LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alijine sarajevske minijature Alijine sarajevske minijature
Alijine sarajevske minijature PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 21 Rujan 2015 10:03

 

Alijine sarajevske minijature (17)

Iz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

Kišna dova

Na um mi pade jedna anegdota koju sam prije tri-četiri godine čuo od doktora Sikirića, a pričao ju je rahmetli Burek. Preko ferija Burek je otišao kući u neko selo kod Donjeg Vakufa (Batuša). Bilo je ljeto okišalo, pa su otkosi truhnuli od kiše. Burekov amidža pošao nekud iz kuće pa zastao na otvorenim vratima, jer je vani mlatila kiša. Zagledao se on u otkose i vodu koju zemlja više nije mogla gutati, pa će: „Na dovu te mamili, da Bog da!“

Poznata je, naime, stvar da se za sušna ljeta uče kišne dove, pa ili bude ili ne bude kiše, ali eto hodže uče i ne drže ruke s dlanovima okrenutim gore, nego ih obore naniže, kao da bi prstima htjeli pokazati u kojem smjeru treba kiša da pada.

Prije sedam godina sam ljetovao u Faletićima, pa sam i Bajram (kurbanski) klanjao tu u selu. Tu je imam Sakib Olovčić, duafai – ummet. Bilo je ljeto sušno i vegetacija zastala. Kiša bi dobro došla!

Osman Olovčić je skinuo daščani krov i htio pokriti kuću crijepom. Sulejman Avdagin htio praviti kuću dvojici sinova, pa izvadio ćerpič i upravo mu hora sušiti ga. Čekajući da prispije vrijeme bajram – namaza, Sakib efendija reče sakupljenom svijetu da se po bajram-namazu ne razilazi, jer će se učiti kišna dova. Menu đavo ne dade mira, pa ću onako u punoj džamiji: „Bolje bi bilo ne učiti dovu. Osman otkrio kuću, a Sulejman razastro ćerpič da mu se suši!“ Svijet se nasmija, ali ipak se iza bajram-namaza prouči dova. Čini mi se da uza sve to nije bilo kiše još podugo vremena iza toga.

Ažurirano: Utorak, 07 Lipanj 2016 08:34
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search