LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home O DERVIŠU DERVIŠ
DERVIŠ PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 04 Siječanj 2015 22:44

 

Derviš Sušić o Muhamedu Hadžiefendiću – podsjećanja (21)

Pripremio: Nadan Filipović

185px-Muhamed HadzifenficOsnivač i zapovjednik „Hadžiefendića legije“, nazvane kasnije Domobranska dobrovoljačka pukovnija u Tuzli, bio je Muhamed Hadžiefendić. Rodio se 1898, sin je trgovca i posjednika, završio je trgovačku akademiju, jer mu je otac bio namijenio trgovačku karijeru, ali je sin više volio vojnički poziv. Poslije srednje škole javio se dobrovoljno u austrougarsku vojsku. Iz Prvog svjetskog rata vratio se kao k.u.k. - poručnik. U Kraljevini Jugoslaviji nije se aktivirao kao oficir, ali je ispite polagao vanredno i postao major. Bavio se trgovinom, propagirao ideje Hitlerovog nacionalsocijalizma po čaršiji i za tezgom i – čekao svoj trenutak. U aprilskom ratu 1941. u Vodicama kod Sinja okupio je gomilicu pristaša iz svoje jedinice koja je razoružavala dezorganizovanu jugoslovensku vojsku, oružje slagala, a zarobljenike prikupljala da ih preda okupatoru.

Po povratku u Tuzlu s ponosom je, još agilnije nego prije, nastavio s pronacističkom i ustaškom propagandom. „Vojskovođi“ NDH Slavki Kvaterniku predao je temeljno razrađen plan o osnivanju dobrovoljačke muslimanske vojske, koja bi u lokalnim sjeveroistočnim relacijama stajala stalno na raspolaganju ustašama i Nijemcima. Dvadeset i drugog decembra 1941. zvanično je od ustaških vlasti osnovan „Dobrovoljački odred narodnog ustanka bojnika Hadžiefendića“. U martu iduće godine, jedinica dobija naziv „Zdrug dobrovoljačke legije Hadžiefendića“ (sastav šest bojni bataljona). U julu iste godine jedinica je preimenovana u „Dobrovoljačku domobransku pukovniju“. Hadžiefendić, i sam, i sa Avdanom Hasićem, zapovjednikom „Bojne branitelja Kladnja“, ustaškim vitezom, a predratnim lokalnim predstavnikom JMO i zamjenikom Mehmedovog brata Fehim – efendije (Spahe) na poslaničkoj listi, nastojao je da u svakoj većoj aglomeraciji muslimanskog stanovništva, u selima i varošicama, svoje Dom-do pukovnije. Tako će, na primjer, u Janji, formirati 18 aprila 1942. sedamnaestu satniju svoje pukovnije.

Odmora radi, navodim samo jednu vijest o „Zabavi muslimanske čitaonice u Janji“. Vijest je objavljena u „Osvitu“ br.45, od 10. Siječnja 1943m str. 4.

Pošto je „Zabavu“ otvorio mjesni povjerenik „Narodne uzdanice“...

„Drugi dio priredbe je nastavljen je preko puta u prostorijama pučkog učilišta gdje je zbog prostranosti zgrade, bio mnogo veći broj gostiju, posebno pak ovdje su zapaženi visoki častnici njemačke vojske. Naši visoki gosti, njemački častnici, živo su se zanimali za naše sevdalinke.“

Međutim, njemački „častnici“ su se zanimali, prije svega, za neke stvari važnije od sevdalinki na nivou mjesne organizacije „Narodne uzdanice“ u Janji, kao i u drugim tada sličnim bosanskohercegovačkim varošicama.

Predstojala je akcija za okupljanje dobrovoljaca za 13. SS diviziju iz ovakvih i seoskih sredina. Bojnik Muhamed Hadžiefendić zajedno s Avdanom Hasićem našao se ovdje, kao i u drugim mjestma, i 1941, kad je trebalo skupljati dobrovoljce za Istočni front, i 1941, kad se formirala 17. Satnija njegove Dom-do pukovnije, a njih dvojica naći će se i u pratnji muftije El-Huseina kad u aprilu 1943. godine bude obilazio ove i druge krajeve da agituje za upis dobrovoljaca za 13. SS diviziju.

