LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home HUMOR Da ga, nedaj bože ne(j)ma, valjalo bi ga izmislit!
Da ga, nedaj bože ne(j)ma, valjalo bi ga izmislit! PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 17 Kolovoz 2015 21:31

 

SidranAko nema nikog – onda je Sidran!

Avdo Sidran

Najbolje bi bilo, kad bi ikako moglo, da čovjek za života počisti te stvari. Ali – ne može. Kad se neko u Sarajevu preko pedeset godina vrti pred očima tzv. javnosti, tj. čaršije, oko njega se isplete i uz njegovo ime sraste bezbroj priča i anegdota. Nema na svijetu metle kojom ih se može pomesti, niti sita da ih prosije: ova je lažna, ova istinita ! Dobroćudne, šaljive, posprdne i zločeste – mnoge su od njih istinite i vjerodostojne, ali je ogromna većina – to vam svjedočim dok sam živ i dok mogu svjedočiti – sumnjivog porijekla i sporne autentičnosti.Da se razlikuje anegdota nastala povodom istinitog događaja, sa istinitim, autentičnim akterima, od lažne, izmišljene ili preuzete iz drugih vremena i sa drugih 'likova' – nije dovoljno samo to: imati njihove aktere među živim stvorovima. Zašto ? Zato što – kad previše godina prođe - više ni oni sami ne znaju šta se jeste, a šta se nije dogodilo. Stotinama puta ispripovijedane, izmišljene pričice i anegdote, u svijesti njihovih 'aktera' postaju istinite i stvarnije od onih koje su se u zbilji dogodile.

Neko zvoni na vrata stana pjesnika Ivana Kordića, u Hrasnom. Neboder, s pogledom na most, džamiju i milicijsku stanicu. Sprat neki visoki, gore, pod oblacima.

Hajde, Tino, pogledaj ko je ! - kazuje Ivan plavookoj ljepotici kćerki, i Tina odlazi do vrata, propne se na dječije prstiće, proviri kroz 'šubu' – s one strane nikog. Tako i javi tati: Nema, tata, nikog ! Ivan istoga trena izdaje komandu:

Idi, otvori. Ako nema nikog - onda je Sidran !

Anegdote na temu moga niskog rasta i sklonosti neskrivenog uživanja u alkoholu znale su biti uistinu duhovite. Zar je važno da li se zbilo ili je neko izmislio onu u kojoj taj anegdotalni Sidran, na šanku u Klubu književnika, poručuje 'gajbu piva', pa kad mu je začuđeni šanker Fadil dovuče pred noge, on se na nju popne i rekne:

A sad – duplu votku !

Neće se nikad saznati koja anegdota počiva na istinitom događaju, a koja na bezazlenoj ili zločestoj laži. Ono što se zna jeste da će preživjeti u i narodnom kolektivnom pamćenju ostati samo one u koje je udjenut od samog Boga čovjeku dati - smisao za humor.

(Preneseno iz Avaza,17.8.2015, uz dozvolu autora kojem se zahvaljujemo)

Ažurirano: Ponedjeljak, 17 Kolovoz 2015 21:34
 

Komentari  

 
0 #1 Esad 2015-09-30 18:43
Pišu, objavljuju i zarađuju oni kojima je olovka u ruci balvan te stvaraju najnoviju, balvan-književnost, a njega tako dokazano velikog ne zaobilaze nego brišu da ga ne bude. Veliki grijeh!

Pozdrav, svako dobro!
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search