LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Šprehenzi dojć PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 14 Svibanj 2017 21:19

 

220px-Der Friedrichsplatz_und_der_WasserturmŠprehen zi dojć? – kaleidoskop priča iz davne Njemačke

Jednokratna odšeta i invalidska penzija (1)

Nadan Filipović

U kafanu pored Bauhausa nerijetko je na kartanje zalazio Žiža, neugledni seljačić iz okolice Živinica. Igrao je uglavnom remija, a vrlo rijetko pokera. Navodno je u jednoj partiji pokera u kojoj je učesnik bio neki Patak, Srbijanac iz Šapca, izgubio preko dvadeset hiljada maraka. Pričalo se da je Žiža nekoliko puta zaustavljao igru da bi otišao kući po pare, pa ponovo po još para, i sve tako dok nije sve zijanio. To ga je podobro opeklo, pa se više nije 'fato u pokeraško šejtan-kolo.

Kad je igrao remija karte je držao u lijevoj ruci na kojoj je imao sve prste, a desnom rukom na kojoj je imao samo palac i kažiprst je odbacivao i vukao karte.

Vać dugo nije radio. Bio je mlađan invalidski penzioner sa jako dobrom penzijom od preko dvije hiljade maraka. U taj vakat – golema penzija. Prije “povrede na poslu” osam godina je radio u jednoj firmi za izradu namještaja, za velikim stolarskim drebankom u jednoj fabrici namještaja u Mannheimu. Bio je jako dobar radnik.

Jednog dana gazda reče da je naručio novi, supermoderni drebank. Ne prođe puno dana, pojaviše se dvojica montera iz tvornice stolarskih mašina i montiraše to novo čudo tehnologije za obradu drveta. Ispostavilo se, međutim, da su ti monteri zaboravili ponijeti jedan providni zaštitni plašt koji je obezbjeđivao operatera stroja da se ne povrijedi ili, u najgorem slučaju, ne izgubi prste ili čak cijelu šaku na jednom od niza cirkulara i glodalica kojih je bilo desetak na drebanku. Firma je bila iz Kassela.

Vlasnik i poslovođa su nazvali telefonom vlasnika tvornice i on im je kasnije javio da pojma nema gdje taj zaštitni plašt završio, tvrdeći da su ga monteri ponijeli, a monteri su opet tvrdili da ga nisu imali u kamionu. Helem, pao je dogovor da će tvornica pod hitno isporučiti novi zaštitni plašt i da će monteri ponovo doći iz Kassela da ga postave na drebank. I zaista, nakon desetak dana dođe paket sa zaštitnim plaštem, ali se čekanje montera oteglo. Već tada su se i Nijemci počeli kvariti, te petljati i lagati. Naime, ukupan račun je plaćen, stroj je montiran, isproban, Žiža je nekoliko dana obučavan kako da radi, pa zaboga, što ste toliko dosadni, dajte malo pričekajte, kad naletimo dole u Mannheim, montirat ćemo i zaštitni plašt.

Otvorena drvena kutija sa zaštitnim plaštem je stajala u jednom čošku radione, a Žiža je radio bez ikakve zaštite. Jednog dana, na pauzi, kad je radiona ostala pusta, Žiža je otvorio poklopac na kutiji i vidio da tu ima dosta dijelova, neke specijalne šarke, dugački šarafi, neki federi. Okrenuo se oko sebe. Nema nikog. Uzeo je dvije kutijice sa sitnim dijelovima i sve federe i potrpao u džepove radnog kombinezona. Uto se i kolege radnici vratiše, uključiše mašine i radni proces se nastavi. Kad je bilo četiri popodne zaustaviše strojeve, dvojica dežurnih ostadoše da pometu radionu, a Žiža ostavi radni kombinezon, obuče se i u džepove potrpa one maznute dijelove zaštitnog plašta.

Nije prošlo ni tri-četiri dana kad eto ti onih montera. Zapucali iz Kassela da konačno završe posao. Otvoriše kutiju, počeše postavljati zaštitni plašt, kad odjednom poće frka.

-Pa ovdje nema svih dijelova! Neko je dirao kutiju i jednostavno nema dijelova.

Poslovođa im veli: “Pa šta će kome ti dijelovi? Ko će to od naših radnika dirati? Niko se nije kutiji ni primakao, a kamo li da je otvarao. To ste vi u tvornici zaboravili spakovati.”

-Ma, teorije nema! Dijelovi su 100% spakovani u tvornici.

-Hajde, nemojte sada da se svađamo. Mogu li se ti dijelovi kupiti ovdje, u Mannheimu?

-Ni slučajno! Svi dijelovi moraju biti ganc novi i originalni. Taj zaštitni plašt je naručen od jedne tvornice iz Amerike. Ta tvornica ima najbolji svjetski certifikat i garantira potpunu zaštitu operatera. Vidjećemo s našim gazdom šta da radimo. Džaba izgubismo dan i po na vozanje od Kassela do Mannheima i nazad. A šta smo uradili? Ništa!

