LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alternativna medicina Terminalia arjuna – “zlatna biljka” za anginu pectoris i druga srčana obolenja
Terminalia arjuna – “zlatna biljka” za anginu pectoris i druga srčana obolenja
Četvrtak, 12 Svibanj 2011 21:42

Nadan Filipović

Terminalia arjuna je ljekovita biljka koja ima veoma dugu historiju. Ta biljka je jedan od najvažnijih prirodnih lijekova za sva srčana obolenja. Koristi se preko dvije tisuće godina u Ayurvedsoj (ajurvedskoj) medicini. Svi doktori ajurvedske medicine su jedinstveni u tvrdnji da je spomenuta biljka pravi eliksir za sva srčana obolenja, kao naprimjer za anginu pectoris, pericarditis, srčana obolenja koja imaju za komplikaciju endocarditis, obolenja srčanih arterija, a koja su u ajurvedskoj medicine grupirane u kategoriju “hritoga”.

Dugo su “nevjerne Tome” smatrale da u tim tvrdnjama ima dosta pretjerivanja, no, najnovija medicinska istraživanja, kako klinička, tako i eksperimentalna, rezultirala su spoznajom da je Terminalia arjuna zaista najbolji prirodni tonik za srce, a koji se bez ikakve rezerve može preporučiti svim ljudima koji imaju bilo kakvo srčano obolenje. Znanstveno je dokazano da spomenuta ljekovita biljka sadrži određene supstancije koje su veoma snažni antioksidanti koji štite stanice srčanog mišića od takozvanog oksidativnog stresa.

Znanstveno je dokazano da ova biljka najbolje pomaže ljudima koji pate od srčanog obolenja zvanog angina pectoris o kojem smo već pisali.

U zadnjih desetak godina provedeno je više od dvadeset kliničkih istraživanja koja su nedvojbeno potvrdila da je Terminalia arjuna biljka izbora za sve ljude koji pate od nekog srčanog obolenja, a posebice od angine pectoris, kao i za pušače sa ciljem da se kod njih na prirodan način spriječe oštećenja srca i srčanih krvnih žila. Radi se zaista o zlatnoj biljci za sva srčana obolenja, o biljci koja pored toga što izuzetno pomaže kod srčane angine, snažno djeluje na sniženje kolesterola u krvi, te krvnog tlaka, a kao jedan od najjačih prirodnih antioksidanata štiti cijeli organizam od štetnog djelovanja niza slobodnih radikala kojima smo svakodnevno, manje ili više svi izloženi.

O ljekovitom djelovanju Terminalia arjune objavljeni su mnogobrojni znanstveni radovi. Teko su primjerice, Dr Chjen i njegovi saradnici sa Fooyin Sveučilišta na Taiwanu dokazali da je CASUARIRIN, jedna od aktivnih komponenta iz Terminalie izuzetno snažan antioksidant koji posebno dobro štiti srčani mišić od oksidativnog stresa. Nadalje, nedavno je dokazano da se u sastavu Terminalia arjuna nalazi arjunolična kiselina (arjunolic acid), jedan triterpenoidni saponin, koji djeluje kao još jači antioksidant i koji štiti srčani mišić, spriječava stvaranje tromba, odnosno koagulaciju, te smanjuje krvni tlak, srčanu frekvenciju i nivo holesterola u krvi.

Zbog limitiranosti prostorom i strpljenjem posjetitelja mogu samo reći da je u zadnjih deset godina objavljeno preko 150 zapaženih znanstvenih radova o izuzetno dobrom djelovanju ove biljke na srce, tlak i holesterol.

Nadalje, Dr Bharani i suradnici sa Klinike za kardiologiju, Mahatma Gandhi Memorijalnog Medicinskog fakulteta, Sveučilišta Indore, India,  nedvojbeno su dokazali u jednom velikom kliničkom istraživanju da uzimanje Terminalia arjune u dozi od 500 miligrama tri puta na dan 100% sigurno spriječava ostećenje endotela krvnih sudova kod pušača i dovodi do kompletnog “oporavka” njihovih krvnih sudova.

Svakako treba na ovom mjestu naglasiti da su citostatski preparati, koji se daju u različitim shemama ljudima oboljelim od raka, veoma štetni za srce, odnosno kardiotoksični. Zato nas ne treba iznenaditi činjenica da mnogi onkolozi preporučuju uzimanje ove biljke u tijeku kemoterapije, baš sa ciljem da se značajnoi umanji štetno djelovanje na srce.

Indijski znanstvenici su prošle godine objavili saopštenje prema kojem kombinacija terminalia arjune i Withania somnifera izuzetno pojačava fizičku performancu i kardiorespiratornu izdržljivost zdravih i bolesnih ljudi.

Praktična iskustva su oadgnala svaku sumnju u djeotvornost ove biljke kod srčanih obolennja i inače staračkog, oslabljelog srca. Treba istaknuti da nisu opisani nikavi štetni efekti ili umanjenje ili pojačavanje aktivnosti već propisanih lijekova. Nueroze srca koje su karakteristika u starije populacije jako se dobro sanira pomoću kombinacije kapsulirane Terminalia arjuna i tinkture pripravljene od biljke Nardostachys jatamansi.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja možete mi se obratiti.

