LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Satira Crtice o dobrom vojaku Švejku
Crtice o dobrom vojaku Švejku

 

SvejkŠvejk i feldkurat Kac u sakristiji

Vojni svećenik Kac nesigurnim koracima siđe s predikaonice i ode u sakristiju, a za njim pođe i garnizonski hapsandžija. Malo kasnije, hapsandžija iziđe, uputi se pravo Švejku, izvuče ga iz gomile gaćana i odvede u sakristiju.

Vojni svećenik Kac je udobno sjedeo na stolu i zavijao cigaretu. Kad Švejk uđe, on mu reče: - Dakle, tu ste... Dobro sam o svemu promislio i čini mi se da sam te skroz skužio, razumiješ li, klipane? To je prvi slučaj da mi se neko ovdje u crkvi rasplakao.

Skočivši sa stola, drmusao je Švejka za ramena i vikao pod velikim, mračnim potretom svetog Franje Saleškog.

-Priznaj, gade, da si plakao tek onako, radi šegačenja!

Franjo Saleški je gledao sa zida upitno u Švejka. Sa suprotnog zida, a sa druge slike uplašeno ga je posmatrao neki velikomučenik koji je u stražnjici imao zabodene zupce od testere kojom su ga rimski krvnici testerisali. A na licu mučenika nije se videla ni patnja, ni radost, ni ekstaza. Izgledao je samo zbunjen, i kao da je hteo da kaže: ,,U šta li sam to upao i šta to, gospodo, sa mnom činite?"

-Pokorno javljam, gospo'n feldkurat, - reče ozbiljno Švejk, bacajući sve na jednu kartu, - da se ispovijedam Bogu svemogućem i vama, časni oče, koji ste njegov zamjenik, da sam zaista plakao samo od izmotacije. Ja sam shvatio da vašoj propovijedi nedostaje pokajnik, koga ste uzalud tražili. Htio sam, uistinu, da vam pričinim zadovoljstvo, da ne biste slučajno pomislili da više nema pravednih ljudi na ovom svijetu, a sebi sam htio da priredim uživaciju, da bi mi malo laknulo.

Vojni svećenik se ispitivački zagleda se u Švejkovo prostodušno lice. Jedan sunčev zrak poigravao je na sumornoj slici svetog Franje Saleškog i toplo ogrijao unezvijerenog mučenika na suprotnom zidu.

-Počinješ da mi se sviđaš, - reče vojni svećenik sjedajući opet na sto. –Kojoj regimenti pripadaš? - I tu poče štucati.

-Pokorno javljam, gospo'n feldkurat, da pripadam i ne pripadam, kako se uzme, devedeset prvoj regimenti i da uopće ne znam kako stoji stvar sa mnom.

-A zbog čega si u zatvoru? - zapita vojni sveštenik, ne prestajući da štuca.

Iz kapele su dopirali zvuci harmonijuma, koji je zamjenjivao orgulje. Muzikant, neki učitelj, zatvoren zbog dezerterstva, cvilio je na harmonijumu najtužnije crkvene melodije. Sa štucanjem vojnog svećenika spajali su se ovi zvuci u neku čudnu muziku, u neku novu dorsku skalu.

-Pokorno javljam, gospo'n feldkurat, da zaista ne znam zašto sam ovde da se uopće ne žalim što ovde sedim. Mene samo tjera baksuz. Ja, znate, uvijek mislim uraditi sve najbolje, a na kraju to ispadne uvek ono najgore, eto, kao ovom mučeniku na slici.

Vojni svećenik pogleda na sliku, osmjehnu se i reče, prešavši na per si:-Vi mi se zaista dopadate, moram se o vama raspitati kod gospodina isljednika, a s vama više neću da se zadržavam. Da mi je da tu svetu misu već skinem s vrata!

-Nalijevokrug! Napred marš!

Kad se Švejk vratio u porodični krug gaćana pod predikaonicom, na pitanje šta je vojni sveštenik hteo s njime u sakristiji, odgovorio je suvo i stručno:

-Pijan je!

Novi podvig vojnog svećenika, svetu misu, svi su pratili s velikom pažnjom i iskrenim simpatijama. Jedan od zatvorenika čak se kladio pod predikaonicom da će mu monstranca ispasti iz ruku. Opkladio se u svoju porciju kruha, a za dva šamara, i dobio opkladu.


Ono što je u kapeli ispunjavalo duše prisutnih za vreme crkvenih obreda vojnog sveštenika nije bio misticizam vjernika ili pobožnost pravih katolika. To je bilo osjećanje, kao recimo, u pozorištu, kad ne znamo sadržaj komada, a radnja se sve više zapliće i mi bez predaha očekujemo završetak. Svi su se udubili u prizor koji im je s velikom požrtvovanošću pružao gospodin feldkurat pred oltarom.

Nalazili su estetsko uživanje u ornatu koji je vojni sveštenik obukao natraške i s toplim razumevanjem i ushićenjem posmatrali su šta se sve odigrava pred oltarom. Riđi ministrant, dezerter iz crkvenjačkih krugova, specijalista za sitne krađe u 28. regimenti, svim silama se trudio da iščeprka u sjećanju cijeli tok, tehniku i tekst svete mise. On je istovremeno bio i ministrant i šaptač gospodina feldkurata, koji je s nevjerovatnom lakomislenošću preskakao čitave rečenice i, umjesto obične mise, dogurao u misnoj knjizi sve do predbožične, na opšte zadovoljstvo svih prisutnih.

Nije imao ni glasa ni sluha, i pod svodom kapele začulo se jecanje i groktanje kao u svinjcu.

-Feldkurat se danas propisno natreskao, - s najvećim zadovoljstvom iradošću govorili su oni pred oltarom.

-Halal mu vjera! Sigurno se napio negde kod devojčura.

I već valjda po treći put čula se sa oltara pesma vojnog svećenika: „Ite, missa est!" koja je ličila na bojni poklič Indijanaca, tako da su se od nje tresli svi prozori.

Na kraju vojni sveštenik još jednom pogleda u kalež, da nije slučajno ostala još koja kap vina, te napravi zlovoljnu grimasu i okrete se prisutnima: -Tako... a sad možete kući, bitange jedne! Gotovo je!... Ali, primijetio sam, ušljivci jedni, da ne pokazujete onu pravu pobožnost, kao što bi trebalo kad se nalazite pred licem najsvetije svetinje - pred oltarom. Gledajući lice u lice Gospoda Boga nije vas stid da se smijete na sav glas, da kašljete i da se cerekate, da stružete ogama, i to preda mnom, koji ovde zastupam Djevicu Mariju, Isusa Hrista i Boga Oca, blesani jedni. Ako se to još jedanput ponovi, postupiću sa vama onako kako zaslužujete i pokazaću vam da ne postoji samo onaj jedan pakao o kome sam vam prošli put govorio, već da pakao postoji i na zemlji. A ako i uspijete da se spasite onog prvog, iz ovog drugog, vala, nećete se majci izvući.

Vojni svećenik, koji je umeo u praksi tako divno da ispunjava bestraga staru blagotvornu dužnost da uhapšenike posjećuje, uđe u sakristiju, presvuče se, nali u manjerku vina iz demižona i ispi ga, a onda, uz pomoćriđeg ministranta, uzjaha na svog konja, koji je bio privezan u dvorištu. Ali setivši se Švejka sjaha i uđe u kancelariju isljednika Bernisa.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search