LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Satira Gojim sina za naučenjaka!!!!
Gojim sina za naučenjaka!!!!

 

konjBabo goji sina za šefa katedre, a bo'me more od njega postat' i komadina dekana, a vala i rektora sarajevskog Univerziteta!!!

Nadan Filipović

(na slici konj čiju je sklupturu 2005. godine svećano postavio tadašnji dekan; sklupturu koja simbolizira Bosnicu koja iz budžeta plaća ovaj privatizirani fakultet, okupiran od sinova, kćerki, daidžića, amidžića....)

U Oslobođenju od 11.6.2016 pročitah oglas da izvjesni Kenan Čaklovica, magistar nauka, viši asistent na Katedri za higijenu i tehnologiju namirnica, brani doktorsku disertaciju. Odbrana disertacije je zakazana za 28.6.2016. Usput da se podsjetimo da je spomenuti Kenan sin redovnog profesora Faruka Čaklovice, šefa iste katedre. Kakva koincidencija?! Ma kakav ba nepotizam, jeste li mahniti! Čista familijarna koincidencija!

Isti Faruk Čaklovica, Kenanov tata (babo) bio je i jeste alfa i omega Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, te rektor Univerziteta u Sarajevu u čak dva mandata. Nije mu bilo dosta “rektorovanja” pa se ove godine ponovo prijavio za izbor u rektorsko zvanje, ali, na sreću po Univerzitet i gradski okoliš, nije mu se posrećilo da po treći put zasjedne u me(h)ku rektorsku fotelju tipa: lezi hljebe da te jedem.

Helem, “babukino maksumće” Kenan treba 28.6.2016. godine da brani doktorsku disertaciju što je zadnji korak u sticanju zvanja doktora nauka ili znanosti. Kako piše u oglasu “odbrana će se održati u 19,00 sati u Amfiteatru Veterinarskog fakulteta u Sarajevu”.

Hajdemo se najprije malkice osvrnuti na objašnjenje pojmova “doktorska disertacija” i “doktor nauka”

Najkraća definicija pojma “doktorska disertacija” je da je doktorska disertacija rezultat ORIGINALNOG NAUČNOG RADA kandidata u odgovarajućoj naučnoj oblasti.

Nadalje, doktorska disertacija MORA predstavljati naučni rad u kojem kandidat daje ORIGINALNI NAUČNI DOPRINOS u odgovarajućoj naučnoj oblasti. U većini uljuđenih zemalja, pa i u najbližem zapadnom susjedstvu, odavno je uvedena praksa da je nemoguće da neko napiše i objavi doktorski rad, a da prethodno nije objavio nijedan naučni rad u poznatim naučnim časopisima, odnosno žurnalima. Pozdano tvrdim da Kenan Čaklovica do danas nije objavio niti jedan naučni rad koji je dostupan široj javnosti.

O tome je jako lijepo govorila Prof.Dr Lamija Tanović, naša renomirana naučnica. Profesorica Tanović ovako kaže: “Prema mome mišljenju, a to je i naučna praksa i na zapadnim univerzitetima, potrebno je da doktorska disertacija na kraju naučne specijalizacije bude zbirka radova objavljenih tokom doktorskog studija u renomiranim i relevantnim naučnim časopisima. Svi ti radovi prije zvanične objave prolaze jednu opsežnu i vrlo rigoroznu provjeru poznatih i eminentnih profesora što najbolje dokazuje njihovu naučnu relevantnost i utemeljenost".

Babin viši asistent Kenan treba da brani doktorsku disertaciju pod naslovom: “Zastupljenost i karakterizacija Listeriae monocytogenes u namirnicama biljnog i animalnog porijekla”.

Prema podacima jedne od najvećih baza naučnih podataka od 1970. godine do jučer su objavljena 6.554 naučna rada o zastupljenosti i karakterizaciji Listeria monocytoganes u živežnim namirnicama kako animalnog, tako i biljnog porijekla, tako da bi naslov Kenanove doktorske disertacije više bio adekvatan nekom seminarskom uratku ili čak maturskom radu u nekoj srednjoj školi za edukaciju veterinarskih tehničara, ali zaista i nipošto naslovu doktorske disertacije.