Izvinjavam se gospodinu Hajri što sam zakasnio s ovim prilogom i molim ga da se ne ljuti. On mi je dobro rekao da bi bilo bolje što više pisati o unaprijeđenju zdravlja, nego li o, kako on kaže, politici. Bravo Hajrudine! i Vas, i moju malenkost, odnosno sve nas iz Bosnice otjerala je i ovamo dotjerala ne samo četnička kama, već „podebelo“ i politička glupost naših političkih mudralija, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Nažalost, njima slične politikantske protuhe i ovdje nam kroje sudbinu, posebice onu društvenu, pa ko će izdržati da se na te bezobrazluke ne osvrne. Poslušat ću Vas kao starijeg i pojačati priloge o zdravlju.

 

Komentari  

 
0 #12 Tina 2017-05-24 05:43
Postovani,

Interesuje me da li arjuna sme da se koristi kod izduzenih, zadebljanih i desnih malo oslabljenih zalistaka? Da li zapravamo ona moze pomoci u tome?
Unapred zahvalna.
Srdacno.
Citat
 
 
0 #11 Jelena Sormez 2015-04-01 04:06
Postovani, za arjuna terminalia sam cula pre nekog vremena i verujem da moze samo pomoci. Vama veliko hvala na svim informacijama. Molim vas da mi, ukoliko ste iz Beograda i nabavili ste arjunu, napisete konkretno gde. Unapred hvala i veliki pozdrav, Jelena :-)
Citat
 
 
0 #10 Nadan Filipovic 2014-04-17 21:31
Nina,
nigdje nisam našao na znanstveno utemeljen podatak da treba praviti bilo kakove prekide prigodom uzimanja Terminalia arjuna. Ako bilo što novo saznam javit ću Vam. Srdačan pozdrav, Nadan
Citat
 
 
0 #9 nina 2014-04-17 18:54
Jedino me jos zanima trebam li napraviti pauzu kod uzimanja Arjune ili mogu nastaviti dalje bez obzira?

Hvala
Citat
 
 
0 #8 Nadan Filipovic 2014-03-17 20:27
OK Nina! Nisam ni ja! Nema frke. Drago mi je da Vam Terminalia pomaže. Mislim da nisam promašio metu napisavši par riječi o prirodnom eliksiru koji je zaista prava blagodet posebno za neke srčane bolesnike. I suvremena, jako ortodoksna medicina je zainteresirana je za spomenutu biljku o čemu svjedoči oko 150 znanstevnih radova objavljenih u renomiranim medicinskim časopisima.
Citat
 
 
0 #7 nina 2014-03-17 19:07
Ma nema frke, nisam zlopamtilo :)

Nego sto se tice arjune, stvarno je djelotvorna i svakome bi preporucila.
Djelotvorno a nije stetno kao ostali lijekovi.
Citat
 
 
0 #6 Nadan Filipovic 2014-03-14 20:51
Nina, kako vidite Vaš "komentar" nije "deletiran". Dugujem Vam ispriku! Zaista! Naime, prvo pomislih da se radi o jednoj od nerijetkih osoba kojoj su kućni odgoj i razima komunikacije na nižoj razini, ali vidim da sam najvjerokatnije pogriješio. Pošto nešto malkice znam o sporednim efektima antidepresiva rekoh sebi - pa možda je to posljedica tih preparata. Dakle, sve je OK!
Citat
 
 
0 #5 nina 2014-03-14 20:00
Dragi Dejane, Arjun se može naruciti putem Ebaya iz indije, ja sam narucila i dodje samo 30 kn, jako sam zadovoljna, toliko je korisna da uopce nisam imala potrebu vise uzeti antidepresive jer me usrecuje :) opusta tijelo i regulira cirkulaciju tako da mozete i dublje disati :)

Gospodine Filipoviću....ovo uopce nije bilo "narednički", nego cisto informativno pitanje, i ne znam zasto bi deletirali. A sta bi trebala napisati.... kratko i jednostavno da ne odugovlačim reko...nisam vam ja kriva sto vas uvrijeđeni ego zeli da mu se obracaju sa ovime ili onime :) I dam se kladiti da ce ovo biti deletirano ali nema veze bar ostavite informaciju gdje covjek moze nabaviti Arjunu. Hvala
Citat
 
 
0 #4 Nadan Filipović 2014-03-04 20:50
Poštovana gospođo ili gospođice Nina! Da Vas malkice podučim kako se netko nekomu obraća. Dakle, iako idete onako narednički sa "mene zanima", nije fer da deletiram, nego da kažem da prema relevantnim podacima iz znanstvene i stručne medicinske literature nema spomena o bilo kakovoj dokazanoj interakciji između aktivnih komponenta Terminalia arjuna i antidepresiva i aknsiolitika.
No, opreza radi, da bih bio u kondiciju dati 99.9% točan odgovor ne bi bilo loše navesti o kojim se antidepresantim a i anksioliticima radi. Možete poslati na moju e-adresu, a ne kao komentar.
S poštovanjem,
Nadan Filipović
Citat
 
 
0 #3 nina 2014-03-04 19:01
Mene zanima smije li se arjuna koristiti s obzirom što se piju antidepresivi i anksiolitici. hvala.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search