LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Džana Mujadžić ekskluzivno za “OKO” iz Pariza o Nemanji Kusturici, “protjerivanju” Jasmile Žbanić u Hrvatsku, Enkiju Bilalu… PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 25 Travanj 2011 09:03

Nemanja predsjedava žirijem u Cannesu…

Emir, bolje rečeno Nemanja Kusturica, dvostruki pobjednik Međunarodnog Festivala Svjetskog Filma u Cannesu/Zlatna Palma 1985. godine za čuveno ostvarenje "Otac na službenom putu" i desetljeće kasnije za jako kontroverzni "Underground", presjedavat će žirijem u zvaničnoj selekciji nazvanoj "Izvjesni pogled", za trajanja 64 - tog izdanja čuvenog Festivala, što se održava između 11- og i 22-og svibnja. Članovi su još nepoznati, ali sudeći po komentarima iz dobro obaviještenih izvora, činit će ga kritičari, dramski umjetnici i cineasti. Simboličnog 6. travnja, pariški izdavač "Lattrs" objavljuje Kusturičinu autobiografiju pod nazivom "Gdje sam ja u toj prici" /Ou suis-je dans cette histoire?/". Srbijanski filmaš sa Mokre Gore, ovih dana se vratio sa Cube, gdje je bio glumac u jednoj od kratkih priča zajedničkog filmskog ostvarenja "Sedam dana u Havani". Film je djelo međunarodnih reditelja o načinu života u kubanskoj prijestolnici. Nemanja je glumio pod rediteljskom palicom Argentinca, Pabla Trapero-a. Ostali autori su, također, slavna imena :Juan Carlos Tabio, Laurent Cantat, Benicio Del Toro, Gaspar Nou, franko-Argentinac i životni pratitelj srbijanskog rediteljice sarajevskog porijekla, Lucille Hadžihalilović, pa Elia Suleiman i Julio Medem. Prošle je zime Nemanja Kusturica, tumačio značajan lik u "Viru" koji je realizirao, Bojan Vuk Kosovčević.

Tko protjeruje Jasminu Žbanić iz Bosne i Hercegovine?

Kako u Bosni i Hercegovini rezolutno odbijaju financiranje novog igranog filma Jasmile Žbanić nazvanog "Otok ljubavi", rediteljica je, na vlastito iznenađenje, dobila veliku podršku Hrvatskog audio vizualnog centra. Taj potez je prouzročio reakcije filmskih radnika Hrvatske, koji su se pitali na koji način netko, tko nije građanin Hrvatske, može dobiti matrijalnu pomoć za snimanje filma. Cineastkinja nije kasnila s objašnjenjem: "Scenarij je nastao u Hrvatskoj, a radnja se također događa u toj zemlji, pa sam odlučila zbog različitih okolnosti u BiH da hrvatska produkcija postane i glavni producent! "Živa produkcija", što je projekt i najavila HAVC-u, bila je koproducent filma "Na putu". S obirom da ćemo tražiti još sredstava na drugom mjestu, pošto nemamo dovoljno, Hrvatskoj će biti ostavljeno dvostruko više novaca nego što smo ih dobili na natjecaju. Kako imamo hrvatske glumce u skoro svakom filmu, smatrali smo da postoje sve zakonske osnove da film bude hrvatski. To je HAVC prihvatio, po njegovim pravilima djelo i jeste hrvatsko, jer je scenarij urađen zajedno sa književnikom Aleksandrom Hemonom bio u vrhu, po procjeni žirija. Za nas je to odlično, smatramo kako je takva politka kreativna, otvara se prema oblasti i mislim da će poboljšati hrvatski, ali i regionalni film, kako kvalitetom, tako i produkcijom, pa i umjetničkim dojmom".

Jasmila Žbanić je još istakla kako su se u BiH, nakon hrvatske pomoći, oglasili izvjesni koji su "plakali nad prosutim mlijekom". Djelatnici Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju iz Sarajeva su naveli da se scenario "kosi sa moralnim načelima odbora, kao i moralnim stavovima žirija". Odluka je kasnije osuđena, ali je projekt nanovo odbijen. Rediteljici je uskraćena bilo kakva pomoć, jer nijedna institucija nije htjela odvojiti materijalna sredstva za njen novi film. BiH posjeduje jedino Federalno veleposlansvo za kulturu, a ne državno, koje po Daytonskim odlukama, nije neophodno. Cijeli iznos koji federalna Vlada u BiH odvaja za film, za tekuću godinu iznosi samo milijun eura. Izgleda da u pomenutoj Fondaciji djeluju osobe bez stručnosti za sedmu umjetnost i koje i ne poznaju film. Tu je izgleda najvažnije što umjetničku pravdu dijele jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin!

