LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alternativna medicina O pčeli i medu
O pčeli i medu
Nedjelja, 26 Travanj 2015 13:33

 

MEDMed kroz religije i med u islamu (5)

Mr. sci Vildana Semić Isaković, Sisak, Republika Hrvatska

Zdravstvene koristi konzumiranja meda

Zdravstvene koristi konzumiranja meda temeljene su na znanstvenim istraživanjima prožete kroz tradicionalna konzumiranja. Prethodno smo opisali tri osnovna pozitivna učinka meda na osnovu kojih se temelje sve zdravstvene koristi njegova konzumiranja.

1. Liječenje gastrointestinalnog refluksa

U studiji objavljenoj od strane profesora Mahantayya V Math, iz MGM Medical College, Kamothe, Navi Mumbai, Indija, u znanstvenom časopisu British Medical Journal, dokazano je da konzumiranjem meda u destiliranoj vodi pri temperaturi od 37˚C med značajno doprinosi smanjenju gastrointerstinalnog refluksa.

2. Liječenje dojenačkog gastroenteritisa

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu „British Medical Journal“, znanstvenici E. Haffejee i A. Moosa su imali za cilj dokazati da li med može utjecati na trajanje akutnog proljeva, i da li mogu med koristiti kao nadomjestak u oralnoj rehidraciji. Došli su do zaključka da med skraćuje trajanje bakterijskog proljeva u dojenčadi i male djece, te da se sigurno može koristiti kao zamjena za glukozu kod oralne rehidracije, ali u otopini koja sadrži elektrolite. Upravo ovo istraživanje je znanstveni dokaz za hadis Poslanika Muhammeda, a.s., opisan na početku ovoga članka.

3. Zacjeljivanje rana i opeklina

Dokumentirano je nekoliko slučajeva pozitivnog učinka meda na liječenje različitih otvorenih rana. Pregledni znanstveni članak objavljen u „The Cochrane Library“ pokazao je pozitivnu korist meda za liječenje opeklina, a glavni autor studije ističe da je „med puno jeftinije rješenje kod opekotina, osobito kod korištenja antibiotika koji uvelike imaju štetne nuspojave“. Ovo istraživanje pokazuje prethodno opisana antimikrobna svojstva meda. Isto tako, ista studija dokumentira slučaj dijabetičara koji je imao ponavljajući celulitis i stafilokoknu infekciju, a koju nije izliječio višemjesečnim korištenjem antibiotika. Nakon kontinuirane konzumacije meda, upala je počela jenjavati.

4. Med za liječenje alergija

Postoji nekoliko istraživanja koji ukazuju da med može biti koristan u smanjenju sezonskih alergija. Jedna placebo-kontrolirana studija, koja je uključivala 36 ljudi s očnim alergenima, utvrdila je da su sudionici bolje reagirali na liječenje medom u odnosu na placebo.

5. Med u liječenju bakterijskih infekcija

Iako je već prethodno naglašeno i objašnjeno antibakterijsko djelovanje meda, sljedeće studije potvrđuju tezu, ali pokazuju i vrlo zanimljive rezultate. Naime, 2010. godine znanstvenici iz Akademskog medicinskog centra na Sveučilištu u Amsterdamu izvijestili su časopisu „FASEB Journal“ da je sposobnost meda da ubijaju bakterije leži u protein zvanom defensin-1. (Spomenut i opisan u dijelu kemijski sastav meda.)

Studija objavljena u časopisu „Microbiology“ otkrila je da tzv. manuka med učinkovit u liječenju kroničnih infekcija rana, a može čak i spriječiti njihov razvoj uopće. Manuka med je posebna, dokazano najzdravija vrsta meda. Manuka med koji nosi oznaku UMF garantira originalnost meda, njegovo potvrđeno laboratorijsko istraživanje i podrijetlo. UMF oznaka potvrđuje prisustvo neperoksidne aktivnosti (NPA) koja nije pronađena ni u jednoj drugoj vrsti meda. Ta prirodno prisutna djelatna tvar čini UMF Manuka med tako posebnim i mnogi ga smatraju superhranom. To je monoflorni med koji pčele proizvode iz cvijeća s manukinog drveta (lat. Leptospermum scoparium). Na Novom Zelandu je istraživačka grupa sa Sveučilišta Waikato 1981. otkrila da manuka med ima stabilna, moćna i jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti meda.