Telefonirali su svom gazdi i on im je rekao da će pod hitno naručiti neostajuće sitne dijelove, pa će monteri opet doći i definitivno završiti posao. Poslovođi su dva puta naglasili da niko ne smije raditi na novom stroju dok se ne montira zaštitni plašt. I odoše.

Žiža je ponovo radio na starom drebanku kad mu jedan dan priđe poslovođa i kaže: “Gazda me je zamolio da te pitam bi li mogao raditi na novom stroju jer imamo hitnu naruđbu sa kratkim rokom isporuke. Novi stroj je deset puta efikasniji od starog. Ako ne ispunimo rok moraćemo platiti goleme penale, a možemo izgubiti dosta od godinama građenog poslovnog ugleda. Šta veliš?”

Lukavi Žiža poče da se vadi kazavši da se jako boji raditi na novom i kompliciranom stroju sa desetine operacija, a sve bez ikakve zaštite. Poslovođa ode, ali se vrati za desetak minuta.

-Gazda te treba. Eno ga u kancelariji.

Žiža prekide posao i pravo u kancelariju. Gazda se rukova s njim – po prvi put otkad radi. Poče cile – mile, medi li medi, vabi Žižu slatkim obećanjima. Te platiće mu po trostruke satnice, te moli ga da radi i subotom, suhim zlatom će ga obzlatiti, šta sve ne medi.

Žiža gleda u gazdu, pa će na svom vehdom njemačkom da on to sve slabo razumije; to koliko treba raditi, koliko će biti plaćen, od koliko sati do koliko sati subotom, itd. I upita gazdu može li mu dati napisano to što govori da on kod kuće, uz pomoć riječnika, sve to shvati. Brzopleti gazda naivno uleti u seljakov ofsajd. Sekretarica, Frau Hombach, otkuca po gazdinom diktatu jednu stranicu, gazda potpisa i sa osmjehom od uha do uha dade papir Žiži u ruke.

Žiža gledi u papir, pa će na svom njemačkom da je nova mašina veoma opasna i da se boji da se ne povrijedi, a gazda i poslovođa kao duet: “Samo ti Herr Žiža radi pažljivo, po sat vremena naprimjer, pa pauza da možeš zapaliti cigaretu, pa opet sat, pa sve tako, a subotom će s tobom biti onaj mladi Reiner da ti pomogne, da dodaje komade i pomete halu prije nego što krenete kućama.”

Žiža ne reče ništa, ni da, ni ne. Samo klimnu glavom. Kad se vratio u radnu halu pogleda na sat i na poleđini papira zapisa: “11:20, datum, prisutni Hombachica, gazda i poslovođa.”

Uključio je novi stroj i počeo raditi. Obrađeni komadi za sklapanje namještaja su se gomilali, a poslovođa bi ga u prolazu, malo – malo, nježno potapšao po ramenu i uvijek mu nekako zavjerenički značajno namignuo.

Kad se to večer vratio sa posla uze telefonski imenik. Ranije je od naših ljudi čuo da u Schwetzingenu živi jedan stari advokat – odvjetnik, porijeklom iz Zagreba, koji je jednom nogom u penziji, ali ima golemo iskustvo. Žiža je prije par godina čuo kafansku priču nekog našeg čovjeka koji je onako usput, uz kartanje, rekao da mu je taj čiča dao savjet koji je kasnije zlata vrijedio. Jeste da je platio par stoja, ali se isplatilo. Kako je Žiža zapamtio ime nađe ga u telefonskom imeniku i nazva kućni broj. Kad se stari javio počeo je vrdati da se on sada odmara, te da ne radi kod kuće, da ga može primiti u kancelariji, ulica ta i ta, broj taj i taj, itd, ali kad je Žiža rekao da je stvar urgentna i da starog poziva na lijepu večeru, te da će mu pošteno, kešom, platiti savjet, svakako bez računa, Rechtanwalt se smekša i reče mu da se nađu u restoranu Kurfürstenstube, Schloss Strasse broj 4, tačno u osam sati. Odvjetnik je rekao da će rezervirati stol.

Žiža obuče odijelo. Žena ga upita: “Jel' haharu moj, ideš li to u kurvanje, k'o stari ker u kucanje?”, a on je presiječe: “Začepi tu svoju laprdavu gubičetinu! Idem poslom u Švecingen. Ne pitaj me puno. Vratiću se na vrijeme. Pit' neću ništa. Subota je sutra, a valja mi cijeli dan prekovremeno raditi, doduše za maksimalnu satnicu. I kući donijeti gutu para da ti guzove čokoladom nabijaš. A o pivama da ne pričamo. Puna kanta od smeća pivskih boca, svakako praznih. Uostalom, pogledaj se. K'o bure si! Bolje rečeno k'o natečeno prase”

Sjede u auto i otfura.

Nastavlja se:

Ažurirano: Nedjelja, 14 Svibanj 2017 21:23
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search