LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Priča PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 26 Prosinac 2014 21:29

20.Konjanik-112x103-ulje-na-platnuPriča djedovača (2) – akcija protiv Asip - age

Sande Dodevski, Đenovići, Boka Kotorska

Prađed mi Dode pojma nema ni o čemu. Već je i u godinama i vršnjak je Alfonsu Dodeu, francuskom književnika, ali je za razliku od Alfonsa, bajagi (prez)imenjaka, Dode je bio potpuno nepismen. Potpunoooo!

Prababa A,ltna nalaže u gnijezdu kvočku „putpudajku“ (ptica pčelarica) i s njom razgovara kao s čeljadetom. Šapuće joj da mora ležati na jajima, a neka se za „vodičku“ nimalo ne brine. Ona će joj vodu donositi. Kvočku nalaže u plevnji Trajka-Čarapana koji nema ništa protiv toga, i koji obožava Srbe i sve što je srpsko. Jakima smatra Bugarinom, a o prađedu Dodetu ne želi se izjašnjavati budući je on po njegovom mišljenju već potpuno izlapio...

Jakim se slavodobitno vratio u Gornje Jačince i obznanio da će uskoro morati seliti uz Krivu Rijeku i u torove, odnosno „bačila“ u kojima je su do prije dvije nedelje kmeti-čobani čuvali Asip-agine ovce. Kupio je Jakim Asip-aginu zemlju! Pogodio i u zlatu platio!

Odlaze u Donje Jačince!!!

Dode se guši u dimu kraj ognjišta. Ne obazire se na Jakimove riječi. Drugi mu sin Veličko zvani „Burča“, đelje nekakvo pruće od klena ili brijesta, nešto plete i mudro ćuti. Stojko daje hranu svinjama i već je pravi momak, možda čak i za ženidbu, ali još koliko sjutradan dobi poziv za askera u nizamu.

Valja mu prije zime u Jedrene na odsluženje vojnog roka.

Jakima to nimalo ne zabrinjava. Kupovina zemlje uz Krivu rijeku je tvrdo dogovorena i on već iz okola unajmljuje više parova bivola kako bi započeo sa oranjem Velike njive koja seže s jednog na drugi kraj korita Krive Rijeke. Na njenom se mjestu riječno korito suzilo uz sami Veliki brijeg, a sve ostalo prepustila plodnoj Velikoj njivi!!!

I oru tako Jakim i Stojko Veliku njivu sa unajmljenim oračima (ohohooo, šest pari bivola!), kada se iznebuha na bijelom konju pojavljuje pod trepetljikama lično Asip-aga. Žvače duhan, sve malo kahvaji ispljune i odmah poče ljutito psovati Jakima i galamiti da ga je ovaj prevario prilikom kupovine i isplate. Podgovoren od klečovskih Turaka pritišće Jakima da se dogovor poništi i prijeti puškom „berdankom“. Spreman je bio i opaliti iz nje, ali se Stojko prišunja konju iza sapi i u trenutku opaljenja udarcem ruke u kundak puščana se sačma rasprska u granama trepetljika. Puška pade na zemlju. Asip-aga se u tren primiri. Vidi, đavo odnese šalu, a u takvim situacijama može lako odnijeti i glavu. Sjaha. Sjede, sipljivo dišući, uz deblo trepetljike. Uz njega sjede Stojko, a Jakim ostade s kraja. Stoji. Oprezan! Ništa ne govore. Muk. Asip-aga je skoro pa pomodrio u licu. S krajeva drhtavih usana curi od duhana kahvaji pljuvačka. Jakim je bijesan. Kao da ga je nož ubo u stomak. Proradi mu i čir i jezik mu je skroz pobijelio. Bol mu dopire sve do kičme. Stojko duboko uzdiše kroz nos, ali i on ćuti. Ništa ne „čačka“. I, traje to beskonačno dugo!

Najzad, Asip-aga ćutke uzjaha konja, pušku metnu u tobolac, pa podbi konja uzengijama i natjera ga u lagani galop po ravnom putu kojim je Velika njiva presječena nadvoje. Iz prašnog oblaka koji se dizao za konjem čulo se: - O, kučko đaurskaaaa! Prokleta je ta zemlja! Neka samo to znaš!

Iza toga Asip-aga nestade prema Klečevcima i nikada se više nije povratio.

Ažurirano: Petak, 26 Prosinac 2014 22:01
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search