LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alternativna medicina Isus Krist kao doktor specijalist za očne bolesti
Isus Krist kao doktor specijalist za očne bolesti
Četvrtak, 06 Travanj 2017 12:48

 

IsusIsus Krist kao Christus medicus i Christus Ophthalmicus

Nadan Filipović

(Slika je prenesena iz teksta: Jesus Christ – What’s in a name? http://www.simoncamilleri.com/jesus-christ-whats-in-a-name/)

 

Prema zapisanim predanjima Isus je prolazio nekim putem i opazio je jednog slijepca podrijetlom iz Siloama. Bio je dirnut tužnom sudbinom tog čovjeka. Kad su Isusovi učenici i pratioci primijetili njegovo interesiranje za slijepog čovjeka rekli su Isusu: “Rabi, ko li je učinio grijeh? Ovaj čovjek ili njegovi roditelji te je zato kažnjen da bude slijep?” Naime, u dalekoj prošlosti je bilo uvriježeno vjerovanje da je svaka bolest posljedica bilo grijeha bolesnika ili njegovih najbližih. Isus je odgovorio negativno i rekao im da je taj slijepac rođen slijep zato da bi Bog mogao pokazati svoju volju na njemu. (Taylor WM, 1900: The Miracles of Our Saviour. 5th edn. New York: AC Armstrong., 358)

Isus je nakon toga pljunuo na put kojim je naišao i od svoje pljuvačke i zemljane prašine napravio kao neko blato i njime premazao oči slijepog čovjeka, rekavši mu pri tome: “Idi, i operi oči na bazenu Siloam”.

Slijepac ga je poslušao i otišao u Davidov grad, u stvarnosti Jerusalem, i to sam, bez ičije pomoći, jer je, iako slijep, ipak znao svaki zid, stup, ćošak, onako po dodiru. Kad je oprao pči na bazenu Siloam on je progledao.

Šta god da je Isus uradio za tog slijepca uradio je brzo i ekstremno dobro, te je slijepac odjednom progledao. Kad je progledao, taj eks-slijepac je povikao: “On je prorok!” (Taylor WM, 1900: The Miracles of Our Saviour. 5th edn. New York: AC Armstrong,364)

Taylor navodi da Jevreji, članovi obitelji slijepog čovjeka potvrdili da je on rođen slijep. (Taylor WM, 1900: The Miracles of Our Saviour. 5th edn. New York: AC Armstrong,366)

To Isusovo medicinsko čudotvorstvo bi se možda moglo povezati sa navodima da je Isus stvorio Adama od gline, pa je i taj, gore navedeni, slijepac iz predanja, dobio veoma efikasne oči, takođe od gline. (Van Der Loos H 1965, The Miracles of Jesus. Supplements to the New Testament. Vol. 8. Leiden, The Netherlands, EJ Brill, 426 and Twelftree GH 1999, Jesus the Miracle Worker, a Historical and Theological Study. Downers Grove, Illinois: Inter Varsity Press,301−303)

Za mnoge to čudo koje je Isus demonstrirao dajući vid čovjeku koji je rođen slijep obezbijedilo mu je epitete kao što su Christus Ophthalmicus i kao Christus Medicus. Smatra se da mu je te “titule” podario Ignacije Antiohojski prije preko 1.900 godina. (Eijk WJ 1999, Carrying on the healing mission of Christ: medical ethics in the Christian tradition. Acta Neurochir (Suppl) 74: 53–58)

Drugi slučaj u kojem je Isus Krist vratio vid slijepom čovjeku desio se u Bethsaidi (Mark 8 : 22–26). U jednom grčkom tekstu je zapisano: “Uzeo je slijepog čovjeka za ruku i odveo ga izvan sela. Pljunuo mu je u oba oka, položio ruke na slijepčevu glavu i upitao ga da li išta vidi. Slijepac je odgovorio da počinje nazirati neke siluete. Isus je tada stavio ruke na slijepčeve oči i on je potpuno progledao. Treba napomenuti da, u ovom slučaju izlječenja, slijepac nije bio slijep od rođenja. (Micklem ER (1922): Miracles and the New Psychology: a Study in the Healing Miracles of the New Testament. London: Oxford University Press, 102)

Van der Loos tvrdi da u Talmudu stoji da je Isus Krist te magične moći stekao prigodom svog boravka u Egiptu. (Van Der Loos H 1965, The Miracles of Jesus. Supplements to the New Testament. Vol. 8. Leiden, The Netherlands, EJ Brill,140)

Za one koji žele više saznati o medicinskim umijećima Isusa Krista preporučio bih radove koje su pisali Fiorista i suradnici iz Klinike za kardiologiju bolnice San Carlo Borromeo u Milanu (Fiorista F, Garagiola M, Fiorista L, Jesus, doctor of medicine in the Gospels: beyond the list art of healing, G Ital Cardiol (Rome), 2010, 12, 890 – 896), McColl MA i Ascough RS sa Queen's Univerziteta, Kingston, Kanada (McColl MA, Ascough RS, Jesus and people with disabilities: old stories, new approach, J Pastoral Care Counsel 2009, 63, 12 - 14), te Siket sa Univerziteta u Budimpešti (Siket N, Jesus and healing by faith, Ber Wiss, 2003, 26, 137 – 139)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search