"Ono što se meni događalo - podvlači rediteljica Žbanić - nije bilo u vezi sa pitanjem nacionalne pripadnosti, ali je ometalo nečije interese. Predsjednik žirija koji nije uvrstio scenario u podržane projekte vlasnik je tvrtke kojoj je dodijeljeno 80% sredstava Fondacije. U drugim zemljama se za tako nešto ide u zatvor, u mojoj zemlji ja sam kažnjena nedobivanjem sredstava. Posebno što lekcije o moralitetu dijeli taj čovjek, inače dekan Akademije scenskih umjetnosti, koji uči djecu kako treba raditi, kako se ponašati ".

Samir Kaplan, veleposlanik za kulturu je objavio kako se ovakvo ponašanje prema jednoj od najpozantijih bh-rediteljica ne smije ponoviti, pa je i kontaktirao filmašicu radi boljeg razumijevanja nesporazuma. Navodno je obećao kako više neće isključivo paziti na političku podobnost u Fodnaciji, što iskreno rečeno ne znači ništa, a Jasmila Žbanić oprezno konstatira: "Vidjet ćemo"! Podvlači kako je zadovoljna što je Kaplan mlad, jer mladi ljudi nisu imali vremena podleći korupciji. Ne smeta joj što veleposlanik Kaplan nema dovoljno iskustva. Teže je što Veleposlanstvo kulture uticajni smatraju manje vrijednim od drugih, prema njezinim izjavama, a članovi vladajuće stranke u BiH, čiji je program potpuno izbacio kulturu iz vlastitog teksta, još nisu shvatili kako je to značajan i važan domen.

Novi crtani roman Enkija Bilala

Enki Bilal je prezaposlen promocijom svog novog romana "Julia & Roem", dok najslavnije galske kuće "Artcurial","Trajan","Couteau-Bugarie", “Millon" ili "Piasa", rivaliziraju na unosnom tržistu crtanog romana. Tako se u slijedeću nedjelju organizira raskošna aukcija najpoznatijih autora, pa se uz djela našeg velikana svjetskog crtanog romana, publici pruža prilika posjedovati i originale Hergea, Crumba, Franquina, Druilleta, Tardija ili Moebiusa. Pokazat će se 721 objekt. Nitko nije zaboravio jako oglašenu aukciju originalne guase "Tintin", prodate prije tri godine za pozamašnu sumu od 770.000 eura."Artcurial" je ovih dana skromniji, pa će se cijene kretati od 50.000 do 100. 000 eura.

Hasanagnica u Dubrovniku!

Dubrovački teatar je u program uvrstio Ogrizovićevu "Hasanaginicu", pa se "Biser Jadrana", pretvorio u poseban centar sevdaha. Hrvati ovu verziju bh - pjeva, odavno smatraju "klasičnim djelom", te je reditelj Ivan Leo Lemo upotrijebio svo svoje umijeće i iskustvo da dočara složenost, osjećajnost, ganutljivost, kao i paradoks situacija i ličnosti. Tako je Hasanaginicu nadahnuto tumačila Jasna Jukić, a posesivnu i sebičnu svekrvu, izuzetno nadarena i iskusna Milka Podrug - Kokotović! Hasanaga, ponosan, ljubomoran, te veoma gord, pojavio se u svoj kompleksnosti na pozornici zahvaljujući Vladimiru Posavcu, dok je Slavko Juraga odlično interpretirao imotskog kadiju. Lana Helena Hulenić je magistralno ispoljila tugu Sultanije, radi majčinog isčeznuća, a Huseina je besprijekorno odigrao Branimir Vidić. Uspjeh dalmatinske "Hasanaginice" su osigurali svi ostali učesnici: Izmira Brautović, Ivana i mala Marina Ljepotica, Nina Hladilo, Helena Kovačić, djevojčica Gracija Filipović, ali i dječak Niko Arapović, pa Zdeslav Cotić, Mirej Stanić, te vojnici Igor Ivkić, Maro Drobnić, Igor Knezović i Marko Krište. Za originalnu glazbu se pobrinula Paola Dražić Zekić, a scenografiju je postavila Vesna Rezić. Publika je dugo pljeskala tužnoj ljubavnoj priči što se davno dogodila u njihovom susjedstvu?

