LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Fatmir Alispahić – čovjek kojeg proglašavaju ekstremom i antisemitom samo zato što govori čistu istinu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 05 Svibanj 2011 21:52

(osobno mišljenje Nadana Filipovića s kojim se niko ne mora slagati)  

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu je tri dana prije Nove 2011. godine, u organizaciji Udruženja „Mladi Muslimani“, organizirana javna tribina na temu „Sjetimo se Gaze“ – u povodu druge godišnjice izraelske agresije na Gazu koja je trajala 22 dana i u kojoj je ubijeno 1.400 Palestinaca, od čega 300 djece. Moderator je bio Anes Džunuzović, a predavači: mr. sc. Fatmir Alispahić, Muhamed Velić  i mr. sc. Mirnes Kovač.

Događaj je izignoriran od svih sarajevskih medija, izuzev BIR radija, što ukazuje kako medijima u Sarajevu gospodari princip autocenzure, po kome je isplativije prešutjeti jedan ovakav događaj, nego ga zabilježiti makar kao vijest. A evo i zašto…

Dok mediji u Sarajevu šute o tribini „Sjetimo se Gaze“, praveći se da se nije ni dogodila, dotle se za ovu tribinu saznalo širom cionističkog svijeta i poretka, koji pomno prati one koji se solidarišu za patnjama palestinskih civila. Tako su se mjesecima poslije navodni naučni istraživači iz Londona obratili Fatmiru Alispahiću sa molbom da im odgovori na nekoliko pitanja koja su tematizirana na tribini 28. decembra u Sarajevu. U nastavku donosimo postavljena pitanja i odgovore Fatmira Alispahića.

 

Interesantana je paralela koju su izlagači vukli izmedju Bosne i Palestine, odnosno preciznije, riječ je bilo o Bošnjacima i Palestincima. Jasno, očita je paralela okupacija, ali tu je i odnos međunarodne zajednice, te specijalno Amerike. Vučemo li ovdje paralalu između, recimo, Srebrenice i Gaze?

ALISPAHIĆ: Izrael i Republika Srpska imaju istu genezu, jer su nastali na genocidu koji je na različite načine sponzoriran od međunarodnih faktora. Bošnjaci se raseljavaju od 1878. i danas ih je u Svijetu tri-četiri puta više nego u domovini, kao i Palestinaca. Brutalnost kojom su ubijani Bošnjaci istovjetna je brutalnosti kojom su ubijani i kojom se ubijaju Palestinci. Zločin nad Paslestincima je najveći zločin u povijesti civilizacije, utoliko što traje decenijama i što za njega znamo, za razliku od činjenice da za holokaust nismo znali u vrijeme kada se događao, jer ćemo tek poslije saznati za strahote Hitlerovih konclogora u kojima je umoreno šest miliona Jevreja. Time saučesništvo međunarodnih faktora u zločinu na Palestincima postaje otvoreno, kao i u slučaju ubijanja građana Sarajeva ili Srebrenice. Paralele su očite, ali, na žalost nisu ozbiljnije istražene ni u jednom naučnom i istraživačkom projektu.

Na tribini “Sjetimo se Gaze” je bilo dosta riječi o ulozi žrtve, te prihvaćanju Muslimana kao normalne (prihvatljive) žrtve, čije se patnje i stradanja uveliko ignorišu. U kontekstu BiH je jasno da su Bošnjaci najveće žrtve, ali, da li paralelu takođe možemo vući izmedju Bosanaca,  generalno, i Palestinaca?

ALISPAHIĆ: Teško je reći zašto, ali je očito da ni Bošnjaci ni Palestinci nemaju dovoljno invencije spram egzistencijalne bitnosti da se njihova žrtva pamti i izdigne na nivo obavezujućeg suosjećanja, kao što je to slučaj sa jevrejskom žrtvom. Kada bi Bošnjaci i Palestinci imali svijest o marketingu tragedije i egzistencijalnoj isplativosti ove moralne obaveze, sigurno bi i na političkom planu izborili bolja rješenja. Tu prednost koriste i bošnjački i palestinski neprijatelji, jer ni bošnjačka ni palestinska žrtve ne žive u vidu jednog multidisciplinarnog projekta, koji bi istovremeno bio i kulturalni, i umjetnički, i politički, kao kod Jevreja.