Dr. Molan, profesor biokemije na Sveučilištu Waikato, potvrdio je da određene količine manuka meda sadrže nevjerojatne, prirodno prisutne spojeve, koji su stabilni i pri izloženosti visokoj temperaturi ili svjetlosti, a koji nisu pronađeni nigdje drugdje osim u UMF Manuka medu. Njegova neperoksidna aktivnost zaslužna je za njegovo blagotvorno djelovanje na ljudski organizam općenito. Također, manuka med ne zahtijeva vlagu ili kisik da bi bio djelotvoran. Prisutnost neperoksidne aktivnosti moguće je odrediti jedino posebnim vrstama znanstvenog mjerenja, koja su direktno povezana sa standardnim mjerenjima i određivanjem razine fenola. UMF pojedini faktor jednak je količini fenola, npr. Manuka med UMF faktora 5 ima istu učinkovitost,  kao i 5% otopina fenola, koji je poznati antiseptik. Manuka med, ima i druge djelatne tvari koji služe za borbu protiv raznih vrsta bakterija. Jedna od djelatnih tvari je methylglyoxal (MG). MG je tvar koja se može naći i kod drugih vrsta meda, ali, za razliku od  manuka meda, u vrlo, vrlo malim količinama. Kod manuka meda, MG potiče od izmjene drugih tvari – dihydroxyacetona – koji je u vrlo visokim koncentracijama pronađen u manuka cvijetu.

Dr. Rowena Jenkins i suradnici, sa Sveučilišta Wales Institute, dokazali su da manuka med ubija bakterije uništavajući ključne bakterijske proteine. Neke studije su pokazale da je manuka med učinkovit za liječenje MRSA infekcija. Da je manuka med jedan vid revolucije u svijetu antibiotika pokazuje istraživanje prezentirano na Općoj mikrobiološkoj konferenciji u Harrogate u Velikoj Britaniji. Profesorica Rose Cooper sa sveučilišta Wales Institute Cardiff je dokazao kako se Manuka med ponaša u interakciju s tri vrste bakterija koje najčešće napadaju rane: Pseudomonas aeruginosa, skupina A Streptokokima i meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA). Njezina grupa je utvrdila da med može utjecati na rast bakterija na različite načine i sugerira da je med atraktivna opcija za liječenje rana infekcija otpornih na lijekove. Manuka med može pomaže kod liječenja rezistentnih sojeva na antibiotike. Isto istraživanje je predstavljeno na Društva za opću mikrobiologiju na konferenciji u Harrogate, Velika Britaniji. Osim toga, jedno istraživanje je pokazalo da Manuka med može spriječiti zračenjem inducirani dermatitis u bolesnika oboljelih od raka dojke.

6. Med u liječenju kašlja

2007. godine napravljeno je istraživanje u Penn State College of Medicine koje je uključilo 139 djece i pokazalo da med od heljde nadmašuje lijek koji se koristi za liječenje kašlja – dekstrometorfan. Druga studija objavljena u časopisu „Pediatric“ uključuje 270 djece u dobi od jedne do pet godina s noćnim kašljem zbog jednostavne prehlada. U ovoj studiji, djeca koja su primila dvije žličice meda 30 minuta prije spavanja, rjeđe su kašljala, i mirnije su spavala u odnosu na one koji nisu dobili med.

7. Reguliranje šećera u krvi

Iako med sadrži jednostavne šećere, nije ni blizu jednak bijelom šećeru ili umjetnim sladilima. Njegova točna kombinacija fruktoze i glukoze zapravo pomaže tijelu i regulira razinu šećera u krvi.

8. Med kao probiotik

Neke vrste meda posjeduju velike količine probiotika. To uključuje i do 6 vrsta laktobacila i 4 vrste bifidobakterija.

9. Med kao izvor energije za sportaše

Dokazano je da se u 17 grama ugljikohidrata po žlici meda nalazi izvor prirodne energije koja je bolja od ostalih konvencionalnih izvora, upravo zbog svih hranjivih tvari u medu. Nacionalni odbor za med preporučuje dodavanje meda u vodu kao energetski poticaj tijekom vježbanja.

10. Med rješava probleme vlasišta i peruti

U studiji koja je uključivala bolesnike s kroničnim seboreičnim dermatitisom i peruti, sudionici su zamoljeni da utrljaju razrijeđen med s 10% tople vode na problematična područja i ostavite ga na tri sata prije ispiranja toplom vodom. Kod svih pacijenata svrbež je bio olakšan i nestao je u roku od tjedan dana. Kožne lezije su potpuno nestale u roku od dva tjedna, a pacijenti su pokazali subjektivno poboljšanje u gubitku kose.

 

Komentari  

 
0 #1 xrisos 2018-05-04 00:17
također zbog izrazitog antitumornog djelovanja dobar za mazanje čireva koji teško, ili nikako zarastaju i skloni su ka malignitetu.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search