Izložba crtanog romana u Sarajevu

Od 23 do 30. travnja u Sarajevu se po četvrti put upriličuje izlozba djela bh-tvoraca kao i najtraženijih izdanja devete umjetnosti. Organizator događaja je Udruženje "Drugi kut", u kojem djeluju pisci tekstova i crtači što su se najprije okupljali kao neformalna grupa pod nazivom "Stripopeka inicijativa". Zahvaljujući brzoj i uspješnoj evoluciji, postali su zvanično udruženje pokazavši kako se crtani roman u Bosni i Hercegovini ostvaruje na jako ozbiljan i planiran način, pa nije više smatran zabavom dokonih autora. Otvaranje se predviđa u Centru za kulturu, Sarajevo, a domačini su jako zadovoljni što su se dvije autorice iz Hrvatske, Irena Jukić-Pranjić ,koja predstavlja bestseller-antologiju "Ženski strip na Balkanu", i Helena Klakočar-Vukšić, koja je svoj crtani roman nazvan "Nemirno more" objavila u Nizozemskoj, Sloveniji i Srbiji, odazvale pozivu i svojim prisustvom podarile više značaja ovoj izložbi. Nakon promocije djela obje uzvanice će sudjelovati na tribini o razvoju ženskog stripa u oblasti. Tako će posjetitelji biti upućeni u značenje pojma i razlike od muškog načina izrade. Predstavit će se oko 150 uradaka oba spola, pristigla na ranije otvoreni natječaj. Oni će, zasigurno, poći tragom već afirmiranih tvoraca crtanog romana poput Ines Dedović, Enisa Čišića, Filipa Andronika, Milorada Vicanovića ili Esmira Prlje. Predviđene su promocije djela "Porijeklo" Filipa Andronika, autora jako poznatog stripa "Amnezija", Esmir Prljo i Emir Pašanović su zajedno ostvarili album nazvan "Amnezija mali" a Majo Pavlović i Amir Hadžić se predstavljaju djelima "Teatar noći" i "Priča o duhu". Elvis Dolić promovira knjigu "Obečano, učiti njemački kroz stripove", nastalu zahvaljujući natjecanju Goethe Instituta, te strip bojanku "Ničiji mačak". Sarajevske "Dane stripa" podržali su Fondacija Cure, Veleposlanstvo SAD, Goethe Institut i Udruženje Urban. Susreti se održavaju na prostoru Sajma knjiga i učila, u Centru za kulturu u Jelićevoj ulici i u Centru Skenderija.

Rod Blagojevich – dugi put do istine ili robije!?

Pedestčetverogodišnji Rod Blagojevich je prošle godine proglašen krivim za izricanje neistine istražiteljima FBI-a, a pošto se porota nije sporazumjela sa ostala dvadest i tri navoda optužnice što ga terete za prijevaru, reketiranje i iznudu, suđenje je poništeno i zakazano novo, što će se održati u Chicagu. Nekadašnji guverner Illinoisa, Rod Blagojevich je srpskog porijekla, a optužba ga tereti za korupciju, pokušaj "prodaje" mjesta koje je prije tri godine upražnjeno radi odlaska senatora Obame, koji ga je zamijenio predsjedničkim. Bivši guverner Blagojevich je osuđen 2010 godine za laganje, trgovinu u imenovanju novog senatora, jer je zahtijevao sredstva za vlastitu kampanju, ali i imenovanja na značajne dužnosti. Ovaj put su tužitelji ostavili po strani reketiranje ili slijeđenje guvernerovog brata, Roba Blagojevicha. Međutim, FBI, koji je prisluškivao telefonske razgovore, obavijestio je Senat Illinoisa, koji ga je smijenio sa dužnosti nakon pritvaranja u sječnju 2009 godine. Rod Blagojevich koji nije ništa priznao ističe kako je žrtva političkih smicalica i kako je potpuno nevin, te tvrdi da će dokazati svoju savršenost na novom suđenju. Porotnici nisu još odabrani, a uvod optužbe je zakazan, za iduću srijedu.

Stećci konačno na listi svjetskog kulturno-historijskog naslijeđa

Na prijedlog Bosne i Hercegovine ostvaren je zajednički projekt za upis stećaka na Unescovu listu kulturno-historijskog naslijeđa, a u kojemu su uzele učešće Hrvatska, Srbija i Crna Gora. Bosna i Hercegovina je već uputila u pariško sjedište UN-agencije za kuturu, znanost i obrazovanje neophodan materijal za otvaranje dokumentacije, kako smo saznali na licu mjesta od Lucie Iglesisas Kuntz, a taj materijal je još uvijek neobjavljen, jer će o sadržaju raspravljati posebna komisija, pa će se tek tada saznati o njegovoj prihvatljivosti. Ova, zvanična prijava Veleposlanstva za građanske djelatnosti će se razmatrati tek od sječnja 2013 godine, kada budu dodstavljeni svi potrebni dokumenti, sudeći po izjavama veleposlanika Sredoje Novića koji kaže:"Projekt je neophodan za cijelu oblast, posebno što je jedini u kojem ne učestvuju inozemne institucije". Nakon priložene prijave obradit će se zajednički "dossier" za sve četiri oblasti i već se zna kako će Hrvatska predložiti dvije, a ostale zemlje po tri nekropole.