Primijetan je specifican žargon žrtve koji se koristi kada se govori i o Palestincima i o Bošnjacima. Vi ste govorili o tome. Mislim da je bitno napraviti distinkciju izmedju “žrtve” koju su u toku rata stvarali mediji i “žrtve” koja se aktivno i kreativno sjeća svoje prošlosti. Kako vidite mjesto Bošnjaka u globalnom diskursu žrtve (ili globalnom diskursu pamćenja, kako ga zovu etnografi)?

ALISPAHIĆ: Šta se događa kada se mediji prestanu zanimati za žrtvu, koja to više nije u smislu ubijenog čovjeka, ali koja to i dalje jeste u smislu organiziranog preseljavanja i ispisivanja iz državljanstva 1.300.000 Bošnjaka, žrtava etničkog čišćenja, ili, koja to jeste u smislu blokiranja prava na povratak, ili sofisticiranog preoblikovanja identiteta? Kada se u Palestini ne gine, mediji ne pominju Palestinu i mi mislimo kako u Palestini nema žrtava, a svakodnevne blokade Gaze, izgladnjivanja i svakovrsna maletretiranja ljudi i dalje postoje. Čini nam se da je sa odlaskom kamera CNN-a prestala priča o bošnjačkoj žrtvi, a priča se nastavila sa jednakim genocidnim ciljevima. Najgore što se događa, jeste da i sama žrtva počinje misliti jezikom medija, koji ne izvještavaju o njenom stradanju, jer se i mediji dio ideološke strukture koja je zadužena za nestanak Bošnjaka i Palestinaca.

Kakve veze (globalne) se mogu stvarati na osnovu takvog diskursa? Globalne veze izmedju muslimana, recimo?

ALISPAHIĆ: Bošnjaci više nisu u stanju da stvaraju bilo kakve mreže sa islamskim svijetom, jer sve više i ubjedljivije bivaju odrođeni od svoje vjere, a s druge strane, bivaju indoktrinirani medijskim utjecajima koji ih ubjeđuju da je islam njihov najveći problem, tako su su Bošnjaci, u kritičnoj masi, najveći islamofobi u Bosni i Hercegovini. Moglo bi se egzaktno pokazati da posljednjih godina islam više vrijeđaju Bošnjaci, nego Srbi i Hrvati. Valja i to reći, da Srbi i Hrvati ne bi nikad vrijeđali svoju vjeru, kako to čine mnogi Bošnjaci, koji ne razumiju da je vjera kičma identiteta i morala u svakog naroda, i da nema naroda bez vjere. Ni jedan narod nije konstituiran na bezbožništvu, a to što se od Bošnjaka traži da žive bez islama, zapravo je genocidni zahtjev za samouništenjem bošnjačkog bića. Zašto se od Srba i Hrvata ne traži da žive bez pravoslavlja i katoličanstva? Zato što bi to značilo negaciju srpstva i hrvatstva. Negacija islama u Bošnjaka je negacija samih Bošnjaka.

U trendu “zaboravljanja” prošlosti, kakvu ulogu igra bh. politička elita, a kakvu bh. mediji?

