LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Prilozi iz psihotoksikologije Prilozi iz psihotoksikologije
Prilozi iz psihotoksikologije

Mržnja

Nadan Filipović

Mržnja?

Prema definiciji Blaže Davidovića mržnja je mračni pokretač i izvrnuti motiv destruktivnog djelovanja apsurdno ostrašćenih ljudi. (Muda i mržnja, Javni servis.me, 8.12.2012). Blažo Davidović piše: “Mrzitelji su fanatici. Naime, oni se toliko poistovjećuju sa svojom mržnjom, da bez mržnje de facto ne postoje, stoga na svaki pokušaj da im oduzmete mržnju oni djeluju agresivno i uvrijeđeno.“

Onaj ko mrzi samo vreba priliku i situaciju da uništi sve one koji mu stoje na putu, posebice ako se radi o grčevitom grabljenju krpica socijanog značaja i pokušaja učvršćenja istog. Mrzitelji najviše mrze socijalne različitosti, jer svako drugo mišljenje osim njihovog je opasno, sumnjivo, ugrožavajuće i prijeteće. Dakle, oni koji drugačije misle od mrzitelja unaprijed su osuđeni na njegovu stalnu mržnju. 

Glupost i mržnja su sestre rođene koje na svom destrukivnom putu idu ruku po ruku - piše Dr Dušan Kosanović. (Dođe mi da poludim- knjiga eseja, Beograd, 1997)

Mrzitelji su osobe s kroničnim nedostatak emocionalne inteligencije i odsustvom empatije. Kada se dokopaju bilo kakvog komadića vlasti ili “uzvišenijeg” mjesta u socijalnoj okolini, odnosno subjektivnog osjećaja nekakve moći, makar ona bila i lažna, obično kao svoj stil socijalnog ponašanja nametnu stalnu diktaturu mržnje kao neophodan faktor održavanja svog "društvenog statusa". Često se dešava da mrzitelji mrze svoje vlastite nedostatke, praznine i nesposobnosti kojih su duboko svjesni, pa nemaju nikakvog samopoštovanja, a prema Freudu u nedostatku samopoštovanja mržnja postaje nužna stranputica.

Mrzitelji, posjednici komadića nekakvog društvenog utjecaja ili iluzija društvenog značaja vrlo brzo upadnu u kronična stanja manje ili više izražene paranoje. To kao rezultat ima nemilosrdna "visokoadrenalinska" proganjanja onih koji i najkonstruktivnijom idejom ili postignutim rezultatom vrijednim pozitivne ocjene šire zajednice “iskoče” i uteknu iz deluzivnog svijeta mrzitelja kojem je tada sveti zadatak - uništiti “neprijatelja”. U tom uništavanju nastradaju i oni koji socijalnom kabadahiji – mrzitelju nisu dali nikakva povoda, ali su mu, onako paranoičnom, “opravdano” sumnjivi kao potencijalni oponenti, dakle neprijatelji. Prema Krechu i Crutchfieldu suština mržnje je težnja za uništenjem objekata mržnje koji se nalaze oko mrzitelja. Patološka mržnja je često za ljude iz socijalne okolice potpuno nerazumljiva, blesava, ostrašćena, bizarna i maligna.

O mržnji je pisao i poznati psihijatar akademik prof.dr Jovan Rašković, koji smatra da patologija mržnje leži u poremećaju kognitivnih mehanizama kontrole emocija, pa nastavlja, da u najtežim slučajevima, posljedice mržnje nose obilježja destrukcije, kako za pojedinca, tako i za socijalno okruženje. Akademik Rašković nadalje smatra da je mržnja skoro uvijek izražena kod narcisoidnih tipova. U takvom slučaju, doživljavanje sebe u prekomjernoj ocjeni vlastite ličnosti (hipertrofija ličnog domena) uslovljava potrebu za stalnim podsticajima od strane drugih, a kada ti podsticaji izostanu, narcistička povreda selfa promoviše mržnju prema svima koji su se usudili da Narcisu ospore istaknut i viši položaj, a koji mu "pripada" po mjeri potpuno pogrešne predstave o sebi. Udružena sa sredstvima moći, mržnja često može ići čak do potpune fizičke ili psihosocijalne destrukcije neistomišljenika jer se u kategorijama dihotomnog rezonovanja radi samo o “neprijateljima” i “izdajnicima”.

Toliko o fenomenu mržnje po akademiku Raškoviću.

Mržnju uveliko podstiče strah, jer mrzitelj nikad ne mrzi onog koga se ne plaši, već samo onog ili one kojih se boji. Mrzitelj prezir i ignoriranje okoline usmjerene prema njemu jako teško doživljava, a svaka nova istina o mrzitelju samo generira njegovu novu mržnju.

Normalni ljudi nikad ne mrze, već jednostavno preziru one koji su “vrijedni” njihova prezira, a u tu kategoriju svakako spadaju socijelne kabadahije – mrzitelji, neizlječivo otrovani najjačim otrovom – vlastitom mržnjom.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search