Pitam se kakvu li će to naučnu novost babin Kenan prezentirati u svojoj disertaciji čiji sam naslov jasno ukazuje na sadržaj te šuplje priče i jasno, da ne može jasnije pokazuje da je kandidat za zvanje doktora nauka izborom naslova i konačnog sadržaja pogodio kao kažiprstom u feces animalnog ili humanog porijekla, da izvinete na izrazu.

Što se, pak, tiče izbora teme za doktorsku disertaciju, a ustvarnosti naučno potpuno "oglodane kosti", ipak nije red da ružimo mladog “naučenjaka” , već njegovog potpuno nekritičnog mentora kojem bi trebalo dobro istegliti uši ili, bolje, pripucati nekoliko zvučnih šljaga u njegovu redovnoprofesorsku, aščarile praznu tintaru posebice zbog toga što misli da su svi oko njega budale i da će i ovaj "doktorat" kojeg će se Kenan kasnije stidjeti "proći kao naka nauka. Malo morgen!!!!

I šta raji ostaje nego da do 28.6.2016. pričeka javno predstavljanje novih naučnih rezultata o prisutnosti i karakterizaciji Listeriae monocytogenes u namirnicama biljnog i animalnog porijekla. Svakako će svekoliko pučanstvo Bosne i Hercegovine, pa i šireg dunjaluka, gore navednog datuma nervozno pocupkivati grickajući nokte od iščekivanja šta li će nam to novog u nauci prezentirati babin sin.

Nastavlja se “parada” nepotizma i prodaje lahuri nenaučnih muda pod bajagi naučne bubrege, posebno na Veterinarskom fakultetu koji su davno “osvojili” preambiciozni seljačići i provincijalci i pretvorili ga u svoj privatni fakultet, ali koji se za razliku od pravog privatnog fakulteta financira iz budžeta Bosne i Hercegovine.

Naime, prema podacima utemeljenim na la(h)ko provjerljivim činjenicama, na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, nije samo Kenan babin viši asistent i nasljednik vlasništva nad Katedrom za higijenu i tehnologiju namirnica. Davno je Nermina Šulj objavila da su na desetine mladih saradnika na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu djeca su ili bliski rođaci aktuelnih i bivših profesora istog fakulteta, ali kad ih ona priupita da štogod guknu o tome, svi prozvanu urliču: “U pitanju je samo koincidencija, ništa drugo! O nepotizmu nema govora!” (Otac mi je dekan, ali to nije nepotizam, Žurnal, 2.2.2011)

Međutim, pravi vrhunac bahatog nepotizma će biti ako je kojim slučajem Kenanu mentor u njega mu babuka, redovni profesor, dekan u više mandata i rektor Univerziteta u Sarajevu u dva mandata, dakle po funkcijama jedna od najvažnijih naučnih faca u Bosni i Hercegovini. Međutim, Faruk Čaklovica je naučna “faca” koja ima objavljena samo dva rada koja su registrirana u relevantnim bazama naučnih podataka, i to ne kao prvi autor, već kao dopisani koautor u stilu “Hajde Fare, nek je veća vojska!”

Ti radovi, koji se, hajde da kažemo, mogu smatrati bajagi naučnim, su:

Djedjibegović J, Marjanović A, Burnić S, Omeragić E, Dobrača A, Čaklovica F, Sober M. Polychlorinated biphenyls (PCBs) in fish from the Sana River (Bosnia and Herzegovina): A preliminary study on the health risk in sport fishermen. J Environ Sci Health B. 2015, 50, 638-44

Lončarević S, Milanović A, Čaklovica F, Tham W, Danielsson-Tham ML. Occurrence of Listeria species in an abattoir for cattle and pigs in Bosnia and Hercegovina. Acta Vet Scand. 1994, 35, 11-5.

I ništa više!!! Ništa više “na sonu” kod redovnog profesora, šefa, odnosno neupitnog vlasnika Katedre za higijenu i tehnologiju namirnica Veterinarskog fakulteta, dekana istog fakulteta u dva mandata i bilesi rektora Univerziteta u Sarajevu u dva mandata.

