LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Podsjećanje
Ponedjeljak, 14 Studeni 2016 11:37

 

Obitelj Ante PavelićaIz prve ruke: Kako je Mara Pavelić nagarila iz NDH

(na slici: Obitelj Mare i Ante Pavelića)

U istrazi Slavko Kvaternik je izjavio: “Na Semmering sam došao pred jesen 1943. godine i tamo ostao do februara 1945. Tko me je posjećivao i zašto izvjestit ću podrobno kasnije, nakon dovršenog izvješća o mojem boravku u Austriji. U mjesecu januaru 1945. godine došla je iznenada na Semmering cijela obitelj Pavelića u pratnji gospode iz njemačkog poslanstva poslanika Kaschea i prvog savjetnika njemačkog poslanstva u Zagrebu. S njom su došle gospođe generala Prebega, ministra dvora sa dvoje djece, gospođa liječnika dr. Mile Budaka sa dvoje djece, (to nije bio Dr Mile Budak, književnik i ustaški glavešina, napomena N.F.) dvorski ceremonijal pomorski kapetan Crisomali, pukovnik Lisak, jedno odjelenje ustaša, šest osobnih i dvanaest krcato punih teških teretnih vozila. Sve to znam po pričanju direktora hotela, koji mi je rekao da su u tim teretnim vozilima bili sami okovani sanduci tako teški da su jedan sanduk jedva nosili četiri čovjeka.

Po pričanju ovog direktora hotela gospođa Pavelić je zabranila da sanduke prenosi personal hotela, nego samo ustaše, što su i činili nekoliko dana i to uvijek u mraku.

U katu hotela, gdje je stanovala obitelj Pavelić, stražarili su ustaše pod puškom dan i noć, dok se nisu radi toga bunili ostali gosti u hotelu, pa je onda to obustavljeno.

Stanovništvo Semmeringa bilo je ogorčeno da netko može raspolagati u svoje osobne svrhe sa cijelim parkom automobile i teretnih vozila, kad cijele općine nisu imale prevoznih sredstava ni za živežne namirnice.

S ovom raskošnosti ove žene i obitelji uspoređivali su veliku čednost princa od Velsa, prijašnjeg kralja Britanije. Moram priznati, da sam se toliko sramio, da nisam ni izlazio na cestu. Međutim, saopćio mi je izaslanik njemačke vlade, da ja i moja obitelj imamo smjesta otputovati u Bad Gastein, jer se gospođa Pavelić boji za svoj život i da je u tom pogledu postavila ultimativna traženja.

Ovaj postupak pred tuđincima ne treba komentara. On pokazuje panični strah u kojem je živila ova despotska porodica.

Tako smo ja i moja obitelj morali otputovati sa sitnom dječicom usred najveće zime 15.II.1945. godine u Bad Gastein i otsjesti u hotelu, koji je odredila njemačka vlada.” (Izvor, Bogdan Krizman, Ustaše i NDH)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search