LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Senada Softić-Telalović "ponovo palamudi" - ovaj put po Sarajevu
Senada Softić-Telalović "ponovo palamudi" - ovaj put po Sarajevu
Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 14:53

 

senada-softicSenada Softić – Telalović mijenja vlastite biografije kao Cigo konje! Evo i njene četvrte biografije koju je “picnula” za sarajevsku i BiH - javnost

Nadan Filipović

Ova najnovija ili “taze” biografija Senade Softić-Telalović je objavljena na oficijelnom sajtu Think Tank Organizacije - MOST ISTOK ZAPAD u BiH, Sarajevo:

Senada Softić-Telalović je završila je osnovno, srednje i visoko obrazovanje u Melbourneu, Australija, s diplomom Bachelor of Arts u tumačenju i prevođenju, a kao strani student sa stipendijom Matice iseljenika Hrvatske nastavila je studij na Sveučilištu u Zagrebu (primjenjenu lingvistiku), kao dio postdiplomskog studija. Što se tiče profesionalne karijere, Senada je trenutno direktorica firme CALD Group, koja je osnovana u februaru 2008. Prije osnivanje vlastite firme Senada je bila na poziciji generalnog direktora VITS LanguageLink (poslovna firma u vlasništvu Vlade Viktorije) 20 godina, a prije toga više od deset godina obavljala je dužnosti višeg menadžmenta i pomoćnika direktora pri Uredu za etničke odnose, Odjel Premijera Vlade Viktorije. Istovremeno, od 1992. do 2008 bila je vanredni profesor na RMIT Univerzitetu, Odjel za jezike. 2000. godine Senada je proglašena “Poslovnom ženom godine”, za korporativni i vladin sektor, u državi Viktorija; 2003. godine nagrađena je ordenom Kraljice Viktorije II (Australian Centenary Medal) za doprinos poslovnom uspjehu u Australiji, a u oktobru 2010. godine imenovana je Ambasadorom Univerziteta Sarajevo, Bosna i Hercegovina. Njen ugled u profesionalnom sektoru nije ograničen samo na Australiju, njena poslovna reputacija je poznata i visoko cijenjena i u drugim zemljama. Članica je ključnih odbora i savjetodavnih tijela relevantnih za jezične usluge u Australiji, prezentovala je na svim ključnim konferencijama, autor je brojnih članaka, udžbenika i raznih publikacija, uključujući i zakonodavni Rječnik kojeg je objavio VITS LanguageLink na 15 jezika (prevedeno).

Sažetak najnovije biografije aščarile namijenjene za Sarajevo i javnost BiH:

“Diploma Bachelor of Arts u tumačenju i prevođenju, studij na Sveučilištu u Zagrebu (primjenjenu lingvistiku), kao dio postdiplomskog studija, obavljala dužnosti višeg menadžmenta i pomoćnika direktora pri Uredu za etničke odnose, Odjel Premijera Vlade Viktorije, od 1992. do 2008 vanredni profesor na RMIT Univerzitetu, Odjel za jezike, 2000. godine proglašena “Poslovnom ženom godine”, za korporativni i vladin sektor, u državi Viktorija; 2003. godine nagrađena je ordenom Kraljice Viktorije II (Australian Centenary Medal) za doprinos poslovnom uspjehu u Australiji, a u oktobru 2010. godine imenovana je Ambasadorom Univerziteta Sarajevo, Bosna i Hercegovina.”

I u ovoj najnovijoj biografiji plasiranoj u Sarajevu na oficijelnom sajtu Think Tank Organizacije - MOST ISTOK ZAPAD ima čitav niz nekonzistentnosti koje bi netko mogao nazvati i šarenim lažama. Kao prvo, lako je provjerljiva činjenica da Senada Softić – Telalović nije nikad upisala i završila poslijediplomski studij na Sveučilištu u Zagrebu, a što ona u svojim različitim biografijama tvrdi. Bilo tko može kontaktirati administraciju Sveučilišta u Zagrebu i dobiti informaciju da nema osobe sa prezimenom Softić – Telalović na listi polaznika bilo kakovog poslijediplomskog studija.

Nadalje, nitko iz ureda premijera Viktorije ne može potvrditi da je navedena osoba bila pomoćnik direktora pri Uredu za etničke odnose, Odjel Premijera Vlade Viktorije, nitko živ ne može potvrditi da je navedena osoba bila vanredni profesor na RMIT Univerzitetu, Odjel za jezike, u periodu od 1992. do 2008. Administracija RMIT Univerziteta tvrdi da nikakva Senada Softić – Telalović nije stekla diplomu Bachelor of Arts u tumačenju i prevođenju niti da je bila izvanredni profesor na tom univerzitetu.