 

Komentari  

 
+1 #7 Zijo 2017-10-04 17:16
Prvo, mujo, zasto ne koristis puno ime i prezime kada mislis da si u pravu.
Drugo, psiholozi su davno utvrdili da podsvijest radi i kada ne zelimo. Izbor malog slova za licnu imenicu govori sta mislis sam o sebi.
Trece, sve to si mogao reci i bez uvreda i neuljudnosti. Opet to govori o tebi. Ne vise o tebi, nego samo o tebi.
Cetvrto, argument da nema uslova u BiH da se obavljaju naucni radovi i istrazivanja doktorskog nivoa nije nikakav argument za snizavanje kriterija za sticanje titule Dr. Neke stvari jednostavno imaju kriterije na globalnoj razini pa ili jesi ili nisi. U suprotnom- banana drzava.
Eto ti i naseg sydney-skog doktora klanjackih nauka- Alijagic "Dr" Hasan, pa i njega brani.
Peto, jesi li cuo za nepotizam, sukob interesa i tome slicno. Fare i Keno, Bake i Sebija....hmmm
Citat
 
 
+1 #6 Nadan Filipović 2017-10-03 21:44
E Mujo, Mujo, komadino papana, možda iz Beskuja odakle ti je arhipapak Fare. Kad bi takve kao što ste Fare i Ti seljačino nazvao šupcima to bi bila teška uvreda za veoma važni zadnji dio debelog crijeva preko kojeg insani sa zdravom probavom svakodnevno ispuštaju takve kao što si ti seljački majmune i tvoj SDA- guzolaža Fare koji je SDA-vezom i partijskom direktivom postavljen kako za dekana, tako i za rektora, a bez i jednog validnog naučnog rada. Morebit tebi dere ženu čim ga tako braniš. Mujo i Fare - ISTORUPIĆI.
Citat
 
 
+1 #5 Mina tracara 2017-10-03 21:11
Eh, mujo, mujo. Hem si prost, hem plitke pameti.
Citat
 
 
-1 #4 mujo 2017-10-03 08:44
mora da ti je Fare podero ženu pa ovakve gluposti pišeš, gdje to ima uslova ovdje na balkanu za jedan pravi naučni rad. Fare je legenda, nainteligentnij i čovjek u BiH, pomogao je ljudima za vrijeme i posle rata kolko ti nikad u zivotu neces uraditi. Idiote novinarski ili si samo mentalno, uskovidni idiot
Citat
 
 
0 #3 Aljosa Mujagic 2016-06-21 04:05
Bas pogodjeno kao prstom u nesto mehko.Koliko doktora nauka iznjedri sadasnja BiH u zadnjih 20 godina trebalo bi da sve cvjeta tamo ali kao sto bravar rece ni ti silni doktorati nemogu da spoje dva dobra u trece. Ja sam kod svoga magistarskog rada otegao kontajuci da to treba da bude nesto novo u svjetu nauke dok nisam dosao do zakljucka da sa magistarskim radom prakticno sticem najvazbnije iskustvo a to je organizacija i metod pristupa naucnom radu i onda zavrsih svoj magisterij. Na doktorat se neodlucih jer sva mjesta gdje sam radio trazila su manje vise ledja i 10% ponesenog znanja sa fakulteta a nisu davala sansu za naucni rad. Osim toga doktori se dobro pokazase kreirajuci genocid u BiH i ruseci sve sto je valjalo.
Citat
 
 
+1 #2 Nihad 2016-06-13 17:26
Mili Bože, čuda velikoga. Il grmi il se zemlja Bosnica trese. Niti grmo nit se zamlja trese, već to Čaklovice, blago dijele u zemljici Bosnici... Mekahna rektumska još izgubljena nije; veli narodna u nastavku: Što uteče babu Ljutici to na junačku guzu dočeka sinčina mu Radojica, Keno Čaklovica. Prema tome zemljaci no sikiriki: svijetla budućnost Bosnice je zajamčena i zagarantovana; ne daju ba naši naućenjaci Bosnici propasti!
Citat
 
