LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Bingo efendija - stalni gost Tepsija bureka na pet dijelova!
Tepsija bureka na pet dijelova!
Četvrtak, 25 Kolovoz 2016 21:54

 

BurekBakir poj'o “republiku srpsku” - Bosna i Hercegovina k'o tepsija bureka

Bingo efendija, imamćić u prićuvi, idepedet alim

Prićala mi jedna doktorica, specijalka za anastaziju, ona je'na koja klofa Sebiji ćilime da bi saćuvala radno mijesto na kliniki. Ima hazreti Sebijica pešes takih doktorica hizmećarki đabnijeh što su u nje klinerice samo da saćuvaju radno him mijesto na Sebijinim klinkama, a sve su njezine jedan kroz jedan. 

Prića ota što se glavnoj šefici u pakšu uvlaći vako je bilo:

Doš'o Kirba kući. Sebija uzdurisala burek. Taman izvadila tepsiju iz rerne.

-Šta ima mužiću. Jesil' gladan? Bil' hapijo? Haaa?

-Jesam ženo, kako da nisam. Krepajem odgladi! Vas se cijeli dan prekontajem kako da se rastalim od bakinaćkog domuzine i onog škutora, bivšeg direktora mostarskog “Sokola”, što se do 1992 potpisiv'o ćirlicom. Da se znade šta je njihovo, a šta je tvoje i moje da oto naše ljepo ukajtimo jedan kroz dva u grutovnicu!

-Hade ba! Što hih ti i Fahro ne pohapsite? Eno onaj vlašina Dragan Mektić ćeka k'o zapeta puška da ga zaringaš da ono debelo krme spremi u prdekanu, a poslije da SIPA pokuca i škutoru na vrata.

-Ma ženice draga, lukava se tude igra zaigraje! Puknel' grana, pade konplet vlada, odnosno pr(e)dsjedništvo. Odosmo i škutor i ja s krmkom u prdekanu. Garant! Moramo mi krmku niz dlaku jerbo dok je on na slobodi i mi smo.

-Pa štaš radit'?

-Doćim gledim ovu tepsiju bureka i kontam da je to Bosna. Da si napravila burek u zvrkovima...šta bi...svakom po zvrk, pa svak sebi, al' 'vako, mora se tepsija d'jelit. Deder mi dofati nož!

-Evo mužiću!

-Vako ću ja! Na pet d'jelova!

-Kako ba? Halooooo! Pa nije Bosna tepsija bureka. To ja morem radit' u mom zdravstvu, smicat nepodoban nam kadar, čak i onu Senku akademikicu, doće ona meni na koljenima molit i kamikat da naše hale ćisti samo da je vratim na pos'o, al' mrven morgen. Jok. Njojzi je tapija! Hatma! Bo'me ću đe god ima mijesta popostavljat' naše dajdžiće, amidžiće, dijecu naših taldžija ze šefove u mene mi klinika, baš kako ti postavljaš za anbasadore sve iz familije…al' d'jelit Bosnu ko tepsiju bureka, mislim mužiću da to ne iđe.

-Slušaj, bona ne bila. Bosna i Hercegovina morala bi biti organizacijski i teritorijalno preustrojena kao simetrična federacija u odnosu na njena tri konstitutivna naroda, a rješenje za to bila bi uspostava pet teritorijalnih jednica. To sam, bona ne bila reko i na televizoru i u novinama.

Evo vako!

Uze Cepter nož golemi pa pod'jeli burek na pet podjednakih dijelova.

-Sebija, ne brigaj, formula je SEBI JA, evo ovaj komad baš l'jep za nas, nasljedni pašaluk.

-A ostala čet'ri d'jela?

-Ovaj naš komad bureka bi bila bošnjaćka federalna jednica, ćetnicima bi dali ovaj komad bureka za njihovu federalnu jedinicu nek se u njojzi srpskom bogu mole, ovaj komad bi dali ustašama nek se u toj federalnoj jednici katolićkom bogu mole, a ova dva komada bi bili distrikti Saraj'vo i Brčko. Joj što sam telegetan, joj što sam genijalac!

