” , a preko lika ustaškog poglavnika bio je nacrtan „četnički znak“ i napisano Smrt svakom Hrvatu.

Predstavnik ustaškog konzulata čuo je, opet s krajem 1942, kako dvojica gimnazijalaca pred konzulatom pjevaju okupljenom narodu:

Paveliću, ti si pseto

Platićeš nam ovo leto

Ti izbeći nemaš kuda

Planine su srpske svuda

Paveliću, al si lep

Sa kuće ti spao crep

Sa lica ti pala maska

Mrcino hrvatska.

Konzul Nikšić se žalio njemačkim višim oficirima što Srbi vrijeđaju savezničkog im poglavnika i Nijemci su uhapsili tu dvojicu gimnazijalaca.

Konzulu Nikšiću je, naprimjer, smetalo ime kafane „Mostar“, jer zaboga, Mostar je u NDH. Nije podnosio ni pjesme o Sremu na Radio-Beogradu, jer zaboga, i Srem je u NDH, pa je molio Nijemce da najstrožije zabrane emitovanje takvih pjesama na beogradskom radiju. Posebno je bio ljutit i protestovao je zbog činjenice da su Srbi povrijedili „hrvatski državni teritorij zato što su na Adi Ciganliji, koja je tada pripala NDH, sjekli drva za zimu.

Konzul Nikšić se posebno radovao glasinama iz njemačkih krugova koje su nagovještavale da Hitler namjerava Beograd sa Sremom, Banatom, Bačkom i Mačvom učiniti teritorijom njemačkog Reicha, a da će Srbi sebi morati da biraju drugi glavni grad.

Po odlasku Dr Nikšića iz Beograda, na mjesto konzula stiže Dr Ivan Gligo, koji nastavlja da izvještava Zagreb, mada manje opširno nego njegov prethodnik. Nadređenim u Zagrebu javio je 15. marta da komandant Nedićeve "Državne straže" general Borivoje Jonić često govori o Bosni da će opet biti srpska i da je „neprijateljski raspoložen prama Hrvatskoj. Navodi da Jonićev pomoćnik kapetan Jeftić, svima govori: „Srbija ostaje, Hrvatska prestaje, deviza je svakog srpskog patriote.

Dr Ivan Gligo javlja u Zagreb 15. januaru 1944. da je u Beogradu na djelu velika „protuhrvatska promičba, pri čemu se „Tita prikazuje kao Hrvata – dapače ustašu. (Aleksandar Vojinović, NDH u Beogradu, Naklada Pavičić, Zagreb, 1995)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search