Gospođa Senada Softić – Telalović je ljudima iz Think Tank Organizacije - MOST ISTOK ZAPAD u BiH dalje navela da je 2000. godine proglašena “Poslovnom ženom godine”, a pri tome ne navodeći koja ju je organizacija proglasila “Poslovnom ženom godine”? U jednoj od ranijih biografija Softić-Telalović navodi da je za svoje poslovne uspjehe 2000-te godine proglašena ženom godine za Viktoriju 2000-te godine (Telstra Business Women Awards). Lako se može provjeriti da to nije istina jer službene osobe iz Telstra Business Women Awards (https://www.telstrabusinesswomensawards.com) nemaju nikakav podatak u svojoj arhivi da je neumorna renovatorka vlastitih biografija dobila tu nagradu.

U ovoj najnovijoj biografiji ona navodi da je 2003. godine nagrađena ordenom Kraljice Viktorije II (Australian Centenary Medal).

Navedena nositeljica ordena “Kraljice Viktorije II - Australian Centenary Medal” farba sarajevsku i bosansku javnost podmećući ovaj njen nepostojeći orden.

Postoji Australian Centenary Medal, ali ne postoji nikakv orden Kraljice Viktorije II jer Engleska nije nikad imala Kraljicu Viktoriju II.

Australian Centenary Medal je utemeljila Vlada Australije 2001. godine, a samo ime kaže da je to medalja koja posvećena stogodišnjici Federacije Australije. Tu medalju je dobilo točno 15,464 Australaca, a taj broj pokazuje da to nije neka baš ekskluzivna medalja, pa je Senada Softić-Telalović priheftala ime nepostojeće Kraljice Viktorije II da ta njena čorba od medalje bude masnija BiH - javnosti.

Helem, ako je i dobila Australian Centenary Medal možemo joj svi čestitati što se našla na listi 15.464 zaslužnih Australaca, ali, međutim, izgleda da je ekipa premijera napravila strašnu grešku pa su na volšeban način izostavili ime dobitnice ordena Kraljice Viktorije II (Australian Centenary Medal), Senade Softić-Telalović, a što se može provjeriti na oficijelnoj stranici na kojoj se nalaze imena i prezimena svih 15,464 odlikovanih. Samo treba ukucati http://www.smh.com.au/articles/2003/04/24/1050777361460.html i uvjeriti se da toj predugačkoj listi nema imena spomenute gospođe.

Potpuni “zbunjitis” dobiva na intenzitetu kada se osvrnemo na podatke koje je Senada Softić – Telalović prezentirala Univerzitetu u Sarajevu prigodom učešća na nekoj Internacionalnoj konferenciji održanoj 16-18.9.2011. Tom prigodom je navela da je 2003. godine odlikovana sa Australian Centenary Medal Queen Elizabeth II, for "Business achievement, inspirational leadership and vision". (http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/A-1/Abstracts%20and%20Program.pdf) tako da više nitko ne zna je li to bio orden Kraljice Viktorije II (Australian Centenary Medal) ili Australian Centenary Medal Queen Elizabeth II.

Uglavnom, nigdje se ne može naći potvrda o bilo kakvom ordenu, bilo Kraljice Viktorije II ili Kraljice Elizabete II.

Uostalom, mislim da na kraju ovog prvog dijela analize svih biografija Senade Softić – Telalović, treba naglasiti da postoji jedan mali brod Queen Victoria II, a ne postoji nikakva engleska kraljica ili Queen Victoria II. Spomenuti brod ukupne tonaže od samo 257 tona plovi pod nigerijskom zastavom, a izgrađen je 2012. godine, dakle devet godina nakon primitka ordena Kraljice Viktorije II (Australian Centenary Medal), pa se nikako ne mogu taj brod i njegov kapetan dovoditi u vezu sa ordenom kojim je “odlikovana” Senada Softić – Telalović.

Nastavak slijedi!

 

Komentari  

 
0 #1 Zijo 2017-05-24 01:23
Ima ih Nadane koji tvrde da su stekli PhD stepen obrazovanja, navode datum odbrane doktorske teze, Uni u Sydneyu gdje su to odbranili, navode i vrlo egzoticnu tezu koju su odbranili a sam Univerzitet (Charles Sturt Uni) nema nikakvog podatka, ni o postojanju autora odbranjene teze, nista ni pod navedenim datumom odbrane kao ni o tezi sa tim nazivom.
More bit-bidne da je teza visoko tajnovita ili potencijalno visoko komercijalna, pa se cuva davanje bilo kakvih podataka o istoj na zahtjev autora. Helem kako bilo da bilo, administrativne sluzbe ne znaju za taj, po svoj prilici virtualni, doktorat.
Koga golica ko je "doktor" moze posjetiti www.aubha.net i potraziti clanak "Covjek za sva vremena". Isto to na Facebook/aubha- isti clanak uz mogucnost komentara, ukljucujuci i narecenog "doktora" koji moze elegantno da razbije sve ove sumnje ako obznani validan dokument ili barem kod kojeg profesora je doktorirao i koji profesori su mu bili mentori kao doktorantu.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search