-Hej ba mužiću, da se ti nisi usput idući s posla neđe plaho zakonjak'o. Znam ja dobro da se ti po birtijama sa krmkom sastaješ i dilove praviš, pa more bit da si jope đegđe u birtiju uletijo da praviš politićke dileve, pa te sugovornici napili da mi dođeš kući p'jan k'o letva 'vake budaleštine blebetat.

-Što su budaleštine Sebijice predraga? Usput da ti kažem nisam cuga! Rahmeta mi ućiteljicina!

-Eeee, moj Bakire, moj Bakire, blesav li si, ne daj bože da te rahmetli babo vidi, grohotom bi se ismij'o.

-A štoooooo?

-Pa, bolan u pamet se, ne sanjaj budan! Krmak je po tepsije već sebi jamijo i smaz'o, a tvoj plan će kurit' jedino ako ne pristaneš da se ova preostala pola d'jeli na ćet'ri djela: jedan škutorima kao federalna jedinica, Saraj'vo k'o zajednićki distrikt, svaćije i nićije, Brćko k'o fol zajednićki distrikt a tamo ćetnik vlada od poćetka…. i našem blagu bošnjaćkom par krpica oko Zenice i Tuzle, a Goražde će da vjesi vajek nako, valjda misliš, a valja kroz ćetnike 96 kilometara se vozat u blindiratim avtima i avtobusima jerbo se vlašine gađaju hripama kad se naiđe tuda preko njiha. Goražde pada Bakire k'o zrela kruška u tim prekontavanjima.

-Preselićemo Goražde u Vogošću i Ilijaš! Ko ostatke Srebrenice.

-Ma nemere ba! Poprodavano je braći Arapima za budzašto. Ti to zaboravijo. Neš hih jamda natoklećivat oko našeg kućerka na Poljinama? Haaa?

-Imamo oko distrikta Sarajvo dosta da zguramo naše blago, pa i oko Tuzle, tamo Arapi ne kupuju rad' aerozagađenja, a našem hajvanu svejedno, oni ajlovju da him tukne, pa imamo do Konjica nešta, pa Boraćko jezero…pa imaćemo Bihać i Krajinu!!! Jest da je iz više komadića taj naš budući komad al' kad je mog'o Arafat da se godinama drži, morem jamda i ja.

-Stipu ba mužiću. Kak'a ba Krajina?! Tamo je na vakat doš'o k'o Njofrin konzul Bernardo Jurlina s kuferima punim džabnih hrvatskih pasoša, izvini putovnica, i tamo svaka nena, dedo, svaki čo'jek, svaki maksum ima hrvatsku putovnicu. Nisu Krajšnici više blećci. Nejma više petog korpusa ba da se s ćetnicima štemaju! Neš hih više navuć. Iz iste rupe neće hih zmija jamit. Oni znaju da je Zagreb put za Evropu. Nisu valjda levati da pristanu bit' bosanski Palestinci…I znaj bolan, pa ti si k'o nakav arhitekt inđilir, da se samo c'jela tepsija bureka more djelit' na petine, al' kad se pola tepsije bureka dijeli na ćet'ri djela, ondak to nisu petine, već su to ćetvrtine od po tepsije, Bakireeeee, Bakireeee!!!!

-Eeeee, nalet te ne bilo Sebija! Vavjek mi dohakaš u logiki! Babo rahmetli je govorio da naš narod nije blećak i tu je pogr'ješio totale. Ja ću narod još kol'ko god uzmognem šatrirat', al ako vidimo da debeli pada, imamo onu ulićicu kućeraka u Izmiru, gute su u štekovima u amidže Erde, ne sve, imam ja tefterčić što mi je babuka dao s brojovima od raznoraznijeh sefeva i sve je govorio „Bakire, Bakire, sine moj jedini, nikad sva jaja ne meći u jednu korpicu“, pa sam ga posluš'o..pa su u šteku i vreće zlata što je u mene mi mater vrjedno skupljala za našu stvar patrijotsku. 

-Ma pusti to, ohladi se burek, hajmo se prihvatit'!

-More! Meni vamo predame tu polu, što je ko biva republika srpska, da je pojedem, gladan sam k'o vuk.

Pojedoše, podrignuše po par puta pa legoše na udobne sećije, noge nogama, i zapjevaše: „I nikom nije ljepše neg' je nam', guzove nam čuva Erdogan....“

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search