LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Bingo efendija - stalni gost Bingova dijoptrija
Bingova dijoptrija
Srijeda, 15 Ožujak 2017 14:29

 

Bingo-novaBingo – efendija: Morem li ija koju moju rijet o otoj reviziji!

Bingo – efendija, po zanimanju efendija, hođa partajm, alim-espert i za međunarodno pravo

Vidim da su u nama nam naši Bakir i Sakib skupili na kamaru sve sarajevske alime na vjećanje u Vjećnici na ćelu sa mojim kolegom doktorom taze od islamskijeh nauka Husein efendijom Kavazovićem (Al Muki je reis meritus, a Huso jok on nije meritus jerbo ima da se još škola).

Naš Bakir je nabas ko talambas. A i Sakib mi je plaho sinpatićan. Sve obadva hih volim, svaka him dala, Allah hih je poslo nama Bošnjacima, al Bakiru mrven zamijeram što je pušćo bradicu jerbo se znade ko pušta brade kad jope krenu da nas kolju, a pogotovo sade kad nejma revizije pa nekako sud ko da porućiva: “Braćo ćetnici koljite hih, jerbo vidite nejma nikake kazne kolko god hina poklali!”

A Sakib je uvjek taze izbrijat i namirisat. Ko curica skockat.

Neg da mi budne dozvolito rijet i moju da se ćuje – Neznam što se digla volka frka oko kolega Sakiba i Bakira?

Sakibu zamijeram jedino nako kolegijalno i dobronamijerno što je imo nako najivan pisat pismo tom sudu u Hagu i pitat: “Hej sude, jesam li agenat il nisam?!”

Ćim je oto pito i to na ćagetu napismeno ovi skontali ako je agenat u takom duševnom stanju da nas pita jel on agenat il nije daklem on se nalazi u takoj psiološkoj situvaciji da ne zna jel il nije agenat hajmo otom blećku napisat da nije i da se mora on jope od prdsjedništva odnosno od tri prdsjednika jal potvrdit jal treba bit birat nanove za novog agenta.

I stvarno kako more bit agenat onaj koji suda pita jel on agenat?! Sasvim jasno - medecinska dijagnoza - more bit mala upala od velkog mozga jal velka upala od malog mozga. Dilema ostaje.”

Helem nejse!

Protutnjili i voz i vlak. Nejma od revizije u zadnji ćas ništa. Al pametan Sakib ba! Rasto u Tuholju na zraku i mozak mu se razvijo na kisiku na višoj nadmorskoj visini. Iako je on napismeno od suda u Hagu prija deset mijeseci dobijo da više nije agenat on se pred rajom i u Vjećnici na tom mudrom skupu najtelegntnijih mozgeva pravio da je agenat i oni što su sijedili anamo su avtomatski skontali – ma Sakib je naš agenat. Kostanta! I primo ljepo ljepu plaću ko agenat iako nije više bijo agenat.

Tika-tika taćke nejma parama vraćke!

I ćitam Sakib agenat koji nije agenat i Bakir u talu po našim novinama i na televizoru podućivaju sudije od suda u Hagu kako ne znaju radit i da ne rade kako treba i da su jedan kroz jedan teški levati za međunarodno pravo. Sudije u Hagu su to primile svom znanju i pokrile se ušima po glavušama i šute ko anamone da ne kažem kurve al ta šutnja je i znak da su Sakibove i Bakireve primijedbe dobra uputa za njiha kako ne treba radit. Istrukcije i to đab-đabice! Paziće ubuduće da ne sefe ko ovaj puta!

Sada kadje revizija tropa totale i frontale i kadsu Sakib i Bakir ko u onoj kartaškoj igri poklape oba dvojica sijeli na kreku (sedmica) ne treba da se sikiraju. Oni i dalje ostaju svijetski esperti za međunarodno pravo.

Šta to znaći?

Oni trebaju da idu među narod i da rješavaju fesate i kojekake sporeve među narodom. Pošto će biti među narodom ondak su njiha dvojica međunarodni pravni esperti pa naprimjer kad hođa u nekom đematu nemere da presudi ondak Sakib jal Bakir naprimjer presude ko je kriv kadje ušla Husina krava u Smajine kuruze  - ko je kriv jel krava ko međunarodni subjet jer i ona, krava, živi među narodem, jel kriv Huso ko pravni vlasnik od krave jal je kriv Smajo za zloćin iz nehata jerbo Smajo nije bijo po propisu i kako Bog zapovjeda pravno ogradijo svoje kuruze pa da Husina krava nemere uć u Smajine kuruze i da je bila dobra ograda u međi nebi bilo no otog međunarodnog spora. Doćim, u takvoj konplikovatoj pravnoj među narodnoj situvaciji Smajo bi mogo bit proglasit krivim što nije sprjećio kukuruzocid jerbo nije dobro ogradijo svoje kuruze.

Bolje zvat Sakiba jal Bakira neg da Smajo tuži Husu kod onih levata za međunarodno pravo u Hagu pa da se to oteže i rasteže ko žvakaća i puno košta, pa ondak moraš imat pravog agenta, al ne nakog koji se pita jesam li ja agenat il nisam, pa revizija i svašta nešta i dokse poplaćaju sve ote njihove takse i pinke 100% se nejma raćuna neg je najtibolje ušparat vrjeme i pare i kosultovat naše svijetske esperte za međunarodno pravo i najprvije tražit pravnu pomoć od Sakiba i Bakira.

Mislim da njiha dva trebaju podjelit poso.

Evo vako. Sakib more bit svijetski espert za međunarodno ruralno pravo među svojim narodom u rodnom mu Tuholju, a Bakir jope more bit svijetski espert za međunarodno urbano jal ćaršisko pravo vako da hoda Ferhadijom il ode pred Begovu đamiju pred đumu i kad otklanja đumu narod mu prilazi selami ga kako je propisato i iznose mu ljudi iz među naroda svoje probleme jal sa komšijom jal sa rođenom mu hanumom jal ako ga dijet ne sluša jal sa novim komšijom Arapom, itd.

Bakir sve to ljepo utefteri i ondak nakon što se duboko prekonta i raskonta zove te ljude što su ga među narodom pitale morel pomoć da se rješi otaj međunarodni spor rješi tako da nejma pošljem nikake revizije.

Apelujem dase odsad naše bošnjaćko međunarodo pravo riješava među našim narodom uz pomoć naših bošnjačkih  esperata za međunarodno pravo koji su svijetskog renomeja.

I to je to!

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search