ALISPAHIĆ: I politika i mediji bivaju određeni odnosom snaga na terenu, tako da bošnjački političari znaju da njihove karijere određuje međunarodni faktor, odnosno velikosrpski i velikohrvatski faktor, koji ih je u stanju na različite načine skloniti, ili preko direktne zabrane bavljena politikom, ili preko obavještajnih utjecaja na pravosuđe u BiH koje je dosad napravilo mnoge montirane procese. Mediji su prvo finansijski ovisni od sponzora i donatora, a potom i od državne agencije za komunikacije koja ih kažnjava ako skrenu sa ideološke crte. Politička i ekonomska snaga u BiH je ideološki određena po velikosrpskim i velikohrvatskim interesima, koji su saglasni sa međunarodnom intencijom da se oslabi bošnjački, tj. islamski faktor, tako da bošnjački političari mogu samo statirati u toj priči i brati svoje lične interese. Isto važi i za bošnjačke novinare, čija je elita, koju je nekad okupljao „Ljiljan“, danas bez posla, ili radi neke druge poslove.

 

Sa obzirom na jasne dodirne tačke izmedju Bosanskih Muslimana i Palestinaca, kako onda objasniti ovu “apatiju” (nazovimo je tako) koja je primijetna među Bošnjacima? Na tribini o Palestini bilo veoma malo mladog svijeta.

ALISPAHIĆ: Bošnjački narod je uhapšen narod, i uz to svjestan da mu nema ko pomoći, pa se mnogi odlučuju da prihvate ponuđeni projekt samomržnje, pronalaska krivice u sebi i u islamu, da pokušaju biti neko drugi, jer je pritisak nepravde ogroman. Generalno, to rezultira jednom apatijom i razočaranošću u vrijeme kojemu smo svjedoci.

Dosta je, specijalno u prvom izaganju (na “Sjecamo se Gaze” tribini), bilo poziva na vjeru, na Islam, dosta citata iz Svete Knjige. Sjećam se nekih razgovora u Londonu gdje je distinkcija bila vučena izmedju onih koji su se aktivno zauzeli za Palestinu i onih koji nisu, kao “dobri – pravi” i “loši” Muslimani. Kakvo je Vaše mišljenje o ovome?

ALISPAHIĆ: Za mene je sudbina Palestine, kao i pitanje ma kojeg zločina i nepravde, prije svega univerzalno pitanje, koje se tek potom može svoditi na naše unutarcivilizacijske različitosti. Mislim da Palestini fali ta internacionalizacija, u smislu insistiranja na univerzalnim značenjima palestinskog stradanja, sukobljavanju Dobra i Zla, antifašizma i fašizma, a ne islama i ma čega i ma koga drugog.

Znam da bojkot nije nešto o čemu pišete, ali možete li reći, onako sa humanog aspekta, šta bi to Bosanski Muslimani dobili bojkotovanjem robe iza koje stoji jevrejski kapital?

ALISPAHIĆ: Mislim da je izlišno o tome govoriti, jer Bošnjaci u većini više vole tuđe nego svoje, rađe kupuju stranu nego svoju robu, nemaju uopće svijest o ekonomskom patriotizmu, što je rezultat tog organiziranog rastakanja nacionalne i patriotske svijesti u Bošnjaka, koji su navedeni da bježe od svoga identiteta, kao od virusa tragedije. Otud je izlišno pretpostavljati da bi Bošnjaci mogli bojkotirati robu iza koje stoji cionistički kapital. Osobno, ja bih volio da su Bošnjaci takvo što u stanju učiniti, jer bi to značilo da su u stanju i više kupovati domaće, nego proizvode iz Srbije i Hrvatske. Naravno, od toga ne bi oslabila nikakva ekonomija, niti bi neka kompanija bila na šteti, a korist bi bila za narod koji je u stanju iskazati svoje jedinstvo. Bošnjaci takav narod nisu, nisu nikada ni bili, teško da će ikada i biti, jer je veliko pitanje koliko su Bošnjaci uopće politički narod, a koliko narod u etnokulturnim kriterijima. Drukčije rečeno, mi imamo svoju kulturu, ali nemamo svoju politiku, i zbog toga smo na putu da izgubimo i domovinu, a potom i tu kulturu, te da život nastavimo u muzejima i knjigama, kao ni prvi, ni posljednji narod koji je bio i prošao.

Ažurirano: Petak, 06 Svibanj 2011 23:45
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search