Trijumf Sarajke Renate Kurtalić

Mlada Sarajka Renata Kurtalić, bila je na prvom pariškom polufinalu za "Avon Voices" jer je njezina video-prijava odabrana među 6.000 pristiglih sa sve četiri strane svijeta. Natjecanje se organizira u okviru "Avonove" svjetske potrage za novim glazbenim talentima. U Gradu svjetlosti je Renata, što je završila Visoku muzičku školu u Sarajevu i godinu dana Akademije, pa osam godina predavala najmlađima pjevanje, snimila spot za slijedeći krug. Odabarani će se nanovo sastati u Los Angelesu. Valentina Gyerek, profesorica klavira iz Belišća, je sa bosanskom kandidatkinjom jedina iz oblasti koja nastavlja natjecanje "Avon Voices". Njezino izvođenje "Because you loved me" se dopalo žiriju, pa je također putovala u Pariz na snimanje još jedne melodije za drugi krug. Mlada glazbenica je članica ansambla "Jazzy Bell" i pored simfonijske glazbe voli rock, jazz i irske balade. Deset najuspješnijih kandidata će potpisati ugovore s "Avonom", pa nakon toga nastupati na svim događajima koje će ta kuća pripremiti ili učestvovati u njima. Finalisti će najesen u Gradu Anđela pjevati pred zvijezdama poput Natashe Bedingfild, Fergie, Valerye, te još nekoliko popularnih pjevača, koji će

sačinjavati žiri. Novi talenti će snimiti i himnu Avona, koju je komponirala Diane Warren. Interpretirat će je na godišnjoj gala večeri "Avonove" njujorkške fondacije.

Vedrana Šehagić prva na natjecaju hrvatskih studenata dizajna

Nedavno održano natjecanje hrvatskih studenata dizajna koje je organizirao Trumph International i Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu, ima tri pobjedice : Ines Kosmeri, što je osvojila treću nagradu, drugoplasiranu Nikolinu Grgić, i Vedranu Šehagić, koja će po odluci žirija koji su sačinjavali Nina Badrić, dizajner Ivan Alduk, urednica portala Fashion.hr Ana Pavić, direktorica "Trumpha" Slavenka Petrak, koja je i prodekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta, i napokon asistentica iste ustanove, Ivana Spelić, predstavljati Hrvatsku u Berlinu. Mlada studetica, što je učestvovala i na Cro-a-porter, je odabrana među sedamnaest jako nadarenih kreatorica zbog futurističkih modela, strogih i čistih linija. Uspješno je razradila složenu rekonstrukciju korzeta iz Renaissance, ostvarivši mnoštvo krojeva, te ih sašila kao dopadljive, jako ženstvene modele budućnosti."Trumphovo" natjecanje je održano četvrti put u Hrvatskoj, predstavljajući sedamnaest studentica istog fakulteta. Pobjednica je dobila i novčanu podršku od 15.000 eura i mogućnost suradnje sa kreatorima kuće, koji će učestvovati na usavršavanju njezinih pobjedničkih modela. Grgić i Kosmeri će, također, dobiti 10.000, odnosno 5 000 eura. Kako brand obilježava značajan jubilej, tema natjecanja je bila "125 godina slavljenja žene", te su finalistice kreirale po tom sadržaju. Finalno natjecanje će biti organizirano u Berlinu, za otvaranja tamnošnjeg Fashion Weeka, predviđenog za srpanj. Vedrana Šehagić, očito bh-porijekla, predstavit će vlastita modna ostvarenja sa još trideset i pet natjecatelja iz cijelog svijeta. Iako se još ne zna ko će sve biti u žiuriju čini se da će sastav biti na razini prošlogodišnjeg, kada su modele procjenjivali Helen Christensen, reditelj i fotograf Rankin, britanski stilist Matthew Williamson, te glumica i pjevačica, Karen Mok.

Ažurirano: Ponedjeljak, 25 Travanj 2011 09:19
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search