LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Category Table Mistika i "mistika"
Mistika i "mistika" PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 11 Ožujak 2015 09:31

 

MistikaJovan Nikoldis o knjizi “Mistika i mistika”  - studije i ogledi

Izdavačka kuća Plima izdala je prije nekoliko godina, tačnije 2010, odličnu knjigu autorice dr Jasne Šamić pod nazivom “Mistika i mistika “, a sada je evo, ista ova knjiga ponovo ugledala svjetlo dana kod izdavača Buybook iz Sarajeva. Na prostoru bivše Jugoslavije nije do sada izašla studija ove vrste o sufizmu, a može se slobodno reći da u regiji općenito ne postoje studije o ovom duhovnom pokretu u islamu, pa je ova knjiga jedinstvena u tom pogledu (iako se mogu, naravno, naći raznorazni tekstovi o islamu i dervišima).

Oslanjajući se na svoje dugogodišnje naučno istraživanje, dr Jasna Šamić poredi, odnosno kontrastira islamski duhovni pokret, nastao u okviru islama, sufizam, i njegovu književnost, sa drugim svjetskim misticizmima i književnostima, raspravljajući o konceptima te orijentalne poetike, i dovodeći ih u vezu s onim što u drugim knjževnostima ima privid ovih, mističkih koncepata.

U knjizi ćemo pročitati i ovo :

„Mada ideja o Apsolutu, onakva kakva je načešće izražena u sufijskoj poeziji, najprihvatljivija za savremenog čovjeka, jer je On tajna, vrhovna tajna o kojoj ni jedna smrtnik nema pravo da govori sa izvješnošću, niti u njegovo ime, zbog svega što se danas čini u ime islama, neobično aktuelno zvuči i ona Stendhalova misao : „Jedino istinsko opravdanje za Boga je što on ne postoji“.

Ova knjiga je sigurno zaslužila da se ponovo pojavi u knjižarama u regiji, pogotovo što je crnogorsko izdanje odavno rasprodato. Mistika i mistika (eseji o Ljubavi, Ljepoti, Boli, Tajni)  

Dr Valery Minitsian                                          

Cilj Jasne Šamić je da napravi paralelu između sufijskih djela i djela zapadnih autora u kojima nalazimo na mističke koncepte, ali koji u osnovi to nisu. Otud i naslov knjige „Mistika i mistika“.

Zahvaljujući ovoj studiji, čitalac će razumjeti šta su to sufijski koncepti, a pogotovo šta je to Ljubav, koja je osnovna tema i ideja kod sufija (derviša). Ova ljubav predstavlja izuzetno jako osjećanje koje derviš gaji prema Apsolutu, ali se ta ljubav/osjećanje može takođe porediti i sa profanom ljubavlju koju osjeća svako ljudsko biće.  

Ova knjiga se može shvatiti kao studija namijenjena i specijalistima, orijentalistima, i širokoj publici; svako njeno poglavlje koje se odnosi na određeni sufijski simbol (koncept) može se čitati i kao zaseban esej o boli, ljubavi, smrti, smrti prije smrti, tajni, srcu, pogledu, ljepoti, itd.

Ažurirano: Srijeda, 11 Ožujak 2015 09:36
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search