LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Historijske zanimljivosti
Historijske zanimljivosti
Nedjelja, 08 Veljača 2015 13:28

 

Sovjetski prijedlozi poglavniku dr. Anti Paveliću

(Tekst Jere Jareba što je objavljen u Časopisu za suvremenu povijest, br. 1 /1995, a naslovljen je ”Sovjetski dodiri s dr. Antom Pavelićem od septembra 1944. do februara 1945”)

Ante PavelićU jesen 1944. poglavnik Pavelić je primio povjerljivo izvješće od glavara stalnog trgovačkog predstavništva NDH u Zürichu, Josipa Milkovića. U tom izvješću Milković javlja poglavniku da ruska strana traži “dodir” za zaključenje eventualnog sporazuma. Ta sovjetska ponuda u svom izvornom obliku glasi:

“Vi trebate hrvatsku državu. Mi nemamo ništa protivno. Ako pristanete na naš prijedlog, mi ćemo priznati hrvatsku državu i nećemo ništa protiv nje poduzimati. Vaš režim ne zanima nas, i vi ćete imati našu potporu. Mi trebamo prilaz k Jadranskom moru i zato i prolaz za naše čete kroz vaše područje i to tako, da za vrijeme prolaza naših četa ne padne protiv njih niti jedan hitac s vaše strane.”

Sovjetska ponuda stigla je u vrijeme kad su saveznici tijekom ljeta 1944. na europskim bojištima sve uspješnije lomili njemačku vojnu silu (iskrcavanje saveznika u Normandiji i njihovo napredovanje na zapadu, te sovjetska ofenziva na istoku) i kad su se sovjetske snage preko Mađarske postupno približavale granicama NDH.

Namjere sovjetskog vodstva bile su posve jasne: sovjetske vojne snage treba dovesti što prije do jadranske obale, i to prije anglo-amerikanskih, i tako ih preteći u zauzimanju Trsta. Raspoloživa dokumentacija pokazuje da je Pavelić tu rusku ponudu odbio. Njemački zapovjednik na Jadranu admiral Joachim Lietzmann Pavelićevu odluku popratio je napomenom: “... jer vjeran vjekovnoj tradiciji svoje zemlje i njenoj zapadnjačkoj misiji, nije mogao raditi protiv svoga protukomunističkog uvjerenja, niti se ogriješiti o svoju političku prošlost, koja je već od 1918. stajala u znaku protukomunističke borbe”.

Međutim, sovjetska strana nije odustala od pokušaja da od Pavelića izbori prolaz Crvene armije preko NDH do istočne obale Jadrana. U martu 1945. Pavelić je primio pismo ruskog diplomata Aleksandra Efremovića Bogomolova (sovjetski veleposlanik kod francuske vlade u Parizu), koji u ime Sovjetskog Saveza obavještava Pavelića da bi SSSR priznao Nezavisnu Državu Hrvatsku uz stanovite uvjete.

To su: prvo, NDH će propustiti sovjetske trupe do svoje jadranske obale; drugo, NDH će dozvoliti slobodu rada Komunističkoj stranci; i treće, NDH će se obvezati, da neće nikada pristupiti nikakvom antisovjetskom savezu.

Pavelić je ponovno sovjetski prijedlog odbio. Upoznavajući dr. Stijepu Perića (bivšeg ministra vanjskih poslova NDH) sa sadržajem sovjetske poruke, Pavelić je svoje odbijanje popratio objašnjenjem, da bi ga komunisti prevarili, te da bi mu prvom prilikom zakrenuli vratom.

