LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti i savjeti iz medicine Novosti iz medicine
Novosti iz medicine
Nedjelja, 30 Kolovoz 2015 20:24

 

Stop marihuaniMarihuana i hašiš – prvi koraci na putevima što su često bez povratka (5)

Marihuana i hašiš – najosnovnije činjenice o efektima na jetru

Nadan Filipović i Dinka Filipović

Još je 1969. godine ukazivano da marihuana i hašiš mogu štetno djelovati na jetru. (Kew MC, Bersohn I, Siew S. Possible hepatotoxicity of cannabis. Lancet 1969, 1(7594), 578 -579) U tom prvom relevantnom naučnom saopćenju o hepatotoksičnosti marihuane prezentirani su rezultati fizikalnih pregleda, analize biopsija i laboratorijski nalazi dvanaestorice kroničnih uživatelja marihuane. Kod trojice su biopsijom utvrđeni degenerativni procesi u jetri, a kod njih jedanaest su utvrđena povečanja serumske aktivnosti specifičnih jetrenih enzima, što je nedvojbeno ukazivalo na prisutnost oštećenja jetre, odnosno cannabisom inducirani hepatitis. Dvije godine kasnije publicirani su rezultati opširnijih istraživanja koja su rezltirala spoznajom da kod preko 18% uživatelja marihuane dolazi do manje ili više izraženog oštećenja jetre. (Hochman JS, Brill NQ. Chronic marihuana usage and liver function. Lancet. 1971, 2(7728), 818 - 819)

Kasnije je još jednom potvrđeno da aktivne komponente iz marihuane i hašiša izrazito djeluju na aktivnost niza enzima u jetri, a pošto je jetra glavni „laboratorij“ organizma, spomenute droge tako dovode do poremećaja njenog rada i detoksikacijskih funkcija. (Ortega-Corona BG, Enzymatic changes induced by cannabis. Arch Invest Med (Mex) 1974, Suppl 5, 195 – 204)

Treba, međutim, jasno kazati da hepatotoksičnost marihuane i hašiša nije posebno alarmantna u zdravih ljudi, koliko činjenica da uživanje ovih droga u pacijenata sa historijom obolenja jetre može imati jako teške posljedice. Naime, klinički je dokazano da u pacijenata sa hepatitisom marihuana i hašiš ubrzavaju progresiju fibroze jetre. (Hezode C, Roudot-Thoraval F, Nguyen S, Grenard P, Julien B, Zafrani ES, et al. Daily cannabis smoking as a risk factor for progression of fibrosis in chronic hepatitis C. Hepatology 2005, 42, 63 – 71)

U Brazilu je 2004. godine provedeno kliničko istraživanje na uživateljima različitih droga. U prvoj grupi ispitanika se nalazilo 26 uživatelja marihuane, u drugoj grupi ispitanika su se nalazila 83 ispitanika koja uzimaju marihuanu i krak, a u trećoj grupi se našlo njih 14 koji regularno konzumiraju marihuanu i alkohol. Što se tiče spoomenute prve grupe ispitanika koji konzumiraju „samo“ marihuanu kod 57,7% je utvrđeno uvečanje jetre (hepatomegalija), a jetreni enzimi su bili uvečeni i to: AST za 42,3%, ALT za 34,6% i AP za 53,8%. (Borini P, Guimaraes RC, Borini SB, Possible hapatotoxicity of chronic marijuana usage. Sao Paolo Med J 2004, 122, 110 – 116)

U prilog spoznaji da su marihuana i hašiš opasni po jetru idu i nalazi koji upućuju da navedene droge ubrzavaju uništenje jetrenih ćelija kod osoba koje boluju od hepatitisa C. U pacijenata sa hepatitisom C koji svakodnevno uživaju marihuanu dolazi do ubrzanja steatoze, a to je proces pojačanog i ireverzibilnog deponiranje masti u jetrene ćelije. Te ćelije ispunjene mastima više nemaju nikakve funkcije i predstavljaju mrtvo tkivo jetre. (Hezode C, Zafrani ES, Roudot-Thoraval F, Costentin C, Hessami A, Bouvier-Alias M, Medkour F, Pawlostky JM, Lotersztajn S, Mallat A, Daily cannabis use: a novel risk factor of steatosis sverity in patients with chronic hepatitis C, Gastroenterology 2008, 134, 432 – 439)

Uslijedilo je još nekoliko naučnih radova rezultati kojih jasno idu u prilog da su marihuana i hašiš neprijatelji jetre, ali, mora se jasno reći, ne toliko opasni kao ekscesivno i regularno konzumiranje alkohola. Dokazano se da u ispitanika koji svakodnevno konzumiraju marihuanu u periodu dužem od šest mjeseci deolazi do povaćanja AST u prosjeku za 13,7%, a ALT u prosjeku za 15,6%. (Quraishi R, Jain R, Chatterjee B, Verma A, Laboratory profiles of tretament-seeking subjects with concurrent dependence on cannabis and othr substances: a comparative study Int J High Risk Behav Addict 2013, 2, 107 – 111)

Da marihuana i hašiš mogu imati i veoma teške posljedice kada je u pitanju njihovo djelovanje na jetru svjedoče i opisi takozvanih fulminantnih oštećenja jetre, odnosno stanja u kojim dolazi do rapidnog razvoja uništavanja jetre i izraženih poremećaja njene kompleksne metaboličke, kataboličke, sintetske i detoksikacijske funkcije, obavezno sa naglim razvojem tzv. hepatičke encefalopatije u ljudi koji prije uživanja spomenute droge nikad nisu imali problema s jetrom. Dakle, kad dođe do teških akutnih oštećenja jetre i kada se poremete jetrene funkcije dolazi do takvih sitacija na nivou mozga da takav pacijent upada u spektar takvih abnormalnosti koje se jedino mogu nazvati neuropsihijatrijskim. (Swarnalatha G, Pai S, Ram R, Dakshinamurty KV, Fulminant hepatic failure following marijuana drug abuse: Molecular recirculation system therapy Indian J Nephrol 2013, 23, 384 – 386)

Ne smije se ispustiti iz vida da su konzumiranje droga, dakle i marihuane i hašiša, veoma često kombinirani sa konzumiranjem alkohola, a ta kombinacija, na relativno duži rok, može biti pogubna. Oštećenja jetre uvjetovana alkoholom još se više pogoršavaju djelovanjem marihuane i hašiša i ne iznenađuje činjenica da je procenat oboljelih od različitih oblika jetrenih obolenja (hepatitisa) značajno veći kod uživalaca droga, pa i marihuane i hašiša, u usporedbi za populacijom koja povremeno i „samo“ konzumira alkohol.

Međutim, ekscesivno i kronično konzumiranje alkohola daleko je opasnije za jetru od konzumiranja marihuane i hašiša, ali „udruženo“ konzumiranje alkohola i uživanje spomenutih droga je posebno opasno i sasvim izvjesno će dovesti do manjih ili većih oštećenja jetre, a u što nema nikakve sumnje. Za nadati se je da ove riječi neće biti shvaćene kao – pošto ne uživam nikakve droge, pa ni marihuanu ili hašiš, idem izabrati konzumiranje alkohola. Ni slučajno! U stanju alkoholne opijenosti razumno rasuđivanje je dosta upitno pa se u stanju pijanstva olako posegne i za drogom, a kada to započne najčešće nema povratka.

(ovo je dio teksta iz feljtona objavljenog u sarajevskom Oslobođenju)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search