 
+1 #1 sande 2016-06-13 13:44
Biti će to "vidovdanska" odbrana disertacije. Koincidencija, šta li...?
Sande
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • RUŠID - roman u nastavcima
  Mislio sam da imate cijelu priču na jednom mjestu. Onda ništa, zahvaljujem se na ovome što imamo. Že... Više...
  17.07.18 03:24
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Gospon Zike, rado bih Vam izašao u susret, ali nisam u kondiciji. Naime, pišem ovaj tekst nastavak p... Više...
  16.07.18 19:42
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane dragi, uz svo dužno poštovanje, molim vas da mi pošaljete tu priču na mail, da je pročitam na... Više...
  16.07.18 17:22
  Autor - Zike
 • Dijagnostički osvrt doktorice...
  Srbi be svojim ženama, odmah do onog Neznanom junaku, trebali podići spomenik i nazvati ga Spomenik ... Više...
  14.07.18 05:44
  Autor - Nihad
 • Priča
  Lijepa prica, sentimentalna. Mirza, malo ise koncentracije kod citanja. Kontraadmiral je izgubio nog... Više...
  05.07.18 00:20
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nihade, ne bi bilo neobicno da se upravo to desi. Ljudska priroda je nepredvidljiva, nije jedan ugnj... Više...
  05.07.18 00:12
  Autor - Zijo
 • Priča
  Sande lepa prica. Salom Elijas-Lelo je bio moj teca. Rodjen u Mostaru, Bio je oficir JRM. Nije koris... Više...
  04.07.18 03:19
  Autor - Mirza
 • Tahebo čaj i rak
  Ima izreka: "Davljenik se i za slamku hvata". A, bolesna osoba eto i za čaj. Ako pratimo kako i šta ... Više...
  03.07.18 14:59
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Tahebo čaj i rak
  Moj muž imao dobrocudni tumor iza uha 3 godine je pio čaj Taheebo i svake godine kada je išao na mag... Više...
  03.07.18 00:37
  Autor - Kathy
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Evo kladim se Zijo da ce nakon treninga u Jasenovcu, završiti ko Luburićeva kopija. Više...
  30.06.18 16:15
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na rijeku
  Nadanu se srdačno zahvaljujem da Bošnjačko oko (u)gleda moju rijeku Bosnu! Pozdrav i selam iz Witten... Više...
  30.06.18 15:44
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovani Meša, želio bih se još jednom zahvaliti na ovoj prelijepoj priči. Posjetitelji Bošnjačkog ... Više...
  22.06.18 21:17
  Autor - Nadan Filipovic
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovana/i, javljam se ne da bi nekome zahatorio, već da bi se zahvalio da ste ovo objavili i usput... Više...
  22.06.18 17:31
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • RUŠID - roman u nastavcima
  samovoz :lol: :lol: :lol: sepIri, bravo kad je ijekavski u pitanju, a ne ekavska varijanta sepUri. S... Više...
  21.06.18 16:18
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Haman da će, al će se valjda nekako izvuči i to u zadnji čas. Nemoj se ba pekmezit! Više...
  14.06.18 09:24
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nisam čitao par nastavaka ali sam zapamtio Rušida. Jooj, baš mi ga je žao... Nadane ako će ubiti Ruš... Više...
  13.06.18 22:27
  Autor - Zike
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Citam ovaj tekst i vidim kako se povjest ponavlja. Ponasnje ustaske vlasti ocjenjujemo kao fasistick... Više...
  12.06.18 03:22
  Autor - Heli
 • Podsječanje
  Zar je ovaj još živ? Ja sam njega doživljavao kao Miloševićev kadar (iako se on sa njim kasnije razi... Više...
  09.06.18 17:59
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Lijepo ali kasno napisano. Zasto ovo nije uslo u udzbenike povjesti da to zna svaki stanovnik bivse ... Više...
  06.06.18 21:16
  Autor - Heli
 • O bosanskom jeziku u Australij...
  Informativan I koristan tekst, posebno za negatore iz manjeg entiteta, jer mi u Australiji znamo ovo... Više...
  01.06.18 22:43
  Autor - Zijo
home search