Da je vodstvo SSSR-a (a to znači Staljin) uputilo poglavniku Paveliću navedene prijedloge, postoji nekoliko potvrda od različitih osoba, koje je Pavelić o tome informirao. I sam je kasnije u emigraciji o tome javno progovorio. Uradio je to u razgovoru s talijanskim novinarom, objavljenom u listu Epoca (Milano) u oktobru 1952. (Taj je razgovor u hrvatskom prijevodu Pavelić tiskao u studenom iste godine u svom listu Hrvatska, koji je izlazio u Buenos Airesu.) Pavelić najprije potvrđuje podatak da su mu Sovjeti svoj prijedlog prvi put dostavili preko hrvatske trgovačke delegacije u Zurichu, pa dodaje da su mu potom ponudu donijela i dva časnika ruske vojske, koja se tada nalazila na mađarskoj granici, a koji su prešli preko borbene linije kao parlamentarci. Prema dostavljenom prijedlogu - piše Pavelić - Sovjetski Savez traži prolaz svojih trupa do Jadranskog mora, a za uzvrat bi garantirao hrvatsku neovisnost, pa bi poglavnik ostao na vlasti. Pavelić je talijanskom novinaru izjavio da bi prihvaćanje sovjetskog prijedloga značilo izdaju Hrvatske. Dodao je: “Moj hrvatski duh i duboka katolička vjera spriječili su da pregovaram sa Sovjetima, koje sam uvijek držao neprijateljima broj 1. Povrh toga nisam bio tako naivan, da bih povjerovao, da će Rusi zaista obećanje održati. Nije trebalo biti osobito mudar za predvidjeti, kakva bi bila sudbina Hrvatske, a i moja, da sam otvorio vrata kuće.”

Kasnije je bilo jasno, što su htjeli Rusi. Htjeli su, prešavši preko Hrvatske stići u Trst prije nego saveznici.

Posve je, dakle, sigurno da su Sovjeti potkraj 1944. i početkom 1945. u više navrata Paveliću dostavili prijedloge u kojima je glavna točka bila dozvola sovjetskim trupama da iz južne Mađarske prijeđu preko hrvatskog teritorija do istočne jadranske obale i do Trsta. Pavelić je to odbijao pozivajući se na svoja čvrsta antikomunistička uvjerenja. Uz to je izrazio i sumnju u iskrenost sovjetskih garancija. Očito nije vjerovao u mogućnost održanja NDH u sferi sovjetskog utjecaja. Nije vjerovao da bi ga Sovjeti zadržali na vlasti, koju je toliko volio, izrazivši se figurativno da bi mu prvom prilikom zakrenuli vratom.

Sovjetski prodor do Jadrana preko Hrvatske omogućio bi eventualnu sovjetsku invaziju u Sjevernu Italiju, a to bi pak imalo teške posljedice ne samo za Italiju, nego i za Francusku, gdje je Komunistička partija bila prilično jaka. U danim okolnostima općeg stanja na bojištima potkraj 1944. Staljinov prijedlog bio je ne samo vojno-strateški potez sračunat na što brže slamanje Hitlerove Njemačke, nego i dio sovjetskih planova za učvršćivanje poslijeratnog utjecaja u jugoistočnoj Europi. Nadmetanje SSSR-a s druga dva partnera u antihitlerovskoj koaliciji - Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama - za sfere utjecaja bila je konstanta u njihovim odnosima u cijelom ratnom razdoblju.