Ustaška je štampa često pisala nepojamne slavopojke o bojniku Muhamedu Hadžiefendiću (kao i o Avdanu Hasiću). Bile bi te slavopojke komične da se ne radi o žrtvama, zločinima, izdaji i nevjerovatnom zaumlju. Pavelić je nastojao da Hadžiefendića zadrži na svojoj strani i pod svojom kontrolom. Nijemci, i „autonomaši“ pod protektorskom kapom, na svojoj.

Pavelić ga je odlikovao, a sarajevski „Osvit“ br.31 od 27. rujna 1942. godine, na strani 3. objavio je o tome:

„Junak istočne Bosne bojnik Hadžiefendić“

Tuzla, 22 rujna (1942, D.S.)

Viest o visokom odlikovanju osnivača i zapovjednika Domobranske dobrovoljačke pukovnije Tuzla, bojnika Muhameda viteza Hadžiefendića iz Tuzle, redom Krune Kralja Zvonimira III stupnja s mačevima, preniela se širom područja. Oni koji ne mogoše biti sudionici te svečanosti poslali su mnogobrojne brzojavke u kojima izrazuju svoju veliku zahvalnost Poglavniku i Vojskovođi na ovako velikoj pažnji prema svom narodnom junaku bojniku Hadžiefendiću. Po utvrđenom rasporedu počasne postrojbe 8. pješačke pukovnije bojnika Hadžiefendića zauzela su svoja mjesta sa častničkim zborom na čelu, među kojima su zapovjednik popunidbenog zapovjedničtva gospodin Janiček i zapovjednik 4. oružničke pukovnije, podpukovnk gospodin Mašek.

Točno u 10 sati domobranska glazba 8. pješačke pukovnije pukovnika gospodina Radla, koji je primio prijavak i obišao postrojbe pozdravivši ih ustaškim pozdravom „Za dom“ a postrojbe i prisutni odzdravili su mu gromkim „Spremni!“

Poslije obilaska i pozdrava postrojbi pukovnik gospodin Radl obratio se ovim riječima bojniku gospodinu Hadžiefendiću:

„Gospodine bojniče, naš dični Poglavnik naredio je da Vama za Vaš neumorni i nesebični rad na čuvanju naše mile Domovine Nezavisne Države Hrvatske predajem Vam ovo visoko odličje reda Krune Kralja Zvonimira III. stupnja sa mačevima kao znak vidnog priznanja vama i vašim legionarima za sve ono što ste ulinili i žrtvovali za Domovinu u zimi 1941. i 1942. godine i neka to bude ponos svim vašim legionarima, čitavom domobranstvu i svim građanima Nezavisne Države Hrvatske.“

Poslije parade odlikovani bojnik Hadžiefendić je u Stožeru svoje pukovnije, pred uzvanicima, održao sliedeći govor:

„Gospodine pukovniče, gospodo častnici i gospodo! Duboko dirnut visokim odlikovanjem dobijenim s najvišeg mjesta, dozvolite mi da vam se u znaku uzbuđenja i radosti zahvalim. Moj odjel postrojen u hladnoj i vjetrovitoj prošloj zimi, kasnije pretvoren u Zdru, pa u pukovniju, uspio je u najtežim vremenima po našu dragu Domovinu sačuva prostore između rijeke Save, Drine, Bosne i Krivaje od neprijatelja vjere, Boga i reda – od partizana. Živio Poglavnik!“

Iza toga nastalo je obće domobransko narodno veselje koje je potrajalo cijelog dana u Stožeru pukovnije. (potpis autora)

 

 

Ažurirano: Nedjelja, 04 Siječanj 2015 22:52
 

Komentari  

 
0 #1 Aljosa Mujagic 2015-01-05 04:07
Uvjek je bilo magaraca koji natovareni zlatom otvaraju sva vrata.Najzalosnije je sto je zaveo dosta Muslimanskog zivlja da se priklene izdaji i kolaboraciji sa ustasama i fasistima svih vrsta.Ipak vecina je ostala privrzena idealima oslobodilacke borbe i pridruzila se partizanskom pokretu u oslobodjenju zemlje i stvaranju FNRJ a kasnije SFRJ.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search