LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Historijske zanimljivosti
Historijske zanimljivosti
Petak, 07 Listopad 2016 21:23

 

Mehmed paša SokolovićČas historije za ponavljače i mitomane - kojoj je naciji pripadao Mehmed-paša Sokolović?

Dr sc. Sedad Bešlija, Institut za istoriju, Sarajevo

Sokolovići su veliki rod čiji su različiti ogranci živjeli na prostoru od Glasinca do Drine i Lima. Najpoznatiji Sokolović, Mehmed-paša, bio je pripadnik već druge generacije muslimana u svojoj porodici.

Sin je Džemaludina Sinan-bega. Iako postoji mogućnost da je imao neke rođake nemuslimane, to nema veze s mitološkim i nacional-romantičarskim naklapanjima i pokušajem njegovog nemuštog “srbiziranja” u 20. stoljeću. Bosansko dijete, koje je vjerovatno već kao musliman putem sistema devširme (jer su se u Bosni kupila i muslimanska, pored nemuslimanske djece) dospjelo u Istanbul, gdje je započeo svoju veličanstvenu karijeru. O Mehmed-pašinom porijeklu najbolje govore njegove zadužbine koje je izgradio diljem Bosne počevši od svoga sela Sokolovići kod Rudog.

Međutim, ima nešto i više od toga. On sasvim sigurno unutar sebe nije bio zatvoren u uske etničke granice kako to danas mnogi čine, posebno na Balkanu. Njegov vidik bio je veoma prostran. Pripadao je generaciji kojoj pasoš nije bio potreban od Cazina do Bagdada i Jemena. Ostavio je neizbrisiv trag od Mađarske do Arabije. Volio je svoju rodnu grudu, ali je bio uvjereni Osmanlija. Krasila ga je još jedna osobina. Bio je pravi musliman. Posebno alergičan na sinkretizam i radikalizam u vjeri. Veliki strateg i vizionar, odlučan privrednik i graditelj.

(Izvor: Kojoj je naciji pripadao Mehmed-paša Sokolović? Stav, 83, 2016)

 

Komentari  

 
0 #5 Sead 2017-08-08 21:31
Bošnjački historiografi kažu, zvanićni jezik na Porti je bio bosanski, Ovaj Prijatelj tvrdi da je bio srpski. To nije neka neki kunst naći je li se zvao bosanski ili srpski. Ja sam fo sada vidjeo samo tvrdnje, jedne ili druge, bez navodjenja izvora. Postoji li dokument u kojem su navedena imena službenih jezika i od koje godine, itd.
Ja znam za Tursko- bosanski rječnik ali ne znam za takav za srpski jezik. Samo indikacija.
Citat
 
 
0 #4 prijatelj 2017-08-08 18:29
Ovo je cisto lupetanje gluposti, Mehmed Pasa Sokolovic je obnovio Pecku Patrijarsiju i time potvrdio da se dobro seca srpskog porekla, jedan od 4 sluzbena jezika u osmanskom carstvu je srpski....
Citat
 
 
+1 #3 HELI 2016-10-08 21:56
Hvala gospodine Nadane. Redovno citam bosnjacko oko. Divim se Vasem nacinu pisanja. Malo je ljudi koji tako dobro poznaju jezik i nacin razmisljanja nasih djedova i nena-nana. To se brzo zaboravlj ali jos uvijek razumije.
Citat
 
 
+2 #2 Nadan Filipović 2016-10-08 09:13
HELI, od srca Vam se zahvaljujem na ovako kvalitetnom komentaru koji bi trebao biti urnek kako se komentari trebaju pisati. Vi i drugi čitatelji ne znate koliko vulgarnih i otrovnih "komentara" svaki dan brišem. Ostaje, možda, samo oko 10% koji zadovoljavaju kriterije OKA:
Citat
 
 
+3 #1 HELI 2016-10-08 01:08
Noel Malcolm

“Krscanski roditelji su kadkada podmicivali svoje muslimanske susjede, da zamijene krscanske djecake svojom jos neobrezanom djecom, a bilo je i suprotnih slucajeva, da su roditelji obiju vjera podmicivali sluzbenike da im uzmu rodjenu djecu.

Dakako, da su prednosti ovog sistema bile jasne bosanskim muslimanima, koji su 1515.godine sklopili poseban sporazum da se po 1000 njihove djece salje godisnje u uciliste carske palace, kako kaze Suger Southheastern, Europe under Ottoman Rule st.58, a cije misljenje navodi Noel Malcolm u svojoj knjizi Povijest Bosne, str.63.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search