U traženju odgovora na pitanje u kojoj su mjeri ponuđena sovjetska jamstva za daljnji opstanak hrvatske države doista bila iskrena, valja podsjetiti na sovjetsku podršku Titovim partizanima i sovjetsku bezrezervnu opredjeljenost obnovi Jugoslavije. To je SSSR već utvrdio sa svojim saveznicima na Zapadu. Uostalom, sovjetski prijedlog Paveliću umnogome podsjeća na sličan prijedlog rumunjskom kralju 1944., a njegov završetak je poznat. Ratne operacije saveznika tekle su pobjedonosnim tijekom, a sudbina Nezavisne Države Hrvatske i nakon Staljinove ponude ostala je čvrsto vezana za sudbinu Njemačke.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • RUŠID - roman u nastavcima
  Mislio sam da imate cijelu priču na jednom mjestu. Onda ništa, zahvaljujem se na ovome što imamo. Že... Više...
  17.07.18 03:24
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Gospon Zike, rado bih Vam izašao u susret, ali nisam u kondiciji. Naime, pišem ovaj tekst nastavak p... Više...
  16.07.18 19:42
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane dragi, uz svo dužno poštovanje, molim vas da mi pošaljete tu priču na mail, da je pročitam na... Više...
  16.07.18 17:22
  Autor - Zike
 • Dijagnostički osvrt doktorice...
  Srbi be svojim ženama, odmah do onog Neznanom junaku, trebali podići spomenik i nazvati ga Spomenik ... Više...
  14.07.18 05:44
  Autor - Nihad
 • Priča
  Lijepa prica, sentimentalna. Mirza, malo ise koncentracije kod citanja. Kontraadmiral je izgubio nog... Više...
  05.07.18 00:20
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nihade, ne bi bilo neobicno da se upravo to desi. Ljudska priroda je nepredvidljiva, nije jedan ugnj... Više...
  05.07.18 00:12
  Autor - Zijo
 • Priča
  Sande lepa prica. Salom Elijas-Lelo je bio moj teca. Rodjen u Mostaru, Bio je oficir JRM. Nije koris... Više...
  04.07.18 03:19
  Autor - Mirza
 • Tahebo čaj i rak
  Ima izreka: "Davljenik se i za slamku hvata". A, bolesna osoba eto i za čaj. Ako pratimo kako i šta ... Više...
  03.07.18 14:59
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Tahebo čaj i rak
  Moj muž imao dobrocudni tumor iza uha 3 godine je pio čaj Taheebo i svake godine kada je išao na mag... Više...
  03.07.18 00:37
  Autor - Kathy
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Evo kladim se Zijo da ce nakon treninga u Jasenovcu, završiti ko Luburićeva kopija. Više...
  30.06.18 16:15
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na rijeku
  Nadanu se srdačno zahvaljujem da Bošnjačko oko (u)gleda moju rijeku Bosnu! Pozdrav i selam iz Witten... Više...
  30.06.18 15:44
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovani Meša, želio bih se još jednom zahvaliti na ovoj prelijepoj priči. Posjetitelji Bošnjačkog ... Više...
  22.06.18 21:17
  Autor - Nadan Filipovic
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovana/i, javljam se ne da bi nekome zahatorio, već da bi se zahvalio da ste ovo objavili i usput... Više...
  22.06.18 17:31
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • RUŠID - roman u nastavcima
  samovoz :lol: :lol: :lol: sepIri, bravo kad je ijekavski u pitanju, a ne ekavska varijanta sepUri. S... Više...
  21.06.18 16:18
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Haman da će, al će se valjda nekako izvuči i to u zadnji čas. Nemoj se ba pekmezit! Više...
  14.06.18 09:24
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nisam čitao par nastavaka ali sam zapamtio Rušida. Jooj, baš mi ga je žao... Nadane ako će ubiti Ruš... Više...
  13.06.18 22:27
  Autor - Zike
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Citam ovaj tekst i vidim kako se povjest ponavlja. Ponasnje ustaske vlasti ocjenjujemo kao fasistick... Više...
  12.06.18 03:22
  Autor - Heli
 • Podsječanje
  Zar je ovaj još živ? Ja sam njega doživljavao kao Miloševićev kadar (iako se on sa njim kasnije razi... Više...
  09.06.18 17:59
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Lijepo ali kasno napisano. Zasto ovo nije uslo u udzbenike povjesti da to zna svaki stanovnik bivse ... Više...
  06.06.18 21:16
  Autor - Heli
 • O bosanskom jeziku u Australij...
  Informativan I koristan tekst, posebno za negatore iz manjeg entiteta, jer mi u Australiji znamo ovo... Više...
  01.06.18 22:43
  Autor - Zijo
home search