LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Satira Kako naš Ogi vidi situ(v)aciju
Kako naš Ogi vidi situ(v)aciju

 

OgiBiće bolje al' u ku.cu

Ogi Karamehmedović, sarajevska raja, Melbourne

To je jarane samo jedna od zvrčki, a ima ih ba hipten. K'o fol sa auto-putem koji je treb'o imat' po tri trake, a naprave sa po jedvi, a za treću se rastale, otvaraju fiktivne firme na Cipru i tako izbjegavaju plaćanje poreza, prijevremene penzije , masa birokratije ,...... To jarane pomaže podizanje krize, međutim frka počinje ranije.

Vidiš poslije 2008. država je na sebe morala preuzeti dugove i gubitke njihovih privatnih i komercijalnih banaka. Sad neki su bili od MMF i Unije i to su ko povoljni na duži period otplate sa niskom kamatom 1-2 %, a neki od švabskih i francuskih privatnih banaka na 5-6 godina sa 5-9 % kamate. Prati ovaj rad! Te (švabske i francuske) banke uzmu pare od MMF ili kakvog penziodnog fonda na 30 godina sa 1.5% kamatom i sad tuše levatima na po pet godina sa tri puta većom kamatom. To ba nije pljačka i prevara! To se ba zove BIZNIS.!

Prati dalje.

One te zaduže, za naprimjer 1000, onda urade “hair cat” (to ti je termin koji se u finasijskom svijetu koristi kod rizičnih transakcija) ili po mahalskom – šišanje - pa ti na ruke isplate 900 jer kao ostavlju 10% u slučaju da moraju na brzaka da ih se riješe. Vidiš jarane, to ti je kod Grka islo i do 50%. Zaduže te milju, a dobijes 5 joja. Ja nešta kontam da je kod nas u Šeheru Ali Gaši zaglavio cvanciku Zenice zbog sličnih matematika …I Ali Gaši pokvareni kamatar i krimos! Bankari biva nisu kamatari i krimosi!

Sad ide dalje. Ni to sve ne dobiješ u parama već u primjeru Grčke u zadnjem paketu POMOĆI iz 2012 Švabe utuše 500 miliona u naoružanju i raznoj vojnoj opremi, a Francuzi samo 150. Vidiš, nebi to bilo loše da ti to treba, ali koji će ti racku kad si u NATO i kad poslije frke sa Turcima (Allah im dragi svako dobro dao i njima i sinu im Bakiru ) nisi im'o belaja nisakim. Sad ba u toj kupovini ne možeš se ti ni pogađati oko pojedinačne cijene već to ti je paket, po cigle, i tišu mišu. Vidiš naše komsije Grci su ti u NATU na drugom mjestu po procentu izdvajanja iz budžeta za potrebe armije sa cijelih 25% odma iza (za belaj u tuđoj avliji vazda spremnih) dragih nam Amera. Eeee, vidiš jarane u svim tim zahtjevima Grcima za smanjenje rashoda iz budžeta niko ba ne spominje uštede u tim troškovima. Kontaš, a kome bi onda oružje ba tušili … jok ba treba smanjiti penzije, rezati birokratiju, zdravsto, rezati drastično sve ono gdje oni nemaju nikakva hajra. Poslije toga ide “šišanje” pa Švabe isplate svojim bankama na ime duga grčih banaka 60 milijardi, a zaduze Grčku k'o državu. Kontaš. To ti je ba kad te jaran vadi, za hećima mu trebalo dabogda.

Sad nešta kontam možda bi bilo dobro da im ove godine u PAKETU zavale kakvih maslina i maslinovog ulja iz Španije (mada su ti Grci broj jedan u svijetu u toj industriji) tako da se njemačke banke i svim tim prebijanjima izvade i za zijane u toj regiji.

U međuvremenu naši ti haveri Ameri i dalje iz najnedemokratičnije zemlje na Svijetu, Saudijske Arabije, uvode demokratiju po cijelom Bliskom istoku i Africi. Kreiraju stotine hiljada izbjeglica koje niti imaju kopnena puta, niti mogu plivati do kolijevke demokratije, ili ti USA.

Počelo je sa Irakom, ima nema nuklearo,biološko, hemisko, nema šta nema, a Irak nema ništa ba, nije ga nikad ni bilo, ali ko te sad pita.Sve izmišljeno! Poslije ko šatro zaganjali onog Binladina po Afganistanu a vamo kopaju i polažu cijevi za plinovod i sad plaćaju Talibanima da im ga čuvaju, pa loma Egipat, Tunis (arapsko proljeće) i naravno Gadafi. Hoće on ba čačkat' mečku u čkupi. Čuuuuj! Netrebaju njemu Gadafiju pare iz MMF, ima kaže on svojih dovoljno da more kupit' Amere i cijeli MMF sa ono malo siće iz jednog džepa, eeeee, eški Gadafija, još izvoljeva i hoće samo američke dolare za svoju naftu, ali u zlatu. Neće one u papirima, nisu mu dobri ni za hale ili ti hale tipa čučavca.

Tu ti naprave armiju i prebace je u Siriju, otvore Pandurinu kutiju, gase vatre poljevajuć benzinom, šta benzinom....kerozinom ba!

Digli milione Sirijaca i Kurda i sad ta masa kopnenim putem baulja prema Evropskoj uniji stavljajući dodatni teret i na nako jebenu situaciju među članicama Unije i sve aščarile vodi ka stvaranju ekonomski' problema koje potencijalno mogu smanjit vrijednost eura, a onda samim tim sve Kineske proizvode učiniti skupljim i nepovoljnim na evropskom trzistu, što onda krizu prenosi i na “žutelije”. Sve ba ljepše od ljepšeg. Da mi ba ko hoće javit kak'u lošu vijest da se malo obradujem.

Da. Eeee, da se vratim Babi iz Kladuše. Malo je ba i dobio šta je skonto i pokren'o. A i za one “koke” iz pokojne Istočne. Odrađeno jarane, ne baš na Jadranu i mi zakuhasmo izmeđuse u nevakat, već jednom drugom prilikom. Maha jarane prava , isto k'o da sam “bubno” Borisa Bekera. Brdo mišića, a vugla ko u konja. Razočaranje. Pravo. Niđe ba Čehinja. I sad kadkad skontam kol'ko sam se radov'o kad pade onaj zid, iš'o bi jebat' mater onom ko ga prvi zagreba ...

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search