LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home HUMOR Dvije bugarske šaljive priče
Dvije bugarske šaljive priče PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 16 Kolovoz 2015 23:12

 

ražanjHitar Petar                                                            

Prevod s bugarskog: Sande Dodevski, Đenovići, Boka Kotorska

Hitar Petar i vladika

Bio jednom u nekoj palanci neki veoma lakomi vladika koji je za popove postavljao i kuso i repato. Svakako za novac. Petar se domisli kako da mu doskoči, te mu povede magare i na rep mu sveza nisku dukata. Kada ga vladika ugleda, obrecnu se na njega: - Što si mi doveo to magare?

-Da ga zapopim, djeda vladiko! Ono jeste magare, ali je na velikom glasu...!?

Vladika se rasrdi i potjera Petra, ali kako Petar povede magare i na repu mu bljesnuše zlatnici, vladika ga brzo pozva da se vrati.

- Vraćaj ga, vraćaj ga! Zapoipiću ga!

-Aaaa! Ne! Kad nisi htio prije da ga zapopiš, sada je kasno! – povede magare i ubrzo vladiku prozvaše „Magareći vladika“

Hitar Petar i brav

Gojio, gojio i ugojio Hitar Petar krupnog ovna sa lijepim, dvostruko povijenim rogovima. Bogate seoske čorbadžije se domišljale kako da ga nagovore da ovna zakolje pa da ga ispeku. Ali, za džabe! Jedan od njih se dosjeti i predloži im da pođu kod Petra i da mu kažu kako se vraćaju iz crkve.

Zatekoše ga u poslu. Ozbiljnim glasom i smrknutog lica, rekoše mu kako im je sutradašnji dan ujedno i posljednji, jer im je pop kazao kako prekosutra nastupa svršetak svijeta... Neka stoga, ako hoće, Petar zakolje predveče svog gojena ovna, pa će ga sutradan peći na ražnju i dobro se pogostiti pošto će im ionako to biti zadnje u životu.

Petar im povjerova i pristade. Predvečer zakla brava, očisti iznutricu, te je izjutra poprži za mezu.

Kada čorbadžije naiđoše na čelu sa vladikom, vladika reče kako je neprilično da ovna peku u dvorište, pa predloži da svi pođu na rijeku pa će ga onamo, uz vodu, peći na ražnju.

 Naložiše veliku vatru na livadi, nabiše ovna na ražanj, ali vladici bi vruće uz oganj te na brzinu skide mantiju, košulju pa uskoči u prohladnu vodu da se malo okupa i rashladi prije bogata jela. Kad to vidješe čorbadžije i oni se, boga mi, na brzinu poskidaše i odletješe za vladikom u rijeku, a Petra ostaviše da se muči od vrućine vrteći ražanj.

Petar ih je gleda kako veselo podvriskuju i plutaju na vodi ko plovke, pa shvati da nikakvog smaka svijeta biti neće i da se radi o prevari. Dok su se vladika I ćorbadžije hladili u rijeci, Peta rim pokupi svu odjeću i baci je na vatru.

Ubrzo se vratiše i preneraženi upitaše Petra gdje im je odjeća?

-Šta se sekirate zbog odjeće! – reče Petar. – Svakako je sutra sudni dan, kako rekoste. Valja vam umirati, a zaboravili ste izglkeda da ste goli došli na ovaj svijet, pa neka goli i idete sa njega!

Ažurirano: Ponedjeljak, 17 Kolovoz 2015 09:54
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search