LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Historijske zanimljivosti
Historijske zanimljivosti
Četvrtak, 26 Svibanj 2016 15:40

 

Dr Karl KronerHitlerovi jevrejski liječnici - Dr Karl Kroner

Nadan Filipović

(na slici je Dr karl Kroner)

Karl Kroner je rođen 1878. godine u Berlinu gdje je završio školovanje i studirao medicinu. Nakon diplomiranja radio je kao liječnik u nekoliko berlinskih bolnica, kao i za osiguravajuću kuću Siemens. Otvorio je privatnu praksu 1920. godine u Berlinu. U toku Prvog svjetskog rata radio je kao vojni liječnik, specijalist za psihijatriju. Adolf Hitler je bio njegov pacijent u vojnoj bolnici u Pasewalku na Baltiku.

Naime, u zoru, 15 oktobra 1918. godine Adolf Hitler i stotinjak njegovih suboraca bili su izloženi djelovanju bojnog otrova fosgena dok su se borili protiv Engleza kod blizu Ypresa na belgijskoj granici. Hitler je tada imao 29 godina i bio je u rangu kaplara kurir za vezu u 16-toj Bavarskoj pješačkoj regimenti. Hitlerova regimenta je imala doručak na nekom napuštenom imanju kada su ih Englezi iznenadno napali granatama napunjenim fosgenom. Iako su svi hitro navukli gas-maske mnogi od vojnika su počeli strašno kašljati i većina nije više ništa vidjela. Najmanje otrovani vojnik Herman Herr je tu grupu proveo do vojnog stacionala u Linsellu, pet kilometara od mjesta trovanja. (Lewis D. Thirty days in the shooting house. The strange case of Dr. Edmund Forster and Adolf Hitler. Rev IPCS Clin 2006;33:276-285) Slijedećeg jutra svi potrovani vojnici, većina od njih oslijepjeli od bojnog otrova, transportovani su u bolje opremljenu vojnu bolnicu na periferiji Brussela. Među tim koji su izgubili vid bio je i Adolf Hitler. Iz te bolnice Hitler je prebačen u 960 kilometara udaljenu vojnu bolnicu Pasewalku. (Gramary A. The internment of Adolf Hitler at the Hospital of Pasewalk, a case of hysterical blindness? Mental Health 2008;11:47-50, Köpf G. The hysterical blindness of Adolf Hitler: history of a medical. Rev Psiq Clín 2006;33:218-224) Hitler je u bolnicu u Pasewalku došao sa izuzetno jakom iritacijom konjunktiva i sluznice nosa. Oči su mu bile jako natekle i nije ih mogao otvoriti. Ipak se stanje popravilo nakon desetak dana, ali je Hitler i dalje tvrdio da ne vidi, odnosno da je ireverzibilno oslijepio od bojnog otrova. Dr Karl Kroner je posumnjao da se radi o histeričkoj ambliopiji, odnosno jednoj od reakcija na ratne trauma i posljedice trovanja. (Dr Karl Kroner. https://de.wikipedia.org/wiki/Karl_Kr%C3%B6ner. July 16, 2014) Nakon tu Uskoro nakon toga Kronerovu dijagnozu je potvrdio i u to doba najpoznatili njemački psihijatar Prof. Dr Edmund Forster, načelnik Psihijatrijske klinike Medicinskog fakulteta Univerziteta u Berlinu. (Stock PJ, Hitler A. Psychiat Neur Neurochir. 1968;71:381–98) On je Hitlera liječio hipnozom i uspio je u tome. (Horstman B. Hitler in Pasewalk: Die Hypnose Und Ihre Folgen. Düsseldorf: Droste; 2004) Hitler je otpušten iz bolnice i dobio je odsustvo da se potpuno oporavi. Kad je, međutim, Njemačka kapitulirala u novembru 1918. godine, Hitler je ponovo oslijepio, odnosno došlo je do vraćanja stanja histeričke ambliopije, te je ponovo odveden kod profesora Forstera koji je nastavio sa hipnozom.

Interesantan je podatak da Adolf Hitler do tih seansi hipnoze nije imao nikakvih grandomanskih ideja. Smatra se da je Forsterov tretman inducirao te ideje jer prema ostacima medicinske dokumentacije Forster je u toku tretmana Hitleru govorio da je on “veliki čovjek, junak koji će spasiti Njemačku, gromada koju je sudbina izabrala za vođu”, ali ne sa ciljem da “napravi” vođu, već s najboljom namjerom da ga ohrabri i pobudi u njemu psihičku energiju koja će pozitivno utjecati na preovladavanje histeričke ambliopije. Neki autori spominju Forstera kao “tvorca čudovišta”.

Kad je Hitler 1933 postao kancelar Reicha Gestapo je poslao svoje ljude da pokupe svu medicinsku dokumentaciju iz arhive Psihijatrijske klinike Medicinskog fakulteta Univerziteta u Berlinu, a doktora Forstera su odveli u Centralu Gestapoa gdje su ga danima ispitivali. Nakon što im je “propjevao”sve što je znao, otpremili su ga u koncentracioni logor Dachau, ali su ga nakon par mjeseci oslobodili nakon intervencije sa najvišeg mjesta, smatra se samog Adolfa Hitlera. Pustili su ga na slobodu, odnosno odvezli do njegovog stana u Berlinu. Međutim, za profesora Forstera je sve što je doživjeo bilo takva trauma da je, navodno, u svom stanu izvršio samoubojstvo pucnjem u sljepočnicu iz revolvera koji je bajagi skrivao, a što su kasnije energično negirali svi članovi Forsterove obitelji. (Lewis D. The man who invented Hitler. London: Headline Book Publishing; 2001)

Ipak, ostao je živ još jedan pouzdani svjedok, a to je bio Dr Kroner. On je sakrio kopije Hitlerove bolničke dokumentacije koju je uspjeo proslijediti kolegi doktoru Ernstu Weissu, također jevreju koji je 1938. godine emigrirao u Pariz. (Weiss E. The Eyewitness. Boston: Houghton Mifflin Company; 1977) Doktor Weiss je tu dokumentaciju uspjeo predati jednom službeniku američke ambasade u Parizu, a ovaj je istu proslijedio diplomatskom poštom u USA gdje se i danas nalazi u arhivu USA mornarice. Izgleda da su doktora Weissa pratili i držali pod prismotrom njemački agenti u Parizu, a bilo ih je tamo na stotine. Doktor Weiss je bio svjestan da je pod paskom njemačkih agenata i nije izdražo taj stali pritisak, već se ubio 1940, kada su Nijemci okupirali Francusku i ušetali u Pariz.

Dr Kroner je uhapšen u decembru 1938. godine i deportovan je u koncentracioni logor Sachsenhausen, ali je nakon intervencije sa samog vrha Reicha pušten na slobodu. Njegova supruga nije bila jevrejka, već “čista arijevka”. Ona je uspjela cijeloj obitelji “izganjati” vizu za Island gdje su se, svakako sa prethodnom dozvolom njemačkih vlasti, sklonili 1939. godine.

Na kraju rata su svi članovi obitelji doktora Kronera emigrirali u Ameriku. Doktor Karl Kroner je umro 1954. godine, a sahranjen je na Islandu kako je za života poželio, a kasnije je pored njega sahranjena i njegova supruga. Njihov sin Klaus, također doktor, uspjeo je nostrificirati diplomu i dugo je radio kao liječnik u New York-u.  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search