LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Satira O ministru - neni pobjegulji
O ministru - neni pobjegulji

 

Snimak neneKomentar na Helezovu opasku o Amiru Zukiću, u toku opsade Sarajeva visokoj djevojki u dimijama što je bježala od mobilizacije

Nadan Filipović

(na slici: SDA-ministar maskiran u nenu ihtijarku, prije uskakanja u uzurpirano vozilo hitne pomoći. Lice zatamnjeno da neko ne bi, ne daj bože, prepoznao i pogodio o kojem se ministru radi)

Hej ba raja, nije samo sekretar SDA, Amir Zukić, bio jedini SDA-ekskluzivac preobučen u dimije i maskiran šamijom i đozlucima da bi izbjegao mobilizaciju u toku opsade Sarajeva. Krije njegova SDA kao zmija noge jedan slučaj na samom početku rata kada je jedan njihov ministar u vladi Alije Izetbegovića pobjegao iz već blokiranog Sarajeva preobučen u staru nenu ihtijarku, dakle u dimije, profesorske glavuše maskirane jamenijom i velikim starinskim naočale sa staklima kao dna od tegle. Hajde da je kao Amir Zukić pjehe bježao, ni po muke, već je iskoristiši ministarski autoritet uzurpirao vozilo Hitne pomoći sa šoferom Srbinom, pa su se ministar (u daljem tekstu nena) i njegov zamijenik, isto Srbin, potrpali u vozilo i nagarili. Zamijenik ministra je šatro bio pratitelj stare i bolesne nene koja se zahvaljujući ministarskom autoritetu snabdjela lažnim identitetom na ime svoje majke i sa nalazima koje su mu napisali doktori (i sada živi i zdravi) prema kojim je „nena“ trebala da ide na hitno i neodloživo liječenje u Zagreb.

Kasnije je taj Srbin ipak zucnuo da je „nena“ uskočivši u vozilo hitne pomoći hitro zalegla na onaj krevet-nosila i čitavim putem grčevito stiskala Kuran i podugačak tespih. Prilično lako su prošli check-pointe koje su držali Hrvati, a onda su preko četnika zapucali dalje. Helem, pošto je taj Srbin, zamjenik ministra (sada živi i radi u Banjoj Luci) bio poznata faca među četnicima, sve su im rampe bile podizane.

Doduše, četnici na tim check – pointima su jako dobro znali da bježi Aljin ministar glavom bez obzira pa su par puta napravili s njim pravu šegu. Navodno su na jednom od prvih check - pointa njih par zavirili u vozilo hitne pomoći i jedan je pitao: „Neno, neno, zašto imaš tako velike oči!?“ A „nena“ je samo stenjala i drhturila ko Agadir, dok je tespih u njenim nježnim ručicama glasno zveckutao.

Negdje u dubini četničke teritorije neki su opet napravili šegu tako što su širom otvorili ona zadnja vrata i jedan je rekao: „Nije ova nena za bacanje! Vidi joj debelih gu.ova. Hajmo mi nju grupno silovati!“ Na te riječi „nena“ je skočila i stisnula se u čošku kombija, a „nenin“ zamjenik ministra je smirio situaciju i tako se sve sretno završilo.

Nena se dokopala prvo Zagreba gdje se nešto šunjala oko šatro polukonspirativne grupe koja je sanjala da osnuje kao bajage nekakvu vladu BiH u izbjeglištvu, pa kad ti veseljacima to nije upalilo, „nena“ je nagarila u jednu od skandinavskih zemalja gdje se uvalila na socijalu i gdje se je lažno predstavljala kao profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, što nije, a u Sarajevu se opet predstavljala kao profesor emeritus Univerziteta u „Stockolmu“ (što nije, sistem jednim udarcem dvije muhe!!!).

I to lažno predstavljanje koje je kasnije sasvim raskrinkano „neni“ nije bilo dovoljno već je promijenika prezime u neko za Skandinaviju prikladnije, evropskije, neko bi čak mogao reći židovskije. Pa se onda „nena-pobjegulja“ uhvatila pisanja debelih knjiga zakićenih imenom neninog rahmetli daidže; knjiga čija je debljina bila direktno proporcionalna gluposti iznesenih u njima; knjiga, gledajte čuda, koje su finansirane parama poreskih obaveznika Bosne i Hercegovine. Bože sačuvaj!

I konačno kao kruna gluposti koja bi se mogla nazvati i drskim idotlukom pojavljuje se knjižurina od čak 619 strana čije je naslov „nena“ pojačala s imenom svog davno preminulog daidže, a koja bi slobodno mogla konkurisati za knjigu dvadeset i prvog stoljeća s najvećom koncentracijom gluposti, budalasanja, izmišljanja, vrijeđanja mrtvih i živih, itd., sa šansom da bez konkurencije osvoji zlatnu medalju svjetske gluposti.

SDA stranka, ako je to uopće politička stranka, a ne dajdžićko-amidžićka interesna business – organizacija, ostaje nama svima dužna eksplanaciju o „visokoj djevojci u dimijama“ i SDA-ministru (neni pobjegulji). Kadli-tadli, će propjevat neko od SDA-ovaca kad se stranka bude raspadala, a blizu joj je kraj.  

 

Komentari  

 
0 #1 sasko 2015-11-12 04:47
Prepoznao...a i po onome ranije procitanom na Oku nisam se mnogo iznenadio...Jegiba ni "nene" nisu sto su birvaktile bile.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search